Dawno, dawno temu na blogu pojawił się przepis Ani na kruche owsiane ciasteczka, o TEN, zerknijcie. Robimy je często w różnych konfiguracjach i modyfikacjach. Dziś sama mąka i owies oraz słodko-kwaśna żurawinka:) Mniam!
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych;
1 3/4 szklanki mąki ( u mnie pół na pół pszenna/orkiszowa jasna);
1/2 szklanki drobno posiekanej, suszonej żurawiny;
100g miękkiego masła;
2 łyżki wiórek kokosowych;
2 łyżki amarantusa ekspandowanego (opcjonalnie);
2-3 łyżki syropu klonowego lub miodu;
2 jajka.
Piekarnik nastaw na 180'C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
W dużej misce zmieszaj wszystkie składniki, zagnieć ciasto tak, by masło pod wpływem ciepła rąk całkiem się roztopiło i wymieszało z mąką i płatkami owsianymi. Utwórz zwartą kulę, jeśli ciasto mocno się klei do rąk, podsyp je odrobiną mąki.
Odrywaj kawałki ciasta i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczaj je w dłoni i układaj na blasze.
Piecz ciasteczka w 180'C na środkowym poziomie piekarnika ok 15-18 minut, aż lekko zbrązowieją. Przechowuj w zamknietym pojemniczku.
Ciastka są kruche, lekko twarde, dzieci poniżej roku mogą sobie z nimi nie poradzić, ale wszystko zależy od umiejętności Waszego dziecka.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (55)
Kasia
Dodano opinię: 16.02.2016
Bedą dzisiaj jak tylko wrócę z pracy 🙂 Już sie doczekać nie mogę 😀
Karolina
Dodano opinię: 16.02.2016
Mniam mniam właśnie robią się już w piekarniku 🙂
Marianna
Dodano opinię: 16.02.2016
A bez wiórek kokosowych wyjdą? Bo akurat nie mamy ich w domu…..
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.02.2016
Jasne:)
Marianna
Dodano opinię: 17.02.2016
to super
Gosia
Dodano opinię: 18.02.2016
Witam. Ciacha w piekarniku. Trochę musiałam zmienić skład bo nie miałam wszystkich składników w domu. Zamiast płatków owsianych – jęczmienne, mąka pszenna i krupczatka, zamiast wiorek posiekane płatki migdałów , żurawina zastąpiona rodzynkami, daktylami i owocami goji. Zmniejszylam ilosc miodu bo daktyle slodkie. Moje wyszły rewelacyjne. Następne zrobię wg przepisu. Dzięki za inspiracje i pozdrawiam. Gosia.
Gosia
Dodano opinię: 18.02.2016
Moje ciacha 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.02.2016
Piękne❤️❤️❤️❤️
Kasia
Dodano opinię: 22.02.2016
Mogą być płatki owsiane górskie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.02.2016
tak
Ola
Dodano opinię: 18.02.2016
Pyszne, pyszne, pyszne, pyszna 🙂
Ewa
Dodano opinię: 18.02.2016
Witam!
Czy da się czymś zastąpić masło? Musimy wyelilinować z diety niestety, a ciasteczka wyglądają obłędnie i musimy je zrobić! 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.02.2016
Możesz spróbować ew z olejem kokosowym
Paulina
Dodano opinię: 23.02.2016
ZROBIŁAŚ Z OLEJEM KOKOSOWYM?
Natalia
Dodano opinię: 30.03.2016
ja zrobiłam, wyszły fajnie, ale tłuszcz się trochę z nich wylewał podczas pieczenia wiec 80 gr oleju moim zdaniem by wystarczyło.
Marianna
Dodano opinię: 20.02.2016
Zrobiłam je i ……
wyszły pyszne nawet bez wiórek kokosowych. Widać na tych zdjęciach, że wyszły duże, a moje jednak takie małe i nierówne – ale pyszne!
Moja siostra Ninka nie ma apetytu, więc oprócz Ninki wszyscy jedzą!
PYCHOTKA
Natalia
Dodano opinię: 22.02.2016
Moje ciasteczka wyszły przepyszne,a jestem strasznym amatorką w kuchni
Paulina
Dodano opinię: 23.02.2016
nie mozemy masła….
czym zastapic?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.02.2016
Olejem kokosowym.
Marlena
Dodano opinię: 07.03.2016
Ciasteczka , pyszne , cieplutkie z pieca. Własnie sie studzą i czekają na deser:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.03.2016
Jeśli tak smaczne jak piękne, to gratulujemy!!!
Patka
Dodano opinię: 07.03.2016
Przepyszna przekąska dla dzieci i rodziców.
Kasiek C
Dodano opinię: 06.04.2016
Bardzo smaczne 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.04.2016
Dziękujemy!!
Natalia
Dodano opinię: 19.04.2016
Jakie masło najlepsze?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.04.2016
Powyżej 83 % tłuszczu.
Dorota
Dodano opinię: 19.07.2016
Niestety zbyt twarde. Dziecko 13 m-cy, 4 ząbki u góry i 2 na dole 😉
Ale do kawy w sam raz!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.07.2016
Nie tylko zębami człowiek rozdrabnia pokarmy;)Poradzi sobie i bez nich za pomocą dziąseł i języka:)
Dorota
Dodano opinię: 23.07.2016
Tak, wiem. Już nie z takimi pokaramami sobie radziła…
Ale czy w przepisie nie ma za dużo mąki?
1 i 3/4 szklanki miało być czy tu jest jakiś błąd?
Czuć tą mąkę mocno i może przez to są takie twarde?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.08.2016
Te ciasta akurat są szczególnie twarde, dla chrupaczy:) Nie ma błędu ale możesz dać mniej mąki.
Małgosia
Dodano opinię: 24.10.2016
Waszymi przepisami wróciłyście mi wiarę,że potrafię piec!:) Nasz Antoś rozsmakowany w Waszych ciasteczkach, a tata i mama mają zdrową przekąskę! Przepisy są świetne,bez chemii,zbędnego cukru,soli itp. Korzystam i ja ,bo jestem na diecie:) Oto nasze ciasteczka! Róbcie dalej,co robicie babeczki,bo jesteście cudowne!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.10.2016
Śliczniaste!:)
Basia
Dodano opinię: 26.10.2016
czym zastępować te nieszczęsne jaja? A samo żółtko możę być?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.10.2016
Może być samo żółtko. Banan też powinien dać radę:)
Justyna
Dodano opinię: 15.11.2016
Dziekuje za przepis. Czy moge pozostac na klejacym ciescie?-takie mi wyszło mimo podsypywania mąką
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.11.2016
Tak
Natalia
Dodano opinię: 07.03.2017
Czy z mąką kukurydzianą lub ryżową wyjdą? Lub bezglutenową mąką chlebową ?Mamy alergie na gluten.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.03.2017
Trzeba probować.
Mama Justynki
Dodano opinię: 09.04.2017
Spróbujcie włożyć do pudełka z ciastkami ćwiartkę jabłka powinny zrobić się bardziej miekkie. U mnie się sprawdziło 😉
Asia
Dodano opinię: 11.05.2017
Witam,
Zastanawiam się czy można zastąpić miód daktylami lub ksylitolem a jeśli tak to w jakiej ilości?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.05.2017
Spróbuj syropem daktylowym w takich samych proporcjach.
Asia
Dodano opinię: 12.05.2017
Witam,
czy można zast miód ksylitolem?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.05.2017
Niestety może zmienić konsystencję masy.
Lilith
Dodano opinię: 08.06.2017
Ciacha świetnie 🙂 tak mi chodzi po głowie żeby dodać jeszcze pokruszone orzechy włoskie… Czy 13 miesięczny bobas może już orzechy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.06.2017
jasne, ale tak jak napisałaś pokruszone, lub zmielone:)
Lilith
Dodano opinię: 09.06.2017
3 min po tym jak napisałam ten komentarz Pan listonosz przyniósł mi Waszą ksiazke???
I wiecie co… Czas już napisać nową bo brakuje mi tu paru przepisów ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.06.2017
Się robi;)
Owsiane na zdrowie – zdrowe ciasteczka x 4 – dziubdziak.pl
Dodano opinię: 16.07.2017
[…] Te ciastka gościły u nas do tej pory najczęściej. Były jednymi z pierwszych, jakie wypróbowałam i się sprawdziły. Zamiast żurawiny, dawałam już jabłko, suszone morele, rodzynki i zawsze wychodzą bardzo smaczne. Przepis pochodzi ze strony Ala’Antkowe BLW. […]
Żaneta
Dodano opinię: 28.11.2017
Dziewczyny drogie! Dziekuję Wam za taką stronę i ogromną kopalnię inspiracji przy wprowadzaniu BLW do naszego Ala-Julkowego życia, chociaż nie było łatwo 😉 Córka Alicja ma prawie 2,5 roku (u niej BLW zaczęło się w 2 roku życia) a Juluś na BLW od 7 m-ca życia (tegoroczny szczęściarz z 13 stycznia). Z córą nie miałam odwagi i nie wiedziałam od czego zacząć, ale z synem się uparłam, bo wiedziałam, że nie pożałuję. Teraz, mimo sceptycznego podejścia rodziny i bez wsparcia męża, który wykłócał się, że dziecko nic nie je, teraz mam dobrze. A przyznam się, że nie lubię gotować i nie nalężę do tych szybkich i ogarniających wszystko, ale czego się nie robi dla dzieci. Jakbym miała teraz blendować słoiki osobno dla małego, to bym zwariowała…
A co do przepisu. Użyłam resztek płatków owsianych, które zostały mi po zrobieniu mleka owsianego i mimo, że dodałam jeszcze ok. 0,5 szkl mąki jak w przepisie (pół na pół pszenna i orkiszowa), to ciasto było klejące i ciasteczka formowałam wkładając ręce do mąki. Wyszły lekko chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. 10-miesieczny chłop sobie radzi. Na zdjęciu widać, że podbieramy z blaszki Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Natalia
Dodano opinię: 24.09.2018
Pycha! Dzięki za ten przepis! Zjadłam właśnie trzy na ciepło (tak, wiem, jest północ, ale ja jestem w ciąży ?), chętnie bym zjadła więcej ale już nie będę taka zachlanna. Zrobiłam na rano dla dzieci, dam im na śniadanie przed przedszkolem, plus banan, jak zjedzą to będę szczęśliwa, mój trzylatkach mało co chcę jeść, a nie chcę żeby do przedszkola szedł na czczo, bo i tam nie wiadomo czy tanie śniadanie czy nie, więc już wymyślam cuda niewidy. Może ciastka na śniadanie to brzmi idiotyczne ale te ciastka są zdrowe i pożywne ? aha, ja bez amarantusa robiłam, za to że zmielonymi orzechami.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.10.2018
Super! Na zdrowie:))
Julia
Dodano opinię: 20.12.2018
Super są ?
Kasia
Dodano opinię: 14.01.2020
Bałam się, że będą za twarde, ale ryzyk fizyk. Warto było. PRZEPYSZNE!
Agnieszka
Dodano opinię: 09.10.2020
A czy można zastąpić wiórki kokosowe tarkowanymi orzechami?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 12.10.2020
Warto spróbować