Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

15 czerwca 2015

Ciasto marchewkowo-orzechowe

Marchewkowo-orzechowe ciasto, wilgotne, długo utrzymujące świeżość, błyskawiczne w przygotowaniu i bardzo aromatyczne. Uwielbiam słodycze na bazie warzyw;) 1 niepełna szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki oleju kokosowego lub rzepakowego 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku 1,5 łyżeczki cynamonu 2 jajka 1 szklanka startej na drobnych oczkach tarki marchewki 2/3 szklanki sproszkowanych orzechów (u mnie mieszanka) 2...

http://www.alaantkoweblw.pl/2015/06/ciasto-marchewkowo-orzechowe.html

Marchewkowo-orzechowe ciasto, wilgotne, długo utrzymujące świeżość, błyskawiczne w przygotowaniu i bardzo aromatyczne. Uwielbiam słodycze na bazie warzyw;)

1 niepełna szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki oleju kokosowego lub rzepakowego
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku
1,5 łyżeczki cynamonu
2 jajka
1 szklanka startej na drobnych oczkach tarki marchewki
2/3 szklanki sproszkowanych orzechów (u mnie mieszanka)
2 łyżki miodu (miód po roku) lub syropu daktylowego

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą łyżką w dużej misce (można zmiksować, ale nie za długo).
Przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem. Piec w 180 ’ C z termoobiegiem na środkowym poziomie piekarnika przez 45 minut .

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (119)

Maggie

Dodano opinię: 29.06.2015

Witam

Ciasto upieklo mi sie juz w 35 minut ale niestety wyszlo troche suche 🙁 Mysle tez ze przydalaby sie dodatkowa lyzka miodu ale to oczywiscie kwestia smaku.

doriss

Dodano opinię: 30.06.2015

Tak dobre ze Mały zjadł kawałek a my reszte trzeba zrobic nowe hihihi:)

Ana

Dodano opinię: 05.07.2015

Bardzo dobre ciasto, szybko się robi i wszystkim smakuje, robie już 3 raz:) 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.07.2015

Cieszymy się,że smakowało:)

Marlena

Dodano opinię: 20.07.2015

U nas dzisiaj faza na gotowanie. Rano ciasto i zupa z batatów, a popołudniu bułeczki z suszonymi pomidorami 🙂 Ciasto wyszło bardzo dobre. Piekłam jednak znacznie krócej , bo 35 min, a i kilka minut wcześniej było gotowe (suchy patyczek). Tak więc uwaga na czas pieczenia, bo można spalić łatwo jak ktoś się zagapi.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.07.2015

Piekarnik piekarnikowi nie jest równy:)Pozdrawiamy!

Ilona

Dodano opinię: 21.07.2015

Potwierdzam, ciacho pycha, jak narazie tylko ja sprowowalam 🙂 i faktycznie u mnie tez 35 min i jest idealne 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.07.2015

Cieszymy się,ze smakowało!

aga

Dodano opinię: 22.07.2015

A czy musi być ono z orzechami? Czym można je zastąpić?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.07.2015

Nie musi. Mogą być migdały,a możesz je zupełniepominąć.

Szumigosia

Dodano opinię: 07.08.2015

Pycha, wprawdzie zamiast miodu dodalam syrop z agawy  (nie mialam miodu). ciasto super, miękkie, wilgotne, aromatyczne, zniknelo od razu i tak jak dziewczyny pisaly pieklam 3o min i bylo dobre. super przepis, spróbuje innych 😉

Karolina

Dodano opinię: 17.08.2015

Pytanko: nie mam miodu ani syropu daktylowego. Czym mogę ten punkt zastąpić?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.08.2015

Bananem

Asia

Dodano opinię: 04.09.2015

Marchewka ma być surowa czy ugotowana? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.09.2015

Surowa.

Ania

Dodano opinię: 09.09.2015

Mam pytanie – jak zrobić sproszkowane orzechy? Blenderem raczej wyjdzie masło orzechowe, więc to chyba nie o to chodzi? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.09.2015

Masło orzechowe wyjdzie po długim blendowaniu. Na początku zrobi się proszek:)

Agnieszka

Dodano opinię: 23.09.2015

A można wykożystać jakąś inną mąkę niż pszenna ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.09.2015

Jasne,eksperymentuj:)

Paula

Dodano opinię: 27.09.2015

ja robie wszystkie wypieki na mące orkiszowej i owsianej:)

Paula

Dodano opinię: 27.09.2015

polecam zrobić orzechy pół na pół z rodzynkami czy innymi suszonymi owocami:) wtedy ciasto jest słodsze. Zrobilam wczoraj i zniknelo w moment:)

Kasia

Dodano opinię: 23.12.2015

Super pomysł 😀 U mnie będzie żurawina suszona, bo akurat na stanie. 

 

Daga

Dodano opinię: 05.10.2015

Witam,

czy dwie porcje wystarcza na dużą blachę?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.10.2015

Zależy jak bardzo dużą.

Monika Kidawa

Dodano opinię: 12.10.2015

Nasz hit. Już trzy razy robiłam i nie możemy sie najeść. Zwłaszcza mąż 😉

Patrycja

Dodano opinię: 15.10.2015

Super ciacho 😉 Dodalam jeszcze starte jabłko i jest naprawde pyszne ♡

Iwona

Dodano opinię: 17.10.2015

ciasto pyszne, ale ma jedną wadę, jest go stanowczo za mało 🙂 następnym razem zrobię z podwójnej porcji w większej blaszce 🙂 dodałam garść żurawinki bo lubimy słodkie 🙂 super przepis 🙂

Lidia

Dodano opinię: 27.10.2015

a mogą być orzechy posiekane czy raczej muszą być sproszkowane?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.10.2015

Mogą być posiekane. My używamy sproszkowanych, z obawy przed zadławieniem.

Aga

Dodano opinię: 08.11.2015

Podobno nie ma głupich pytań, więc pytam: jeśli olej kokosowy w temperaturze pokojowej ma konsystencję stałą, to do odmierzenia 1/3 szklanki powinnam go podgrzać? w jaki sposób najlepiej? a może takiego "masła" powinnam dać 1/3 szklanki? 

Z góry dziękuję za oświecenie 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.11.2015

Pewnie,że nie ma głupich. Wrzucałam do szklanki pokruszony,połamany i na oko 1/4 odmierzyłam. W przypadku oleju kokosowego,jak będzie minimalnie za dużo to nic się nie stanie:)

Doris

Dodano opinię: 26.11.2015

Udało się świetne, zamiast zmielonych orzechów użyłam zmielonych płatków owsianych. Piekłam 35 minut, o dziwo nawet mi smakuje bez curku, choć część dla siebie polałam gorzką czekoldą:) Chyba zrobię z tego przepisu roczkowy torcik 🙂
 

Patrycja

Dodano opinię: 26.11.2015

A jaką konsystencję powinno mieć ciasto przed pieczeniem? zamieniam jajka kurze na przepiórcze i nie wiem ile ich dodać, Z góry dziękuje za pomoc 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.11.2015

Użyj 2 przepiórcze na jedno kurze:)

Goga

Dodano opinię: 24.02.2016

Świetny przepis na ciasto żeby zrobić pyszne muffinki :-). Wykorzystałam do ich zrobienia mąkę orkiszową pełnoziarnistą i dodałam jeszcze ok 1 łyżki posiekanych rodzynek. Pominęłam proszek do pieczenia bo akurat nie miałam. Wyszło mi 8 babeczek. Piekłam ok 20 min. Dzięki za inspiracje :-), pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.02.2016

Polecamy się!

Aga

Dodano opinię: 12.04.2016

Czy dla 10 miesięcznego malucha mogę ciasto osłodzić syropem klonowym?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.04.2016

Tak:)

Adamowa

Dodano opinię: 13.04.2016

HELP- co robię źle? Za pierwszym razem gdy robiłam ciasto  za długo trzymałam w piekarniku czyli 45 i wyszło niestety suche nie urosło praktycznie wcale robione na mące kukurydzianej! Teraz robiłam drugi raz trzymałam 30 min i ciasto jest mokre w środku w smaku dobre ale nic a nic nie urosło….. ? Jajka w temperaturze pokojowej miałam , mąkę tortową … o co chodzi?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.04.2016

Pojecia nie mam. Może za dużo marchewki w kwestii zakalca? A wcześniejsze skoro nie urosło, podejrzewałabym mąkę kukurydzianą. 

Kinga

Dodano opinię: 29.09.2019

Ja dalam make orkiszowa i też mi nie urosło. Upiekło się jest ok tyle że jest płaskie

matka_galganka

Dodano opinię: 30.04.2016

Ciasto pycha ;D ja rowniez pokusilam sie o troche rodzynek i zurawine i wyszlo super, a najdluzej z tego wszystkiego chyba tarlam marchewke 😉

Ewelina

Dodano opinię: 05.07.2016

A jakbym tak wierzch posmarowala mascarpone ze śmietanką?:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.07.2016

Będzie zapewne bardzo smakowite:)

paulina

Dodano opinię: 07.07.2016

Witam,

Jak dużą keksówkę zastosowała Pani do tego przepisu?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.07.2016

29×11 cm

mama Mani

Dodano opinię: 20.07.2016

Dziękuję za świetny przepis! Pominęłam orzechy (córka ma 9 mies.), zamiast syropu daktylowego dodałam syrop klonowy, a ciasto przelałam do foremek na muffiny. Wyszło puszyste, wilgotne i bardzo aromatyczne!

Isani

Dodano opinię: 21.07.2016

A mi coś nie urosło, moze być dlatego, bo nie posmarowałam blachy pod spodem? I mało słodkie, chyba więcej tego syropu trzeba :/

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.07.2016

Kwestia słodkosci to kwestia smaku i przyzwyczajeń. A zakalec mógł wyjść naprawdę z wielu powodow. Zazwyczaj to zimne składniki.

Loij

Dodano opinię: 06.08.2016

A czy miód dziecko przed rokiem może jeść? Bo wszędzie podają, że nie. 

A drugie pytanie, to czy musi być brytfanka keksówka? 

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.08.2016

Do roku miodu nie zaleca się używać, więc polecamy syrop daktylowy np. A co do foremki – kwestia dowolna. 

agata

Dodano opinię: 19.12.2016

czym zastapic proszek do pieczenia? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.12.2016

Sodą.

Valentyna

Dodano opinię: 09.02.2017

A od kiedy można takie ciasto podawać? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.02.2017

Pod każdym przepisem sa tagi,tóre określają między innymi wiek.

ola

Dodano opinię: 25.03.2017

A czy mogę dodać same żółtka? Synek ma alergie na białko. A może zstąpic czymś to białko?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.04.2017

Sprobuj same żółtka. 

Monika

Dodano opinię: 23.05.2017

Witam, nie mam orzechów bo robiłam ostatnio masło orzechowe i mi zostało, czy mogę go użyć?  Jeśli tak to ile? Dziękuję za odpowiedź ????????  ?????  ????????  ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.05.2017

Tak.

Aga

Dodano opinię: 15.09.2017

Czym mogę zastąpić sodę?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.09.2017

Proszkiem do pieczenia.

Aga

Dodano opinię: 16.09.2017

Czy ilość proszku taka jak sody?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.09.2017

Sody daj mniej

Ania

Dodano opinię: 14.11.2017

Czy zamiast mąki pszennej mogę dać mogę jaglaną lub orkiszową pełnoziarnistą?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.11.2017

Tak.

Magdalena

Dodano opinię: 23.11.2017

Witam. Zamiast miodu i syropu chce wrzucic banana i rodzynki. Jaką ilosc sugerujecie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.11.2017

hmm możesz spróbować z 1 bananem i 1/3 szklanki rodzynek.

Roksolana

Dodano opinię: 27.11.2017

Witam. Czy można dodać gałki muszkatołowej? Jeżeli tak to ile?:) Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.11.2017

1/4 łyżeczki

Justyna G.

Dodano opinię: 26.12.2017

Czy miód w cieście będzie ok dla dziecka poniżej 1 r.ż?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.01.2018

nie, po 12 m.

Ewa

Dodano opinię: 09.01.2018

Zrobilam z mąki orkiszowej, dodalam rodzynki i zamiast jajek banana i mus jablkowy. Pominelam miod. Pieklam w formie do muffinek. Wyszly pyszne! Dzieki za kolejny fajny przepis 🙂

Justyna

Dodano opinię: 12.02.2018

Czy zamiast marchewki można batata? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.02.2018

NIe próbowałyśmy nigdy.

Sandra

Dodano opinię: 18.03.2018

Robiłam drugi raz i zabrakło mi w domu orzechów;) zrobiłam ze słonecznikiem i sezamem. Dla osłody dodałam garść rodzynek. Fajne wyszło:) pozdrawiam!

Agnieszka

Dodano opinię: 11.08.2018

U nas tym razem „zakalec na palec” ale i tak zjedzone ?

Dorota

Dodano opinię: 12.08.2018

Bardzo dobre ale ja piekłam 55 minut i mokre bardzo. Może za dużo marchewki…

Karolina

Dodano opinię: 14.09.2018

Czy to ciasto nadaje się do przekrojenia i przełożenia np. kremem z serka śmietankowego? Nie rozpadnie się?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 14.09.2018

Bedzie ok

Magdalena

Dodano opinię: 28.10.2018

Czy można upiec to ciasto we foremkach od mufinek? Wtedy jaki jest czas pieczenia?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 31.10.2018

Około 20 minut

Ania

Dodano opinię: 08.11.2018

Pycha!

Magdalena

Dodano opinię: 17.12.2018

Ile należałoby dodać banana by nie naruszyć konsystencji zamiast syropu z agawy/miodu?

Karolina

Dodano opinię: 02.02.2019

Czy zamiast sproszkowanych orzechów można dodać sproszkowane migdały ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.02.2019

Tak

Mama Natalia

Dodano opinię: 14.12.2019

Chcialabym upiec to ciasto w okrągłej formie żeby było bazą do tortu. Czy wy dziewczyny tak kiedyś robiłyście? A może któraś z czytelniczek bloga? Czy podwoić proporcje po prostu? Uwielbiamy to ciasto, no i chciałabym zrobić jednak na roczek synkowi taki tort żeby cukru nie było, a wszelkie biszkopty raczej na płynnych slodziwach nie wyjdą.

Marta

Dodano opinię: 11.01.2020

Czy można ciasto zamrozić?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.01.2020

tak

Martyna

Dodano opinię: 01.02.2020

Cześć Dziewczyny:) jaka jest objętość szklanki w Waszych przepisach? 200ml czy 250ml?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.02.2020

250

Alicja

Dodano opinię: 19.03.2020

A ja już więcej z Waszych przepisów na wypieki niestety nie skorzystam… trzecie podejście za każdym razem z innym ciastem i kolejne nieudane. Ciasto nie urosło i za bardzo czuć proszek i sodę do pieczenia… szkoda. Dania obiadowe za to super!

Effi

Dodano opinię: 05.05.2020

Jesli nie dodam orzechow to czy czyms powinnam je zastapic? Np. więcej mąki?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.05.2020

To ciasto orzechowo-marchewkowe, nie da się w nim zastąpić orzechów. Wybierz po prostu inne.

Effi

Dodano opinię: 09.05.2020

A może zamiast kasowac niewygodne komentarze, lepiej odpowiedziec na proste w koncu pytanie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.05.2020

Chętnie odpowiadamy na pytania naszych czytelników i, mimo ich mnogości, robimy to osobiście. Jeśli komentarz nie został opublikowany, to albo coś się wydarzyło po drodze niezależnie od nas, albo był on niekulturalny. Proszę powtórzyć pytanie, jeśli nie otrzymała Pani na nie odpowiedzi. W najbliższym czasie odpowiemy. Pozdrawiamy!

Bozena

Dodano opinię: 17.05.2020

Czy jeśli nie mam proszku do pieczenia, mogę dodać więcej sody? Wyjdzie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.05.2020

tak

Marta

Dodano opinię: 29.05.2020

Zrobiłam z mąki pełnoziarnistej i dodałam odrobinę posiekanej żurawiny dla przełamania smaku, wyszło przepyszne! Nie za słodkie, ale to idealnie.

Marta

Dodano opinię: 29.05.2020

Dodam, że piekłam jakieś 35 min i sprawdzałam patyczkiem – 45 min w moim piekarniku na pewno byłoby za długo.

Asia Loeb

Dodano opinię: 07.09.2020

Młynek do kawy też dobry.

Jula

Dodano opinię: 16.09.2020

Wyrosło pięknie w 30 minut i jest super wilgotne i puszyste, ale… ma bardzo gorzki posmak, który psuje cały efekt. Zrobilam w 2 blaszkach z podwojnej porcji, oleje pół na pół kokos z rzepakiem, słodziłam syropem i miodem, kupne mielone orzechy laskowe. Dorośli jedzą, niespełna 2-latek się nie przekonał. Co zrobiłam nie tak? 🙁

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.09.2020

Może coś z orzechami było nie tak. Zwykle skórka z orzecha daje gorzkawy posmak.

Jula

Dodano opinię: 28.09.2020

Dzięki, spróbuję następnym razem z naszymi ulubionymi orzechami laskowymi ze sprawdzonego źródła. Myślicie, że wyszłoby z pulpy po mleku laskowym? Podsuszyć ją wtedy trochę w piekarniku czy jakoś inaczej zmodyfikować składniki, żeby zrównoważyć tę wilgoć?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 30.09.2020

Powinno wyjść 🙂 ja bym podsuszyła, mniej kombinowania z konsystencją.

Anita

Dodano opinię: 06.11.2020

Ciasto pycha ??? wyszło idealne piekłam 45 min program biszkopt! Moja 15 miesięczna córeczka się zajadała, tylko tata narzekał że za mało słodkie bo to łasuch ??? super przepis będziemy piec częściej. Pozdrawiamy z Lenką

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.11.2020

Bardzo nam miło.

Monia

Dodano opinię: 14.01.2021

Ciasto pycha ☺️

Ola

Dodano opinię: 25.01.2021

Czym można zastąpić jajka dla alergika???

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Banan, aquafaba, kisiel z siemienia lnianego

MariaPa

Dodano opinię: 22.04.2021

O dżizas ale dobre 😀 dzięki!!

Ania

Dodano opinię: 05.09.2021

Świetne, proste, pyszne ciacho, robię teraz je już razem z moim dwulatkiem 🙂 Teraz spróbowałam modyfikacji i dodałam zmiksowane orzechy nerkowca, suszone migdały, daktyla, morele i śliwki (taki mix bakaliowy z tego co miałam 🙂 pyszniutkie.

Zofia

Dodano opinię: 23.12.2021

Czy zamiast sproszkowanych orzechów można dodać mus z migdałów lub orzechów laskowych? Pozdrawiam

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

Będzie inna konsystencja

Paulina

Dodano opinię: 30.01.2022

Czy można to ciasto zamrozić?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2022

Tak

Mama Natalia

Dodano opinię: 07.02.2022

Pytałam dwa lata temu o to czy da radę z tego ciasta zrobić tort, zrobiłam wtedy tak, podwoiłam proporcje. A dziś ma roczek moja córka, wczoraj świętowaliśmy i też chciałam zrobić wszystko bez cukru (także brązowego czy kokosowego) bo nie chcę, ok, raz nie zawsze, ale ja się obawiam że jak raz by coś dostała to już byłaby równia pochyła. Zrobiłam tym razem też tort z tego przepisu, tzn podwoiłam proporcje i do tortownicy tylko bez orzechów (dla synka 2 lata temu z orzechami i uznałam że ciasto wychodzi za ciężkie,bez orzechów super), przekroilam na 3 blaty bez problemu, nasaczylam sokiem pomarańczowym,masa z innego waszego przepisu – śmietanka, mascarpone, słodzona odrobinę syropem klonowym plus mus z mango, do srodka tortu pomarańcze w kawałkach (mega to pasuje!), a na wierzch maliny i borowki, wyszło ekstra, także polecam bardzo! Jak któraś mama nie chce tortu z cukrem to to jest świetna alternatywa!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2022

Brzmi przepysznie.

MoNika

Dodano opinię: 06.07.2022

Uzylam przez przypadek syropu klonowego, czy 8mc dzidzia moze zjesc ciasto??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.08.2022

Raz na jakiś czas nic się nie stanie

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek