Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

08 marca 2016

Ciasto kopiec kreta

Zamiast goździków :)… Wspaniałe ciasto dla Wspaniałych kobiet! ciasto: 100 g gorzkiej czekolady (co najmniej 70%) 100 g masła 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 laska wanilii 1 dojrzały banan 3/4 szklanki mleka Roztop czekoladę wraz z masłem w kąpieli wodnej – zagotuj w garnku wodę i...


12825168_1660545437542128_406264856_n

Zamiast goździków :)… Wspaniałe ciasto dla Wspaniałych kobiet!

ciasto:

100 g gorzkiej czekolady (co najmniej 70%)

100 g masła

1 i 1/4 szklanki mąki pszennej

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 laska wanilii

1 dojrzały banan

3/4 szklanki mleka

Roztop czekoladę wraz z masłem w kąpieli wodnej – zagotuj w garnku wodę i ułóż na nim talerz, do którego włóż pokruszoną czekoladę i masło. Zamieszaj od czasu do czasu. Wystudź. Do dużej miski przesyp mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Oddziel żółtka od bialek. Banana rozgniec widelcem.  Dodaj żółtka, mleko, banana, nasionka wanilii i roztopioną czekoladę z masłem do mąki.  Zmiksuj. Białka ubij i dodaj do masy, delikatnie mieszając wszystko łyżką. Okrągłą blachę posmaruj tluszczem i wyłóż na nią ciasto. Piecz z termoobiegiem (lub góra dół) w temperaturze 180 stopni przez 45 minut.

Możesz użyć zamiast czekolady kakao. Wsyp wówczas do mąki 3 – 4 łyżki kakao, a miękkie masło dodaj wraz z pozostałymi składnikami.

W tym czasie przygotuj nadzienie do ciasta.

Masa:

400 ml zimnego mleka kokosowego (1 puszka) lub śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

1 laska wanilii

opcjonalnie do posłodzenia 1/2 łyżki miodu

3 banany

1 łyżka soku z cytryny

Wyjmij z puszki TYLKO gęstą część mleka kokosowego i zmiksuj je na gęsty krem. Jeśli używasz śmietany, również ją zmiksuj. Dodaj serek mascarpone wraz z nasionkami z laski wanilii i jeszcze chwilę miksuj do połączenia składników. Jeśli chcesz, możesz teraz również dosłodzić masę. 

Z ostudzonego ciasta wyjmiij miąższ, zoostawiając tylko spód i brzegi ciasta (zdjęcie nr 1). Wyjęte ciasto przełóż do miski. Obierz banany i przekrój je wzdłuż. Wszystkie połówki skrop sokiem z cytryny. Wyłóż spód ciasta bananami (zdjęcie nr 2), a na nie połóż całą masę (zdjęcie nr 3). Pozostałe ciasto, które zostało odłożone do miski pokrusz i posyp nim całą górę ciasta tak, by przykryło masę (zdjęcie nr 4). Dociśnij lekko, by nie spadało. Gotowe ciasto przełóż do lodówki. Jeśli wytrzymasz:):):), odczekaj godzinę przed pokrojeniem.

Polecamy użyć mleka kokosowego, gdyż jest lżejsze od śmietany i nadaje ciastu interesujący smak. Pamiętajmy jednak, by użyć mleka, które jest gęste (możesz to stwierdzić, potrząsając puszką przed kupnem) i ZIMNE. Istotne jest również, by było to mleko kokosowe, a nie woda z mlekiem, dlatego przeczytaj skład i dowiedz się, jaki procent mleka w nim się znajduje. Im więcej, tym lepiej.  

zdjęcie nr 1

12804090_1660545394208799_33634548_n

zdjęcie nr 2

12324959_1660545390875466_182331935_n

zdjęcie nr 3

12825250_1660545397542132_790694630_n

zdjęcie nr 4

12833376_1660545407542131_762776427_n

12784585_1660545444208794_182722748_n

12833214_1660545447542127_1028812494_n

12834450_1660545424208796_1682707075_n

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (64)

Ewelina

Dodano opinię: 08.03.2016

To tylko dla mamuś czy dla dziecka też? 🙂 Jeśli tak to od jakiego orientacyjnie wieku proponujecie podać?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.03.2016

Jasne,że dla dziecka też. Wiek podany w tagach na dole:) 9+

Monika

Dodano opinię: 09.03.2016

A co tu jeszcze pasuje zamiast bananów (syn ma uczulenie)?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.03.2016

Możesz zrobić z samą masą, ale wiemy, że czytelnicy robili z truskawkami. 

Justyna

Dodano opinię: 10.03.2016

Czy to ciasto jest takie bardzo wilgotne? Bo zrobiłam i zastanawiam się czy się upiekło??:/ z góry dziękuję za odpowiedź.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.03.2016

Bardzo nie, ale banan może spowodować lekką wilgoć.

viola

Dodano opinię: 11.03.2016

Bardzo fajny blog, jednak byłby jeszcze lepszy gdyby wiadomo było ile porcji wychodzi z podanej ilości składników. Nie chodzi mi teraz o tego kopca kreta, ogólnie. Druga sprawa, składniki powinny być podane w gramach, cżęsto cięzko jest odmierzyć dokładnie i poźniej wychodzi nie tak jak powinno 🙂 Korzystam z Waszych przepisów codziennie 🙂 byłoby mi łatwiej, zapewne nie tylko mi, gdyby przepisy były bardziej dokładne ( chodzi o ilość porcji i wagę produktów ) Pozdrawiam serdecznie!! 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.03.2016

Witaj. Po zmianie szaty graficznej bloga, czyli już dosć dawno, mamy oznaczenia co do porcji nad przepisem, zatem znaczna ilość przepisów je ma:). Co do składników, celowo podajemy ilości na sztuki, łyżki czy szklanki, bo to wygodne, a blog jest głownie dla rodziców, którzy czasu nie mają i często sa początkujących w kuchni. Takie odmierzanie jest wygodniejsze od ważenia. Pozdrawiamy! 

mamaGaby

Dodano opinię: 11.03.2016

Zastanawiam się czy mascarpone jest odpowiednie dla 9+. Czy to nie jest zbyt ciężkie ze względu na bardzo wysoką zawartość tłuszczu?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.03.2016

Lekkie nie jest,ale dziecko zje bardzo niewiele:)

viola

Dodano opinię: 12.03.2016

To jeszcze raz ja 🙂 fajnie z tymi porcjami, musiałam trafiać ciągle na stare przepisy. Dzisiaj chciałam chciałam wykonać placuszki amarantusowe ze szpinakiem i cukinią. W przepisie jest 1/3 opakowania szpinaku mrożonego. Mieszkam za granicą i tutaj mamy opakowania różnej pojemności. Właśne w takich sytuacjach byłoby łatwiej podawać w gramach. Ile tego szpinaku mam odmierzyć? 🙂 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.03.2016

Około 100 g

Forsycja

Dodano opinię: 12.03.2016

Zrobilam – przepyszny 😉 jednak nie do końca jestem zadowolona z efektu kremu. Wyszedl mi krem – a spodziewalam sie czegosc lzejszego ( podobnego do bitej smietany). Jak sie powinno postepowac z mlekiem kokosowym? Juz kiedys tez probowalam z mlekiem kokosowym a nie wyszlo wcale lekkie ;/. Dodam, ze mleko bylo geste w puszce. Jak sie je ubija?  szybkie/wolne obroty? jak dlugo? Bo zastawniam sie,gdzie robie blad.

pozdrawiam 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.03.2016

Szybkie obroty i ubijam do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości:)

Justyna

Dodano opinię: 23.09.2019

A ja ubijałam gęsta część mleczka baaardzo długo i zgęstniało odrobinę.. masa wyszła lejąca i musiałam ratować żelatyna 🙁

Paula

Dodano opinię: 15.03.2016

a czy ktoś się orientuje czy jest wegański odpowiednik serka mascarpone:)? ciasto wygląda przepysznie:)

Ala i Antek na codzień mają takie pyszne dania?? jesteście niesamowite:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.03.2016

Niestety takiego odpowiednika nie znamy, ale może czytelnicy znają. Ala i Antek kulinarnie żyją jak wszystkie dzieci:rano naleśniki, na obiad krewetkowa, kaczka w śmietanie, na deser torcik bezowy.Hihihihihih:) A tak serio-staramy się by było smacznie i zdrowo, ale nie tracimy czasu przy garach. Nie ma mowy:) Pozdrawiamy!

Gagatek

Dodano opinię: 19.03.2016

robię ciachoni nagle okazało się, że mam tylko jedno jajko… 🙁 trudno zobaczymy co wyjdzie…

Ola

Dodano opinię: 21.03.2016

Bardzo smaczne, ale moim zdaniem za dużo ciasta do tej ilości masy. Lub za mało masy do tej ilości ciasta 🙂

Sylwia

Dodano opinię: 22.03.2016

A możecie polecić mleko kokosowe jakiejś konkretnej firmy, jakiego używacie? Bo w większości puszek jest mnóstwo chemii:/

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.03.2016

Nie pamiętam nazwy, ale w Piotrze i Pawle zobacz.

Gosia

Dodano opinię: 24.03.2016

A może być mleko kokosowe z kartonu?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.03.2016

Nie.

Diana

Dodano opinię: 27.03.2016

Wyszło idealnie! Dzięki Dziewczyny! 🙂

Mama Julki

Dodano opinię: 05.04.2016

Czy moze byc mleko kokosowe domowej roboty? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.04.2016

Nie, ponieważ ma rzadką konsystencję i się tak nie ubije. 

Marysia

Dodano opinię: 08.04.2016

Tak się zastanawiam… Jaki jest sens zastępowania sacharozy innymi cukrami? To nie jest tak, że i tak w organiźmie wszystko się rozkłada na cukry proste? Czyli jeśli zjemy trochę glukozy i trochę fruktozy, to wychodzi na to samo jak byśmy zjedli tyle sacharozy? 🙂 Tzn ja się nie znam, tak sobie tylko gdybam na podstawie wiedzy z podstawówki 🙂

No i oczywiście nie pytam złośliwie, popieram akcje żywienia dzieci bez cukru i moje oczywiście też nie je.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.04.2016

Odpowiedz doradcy żywieniowego: Owszem, jeśli zjemy odpowiednią ilość fruktozy i glukozy, wyjdzie na to samo jakbyśmy zjedli sacharozę. Zastępowanie sacharozy fruktozą nie ma większego sensu. Obydwa mają podobne działanie na organizm, a w świetle zapobiegania otyłości sama fruktoza jest nawet gorsza, gdyż błyskawicznie jest zamieniana w tłuszcz przez enzymy wątrobowe, bez udziału insuliny. Co więcej obniża wrażliwość organizmu na leptynę – hormon decydujący o uczuciu sytości.
Kwestia demonizowania sacharozy, a fruktozy nie, wynika z faktu, że ta druga występuje naturalnie w owocach i miodzie, które oprócz cukrów prostych zawierają wachlarz innych, niezbędnych organizmowi, bardzo cennych substancji. Sacharoza natomiast jest stosowana jako „cukier dodany” do potraw, sam w sobie nie zawiera żadnych składników odżywczych (oprócz energii oczywiście). Jako taki znacząco podwyższa spożycie cukrów prostych w diecie, których ilość nie powinna przekroczyć 10% spożywanej dziennej energii (którą to granicę osiągamy spożywając właśnie fruktozę z owoców i miodu:) )

Ola

Dodano opinię: 28.04.2016

Warto pamiętać, że dodawanie miodu do potraw zamiast cukru ma sens tylko gdy nie podgrzewamy dania do więcej niż 40 stopni. Tzn, smakowy może ma, np. w piernikach; ale w wyższych temperaturach miód traci swoje cenne prozdrowotne właściwości. 

Jagoda

Dodano opinię: 10.05.2016

Czy dziecko 9 miesiecy może jeśc taką czekolade ? I od kiedy w ogole mogę podawać kakao ? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.05.2016

Z czekoladą się nie spieszymy, bo może zatwardzać. Ale jeśli już to tylko gorzką. Kakao na początek polecamy zastępować karobem. 

Gosia

Dodano opinię: 10.05.2016

Witam, a mnie wyszedł zakalec 🙁 chyba ze to ciasto jest wilgotne ale chyba nie aż tak, w ogóle nie urosło 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.05.2016

Powinno urosnąć, niewiele, ale jednak i zdecydowanie nie powinno być mokre. 

Sandra

Dodano opinię: 31.05.2020

Mi tez wyszedl zakalec :(jak glina ciasto

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Może tu znajdzie się rozwiązanie: https://www.mojewypieki.com/post/zakalec-jak-go-uniknac

Jagoda

Dodano opinię: 13.05.2016

Czy dziecko 9 miesiecy może jeść czekolade gorzką? jesli tak to w takim razie od kiedy kakao ? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.05.2016

Zawsze lepiej poczekać, a gdy już podasz, to 70 – 80% najmniej. Kakao możesz zastepować karobem. 

Ula

Dodano opinię: 23.06.2016

Czy mogę zastąpićczymś serek mascarpone? Synek ma problem z nabiałem i zastanawiam się, czy jakiś zamiennik się nada?

Pozdrawiam,

Ula

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.06.2016

Ubite na sztywno zimne mleko kokosowe. Tylko gęsta jego część.

Natalia

Dodano opinię: 18.08.2016

Ja też zrobiłam i wyszło super!!!:) szukałam ciasta na 1 urodziny synka, żeby mógł zjeść, więc wypróbowywałam różne przepisy, ale Wasz kopiec kreta był najlepszy!;) jednogłośnie w opinii synka i męża;) Różnie bywa ze zdrowymi przepisami dla dzieci z internetu, ale Wasze dania zawsze mi wychodzą;)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.08.2016

Bardzo nam miło!:)

Agata

Dodano opinię: 10.01.2017

Zrobiłam masę. Użyłam samego gęstego jeśli chodzi o mleko kokosowe, ubilam – było gęste. Dodalam serek mascarpone z ziarenkami waniliowy i zrobiła się woda 🙁 czy jakoś mogę to zagęścić? Dzidziuś 11 miesięcy 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.01.2017

Niestety przychodzi do głowy mi tylko żelatyna. 

ovana

Dodano opinię: 13.02.2017

Jakie kakao możecie polecić?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.02.2017

Kupujemy kakao na stoiskach ze zdrową żywnością.

ŁadKa

Dodano opinię: 30.09.2017

Niestety 2 razy mi nie wyszlo ciasto ;( ledwo urosło a po wyjeciu z piekarnika zachowało sie jak przebity balon. Na wierzchu została skorupa a w środku siadło i jakby sie zaparzyło pod tą skorupą. 3 raz juz nie będę probować 😛

Beata

Dodano opinię: 22.10.2017

Moje dzieci powiedzialy bleee po sprobowaniu:(

Agnieszka

Dodano opinię: 06.11.2017

Czy masło można zastąpić oleje?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.11.2017

Tak.

Sabina

Dodano opinię: 23.01.2018

Jakiej mąki mogę uzyć ? tortowej?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.01.2018

Tak

Paula

Dodano opinię: 22.09.2018

Czy zamiast laski wanilii mogę dodać cukier waniliowy? Jeśli tak to ile?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.10.2018

Tak, 1 opakowanie:)

Izabela

Dodano opinię: 22.01.2019

Nie mogłam Zrozumieć o co chodzi w rysunku jeden więc wycięłam tyle ile dało radę (jakoś mało zrozumiałe jak to zrobić ) ale ogólnie przepyszny naprawdę polecam 😉

Paulina

Dodano opinię: 19.05.2019

Nie mam pojęcia dlaczego ale mi wyszedł zakalec.. 🙁

alaantkoweblw

Dodano opinię: 09.06.2019

Magdalena

Dodano opinię: 10.10.2019

Jaka średnica blaszki na tą ilość składników?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.10.2019

24

Sandra

Dodano opinię: 17.04.2020

Moze byc aromat waniliowu zamiast laski waniliii ?jesli tak to jaka ilosc ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Lepsza będzie esencja waniliowa- czubek łyżeczki. Lub cukier z prawdziwą wanilią.

Agnieszka

Dodano opinię: 19.03.2021

Czy wyjdzie bez laski wanilii?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Pewnie.

Agnieszka

Dodano opinię: 19.03.2021

Czy można ciasto zrobić w kwadratowej blaszce?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Pewnie.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek