Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

04 listopada 2014

„Ciasto bananowo-migdałowe z rodzynkami”

2 szklanki mąki (u mnie pszenna);jajko;3 banany;1/2 szklanki migdałów;1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;1/2 kostki masła;2 łyżki rodzynek;łyżeczka cynamonu. Masło roztopić i ostudzić. Migdały zblendować, ale nie na proszek – niech będą drobne. Rodzynki namoczyć i pokroić drobniej. Banany rozgnieść widelcem. Wszystkie składniki zmiksować. Keksówkę wysmarować oliwą, wlać ciasto. Piec w 180 stopniach przez 45 minut.

http://alaantkoweblw.blogspot.com/2014/11/ciasto-bananowo-migdaowe-z-rodzynkami.html#more

2 szklanki mąki (u mnie pszenna);
jajko;
3 banany;
1/2 szklanki migdałów;
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
1/2 kostki masła;
2 łyżki rodzynek;
łyżeczka cynamonu.

Masło roztopić i ostudzić. Migdały zblendować, ale nie na proszek – niech będą drobne. Rodzynki namoczyć i pokroić drobniej. Banany rozgnieść widelcem. Wszystkie składniki zmiksować. Keksówkę wysmarować oliwą, wlać ciasto. Piec w 180 stopniach przez 45 minut.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (41)

Patrycja Wiśniewska

Dodano opinię: 04.11.2014

Czy ciasto może mieć jakias zdrowa polewe?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.11.2014

Myślę, że tak. Może karobową, na bazie np. mleka roślinnego i odrobiny masła…

RedHead

Dodano opinię: 04.11.2014

Pycha! 🙂

Susanna szyje

Dodano opinię: 04.11.2014

Będziemy piec bo mamy 4 bardzo, bardzo dojrzałe banany :]

Konczi i Szpileczka

Dodano opinię: 04.11.2014

Zjadłabym takie ciasto

Anonymous

Dodano opinię: 04.11.2014

Czym mogę zastąpić masło?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.11.2014

Można zastąpić masło np olejem. Około 1/2 szklanki.

Anonymous

Dodano opinię: 04.11.2014

dziękuję 🙂

Anonymous

Dodano opinię: 08.01.2015

A można użyć masła klarowanego ?

Magdalena Kuchaja

Dodano opinię: 04.11.2014

ciasto wygląda pysznie, na pewno by mi zasmakowało 🙂

gin

Dodano opinię: 05.11.2014

Mmm, wygląda smakowicie 🙂

Patrycja Wiśniewska

Dodano opinię: 06.11.2014

Nie mam karobu coś innego?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.11.2014

Kakao?Zależy ile ma dziecię.

Agnieszka Gamrot

Dodano opinię: 10.11.2014

a można czymś zastąpić jajko?:)
Wyglada przepysznie

OleOle

Dodano opinię: 15.11.2014

Czy rocznemu dziecku można podać takie ciacho? Pytam szczególnie o proszek do pieczenia. Wygląda pysznie 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.11.2014

Myślę, że tak, tego proszku w małym kawałku dla dziecka będzie mikroskopijna ilość. Ale decyzja zawsze należy do rodzica:)

Grejpfrutella

Dodano opinię: 17.11.2014

Witam!

Na poczatku napisze, ze uwielbiam wasza strone! Inspirujecie mnie, zeby gotowac mojemu synowi i przy okazji nam smaczne i zdrowe potrawy.
Niestety nie wychodzi mi to ciasto, juz 2 razy wyszedl zakalec 🙁 Za pierwszym razem myslalam, ze byc moze to wina nieswiezego proszku do pieczenia, mialam otwarty. Dzis zrobilam z nowego, ciasto pieknie wyroslo, wylaczylam piekarnik, zostawilam, patrze po jakims czasie, a ono opadlo i znow jest takie wilgotne w srodku, a nie puszyste 🙁 Poradzicie moze czego moze to byc wina? czy za slabo wymieszane? Czy moze nie powinnam byla zostawiac go w piekarniku? Zawsze tak robilam, zostawialam przy uchylonych drzwiczkach…wyjmowac od razu z piekarnika zeby ostyglo? Bardzo prosze o pomoc, bo wyglada pysznie i chcialabym zeby wyszlo, bo to najlepszy zakalec jaki jadlam 😉
Pozdrawiam!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.11.2014

Cieszę się, ze i zakalec smaczny:):):)Trudno powiedzieć, co poszło nie tak, może zaglądałaś do piekarnika podczas pieczenia, otwierając go? Ja nie zostawiam ciasta w piekarniku, więc nie wiem, jak ono się zachowuje wówczas. Może też miałaś duże banany, spróbuj może zmniejszyć ich ilość i dać troszkę mniej suszonych owoców.. Możesz też mąkę przesiać. Nie mam więcej pomysłów:)Daj znać, jak wyszło kolejny raz. Mam nadzieję, że wreszcie uraczysz się ciastem a nie zakalcem(choć pysznym:))Pozdrawiam!

Grejpfrutella

Dodano opinię: 22.11.2014

dzis dalam mniej bananow i prawie wyszlo 🙂 tzn. nadal jest takie mokrawe, ale ja nie wiem czy to nie wina kiepskiej formy…nastepnym razem sprobuje chyba nie smarowac oliwa, bo caly spod ciasta jest wilgotny…czyli Ty od razu wyjmujesz blaszke i odstawiasz gdzies z boku do ostygniecia? no i chyba bede miksowac banany, bo jak tak zrobilam ostatnio to lepiej roslo, a dzis ciasto znow bylo ciezkie i wyroslo tylko troche…juz mialam sie poddac, ale maz kaze probowac dalej 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.11.2014

Jaki mądry mąż…:)Ja wyciągam ciasto przy zamkniętym oknie i zostawiam do całkowitego ostygnięcia. Mam teflonową blaszkę, więc niczym nie smaruję. Próbuj:)Powodzenia:)

Anonymous

Dodano opinię: 17.11.2014

Witam ja mam pytanie z kolei jakiej konsystencji wychodzi Wam ciasto po zmiksowaniu wszystkich składników, bo mi dość gęste i zastanawiam sie czy tak powinno byc??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.11.2014

Nakładałam łyżką ciasto wiec było stosunkowo gęste, ale łyżka by w nim nie ustała:)

Anonymous

Dodano opinię: 29.11.2014

Witam, mi też niestety wyszedł zakalec. Ciasto było bardzo gęste. Zastanawiam się czy następnym razem jak będę próbować i znowu ciasto będzie takie gęste to można dodać mleka/ wody?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.11.2014

Dodaj mleka. Ale wiesz… Zakalec zazwyczaj powstaje dlatego,że ciasto jest zbyt mokre,ciężkie… Może po prostu użyj mniej banana, albo mniej mąki odrobinę.

M_M

Dodano opinię: 20.02.2015

U mnie wyszło gęste jak ciasto drożdżowe na bułki. Łyżka oczywiście stała i stałaby jeszcze wiele godzin, gdybym jej w tym nie przeszkodziła. Dodałam trochę mleka, ale niezbyt pomogło. Włożyłam takie gęste do piekarnika. Co z tego wyjdzie – okaże się za 15 minut 🙂

Widocznie proporce muszą być takie, jakie zostały użyte w przepisie. A niestety banany są różnej wielkości, szklanki różnej pojemności, piec z termoobiegiem lub nie… I stąd pewnie te różnice.

M_M

Dodano opinię: 20.02.2015

Wyszedł zakalec, ale rzeczywiście pyszny 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.02.2015

🙂

Marlena

Dodano opinię: 25.07.2015

U nas też zakalec :/ też smaczny, ale jednak zakalec…

Małgosia

Dodano opinię: 20.08.2015

Zrobiłam dzisiaj to ciasto. Użyłam oleju rzepakowego zamist masła i ćwierć szklanki mąki zastąpiłam mąką pszenną pełnoziarnistą. Wyszło bardzo dobre 🙂 Niestety mój syn wolał się nim bawić i trafiało wszędzie tylko nie do jego buzi…

Marianna

Dodano opinię: 08.01.2016

Nie za bardzo mi wyszło…

Zrobiłam wszystko dobrze, ale wyszło jakieś mokrawe i nie za bardzo urosło.Dałam tyle proszku do pieczenia ile trzeba jednak i tak nie urosło… Ale było dobre! Moja siostra Ninka ma 11 miesięcy i ciasto jadła niestety mało ciasta trafiło do buzi.

Pozdrawiam

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.01.2016

Ono niezbyt rośnie. Jest niewielkie ale pyszne:)

Pati7

Dodano opinię: 28.01.2016

Nam tzn.mi i mojemu małemu-wielkiemu pomocnikowi tez wyszedł zakalec 🙁 myślałam że z winy mąki (dałam orkiszową pół na pół białą i pełnoziarnistą). spróbowaliśmy drugi raz z pszenną dokładnie wg przepisu i znów zakalec 🙁 może faktycznie mniej bananów dodać? Czy za bardzo zmiksowane może wpływać na zakalec?? ja robiłam w przystawce do wyrabiania ciasta w blenderze.. Pocieszające że zakalec z tego przepisu to nie pierwszyzna 😉 Może jeszcze kiedyś damy mu i sobie trzecią szansę 🙂 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.01.2016

Może wpłunąć. Spróbuj dać mniej bananów. Miksujemy zawsze tylko do połączenia składników.

matka_galganka

Dodano opinię: 03.04.2016

Po przeczytaniu postow powyzej mocno trzymalam kciuki, zeby u mnie zakalca nie bylo-ale niestety ta szczesciara i ja nie bylam ;( – co nie zmienia faktu, ze ciasto jest naprawde super! 😀

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.04.2016

Trzeba chyba powtórzyć przepis… Może coś nie gra. 

Izka Mama Witka

Dodano opinię: 22.02.2017

Witam.mi wyszlo bardzo suche ciasto ,wiec dodalam 2jajka i 3 lyzki rodzynek i tak wyszlo malo slodkie,srednie w smaku,duzo migdalkow.Witek jeszcze nie sprobowal,moze mu zasmakuje?

Mama Gabrysia

Dodano opinię: 11.04.2017

Ciasto pyszne, choć po komentarzach bałam się że wyjdzie zakalec. Dałam 1,5 dużego banana, dwie łyżeczki syropu klonowego, zamiast migdałów garść wiorkow kokosowych. Surowe było bardzo gęste więc dodałam trochę mleka. Po upieczeniu rewelacja, miękkie i puszyste 😀 

Agnieszka

Dodano opinię: 06.06.2017

Jakim blenderem miksujecie twarde produkty, np migdaly? Takim zwyklym z koncowka jak do zmiksowania miesa? Boje sie ze moj nie da rady…

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.06.2017

W mińimalakserze.

Kasia

Dodano opinię: 07.11.2018

U mnie wszystko było według przepisu. Ciasto wyrosło ale w środku zakalec. Niestety bardzo wilgotne chociaż pyszne. Mimo wszystko zakalec:(

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.11.2018

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek