CIASTKA LOGOPEDYCZNE DOKTOR MARTY
(bez: cukru, mąki i tłuszczu )
Składniki:
- 1 szklanka łuskanych orzechów arachidowych
- 1 szklanka płatków migdałowych
- 1 szklanka słonecznika łuskanego
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 3 bardzo dojrzałe banany
- opcjonalnie/ wymiennie możesz dodać inne orzechy oraz bakalie np. posiekane morele, śliwki, rodzynki
Piekarnik nastaw na 180’C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Banany obierz i rozgnieć na papkę, a najlepiej zblenduj.
Wszystkie sypkie składniki przesyp do malaksera i rozdrobnij. (Maluszkom do 3 roku życia należy dokładnie rozdrobnić zwłaszcza duże orzechy, by uniknąć ryzyka zadławienia. Starszakom po 3 roku życia nie musisz tak mocno mielić orzechów jak maluszkom).
Zmielone produkty przesyp do miski i dokładnie wymieszaj z rozgniecionym bananem. Gdy powstanie sklejona, gęsta masa, nabieraj małe porcje w dłonie i formułuj kulki, a następnie spłaszczaj je w dłoniach i układaj na blaszce w niewielkich odstępach.
Piecz na środkowym poziomie piekarnika prze 15 minut. około 15 minut Upieczone ciasteczka przełóż na talerz i pozostaw do ostygnięcia.
Nie chowaj w woreczki foliowe, papierowe czy pojemniki próżniowe. Twardość ciastek uzyskuje się dając im możliwość „oddechu”.
Przepis dr Marty Wawrzynów
Poprzednie
Następne
zapisz się już dziś
#gallery-5 {
margin: auto;
}
#gallery-5 .gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 100%;
}
#gallery-5 img {
border: 2px solid #cfcfcf;
}
#gallery-5 .gallery-caption {
margin-left: 0;
}
/* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */
CIASTKA LOGOPEDYCZNE – dlaczego warto je piec i podawać dzieciom?
- są SMACZNE i ZDROWE! Kup tylko produkty dobre jakościowo.
- można je komponować na różne sposoby, zgodnie z upodobaniami kubków smakowych ,
- można je robić WSPÓLNIE, bo przecież #niewyganiajdzieckazkuchni
- nie musisz dodawać cukrów, by były słodkie – wystarczy słodycz dojrzałego banana,
- są pożywne i wartościowe,
- zawierają błonnik, który doskonale oczyści jelita dziecka,
- są źródłem witamin i minerałów, które pod wpływem wysokiej temperatury piekarnika nie ulegają zniszczeniu,
- możesz dostosować wielkość ciastka do wielkości buzi dziecka – ciastko może być w kształcie kulki na RAZ lub w wielkości kulki śniegowej lub płaskiego wafelka,
- bakalie możesz drobno posiekać, jeśli obawiasz się, że dziecko sobie nie poradzi z gryzieniem czy żuciem.
ZALETY TYCH CIASTEK podkreślają SPECJALIŚCI:
- dzieci szeroko otwierają buzię, co prowadzi do prawidłowego wzorca ruchowego – napowietrzania przestrzeni kostnych na wysokości nosa, zatok przynosowych, zatok czołowych, kości klinowej i jarzmowej,
- dzieci odgryzają ciastko i bocznie (lateralnie), i centralnie (medialnie), dlatego każda przestrzeń zębodołowa i dziąsłowa jest dostymulowana,
- twardość i różna konsystencja, nieregularny kształt ciastek daje im możliwość doświadczania,
- kawałki ciastka dostają się między przestrzenie zębowe, co motywuje mięśnie języka do pracy – ważne, aby w tej czynności nie pomagały palce „wydłubywacze” ,
- język „żłobi” podniebienie twarde, zatem CIASTKA LOGOPEDYCZNE DOKTOR MARTY są doskonałym sposobem ćwiczeń przestrzeni wewnątrz jamy ustnej, jak i na zewnątrz,
- pożeranie ciastek logopedycznych to sposób na zachowanie fizjologii w rozwoju ruchu i mowy Twojego dziecka!
- Aby dziecko dobrze mówiło musi DOSKONALE DOBRZE jeść. Te ciastka dadzą dziecku możliwość, by rozwijać prawidłowo napięcie mięśniowe swojej twarzy. Ruch gryzienia wymusza pracę wszystkich ważnych mięśni i nerwów czaszkowych.
- Jest wiele dzieci, które potrzebują wsparcia w zakresie przetwarzania i modulacji sensorycznych. CIASTKA LOGOPEDYCZNE DOKTOR MARTY są świetne na trudności proprioceptywne i dotykowe.
- Jeśli Twoje dziecko wkłada palce do buzi (ma więcej niż 16 miesięcy), ssie kciuka czy smoczka to ciastka logopedyczne pomogą Wam zminimalizować tę trudność lub się jej pozbyć (w połączeniu z innymi technikami terapeutycznymi).
- Gryzienie, odgryzanie i żucie są ważne ze względów pokarmowych, ale też artykulacyjnych. Prawidłowe ruchy szczęki, warg i języka umożliwiają prawidłową wymowę głosek w późniejszym czasie. Niestety wiele gotowych dań dla dzieci np. słoiczki z papkami, musy, jogurciki, nie nadają się do nauki gryzienia i żucia, co skutkuje problemami z pionizacją języka i wadami wymowy.
Żucie twardych pokarmów wspomaga ukształtowanie się prawidłowej pozycji żuchwy.BLW idealnie komponuje się z ideą wspomagania rozwoju aparatu artykulacyjnego dziecka. Dzięki BLW dziecko nie tylko oswaja się z nowymi smakami, zapachami i fakturami, ale również ma okazję ćwiczyć swój aparat artykulacyjny (język, podniebienie, dziąsła, żuchwę) ponieważ proponowane mu są produkty zarówno o konsystencji gęstej papki jak i twardsze, dostosowane do umiejętności dziecka kawałki jedzenia o nieregularny kształcie i fakturze.
#gallery-6 {
margin: auto;
}
#gallery-6 .gallery-item {
float: left;
margin-top: 10px;
text-align: center;
width: 100%;
}
#gallery-6 img {
border: 2px solid #cfcfcf;
}
#gallery-6 .gallery-caption {
margin-left: 0;
}
/* see gallery_shortcode() in wp-includes/media.php */
dr Marty Wawrzynów
Wykładowca Akademii WSB. Logopeda i pedagog wczesnej interwencji, specj. neurologopeda, terapeuta Integracji Sensorycznej, TCK, Padovan, miofunkcjonalny, kinesiotapingu, MFS, instruktor masażu Shantala. Specjalizuje się w problematyce zanieczyszczeń środowiskowych i oddziaływań postawy ciała na zaburzenia orofacjalne oraz stomatognatyczne. Obecnie prowadzi badania na temat skuteczności systemu MFS wykorzystywanego w funkcjonalnej terapii dzieci. Współtwórca i współrealizator programu Szkoleń Modułowych MFS, wykładowca akademicki, szkoleniowiec, kierownik studiów podyplomowych z zakresu Integracji Sensorycznej i Rehabilitacji Dzieci z zespołem Aspergera i ASD, diagnosta i terapeuta zaburzeń neurorozwojowych. Autorka licznych publikacji naukowych.
Doktor Martę Wawrzynów możecie osobiście poznać i zapisać swoje dziecko na konsultację w
CENTUM TERAPII I WSPOMAGANIA ROZWOJU MOTYLEK
w Turowie k. Wrocławia.
Dowiedz się więcej odwiedzając profil Motylka na Fb:
Poznaj również książki dla rodiców i terapeutów, autorstwa dr Marty Wawrzynów!
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (28)
Niśka
Dodano opinię: 24.01.2021
Czy orzeszki arachidowe można zastąpić innymi orzechami?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Tak.
Renata
Dodano opinię: 25.01.2021
Czy mozna dac płatki owsiane błyskawiczne?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.05.2021
tak
Violetta
Dodano opinię: 25.01.2021
Wygladaja pysznie, bede musiala zrobic dla synka ? a jakich bym mogla użyć orzechow poza arachidowymi i laskowymi? Ktore by pasowaly? Synek jest uczulony
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.01.2021
KAŻDE INNE NP. NERKOWCA, WŁOSKIE, PISTACJE
Alicja
Dodano opinię: 25.01.2021
15-miesięczne dziecko może zjeść takie ciasteczka czy są twarde raczej dla starszych dzieci? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.01.2021
może;)
Daga
Dodano opinię: 26.01.2021
Można pominąć rozdrabniania produktów w malakserze, a w zamian drobno posiekac ręcznie? to wpływa na konsystencję?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Można, jeśli uda się to zrobić odpowiednio drobno.
Aga
Dodano opinię: 25.01.2021
Dzis robilam! Moja 17 miesieczna zajadala ze smakiem.
Pyszne, zdrowe, i co wazne, szybkie w przygotowaniu.
Dzieki za przepis !
Renata
Dodano opinię: 25.01.2021
Czy płatki owsiane i słonecznik tez blendowac ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.05.2021
tak
Marta
Dodano opinię: 25.01.2021
Czy 13 miesięczne dziecko z wrażliwością na „grudki” może dostać takie ciasteczko? Czy dobrze zrozumiałam że orzechy, wiórki, płatki migdałowe i owsiane mielimy na mąkę?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.05.2021
tak, wszystko zmiel.
Anna
Dodano opinię: 26.01.2021
Wygląda smakowicie. Jakiś pomysł czym można zastąpić banana? Niestety dziecko ma alergię na banana.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
masło orzechowe
Agnieszka
Dodano opinię: 26.01.2021
Od kiedy można podawać dziecku takie ciasteczka ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Po 8mcu
Sylwia
Dodano opinię: 26.01.2021
Pyszne, roczna córeczka wcinała ❤️
Marta
Dodano opinię: 30.01.2021
Zastanawiam się czy mogę zrobić mojej córeczce ma 11 miesięcy czy będą za twarde?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Pewnie, jeśli uważasz, że sobie poradzi. My polecamy od 8mca
Iza
Dodano opinię: 03.02.2021
U nas wersja bez orzechów i wyszły pyszne!!!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Super
Maria
Dodano opinię: 19.02.2021
Zrobiłam bez wiórków kokosowych bo ja nie lubię ale dodatkowo z pestkami dyni i orzeszkami pini. Pierwszego wieczoru było ble, ale na drugi dzień sam sięgnął i zjadl całego na raz – 14 miesięcy obecnie synek. Ogólnie bardzo slabo je i akceptuje niewele produktów. A te które głównie zjada to właśnie twarde rzeczy. Wszyskie miekkie warzywa, owoce i niestety mięsko też są ble.. juz nie wiem co mam robić. Najlepiej wszytko od razu zrzuca się na podłogę. Ale z tymi ciasteczkami nie miał najmniejszych problemów. Więc już nie wiem czy się martwic że nie je czy zaakceptować że na razie zjada tylko twarde rzeczy ewentualnie kaszki lub jogurt naturalny..
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.03.2021
Zawsze można udać się do specjalisty, jeśli dziecko unika konkretnej konsystencji- warto sprawdzić dlaczego.
Ula
Dodano opinię: 24.06.2021
Nasza dr Marta! ? Ciasteczek jeszcze nie robiłam, ale panią doktor mogę polecić całym sercem. Cudowna, ciepła i niesamowicie kompetentna osoba ❤️
Ewelina
Dodano opinię: 05.12.2021
O, szukałam mocno czegoś co będę mogła zrobić na święta by była jakaś alternatywa dla typowych, nie oszukujmy się ale nie będących bombą witaminowa a kaloryczna owszem, pierniczków 😉 tak żeby mój 2latek nie napchal się samym cukrem (pierniczki też będą bo wyznaję zasadę że wszystko dla ludzi byle z balansem i umiarem). Na pewno sprawdzę bo swoje wyrzuty sumienia też chętnie zmniejsze mogąc przegryzc coś takiego 😀