Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

30 maja 2020

Ciastka orkiszowe z czarnuszką i sezamem

Sezamowe ciasteczka z dodatkiem czarnuszki. Chrupiące o ciekawym smaku.

Ciastka orkiszowe z czarnuszką i sezamem

Ciastka orkiszowe z czarnuszką i sezamem

Połączenie słodko – słone dla fanek i fanów czarnuszki i sezamu. Chrupiące ciasteczka, które raczej nie zostaną na drugi dzień:)

Składniki:

1 szklanka mąki orkiszowej*
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych drobnych (jeśli masz inne, pokrusz na mniejsze kawałki blenderem)
1/2 szklanki sezamu
1 łyżeczka czarnuszki
1 jajko
100g miękkiego masła
niecała 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub kokosowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli himalajskiej (bo płatki owsiane lubią sól)

Wykonanie:

Piekarnik nastaw na 180 °C z funkcją grzania góra – dół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Do  miski przełóż: miękkie masło, wybrane słodziwo, jajko. Wymieszaj porządnie mikserem, a następnie dodaj wszystkie suche składniki: mąkę, płatki, sezam, czarnuszkę, proszek i sodę oraz szczyptę soli. Wymieszaj ponownie mikserem, aż składniki połączą się (powstanie „kruszonka”). Wyłącz mikser i uformuj za pomocą dłoni kulę z ciasta.

Na stolnicę lekko posypaną mąką połóż ciasto i lekko rozwałkuj je na grubość ok 10 mm. Jeśli ciasto będzie przyklejać się do wałka, możesz lekko podsypać je mąką.  Wycinaj ciastka za pomocą szklanki z cienkiego szkła.   Przekładaj na blachę. Układaj ciastka w odstępach, bo trochę urosną.
Piecz 18 minut na środkowym poziomie piekarnika. Gotowe:)

Ciastka oznaczyłam 12+ bo myślę, że to taka słodka przekąska właśnie dla starszych bobasów około 12 miesiąca ze względu na cukier koko, dużo masła, sól, twardość. Ale wiadomo, dziecko nie pochłonie całego ciacha na raz (chyba?) więc jeśli chcecie, możecie dać spróbować młodszemu. Ja bym nie dała:)

Ciasteczka przechowuj w zamkniętej puszcze czy innym pojemniku max 2-3 dni. Na drugi dzień robią się trochę miękkie i jeszcze smaczniejsze!

*Oczywiście możesz zamienić mąkę na pszenną, ale wtedy to już nie będą orkiszowe ciastka:)

Ciastka orkiszowe z czarnuszką i sezamem
Ciastka orkiszowe z czarnuszką i sezamem
Ciastka orkiszowe z czarnuszką i sezamem
Ciastka orkiszowe z czarnuszką i sezamem

Te ciasteczka możesz zrobić ze swoim dzieckiem. Angażuj je do wspólnego gotowania. To wspaniała zabawa dla wszystkich, a dla Twojego dziecka rozwój manualny i poznawczy. Pomoże Ci w tym nasza najnowsza ilustrowana książka kucharska dla dzieci „Gotuj z Ala i Antkiem”

Ciastka orkiszowe z czarnuszką i sezamem
Ciastka orkiszowe z czarnuszką i sezamem
Ciastka orkiszowe z czarnuszką i sezamem
Ciastka orkiszowe z czarnuszką i sezamem

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (39)

Ola

Dodano opinię: 01.02.2018

Czy czarny sezam tez powinien pasowac smakowo?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.02.2018

Hm, nie próbowałam niestety.

Agnieszka

Dodano opinię: 02.03.2018

Ja zrobiłam z czarnym sezamem – zamiast białego i czarnuszki, zamiast mąki orkiszowej dałam pół na pół pszenna i kokosowa, i wyszły! Nawet lepsze 🙂

Gosia

Dodano opinię: 01.02.2018

Cześć, skąd mata- stolnica? 🙂 Właśnie takiej szukam.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.02.2018

NIe mam pojęcia, sto lat temu kupiona, ale widzialam podobne w Pepco.

Kurpianka.Kasia

Dodano opinię: 01.02.2018

Juz mi slina cieknie ? czy mige zastapic maslo olejem? W jakiej proporcji?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.02.2018

Jakim?

Restauracje Kraków – DaPietro

Dodano opinię: 01.02.2018

Wyglądają przepysznie! Mamy nadzieję że tak samo smakują 😀 Pozdrawiamy Serdecznie – DaPietro

Gosia

Dodano opinię: 02.02.2018

Można bez jajka? Co zamiast?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.02.2018

Obawiam się, że mogą nie wyjść:(

Justyna

Dodano opinię: 11.02.2018

Zrobiłam z mąki orkiszowej chlebowej bo taką miałam i bez czarnuszki, ciasto wyszło klejące nie dało się rozwałkować, zrobiłam kulki i rozpłaszczyłam na papierze. Wyszły w smaku rewelacyjne, dzięki za kolejny mega pyszny i łatwy przepis 😀

Nadia

Dodano opinię: 12.02.2018

Czym można zastąpić sezam?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.02.2018

np. amarantusem ekspandowanym, zmielonymi lub nie pestkami dyni czy ziarnami slonecznika.

Aneta

Dodano opinię: 14.02.2018

Absolutnie genialne połączenie smaków jak dla mnie, szczypta soli podkręca efekt końcowy. Dla mojej trzylatki też dobre, ale jednak za suche. Zjadła w sumie dwa i nie wołała o więcej 😉

Olga

Dodano opinię: 07.07.2019

Mi tez wyszly bardzo suche. Czy tak ma byc czy sa dlugo byly w piekarniku? Smak ok, ale dzieci (3,5 roku i 16 mc) pogardzily, bo wlasnie za suche.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.08.2019

One są suche, zostaw je w puszce, na drugi dzień będą bardziej miękkie, ale nadal suche:)

Patka

Dodano opinię: 24.02.2018

Czy sezam w wysokiej temperaturze nie traci swoich właściwości? Wim że w postaci oleju sezamowego tak a taki?!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.02.2018

każda obróbka cieplna powoduje jakąs utratę właściwości niestety.

eliza

Dodano opinię: 03.03.2018

Dzieciom w jakim wieku można je podawać ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.03.2018

Nad przepisem i pod przepisem jest tag określający wiek.

Lila

Dodano opinię: 08.08.2018

Czy można masło zastąpić olejem kokosowym. Jeśli tak, to w jakiej ilości? Dziękuję, pozdrawiam

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.08.2018

W takich samych proporcjach i konsystencji.

Anna

Dodano opinię: 14.08.2018

cz mogę dać stevie jako słodziwo?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.08.2018

Tak

Magdalena

Dodano opinię: 06.01.2019

Meeeega! Są przepyszne. Moja Mała 15 miesięczna Mysza wcina aż się uszy trzęsą ? nie miałam jajka, wiec dodałam łyżkę lnu namokniętego w wodzie i zblendowanego i z braku czarnuszki – suszone morele! Ciut nie sezamowe sasanki❤ świetny przepis! Dziękujemy z Myszą ?

Magdusha

Dodano opinię: 22.01.2019

Czy one wychodzą w smaku słodkie czy raczej wytrawne? Czy mozna pominąć slodziwo i zrobic zupełnie na wytrawnie ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.02.2019

Polecamy zrobić jak w przepisie.

Joanna

Dodano opinię: 16.03.2019

Ciasto się mocno kleiło, więc dałam sobie spokój z wałkowaniem. Zrobiłam kulki i rozgniotłam bezpośrednio na papierze do pieczenia 🙂

Mama Bartusia

Dodano opinię: 25.04.2020

Pycha? Ciacio mniam mniam?

Daria

Dodano opinię: 30.05.2020

Jaką mąkę można dodać zamiast orkiszowej bo akurat nie mam a właśnie chciałem robić?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 30.05.2020

pszenną

Justyna

Dodano opinię: 31.05.2020

Bardzo bardzo słodkie. Następnym razem dam mniej cukru, bo przepis ma dużo uroku.

ela

Dodano opinię: 05.08.2020

Czy komus wyszly? Podchodze juz 2 raz pod ten przepis i po wyjeciu z piekarnika rozwalaja sie. Cos nie tak z proporcjami chyba ze to ta milosc z dzieciecych rączek je spaja, bo ja robie sama:)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 12.08.2020

Może za długo w piekarniku? Albo dodaj ciut mniej mąki.

LinkaWu

Dodano opinię: 18.01.2021

Nasze ulubione

Karolina

Dodano opinię: 17.03.2021

Czy mogę posłodzić syropem daktylowym lub miodem?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Oczywiście.

Agnieszka

Dodano opinię: 20.02.2022

U nas w wersji serduszkowej 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2022

Piękne

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek