Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

30 października 2015

Ciasteczka dyniowe

Jeśli zostało Wam trochę puree z dyni np. z obiadu, albo może macie kawałek świeżej dyni i nie wiecie co z niej zrobić? NIe zastnawiajce się dłużej, tylko upieczcie proste, dyniowe ciasteczka. Uwaga… zdjęcia oddają tragizm ich powstawania… zachciało mi się piec z dzieckiem…;) Czas przygotowania ok: 10 minut, czas pieczenia, 10 minut, czas sprzątania….....

Jeśli zostało Wam trochę puree z dyni np. z obiadu, albo może macie kawałek świeżej dyni i nie wiecie co z niej zrobić? NIe zastnawiajce się dłużej, tylko upieczcie proste, dyniowe ciasteczka. Uwaga… zdjęcia oddają tragizm ich powstawania… zachciało mi się piec z dzieckiem…;) Czas przygotowania ok: 10 minut, czas pieczenia, 10 minut, czas sprzątania….. bezcenny:P

Składniki (zanm zaczniesz, przeczytaj do końca):

  • 3/4 szklanki puree z dyni (jeśli nie masz- obierz kawałek dyni, ugotuj do miękkości, rozgnieć widelcem, albo najlepiej zmiksuj blednerem i odciśnij nadmiar wody);
  • 3/4 szklanki gęstego syropu daktylowego (ja po prostu szklankę suszonych daktyli zalałam gorącą wdą, poczekałam, aż owoce zmiękną, odlałam nadmiar wody i zblendowałam na mus/syrop, zwał jak zwał:);
  • 1-2 szklanki maki pszennej (tak, tak, zaraz się dowiesz dlaczego:));
  • 1 szklanka mąki owsianej (lub innej ulubionej);
  • 1 łyżka proszku do pieczenia;
  • 1/2 łyżeczki cynamonu;
  • 1/4 szklanki oleju.

przygotuj dwie blachy do pieczenia i wyłóż je papierem.

1 szklankę mąki pszennej +1 szklankę mąki owsianej+ proszek+ cynamon łączymy i przesiewamy.

Puree z dyni łączymy z musem daktylowym i olejem, mieszamy.

Łączymy wszystkie składniki, mieszamy łyżką, pewnie na tym etapie ciasto będzie lejące (piszę tak, ponieważ nie wiem jak bardzo wasza dynia puści jeszcze wodę i jaki syrop z daktyli macie w domu). Wtrabiamy ciasto wciąż dosypując niewielkie ilości mąki pszennej (najlepiej też przesianej), aż do momentu gdy ciasto stanie się tak elastyczne i zwarte, że da się rozwałkować i nie będzie się kleić, ale nie przesadzajmy, by nie powstała glina:) Pewnie całą szklankę mąki na to zużyjecie:)

Rozwałkowujemy ciasto na grubośc ok 1 cm (wtedy ciasteczka będą lekko grubaśne, ale i mięciutkie, a nie wysuszone), kroimy nożem na kwadraty (mogą się lekko kleić), przekładamy na blachę zachowując odstępy i pieczemy  w 170'C (góra-dół, bez termoobiegu) na środkowym poziomie piekarnika 10-12 min. Z podanej porcji pewnie jakieś sporoe dwie blachy ciasteczek Wam wyjdą.

 

Przed włożeniem do piekarnika, ciasta można posypać np. pestkami dyni (i lekko docisnąć) i posmarować rozkłóconym jajkiem. Ale równie dobrze, można je np. tylko nakłuć widelcem w kilku miejscach i wsunąć do pieca:)

UWAGA! Nie są one super słodkie, takie ''lekko" słodkie, więc możecie od razu dodać więcej słodziwa jeśli czujecie potrzebę słodyczy:)

Stwierdzam, że najlepiej smakują na drugi dzień:) (przechowujcie je w szczelnie zamkniętym pojemniku).

 10717545_1056193351080915_107897606_n12197390_1056193281080922_1078818274_o

I zaczął się bałagan…

12182024_1056193387747578_2133981948_n 12202184_1056193241080926_1941753082_n 12182360_1056193074414276_56018976_n

Ala wybrała jesienne ptaszki, ja skupiłam się na kwadratach i prostokątach:)

Warto pozwolić dziecku pobawić się w kuchni…

12192944_1056193051080945_1039345149_o 12193123_1056193021080948_806477156_o  12185902_1056192787747638_819418600_o 12194125_1056192877747629_2079467129_o

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (33)

Ania

Dodano opinię: 30.10.2015

Proszek do pieczenia – 1 duża łyżka? czy 1 mała łyżeczka?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.10.2015

jak w przepisie:) 1 łyżka (płaska)

Marlena

Dodano opinię: 30.10.2015

Kolejne mniam 🙂 jak długo mogę je przechowywać w zamkniętym pojemniku? Wyszło ich sporo i się zastanawiam czy jak dziś wieczorem piekłam to w niedzielę mogę jeszcze dać Synkowi czy już nie ?

Marlena

Dodano opinię: 30.10.2015

Fota 🙂

Marlena

Dodano opinię: 30.10.2015

Buuu, nadal z telefonu nie można zdjęć dodawać:/

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.11.2015

To wrzuć na fb:)

Marlena

Dodano opinię: 26.11.2015

nie posiadam… ale dzisiaj dopadłam komputer to uzupełniam galerię 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.11.2015

Tak:)

aga

Dodano opinię: 31.10.2015

czy użyłaś mąki pełnoziarnistej? bo tak mi to wygląda trochę 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.11.2015

NIe, daktyle i cynamom dały taki kolor:)

Karolina

Dodano opinię: 24.11.2015

czy daktyle można zastąpić suszoną żurawiną bądź morelami?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.11.2015

Prędzej morelami, bo są prawie tak słodkie jak daktyle:)

Renata

Dodano opinię: 01.05.2016

CZy zamiast syropu daktylowego można użyć miodu? Nie spowoduje to że ciastka będą twarde?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.05.2016

Można.

MamUSa

Dodano opinię: 18.06.2016

Ciasteczka są przepyszne! Robiłam je już wiele razy, ponieważ moja 13-miesięczna córcia je uwielbia! Obecnie mieszkam w USA i gotuję z Wami codziennie, a Waszego bloga polecam wśród tutejszych mam! Namawiam również do stworzenia wersji angielskiej strony www, co ułatwiłoby propagowanie przepisów. Waszą książkę również zakupiłam i czeka już na mnie w Polsce. Pozdrawiam serdecznie i polecam (jeżeli można) swojego skromnego bloga shortaboutusa.blogspot.com

Marysia

Dodano opinię: 20.11.2016

Ile ma Ala na zdjęciach? Od jakiego wieku angażujecie dzieci do "pomocy" w przygotowaniu potraw?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.11.2016

Ala tu ma dwa lata, jakoś jak miała 1.5 m roku zaczęła bardziej świadomie pomagać, oczywiście też bałaganić, ale teraz mając 3 lata umie naprawdę sporó rzeczy ”ugotowac”:)

Użytkownik

Dodano opinię: 28.08.2017

Dziewczyny, czym można zastąpić puree z dyni, bo to jeszcze nie sezon a chciałabym zrobić ciasteczka. Mam cukinię. Poradzicie coś?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.09.2017

To sa ciasteczka dyniowe, nie da się więc zastąpić dyni:) Juz jest sezon. Smacznego.

Użytkownik

Dodano opinię: 05.09.2017

W sierpniu sezon na dynie? 😉 Może w innych rejonach Polski niż u mnie 🙂 albo na taką z marketu. Wypróbujemy jak urośnie w ogrodzie.
Pozdrowienia

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.09.2017

Tak, na koniec sierpnia zerwałam wielką dynie w ogródku. Sezon na dynię trwa.

Aga

Dodano opinię: 18.10.2017

Qrczę proszek do pieczenia? Taka chemia w ciasteczkach dla dzieci. Czym mogę zastąpić?

Iwona

Dodano opinię: 02.10.2020

Może sodą?

Anita

Dodano opinię: 25.10.2017

A czy można te ciacha mrozić?A w ogóle to wyszły super!?

Karolina

Dodano opinię: 14.11.2017

Kurde właśnie upiekłam u moje są surowe w środku :/ co zrobiłam nie tak? Piekłam nawet dłużej niż w przepisie

Jola

Dodano opinię: 02.10.2018

ostatnio z powodu braku proszku do pieczenia dałam 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i wyszły super

Justyna

Dodano opinię: 24.12.2018

Dziś Wigilia a ja robię właśnie te ciasteczka, bo moja rodzina (a zwłasza dwuletni synek) je uwielbia! ❤ U nas to jest hit i robiłam je już wiele razy! Poza tym, że są pyszne, mięciutkie, wilgotne i zdrowe to rewelacyjnie działają na zaparcia ?
PS. Da się je robić z 3 miesięczną córcią w chuście ?
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt ?

Justyna

Dodano opinię: 05.01.2019

To znowu ja ? Na dowód, że da się je robić z dzieciątkiem wysyłam zdjęcie ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.01.2019

Pięknie!!!

Agnieszka

Dodano opinię: 26.01.2019

Bałagan był okrutny ale jakie ciacha pychaaaa. Dziewczyny jesteście w naszej kuchni codziennie❤❤❤

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.01.2019

Cudownie u Was gościć?

Kasia

Dodano opinię: 25.10.2021

Hej! Moje wyszly lekko gumiaste, co moglam zrobic zle?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Czy wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej?

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek