Piekarnik nastaw na 180 °C z funkcją grzania góra – dół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Do miski przełóż: miękkie masło, wybrane słodziwo, jajko. Wymieszaj porządnie mikserem, a następnie dodaj wszystkie suche składniki: mąkę, płatki, sezam, czarnuszkę, proszek i sodę oraz szczyptę soli. Wymieszaj ponownie mikserem, aż składniki połączą się (powstanie „kruszonka”). Wyłącz mikser i uformuj za pomocą dłoni kulę z ciasta.
Na stolnicę lekko posypaną mąką połóż ciasto i lekko rozwałkuj je na grubość ok 10 mm. Jeśli ciasto będzie przyklejać się do wałka, możesz lekko podsypać je mąką. Wycinaj ciastka za pomocą szklanki z cienkiego szkła. Przekładaj na blachę. Układaj ciastka w odstępach, bo trochę urosną.
Piecz 18 minut na środkowym poziomie piekarnika. Gotowe:)
Ciastka oznaczyłam 12+ bo myślę, że to taka słodka przekąska właśnie dla starszych bobasów około 12 miesiąca ze względu na cukier koko, dużo masła, sól, twardość. Ale wiadomo, dziecko nie pochłonie całego ciacha na raz (chyba?) więc jeśli chcecie, możecie dać spróbować młodszemu. Ja bym nie dała:)
Ciasteczka przechowuj w zamkniętej puszcze czy innym pojemniku max 2-3 dni. Na drugi dzień robią się trochę miękkie i jeszcze smaczniejsze!
*Oczywiście możesz zamienić mąkę na pszenną, ale wtedy to już nie będą orkiszowe ciastka:)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (39)
Ola
Dodano opinię: 01.02.2018
Czy czarny sezam tez powinien pasowac smakowo?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.02.2018
Hm, nie próbowałam niestety.
Agnieszka
Dodano opinię: 02.03.2018
Ja zrobiłam z czarnym sezamem – zamiast białego i czarnuszki, zamiast mąki orkiszowej dałam pół na pół pszenna i kokosowa, i wyszły! Nawet lepsze 🙂
Gosia
Dodano opinię: 01.02.2018
Cześć, skąd mata- stolnica? 🙂 Właśnie takiej szukam.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.02.2018
NIe mam pojęcia, sto lat temu kupiona, ale widzialam podobne w Pepco.
Kurpianka.Kasia
Dodano opinię: 01.02.2018
Juz mi slina cieknie ? czy mige zastapic maslo olejem? W jakiej proporcji?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.02.2018
Jakim?
Restauracje Kraków – DaPietro
Dodano opinię: 01.02.2018
Wyglądają przepysznie! Mamy nadzieję że tak samo smakują 😀 Pozdrawiamy Serdecznie – DaPietro
Gosia
Dodano opinię: 02.02.2018
Można bez jajka? Co zamiast?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.02.2018
Obawiam się, że mogą nie wyjść:(
Justyna
Dodano opinię: 11.02.2018
Zrobiłam z mąki orkiszowej chlebowej bo taką miałam i bez czarnuszki, ciasto wyszło klejące nie dało się rozwałkować, zrobiłam kulki i rozpłaszczyłam na papierze. Wyszły w smaku rewelacyjne, dzięki za kolejny mega pyszny i łatwy przepis 😀
Nadia
Dodano opinię: 12.02.2018
Czym można zastąpić sezam?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.02.2018
np. amarantusem ekspandowanym, zmielonymi lub nie pestkami dyni czy ziarnami slonecznika.
Aneta
Dodano opinię: 14.02.2018
Absolutnie genialne połączenie smaków jak dla mnie, szczypta soli podkręca efekt końcowy. Dla mojej trzylatki też dobre, ale jednak za suche. Zjadła w sumie dwa i nie wołała o więcej 😉
Olga
Dodano opinię: 07.07.2019
Mi tez wyszly bardzo suche. Czy tak ma byc czy sa dlugo byly w piekarniku? Smak ok, ale dzieci (3,5 roku i 16 mc) pogardzily, bo wlasnie za suche.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.08.2019
One są suche, zostaw je w puszce, na drugi dzień będą bardziej miękkie, ale nadal suche:)
Patka
Dodano opinię: 24.02.2018
Czy sezam w wysokiej temperaturze nie traci swoich właściwości? Wim że w postaci oleju sezamowego tak a taki?!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.02.2018
każda obróbka cieplna powoduje jakąs utratę właściwości niestety.
eliza
Dodano opinię: 03.03.2018
Dzieciom w jakim wieku można je podawać ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.03.2018
Nad przepisem i pod przepisem jest tag określający wiek.
Lila
Dodano opinię: 08.08.2018
Czy można masło zastąpić olejem kokosowym. Jeśli tak, to w jakiej ilości? Dziękuję, pozdrawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.08.2018
W takich samych proporcjach i konsystencji.
Anna
Dodano opinię: 14.08.2018
cz mogę dać stevie jako słodziwo?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.08.2018
Tak
Magdalena
Dodano opinię: 06.01.2019
Meeeega! Są przepyszne. Moja Mała 15 miesięczna Mysza wcina aż się uszy trzęsą ? nie miałam jajka, wiec dodałam łyżkę lnu namokniętego w wodzie i zblendowanego i z braku czarnuszki – suszone morele! Ciut nie sezamowe sasanki❤ świetny przepis! Dziękujemy z Myszą ?
Magdusha
Dodano opinię: 22.01.2019
Czy one wychodzą w smaku słodkie czy raczej wytrawne? Czy mozna pominąć slodziwo i zrobic zupełnie na wytrawnie ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.02.2019
Polecamy zrobić jak w przepisie.
Joanna
Dodano opinię: 16.03.2019
Ciasto się mocno kleiło, więc dałam sobie spokój z wałkowaniem. Zrobiłam kulki i rozgniotłam bezpośrednio na papierze do pieczenia 🙂
Mama Bartusia
Dodano opinię: 25.04.2020
Pycha? Ciacio mniam mniam?
Daria
Dodano opinię: 30.05.2020
Jaką mąkę można dodać zamiast orkiszowej bo akurat nie mam a właśnie chciałem robić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 30.05.2020
pszenną
Justyna
Dodano opinię: 31.05.2020
Bardzo bardzo słodkie. Następnym razem dam mniej cukru, bo przepis ma dużo uroku.
ela
Dodano opinię: 05.08.2020
Czy komus wyszly? Podchodze juz 2 raz pod ten przepis i po wyjeciu z piekarnika rozwalaja sie. Cos nie tak z proporcjami chyba ze to ta milosc z dzieciecych rączek je spaja, bo ja robie sama:)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 12.08.2020
Może za długo w piekarniku? Albo dodaj ciut mniej mąki.
LinkaWu
Dodano opinię: 18.01.2021
Nasze ulubione
Karolina
Dodano opinię: 17.03.2021
Czy mogę posłodzić syropem daktylowym lub miodem?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Oczywiście.
Agnieszka
Dodano opinię: 20.02.2022
U nas w wersji serduszkowej 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2022
Piękne