Przepis ze zdjęciem TUTAJ
Składniki:
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1 łyżka miękkiego masła
1 jajko
1 miękki banan (duży)
garść suszonych rodzynek
garść suszonej żurawiny
1/2 startego jabłka loboRozgrzewamy piekarnik do 200’C.
Mąkę przesiewamy i przesypujemy do dużej miski. Banana rozgniatamy widelcem, łączymy z rozbełtanym jajkiem, startym jabłkiem i miękkim masłem.
Do mąki dodajemy płatki owsiane i w/w mieszankę. Wszystko dokładnie mieszamy (ja użyłam miksera), dodajemy suszone owoce. Dalej mieszamy. Powinna powstać klejąca masa którą nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15min. Ciacha w sam raz na dzisiejszą wycieczkę do IKEA:)
Składniki:
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1 łyżka miękkiego masła
1 jajko
1 miękki banan (duży)
garść suszonych rodzynek
garść suszonej żurawiny
1/2 startego jabłka loboRozgrzewamy piekarnik do 200’C.
Mąkę przesiewamy i przesypujemy do dużej miski. Banana rozgniatamy widelcem, łączymy z rozbełtanym jajkiem, startym jabłkiem i miękkim masłem.
Do mąki dodajemy płatki owsiane i w/w mieszankę. Wszystko dokładnie mieszamy (ja użyłam miksera), dodajemy suszone owoce. Dalej mieszamy. Powinna powstać klejąca masa którą nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 15min. Ciacha w sam raz na dzisiejszą wycieczkę do IKEA:)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (20)
Mary Good
Dodano opinię: 01.02.2015
Pycha!!!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.02.2015
Cieszę się, że smakowały:)
Justyna
Dodano opinię: 15.02.2015
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Marlena
Dodano opinię: 25.07.2015
Wszyscy dzisiaj się nimi zajadali 🙂 Są pyszne. Idealne jak dopada ochota na coś słodkiego.
Monika
Dodano opinię: 24.08.2015
One takie dosc miekie w srodku maja wyjsc ?
Jesli chodzi o ciastka to nie jestem za dobra :/ dzieki !
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.08.2015
Tak:)
Monika
Dodano opinię: 11.02.2016
Kolejne pyszne ciastka! Oczywiście mama podjada dziecku 😉
Ola
Dodano opinię: 17.08.2016
Ciasteczka są genialne! Jutro je podam mojemu wybrednemu synkowi, zobaczymy czy też tak jak mi zasmakują. Dałam całe jabłko zamiast pół i 1 daktyla zamiast rodzynek. Wyszły w sam raz słodkie.
Justyna
Dodano opinię: 03.11.2016
Dziękuję za przepis. Czy pięć z termoobiegiem? Pozdrawiam, Justyna
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.11.2016
Tak.
Basia
Dodano opinię: 03.01.2017
Czy mogę podać takie ciasteczka synkowi, który ma 8,5 miesiąca? Chodzi o rodzynki i żurawinę, wydaje mi się, że ciężko je pogryźć, a jak połknie w całości czy mu nie zaszkodzi?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.01.2017
Tak.
Basia
Dodano opinię: 03.01.2017
Mogę je podać synkowi, który ma prawie 9 miesiecy? chodzi o rodzynki i żurawinę, taki maluszek da radę pogryźć?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.01.2017
Możesz.
Monika
Dodano opinię: 05.01.2017
Czy to co zostanie można zamrozić ? Jeżeli tak to jak dlugo można przetrzymywac w zamrażarce ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.01.2017
Nigdy nie mroziłyśmy.
Nasturcja
Dodano opinię: 09.08.2017
Ciastka pieczemy na samej blaszce czy wyłożonej papierem?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.08.2017
Tak jak w przepisie:) „wyłozonej papierem do pieczenia”
Justyna
Dodano opinię: 24.05.2020
Czemu ciastka są oznaczone +15m ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.06.2020
To przepis z naszego starego bloga- jest tak oznaczony, bo podałyśmy te ciastka dzieciom, gdy miały 15mcy. Na dole są aktualne tagi. Możesz podac te ciastka po 8mcu