Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

16 lutego 2016

Ciastka owsiane z żurawiną

Dawno, dawno temu na blogu pojawił się przepis Ani na kruche owsiane ciasteczka, o TEN, zerknijcie. Robimy je często w różnych konfiguracjach i modyfikacjach. Dziś sama mąka i owies oraz słodko-kwaśna żurawinka:) Mniam! Składniki: 1 szklanka płatków owsianych; 1 3/4 szklanki mąki ( u mnie pół na pół pszenna/orkiszowa jasna); 1/2 szklanki drobno posiekanej, suszonej...

Dawno, dawno temu na blogu pojawił się przepis Ani na kruche owsiane ciasteczka, o TEN, zerknijcie. Robimy je często w różnych konfiguracjach i modyfikacjach. Dziś sama mąka i owies oraz słodko-kwaśna żurawinka:) Mniam!

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych;

1 3/4 szklanki mąki ( u mnie pół na pół pszenna/orkiszowa jasna);

1/2 szklanki drobno posiekanej, suszonej żurawiny;

100g miękkiego masła;

2 łyżki wiórek kokosowych;

2 łyżki amarantusa ekspandowanego (opcjonalnie);

2-3 łyżki syropu klonowego lub miodu;

2 jajka.

12630975_1106362859397297_199708693_o 12669325_1106362802730636_310419073_o 12669762_1106362486064001_1869818046_o 12656277_1106362372730679_1949579471_o 12632861_1106362332730683_1138146898_o

 

Piekarnik nastaw na 180'C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

W dużej misce zmieszaj wszystkie składniki, zagnieć ciasto tak, by masło pod wpływem ciepła rąk całkiem się roztopiło i wymieszało z mąką i płatkami owsianymi. Utwórz zwartą kulę, jeśli ciasto mocno się klei do rąk, podsyp je odrobiną mąki.

Odrywaj kawałki ciasta i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczaj je w dłoni i układaj na blasze.
Piecz ciasteczka w 180'C na środkowym poziomie piekarnika ok 15-18 minut, aż lekko zbrązowieją. Przechowuj w zamknietym pojemniczku.

Ciastka są kruche, lekko twarde, dzieci poniżej roku mogą sobie z nimi nie poradzić, ale wszystko zależy od umiejętności Waszego dziecka.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (55)

Kasia

Dodano opinię: 16.02.2016

Bedą dzisiaj jak tylko wrócę z pracy 🙂 Już sie doczekać nie mogę 😀

Karolina

Dodano opinię: 16.02.2016

Mniam mniam właśnie robią się już w piekarniku 🙂

Marianna

Dodano opinię: 16.02.2016

A bez wiórek kokosowych wyjdą? Bo akurat nie mamy ich w domu…..

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.02.2016

Jasne:)

Marianna

Dodano opinię: 17.02.2016

to super

Gosia

Dodano opinię: 18.02.2016

Witam. Ciacha w piekarniku. Trochę musiałam zmienić skład bo nie miałam wszystkich składników w domu. Zamiast płatków owsianych – jęczmienne,  mąka pszenna i krupczatka, zamiast wiorek posiekane płatki migdałów , żurawina zastąpiona rodzynkami, daktylami i owocami goji.  Zmniejszylam ilosc miodu bo daktyle slodkie. Moje wyszły rewelacyjne. Następne zrobię wg przepisu. Dzięki za inspiracje i pozdrawiam. Gosia. 

Gosia

Dodano opinię: 18.02.2016

Moje ciacha 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.02.2016

Piękne❤️❤️❤️❤️

Kasia

Dodano opinię: 22.02.2016

Mogą być płatki owsiane górskie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.02.2016

tak

Ola

Dodano opinię: 18.02.2016

Pyszne, pyszne, pyszne, pyszna 🙂

Ewa

Dodano opinię: 18.02.2016

Witam!

Czy da się czymś zastąpić masło? Musimy wyelilinować z diety niestety, a ciasteczka wyglądają obłędnie i musimy je zrobić! 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.02.2016

Możesz spróbować ew z olejem kokosowym

Paulina

Dodano opinię: 23.02.2016

ZROBIŁAŚ Z OLEJEM KOKOSOWYM?

Natalia

Dodano opinię: 30.03.2016

ja zrobiłam, wyszły fajnie, ale tłuszcz się trochę z nich wylewał podczas pieczenia wiec 80 gr oleju moim zdaniem by wystarczyło.

Marianna

Dodano opinię: 20.02.2016

Zrobiłam je i ……

wyszły pyszne nawet bez wiórek kokosowych. Widać na tych zdjęciach, że wyszły duże, a moje jednak takie małe i nierówne – ale pyszne!

Moja siostra Ninka nie ma apetytu, więc oprócz Ninki wszyscy jedzą!

PYCHOTKA

 

Natalia

Dodano opinię: 22.02.2016

Moje ciasteczka wyszły przepyszne,a jestem strasznym amatorką w kuchni

Paulina

Dodano opinię: 23.02.2016

nie mozemy masła….

czym zastapic?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.02.2016

Olejem kokosowym.

Marlena

Dodano opinię: 07.03.2016

Ciasteczka , pyszne , cieplutkie z pieca. Własnie sie studzą i czekają na deser:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.03.2016

Jeśli tak smaczne jak piękne, to gratulujemy!!!

Patka

Dodano opinię: 07.03.2016

Przepyszna przekąska dla dzieci i rodziców.

Kasiek C

Dodano opinię: 06.04.2016

Bardzo smaczne 🙂 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.04.2016

Dziękujemy!!

Natalia

Dodano opinię: 19.04.2016

Jakie masło najlepsze?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.04.2016

Powyżej 83 % tłuszczu.

Dorota

Dodano opinię: 19.07.2016

Niestety zbyt twarde. Dziecko 13 m-cy, 4 ząbki u góry i 2 na dole 😉

Ale do kawy w sam raz!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.07.2016

Nie tylko zębami człowiek rozdrabnia pokarmy;)Poradzi sobie i bez nich za pomocą dziąseł i języka:)

Dorota

Dodano opinię: 23.07.2016

Tak, wiem. Już nie z takimi pokaramami sobie radziła…

Ale czy w przepisie nie ma za dużo mąki?

1 i 3/4 szklanki miało być czy tu jest jakiś błąd?

Czuć tą mąkę mocno i może przez to są takie twarde?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.08.2016

Te ciasta akurat są szczególnie twarde, dla chrupaczy:) Nie ma błędu ale możesz dać mniej mąki.

Małgosia

Dodano opinię: 24.10.2016

Waszymi przepisami wróciłyście mi wiarę,że potrafię piec!:) Nasz Antoś rozsmakowany w Waszych ciasteczkach, a tata i mama mają zdrową przekąskę! Przepisy są świetne,bez chemii,zbędnego cukru,soli itp. Korzystam i ja ,bo jestem na diecie:) Oto nasze ciasteczka! Róbcie dalej,co robicie babeczki,bo jesteście cudowne!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.10.2016

Śliczniaste!:)

Basia

Dodano opinię: 26.10.2016

czym zastępować te nieszczęsne jaja? A samo żółtko możę być?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.10.2016

Może być samo żółtko. Banan też powinien dać radę:)

Justyna

Dodano opinię: 15.11.2016

Dziekuje za przepis. Czy moge pozostac na klejacym ciescie?-takie mi wyszło mimo podsypywania mąką

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.11.2016

Tak

Natalia

Dodano opinię: 07.03.2017

Czy z mąką kukurydzianą lub ryżową wyjdą? Lub bezglutenową mąką chlebową ?Mamy alergie na gluten.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.03.2017

Trzeba probować. 

Mama Justynki

Dodano opinię: 09.04.2017

Spróbujcie włożyć do pudełka z ciastkami ćwiartkę jabłka powinny zrobić się bardziej miekkie. U mnie się sprawdziło 😉

Asia

Dodano opinię: 11.05.2017

Witam, 

Zastanawiam się czy można zastąpić miód daktylami lub ksylitolem a jeśli tak to w jakiej ilości?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.05.2017

Spróbuj syropem daktylowym w takich samych proporcjach.

Asia

Dodano opinię: 12.05.2017

Witam,

czy można zast miód ksylitolem? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.05.2017

Niestety może zmienić konsystencję masy. 

Lilith

Dodano opinię: 08.06.2017

Ciacha świetnie 🙂 tak mi chodzi po głowie żeby dodać jeszcze pokruszone orzechy włoskie… Czy 13 miesięczny bobas może już orzechy? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.06.2017

jasne, ale tak jak napisałaś pokruszone, lub zmielone:)

Lilith

Dodano opinię: 09.06.2017

3 min po tym jak napisałam ten komentarz Pan listonosz przyniósł mi Waszą ksiazke??? 

I wiecie co… Czas już napisać nową bo brakuje mi tu paru przepisów ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.06.2017

Się robi;)

Owsiane na zdrowie – zdrowe ciasteczka x 4 – dziubdziak.pl

Dodano opinię: 16.07.2017

[…] Te ciastka gościły u nas do tej pory najczęściej. Były jednymi z pierwszych, jakie wypróbowałam i się sprawdziły. Zamiast żurawiny, dawałam już jabłko, suszone morele, rodzynki i zawsze wychodzą bardzo smaczne. Przepis pochodzi ze strony Ala’Antkowe BLW. […]

Żaneta

Dodano opinię: 28.11.2017

Dziewczyny drogie! Dziekuję Wam za taką stronę i ogromną kopalnię inspiracji przy wprowadzaniu BLW do naszego Ala-Julkowego życia, chociaż nie było łatwo 😉 Córka Alicja ma prawie 2,5 roku (u niej BLW zaczęło się w 2 roku życia) a Juluś na BLW od 7 m-ca życia (tegoroczny szczęściarz z 13 stycznia). Z córą nie miałam odwagi i nie wiedziałam od czego zacząć, ale z synem się uparłam, bo wiedziałam, że nie pożałuję. Teraz, mimo sceptycznego podejścia rodziny i bez wsparcia męża, który wykłócał się, że dziecko nic nie je, teraz mam dobrze. A przyznam się, że nie lubię gotować i nie nalężę do tych szybkich i ogarniających wszystko, ale czego się nie robi dla dzieci. Jakbym miała teraz blendować słoiki osobno dla małego, to bym zwariowała…
A co do przepisu. Użyłam resztek płatków owsianych, które zostały mi po zrobieniu mleka owsianego i mimo, że dodałam jeszcze ok. 0,5 szkl mąki jak w przepisie (pół na pół pszenna i orkiszowa), to ciasto było klejące i ciasteczka formowałam wkładając ręce do mąki. Wyszły lekko chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. 10-miesieczny chłop sobie radzi. Na zdjęciu widać, że podbieramy z blaszki Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

Natalia

Dodano opinię: 24.09.2018

Pycha! Dzięki za ten przepis! Zjadłam właśnie trzy na ciepło (tak, wiem, jest północ, ale ja jestem w ciąży ?), chętnie bym zjadła więcej ale już nie będę taka zachlanna. Zrobiłam na rano dla dzieci, dam im na śniadanie przed przedszkolem, plus banan, jak zjedzą to będę szczęśliwa, mój trzylatkach mało co chcę jeść, a nie chcę żeby do przedszkola szedł na czczo, bo i tam nie wiadomo czy tanie śniadanie czy nie, więc już wymyślam cuda niewidy. Może ciastka na śniadanie to brzmi idiotyczne ale te ciastka są zdrowe i pożywne ? aha, ja bez amarantusa robiłam, za to że zmielonymi orzechami.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.10.2018

Super! Na zdrowie:))

Julia

Dodano opinię: 20.12.2018

Super są ?

Kasia

Dodano opinię: 14.01.2020

Bałam się, że będą za twarde, ale ryzyk fizyk. Warto było. PRZEPYSZNE!

Agnieszka

Dodano opinię: 09.10.2020

A czy można zastąpić wiórki kokosowe tarkowanymi orzechami?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 12.10.2020

Warto spróbować

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek