Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

28 lipca 2014

„Ciastka czekoladowo – orzechowe”

Składniki:pół szklanki płatków owsianych górskich;jeden dojrzały, miękki banan;1/3 łyżeczki proszku do pieczenia;łyżka miękkiego masła;płaska łyżeczka karobu/ kakao (jeśli nie mamy, ciastka i tak wyjdą, po prostu nie będą czekoladowe);kilka zmielonych na pył orzechów (u mnie miź włoskich, migdałów, nerkowca itd. z Rosmanna); łyżka amarantusa ekspandowanego (nie koniecznie). Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy suche płatki, zmielone orzechy,...

Składniki:
pół szklanki płatków owsianych górskich;
jeden dojrzały, miękki banan;
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia;
łyżka miękkiego masła;
płaska łyżeczka karobu/ kakao (jeśli nie mamy, ciastka i tak wyjdą, po prostu nie będą czekoladowe);
kilka zmielonych na pył orzechów (u mnie miź włoskich, migdałów, nerkowca itd. z Rosmanna);
łyżka amarantusa ekspandowanego (nie koniecznie).

Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy suche płatki, zmielone orzechy, proszek do pieczenia, karob, amarantus i masło. Mieszamy wszystko łyżką na jednolitą masę i nakładamy ciasto łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub rękoma formujemy ciastka o wybranym kształcie.
Pieczemy 15min. w 180 'C z termoobiegiem.
Ciastka zniknęły w mgnieniu oka, nawet odpowiednich zdjęć nie zdążyłam zrobić 😀

ps ORZECHY mogą być silnym alergenem, zanim podacie je dziecku upewnijcie się, że nie jest narażone na alergię.

Nie zdążyłam zrobić zdjęć jedzącej Ali:(

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (7)

Marianna

Dodano opinię: 19.02.2016

Wygladają pysznie!!! Na pewno smakują tak jak wyglądają!

Iwona

Dodano opinię: 02.04.2016

Często je robimy z różnymi modyfikacjami. Za każdym razem wychodzą pycha i znikają w oka mgnieniu:)

Ewelina

Dodano opinię: 03.04.2016

Czy można je zrobić w postaci 1 całego ciasta (tzn. piec w foremce lub na blaszce)? Nie wiem czy to wina piekarnika, czy moich "umiejętności", ale jakiekolwiek ciasteczka piekę, zawsze wychodzą twarde lub za bardzo spieczone na brzegach… :/

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.04.2016

Jasne, próbuj!:)

Monika

Dodano opinię: 29.06.2016

genialne! muszę zrobić drugą porcję bo zabrakło! 🙂

Agnieszka

Dodano opinię: 18.11.2020

Ile masła dodać?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.11.2020

Jak w przepisie- łyżka

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek