Ciastka imbirowe to nasze ostatnie odkrycie. Zakochaliśmy się w nich całą rodziną już od pierwszego zapachu unoszącego się z piekarnika. Bardzo lubimy imbir. Nie tylko za smak, ale i za wartości, które posiada. Te ciastka to nie tylko smakołyk ma święta, ale i na cały rok.
składniki:
- 2 i 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka (średniej wielkości)
- 100 g masła
- 3 – 4 pełne łyżki miodu
- 2 płaskie łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka skórki tartej z cytryny
- 2 łyżeczki skórki tartej z pomarańczy
Nastaw piekarnik na 160’C z termoobiegiem. Dwie blaszki wyłóż papierem do pieczenia.
W rondelku rozpuść masło i miód. Nie gotuj, mają się tylko rozpuścić. Dodaj do nich tartą skórkę pomarańczy i cytryny (pamiętaj, by przed starciem skórki, sparzyć cytrusy i umyć dokładnie) Zamieszaj i odstaw do ostudzenia.
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, imbir i cynamon. Wlej do nich zawartość rondelka, dodaj jajko i zamieszaj, a następnie wyrób ciasto rękoma.
Odrywaj ciasto po kawałku i formuj kulki wielkosci orzecha włoskiego, spłaczaj je i ukladaj ciasteczka na blaszce w odstępach (lekko urosną). Piecz 15 minut. Kontroluj stopień zrumienienia.
Ciastka imbirowe nie są mocno ostre, ale jeśli boisz się intensywnego smaku imbiru, użyj go mniej, np. 1 1/2 łyżeczki.
Przechowuj je w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (26)
Ania
Dodano opinię: 22.12.2018
Czy wyjdą z innej mąki niż pszenna?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.12.2018
Robilam keszcze na orkiszowej i łaczyłam pszenna z bezglutenową.
Ona
Dodano opinię: 22.12.2018
Próbowaliście zetrzeć świeży imbir? Wyjdą?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.12.2018
Wyszłyby, ale ten w proszku lepiej rozejdzie się po całym cieście
Marta
Dodano opinię: 22.12.2018
Właśnie wyszły z piekarnika – użyłam mąki pelnoziarnistej.
Smakują bardzo – zarówno mi, jak i moeke 13-miesiecznej córeczce 🙂 i mam wątpliwości czy do Świąt zostaną niezjedzone 🙂
Marta
Dodano opinię: 22.12.2018
Ciasteczka wyszły pyszne. Użyłam mąki pelnoziarnistej pszennej. Córeczce 13-miesiecznej bardzo smakują 🙂
annakk
Dodano opinię: 22.12.2018
Dodałam przepisy do ulubionych wciskając gwiazdkę pod przepisem,ale nigdzie nie widzę gdzie są wszystkie przepisy dodane do ulubionych. Proszę o pomoc 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.01.2019
pod archiwum jest opcja ”ulubione przepisy” w prawej kolumnie na blogu
Angelika
Dodano opinię: 23.12.2018
Czy to ciastka sa twarde? Zastanawiam się czy dziecko mające 6zebow da radę.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.12.2018
Da radę
Mama Natalia
Dodano opinię: 23.12.2018
Jej, te ciastka są pyszne! Właśnie zrobiłam i to na pewno nie jest ostatni raz! Faktycznie można ciut mniej imbiru ale mi to nie przeszkadza, pewnie dzieciom będzie ?
Weronika
Dodano opinię: 24.12.2018
Nie wiem czemu ciasto wyszło mi strasznie klejące? Nałożyłam łyżka i wyszły pyszne ciasteczka tylko niepokoi mnie ta konsystencja ;p ja zrobiłam bez proszku do pieczenia bo noe jestem w stanie znieść jego smaku a i tak wyszły pyszne 🙂
Justyna
Dodano opinię: 24.12.2018
Zaraz będę je robić, nie mogę się doczekać jak je schrupiemy:)
Kasia
Dodano opinię: 17.01.2019
W smaku pyszne! Tylko mi wyszły kruche i twarde. Pewnie dodałam za dużo mąki 🙁 czym można w takim wypadku rozrzedzić ciasto? Mlekiem?
Magda
Dodano opinię: 02.04.2019
Czy mozna zastapic czyms maslo? Mamy alergie na bmk
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.04.2019
Próbuj olej koko
Katarzyna
Dodano opinię: 04.08.2020
Chcemy wypróbować imbir w leczeniu choroby lokomocyjnej, czy te ciasteczka dadzą radę?
Może powinno być więcej imbiru?
Będziemy też próbować z herbatką imbirową, ale aktualnie Oli (15 mc) pije tylko wodę i nie wiem czy taka herbatka przejdzie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.08.2020
Ciężko powiedzieć, czy taka ilość pomoże i czy wysoka temperatura podczas pieczenia nie zabije właściwości imbiru w tej materii. Może warto zajrzeć do tego wpisu o chorobie lokomocyjnej: https://pantabletka.pl/choroba-lokomocyjna/
Dorota
Dodano opinię: 11.12.2020
Dziewczyny, mam takie pytanie… Gdzie kupujecie owoce i warzywa? Czy według was w marketach są zdrowe i bezpieczne? Czy koniecznie wybierać bio? Bo już nie wiem 🙁
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.12.2020
My kupujemy w lokalnym warzywniaku, bio w lidlu, Ani dostarcza w sezonie tata z własnej działki.
Joanna
Dodano opinię: 16.12.2020
Dzień dobry, w przepisie jest miód. Jeśli moje 1,5roczne dziecko jeszcze go nie jadło,to będzie dobra okazja, żeby spróbować czy lepiej w innej formie/ilości?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.12.2020
Będzie dobra.
Ola
Dodano opinię: 05.09.2021
Witam,
Wiem, że głupie pytanie, ale czy można czymś zastąpić imbir?
Jak długo można takie ciasteczka przechowywać?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Możesz pominąć, będą ciasteczka cynamonowe. Można kilka dni przechowywać- to suche ciasteczka.
Joanna
Dodano opinię: 05.12.2021
Hm zrobiliśmy na pełnoziarnistej orkiszowej z 3 łyżkami miodu i wyszły jakies takie suche i bez wyraźnego smaku pomimo staranności w ilości składników. PS. podawanie ilości maki na szklanki jest dla mnie myląca. Szklanka szklance nierówna, to raz. Dwa – nie wiadomo czy mają być pod korek czy jak. Może warto podawać ilość mąki rownież w gramach dla tych co np szklanek nie mają 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Szklanka ma u nas zawsze 250ml. Od początku bloga posługujemy się szklankami, bo po prostu tak jest szybciej, a matka czasu ma niewiele. Tu smak zależy od jakości składników (niestety smak i aromat przypraw zależą od wielu czynników) również miód miodowi nie równy, jeśli chodzi o stopień slodkości.