Jeśli zostało Wam trochę puree z dyni np. z obiadu, albo może macie kawałek świeżej dyni i nie wiecie co z niej zrobić? NIe zastnawiajce się dłużej, tylko upieczcie proste, dyniowe ciasteczka. Uwaga… zdjęcia oddają tragizm ich powstawania… zachciało mi się piec z dzieckiem…;) Czas przygotowania ok: 10 minut, czas pieczenia, 10 minut, czas sprzątania….. bezcenny:P
Składniki (zanm zaczniesz, przeczytaj do końca):
- 3/4 szklanki puree z dyni (jeśli nie masz- obierz kawałek dyni, ugotuj do miękkości, rozgnieć widelcem, albo najlepiej zmiksuj blednerem i odciśnij nadmiar wody);
- 3/4 szklanki gęstego syropu daktylowego (ja po prostu szklankę suszonych daktyli zalałam gorącą wdą, poczekałam, aż owoce zmiękną, odlałam nadmiar wody i zblendowałam na mus/syrop, zwał jak zwał:);
- 1-2 szklanki maki pszennej (tak, tak, zaraz się dowiesz dlaczego:));
- 1 szklanka mąki owsianej (lub innej ulubionej);
- 1 łyżka proszku do pieczenia;
- 1/2 łyżeczki cynamonu;
- 1/4 szklanki oleju.
przygotuj dwie blachy do pieczenia i wyłóż je papierem.
1 szklankę mąki pszennej +1 szklankę mąki owsianej+ proszek+ cynamon łączymy i przesiewamy.
Puree z dyni łączymy z musem daktylowym i olejem, mieszamy.
Łączymy wszystkie składniki, mieszamy łyżką, pewnie na tym etapie ciasto będzie lejące (piszę tak, ponieważ nie wiem jak bardzo wasza dynia puści jeszcze wodę i jaki syrop z daktyli macie w domu). Wtrabiamy ciasto wciąż dosypując niewielkie ilości mąki pszennej (najlepiej też przesianej), aż do momentu gdy ciasto stanie się tak elastyczne i zwarte, że da się rozwałkować i nie będzie się kleić, ale nie przesadzajmy, by nie powstała glina:) Pewnie całą szklankę mąki na to zużyjecie:)
Rozwałkowujemy ciasto na grubośc ok 1 cm (wtedy ciasteczka będą lekko grubaśne, ale i mięciutkie, a nie wysuszone), kroimy nożem na kwadraty (mogą się lekko kleić), przekładamy na blachę zachowując odstępy i pieczemy w 170'C (góra-dół, bez termoobiegu) na środkowym poziomie piekarnika 10-12 min. Z podanej porcji pewnie jakieś sporoe dwie blachy ciasteczek Wam wyjdą.
Przed włożeniem do piekarnika, ciasta można posypać np. pestkami dyni (i lekko docisnąć) i posmarować rozkłóconym jajkiem. Ale równie dobrze, można je np. tylko nakłuć widelcem w kilku miejscach i wsunąć do pieca:)
UWAGA! Nie są one super słodkie, takie ''lekko" słodkie, więc możecie od razu dodać więcej słodziwa jeśli czujecie potrzebę słodyczy:)
Stwierdzam, że najlepiej smakują na drugi dzień:) (przechowujcie je w szczelnie zamkniętym pojemniku).
I zaczął się bałagan…
Ala wybrała jesienne ptaszki, ja skupiłam się na kwadratach i prostokątach:)
Warto pozwolić dziecku pobawić się w kuchni…
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (33)
Ania
Dodano opinię: 30.10.2015
Proszek do pieczenia – 1 duża łyżka? czy 1 mała łyżeczka?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.10.2015
jak w przepisie:) 1 łyżka (płaska)
Marlena
Dodano opinię: 30.10.2015
Kolejne mniam 🙂 jak długo mogę je przechowywać w zamkniętym pojemniku? Wyszło ich sporo i się zastanawiam czy jak dziś wieczorem piekłam to w niedzielę mogę jeszcze dać Synkowi czy już nie ?
Marlena
Dodano opinię: 30.10.2015
Fota 🙂
Marlena
Dodano opinię: 30.10.2015
Buuu, nadal z telefonu nie można zdjęć dodawać:/
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.11.2015
To wrzuć na fb:)
Marlena
Dodano opinię: 26.11.2015
nie posiadam… ale dzisiaj dopadłam komputer to uzupełniam galerię 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.11.2015
Tak:)
aga
Dodano opinię: 31.10.2015
czy użyłaś mąki pełnoziarnistej? bo tak mi to wygląda trochę 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.11.2015
NIe, daktyle i cynamom dały taki kolor:)
Karolina
Dodano opinię: 24.11.2015
czy daktyle można zastąpić suszoną żurawiną bądź morelami?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.11.2015
Prędzej morelami, bo są prawie tak słodkie jak daktyle:)
Renata
Dodano opinię: 01.05.2016
CZy zamiast syropu daktylowego można użyć miodu? Nie spowoduje to że ciastka będą twarde?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.05.2016
Można.
MamUSa
Dodano opinię: 18.06.2016
Ciasteczka są przepyszne! Robiłam je już wiele razy, ponieważ moja 13-miesięczna córcia je uwielbia! Obecnie mieszkam w USA i gotuję z Wami codziennie, a Waszego bloga polecam wśród tutejszych mam! Namawiam również do stworzenia wersji angielskiej strony www, co ułatwiłoby propagowanie przepisów. Waszą książkę również zakupiłam i czeka już na mnie w Polsce. Pozdrawiam serdecznie i polecam (jeżeli można) swojego skromnego bloga shortaboutusa.blogspot.com
Marysia
Dodano opinię: 20.11.2016
Ile ma Ala na zdjęciach? Od jakiego wieku angażujecie dzieci do "pomocy" w przygotowaniu potraw?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.11.2016
Ala tu ma dwa lata, jakoś jak miała 1.5 m roku zaczęła bardziej świadomie pomagać, oczywiście też bałaganić, ale teraz mając 3 lata umie naprawdę sporó rzeczy ”ugotowac”:)
Użytkownik
Dodano opinię: 28.08.2017
Dziewczyny, czym można zastąpić puree z dyni, bo to jeszcze nie sezon a chciałabym zrobić ciasteczka. Mam cukinię. Poradzicie coś?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.09.2017
To sa ciasteczka dyniowe, nie da się więc zastąpić dyni:) Juz jest sezon. Smacznego.
Użytkownik
Dodano opinię: 05.09.2017
W sierpniu sezon na dynie? 😉 Może w innych rejonach Polski niż u mnie 🙂 albo na taką z marketu. Wypróbujemy jak urośnie w ogrodzie.
Pozdrowienia
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.09.2017
Tak, na koniec sierpnia zerwałam wielką dynie w ogródku. Sezon na dynię trwa.
Aga
Dodano opinię: 18.10.2017
Qrczę proszek do pieczenia? Taka chemia w ciasteczkach dla dzieci. Czym mogę zastąpić?
Iwona
Dodano opinię: 02.10.2020
Może sodą?
Anita
Dodano opinię: 25.10.2017
A czy można te ciacha mrozić?A w ogóle to wyszły super!?
Karolina
Dodano opinię: 14.11.2017
Kurde właśnie upiekłam u moje są surowe w środku :/ co zrobiłam nie tak? Piekłam nawet dłużej niż w przepisie
Jola
Dodano opinię: 02.10.2018
ostatnio z powodu braku proszku do pieczenia dałam 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i wyszły super
Justyna
Dodano opinię: 24.12.2018
Dziś Wigilia a ja robię właśnie te ciasteczka, bo moja rodzina (a zwłasza dwuletni synek) je uwielbia! ❤ U nas to jest hit i robiłam je już wiele razy! Poza tym, że są pyszne, mięciutkie, wilgotne i zdrowe to rewelacyjnie działają na zaparcia ?
PS. Da się je robić z 3 miesięczną córcią w chuście ?
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt ?
Justyna
Dodano opinię: 05.01.2019
To znowu ja ? Na dowód, że da się je robić z dzieciątkiem wysyłam zdjęcie ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.01.2019
Pięknie!!!
Agnieszka
Dodano opinię: 26.01.2019
Bałagan był okrutny ale jakie ciacha pychaaaa. Dziewczyny jesteście w naszej kuchni codziennie❤❤❤
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.01.2019
Cudownie u Was gościć?
Kasia
Dodano opinię: 25.10.2021
Hej! Moje wyszly lekko gumiaste, co moglam zrobic zle?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Czy wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej?