Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

01 czerwca 2014

Ciastka migdałowe z żurawiną

Składniki:2 łyżki resztek migdałowych powstałych przy produkcji mleka migdałowego (lub inne resztki np. z mleka sezamowego ) 0,5 szklanki żurawiny (namoczyć ok. 10min w wodzie)0,5 szklanki płatków owsianych górskich2 łyżki stołowe amarantusa ekspandowanego (jeśli akurat nie macie, to nic:) wyjdą również bez amarant.)1 duży banan1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Do jednego pojemnika wrzucamy obranego banana, płatki owsiane,...

Składniki:
2 łyżki resztek migdałowych powstałych przy produkcji mleka migdałowego (lub inne resztki np. z mleka sezamowego )
0,5 szklanki żurawiny (namoczyć ok. 10min w wodzie)
0,5 szklanki płatków owsianych górskich
2 łyżki stołowe amarantusa ekspandowanego (jeśli akurat nie macie, to nic:) wyjdą również bez amarant.)
1 duży banan
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Do jednego pojemnika wrzucamy obranego banana, płatki owsiane, resztki migdałowe, proszek do pieczenia. Blendujemy na gładką masę. Tak, tak, będzie bardzoooo gęsta, ale to nic.
Żurawinę siekamy na drobne kawałki, dorzucamy do w/w masy, dodajemy amarantus i całość mieszamy łyżką.
Jeśli nadal masa jest mega gęsta można dolać 2 łyżki mleka roślinnego, ew. wody i wymieszać.
Piekarnik nastawiamy na 180’C z termoobiegiem, blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Nabieramy rękoma ciasto (będzie bardzo kleiste) i tworzymy kulkę wielkości orzecha włoskiego, którą lekko spłaszczamy. Układamy tak powstałe ciastka na blachę i pieczemy max. 20 min.
Ciasteczka są zwarte, nie kruszą się, idealnie nadają się na piknik albo zwykły spacer z dzieciakiem:) Można je również polać jogurtem i podać na deser.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (9)

Anonymous

Dodano opinię: 11.03.2015

Po pierwsze dziękuję za bloga, moje dziecko dzięki waszym pomysłom zaczęło jeść 🙂 Jakiej żurawiny używacie? Takiej ogólnodostępnej słodzonej cukrem czy kupujecie jakąś specjalną bezcukrową?
Kasia

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.03.2015

Cieszymy się bardzo:) Zazwyczaj kupują żurawinę, która ma w składzie tylko owoce i olej roślinny, czasem jest też słodzona brązowym cukrem. W sklepach eko możesz dostać niesłodzoną. Ale jeśli używasz jej sporadycznie, a nie codziennie po 5 łyżek to myślę, że zwykła sklepowa jest ok. byle bez środka konserwującego – siarki.

Sylwia

Dodano opinię: 14.07.2015

Witam serdecznie:) Jaki jest "termin ważności" takich ciasteczek? Czy z powodu obecności banana powinno się schrupać już je w pierwszym dniu? Ciasteczka wyszły idealne, właśnie się studzą i czekają do schrupania:) świetny baaardzo szybki przepis:) Czy Wam też wyszły tak strasznie słodziutkie? Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.07.2015

Możesz przechowywać do 3 dni. I tak,za sprawą banana ciasteczka są słodziutkie:)

magewa

Dodano opinię: 15.10.2015

A my użyliśmy tylko "resztek" po owsianym mleku, a ciasto wyszło dość "lejące – co i tak nie przeszkodziło, że dzieciaki wpałaszowały ciasteczka jeszcze ciepłe 😉 dodałam też trochę cynamonu i gałki muszkatołowej ze względu na ich katarki 😉

przepyszne!

Monika

Dodano opinię: 12.07.2016

Ja nie miałam żadnych 'resztek' dlatego użyłam zblendowanych migdałów i dodałam więcej płatków owsianych. Wyszły przepyszne! 

Lenka

Dodano opinię: 14.03.2018

A moje wyszły troszkę gumowate 🙁 zupełnie nie wiem czemu.Wszystko jak w przepisie .
Jak juz mi tak proste ciasteczka nie wychodzą to chyba jestem kulinarnym beztalęciem ?

Aleksandra

Dodano opinię: 24.06.2018

Czy można czymś zastąpić żurawinę? No orzechami włoskimi?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 30.06.2018

Eksperymentuj.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek