pół szklanki płatków owsianych górskich;
jeden dojrzały, miękki banan;
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia;
łyżka miękkiego masła;
płaska łyżeczka karobu/ kakao (jeśli nie mamy, ciastka i tak wyjdą, po prostu nie będą czekoladowe);
kilka zmielonych na pył orzechów (u mnie miź włoskich, migdałów, nerkowca itd. z Rosmanna);
łyżka amarantusa ekspandowanego (nie koniecznie).
Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy suche płatki, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, karob, amarantus i masło. Mieszamy wszystko łyżką na jednolitą masę i nakładamy ciasto łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub rękoma formujemy ciastka o wybranym kształcie.
Pieczemy 15min. w 180 'C z termoobiegiem.
Ciastka zniknęły w mgnieniu oka, nawet odpowiednich zdjęć nie zdążyłam zrobić 😀
ps ORZECHY mogą być silnym alergenem, zanim podacie je dziecku upewnijcie się, że nie jest narażone na alergię.
Nie zdążyłam zrobić zdjęć jedzącej Ali:(
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (7)
Marianna
Dodano opinię: 19.02.2016
Wygladają pysznie!!! Na pewno smakują tak jak wyglądają!
Iwona
Dodano opinię: 02.04.2016
Często je robimy z różnymi modyfikacjami. Za każdym razem wychodzą pycha i znikają w oka mgnieniu:)
Ewelina
Dodano opinię: 03.04.2016
Czy można je zrobić w postaci 1 całego ciasta (tzn. piec w foremce lub na blaszce)? Nie wiem czy to wina piekarnika, czy moich "umiejętności", ale jakiekolwiek ciasteczka piekę, zawsze wychodzą twarde lub za bardzo spieczone na brzegach… :/
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.04.2016
Jasne, próbuj!:)
Monika
Dodano opinię: 29.06.2016
genialne! muszę zrobić drugą porcję bo zabrakło! 🙂
Agnieszka
Dodano opinię: 18.11.2020
Ile masła dodać?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.11.2020
Jak w przepisie- łyżka