Tylko 3 składniki, 3 minuty pracy i 10 min w piekarniku. Czy da się stworzyć w ten sposób coś wartościowego?
No pewnie. Banany jako źródło potasu, a także składników wspomagających w walce z anemią: żelaza, witaminy C oraz witamin z grupy B. Masło orzechowe, które zdrowo podnosi kaloryczność posiłku, jest dobrym źródłem magnezu, żelaza i witamin z grupy B, zawiera sporo kwasów omega-3 i przeciwutleniaczy.
I wreszcie popping z jego prozdrowotnymi antyoksydantami i błonnikiem, a dzięki procesowi ekspandowania wyeliminowane zostają składniki antyodżwycze a zwiększa się przyswajalność składników odżywczych. Warto wykorzystywać różne rodzaje zbóż ekspandowanych: amarantus, proso, orkisz czy grykę.
Banana obierz i rozgnieć, dodaj masło orzechowe i ekspandowane zboża. Dokładnie wymieszaj. Nabieraj porce masy w dłonie, formuj kulki, spłaszcz je i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz 10 minut w 180’C z termoobiegiem. Gotowe!
By smak ciasteczek był jeszcze ciekawszy, możesz dodać np. łyżkę wiórków kokosowych czy sezamu.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (0)