Marchewkowo-orzechowe ciasto, wilgotne, długo utrzymujące świeżość, błyskawiczne w przygotowaniu i bardzo aromatyczne. Uwielbiam słodycze na bazie warzyw;)
1 niepełna szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki oleju kokosowego lub rzepakowego
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku
1,5 łyżeczki cynamonu
2 jajka
1 szklanka startej na drobnych oczkach tarki marchewki
2/3 szklanki sproszkowanych orzechów (u mnie mieszanka)
2 łyżki miodu (miód po roku) lub syropu daktylowego
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą łyżką w dużej misce (można zmiksować, ale nie za długo).
Przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem. Piec w 180 ’ C z termoobiegiem na środkowym poziomie piekarnika przez 45 minut .
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (119)
Maggie
Dodano opinię: 29.06.2015
Witam
Ciasto upieklo mi sie juz w 35 minut ale niestety wyszlo troche suche 🙁 Mysle tez ze przydalaby sie dodatkowa lyzka miodu ale to oczywiscie kwestia smaku.
doriss
Dodano opinię: 30.06.2015
Tak dobre ze Mały zjadł kawałek a my reszte trzeba zrobic nowe hihihi:)
Ana
Dodano opinię: 05.07.2015
Bardzo dobre ciasto, szybko się robi i wszystkim smakuje, robie już 3 raz:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.07.2015
Cieszymy się,że smakowało:)
Marlena
Dodano opinię: 20.07.2015
U nas dzisiaj faza na gotowanie. Rano ciasto i zupa z batatów, a popołudniu bułeczki z suszonymi pomidorami 🙂 Ciasto wyszło bardzo dobre. Piekłam jednak znacznie krócej , bo 35 min, a i kilka minut wcześniej było gotowe (suchy patyczek). Tak więc uwaga na czas pieczenia, bo można spalić łatwo jak ktoś się zagapi.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.07.2015
Piekarnik piekarnikowi nie jest równy:)Pozdrawiamy!
Ilona
Dodano opinię: 21.07.2015
Potwierdzam, ciacho pycha, jak narazie tylko ja sprowowalam 🙂 i faktycznie u mnie tez 35 min i jest idealne 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.07.2015
Cieszymy się,ze smakowało!
aga
Dodano opinię: 22.07.2015
A czy musi być ono z orzechami? Czym można je zastąpić?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.07.2015
Nie musi. Mogą być migdały,a możesz je zupełniepominąć.
Szumigosia
Dodano opinię: 07.08.2015
Pycha, wprawdzie zamiast miodu dodalam syrop z agawy (nie mialam miodu). ciasto super, miękkie, wilgotne, aromatyczne, zniknelo od razu i tak jak dziewczyny pisaly pieklam 3o min i bylo dobre. super przepis, spróbuje innych 😉
Karolina
Dodano opinię: 17.08.2015
Pytanko: nie mam miodu ani syropu daktylowego. Czym mogę ten punkt zastąpić?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.08.2015
Bananem
Asia
Dodano opinię: 04.09.2015
Marchewka ma być surowa czy ugotowana? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.09.2015
Surowa.
Ania
Dodano opinię: 09.09.2015
Mam pytanie – jak zrobić sproszkowane orzechy? Blenderem raczej wyjdzie masło orzechowe, więc to chyba nie o to chodzi? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.09.2015
Masło orzechowe wyjdzie po długim blendowaniu. Na początku zrobi się proszek:)
Agnieszka
Dodano opinię: 23.09.2015
A można wykożystać jakąś inną mąkę niż pszenna ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.09.2015
Jasne,eksperymentuj:)
Paula
Dodano opinię: 27.09.2015
ja robie wszystkie wypieki na mące orkiszowej i owsianej:)
Paula
Dodano opinię: 27.09.2015
polecam zrobić orzechy pół na pół z rodzynkami czy innymi suszonymi owocami:) wtedy ciasto jest słodsze. Zrobilam wczoraj i zniknelo w moment:)
Kasia
Dodano opinię: 23.12.2015
Super pomysł 😀 U mnie będzie żurawina suszona, bo akurat na stanie.
Daga
Dodano opinię: 05.10.2015
Witam,
czy dwie porcje wystarcza na dużą blachę?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.10.2015
Zależy jak bardzo dużą.
Monika Kidawa
Dodano opinię: 12.10.2015
Nasz hit. Już trzy razy robiłam i nie możemy sie najeść. Zwłaszcza mąż 😉
Patrycja
Dodano opinię: 15.10.2015
Super ciacho 😉 Dodalam jeszcze starte jabłko i jest naprawde pyszne ♡
Iwona
Dodano opinię: 17.10.2015
ciasto pyszne, ale ma jedną wadę, jest go stanowczo za mało 🙂 następnym razem zrobię z podwójnej porcji w większej blaszce 🙂 dodałam garść żurawinki bo lubimy słodkie 🙂 super przepis 🙂
Lidia
Dodano opinię: 27.10.2015
a mogą być orzechy posiekane czy raczej muszą być sproszkowane?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.10.2015
Mogą być posiekane. My używamy sproszkowanych, z obawy przed zadławieniem.
Aga
Dodano opinię: 08.11.2015
Podobno nie ma głupich pytań, więc pytam: jeśli olej kokosowy w temperaturze pokojowej ma konsystencję stałą, to do odmierzenia 1/3 szklanki powinnam go podgrzać? w jaki sposób najlepiej? a może takiego "masła" powinnam dać 1/3 szklanki?
Z góry dziękuję za oświecenie 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.11.2015
Pewnie,że nie ma głupich. Wrzucałam do szklanki pokruszony,połamany i na oko 1/4 odmierzyłam. W przypadku oleju kokosowego,jak będzie minimalnie za dużo to nic się nie stanie:)
Doris
Dodano opinię: 26.11.2015
Udało się świetne, zamiast zmielonych orzechów użyłam zmielonych płatków owsianych. Piekłam 35 minut, o dziwo nawet mi smakuje bez curku, choć część dla siebie polałam gorzką czekoldą:) Chyba zrobię z tego przepisu roczkowy torcik 🙂
Patrycja
Dodano opinię: 26.11.2015
A jaką konsystencję powinno mieć ciasto przed pieczeniem? zamieniam jajka kurze na przepiórcze i nie wiem ile ich dodać, Z góry dziękuje za pomoc 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.11.2015
Użyj 2 przepiórcze na jedno kurze:)
Goga
Dodano opinię: 24.02.2016
Świetny przepis na ciasto żeby zrobić pyszne muffinki :-). Wykorzystałam do ich zrobienia mąkę orkiszową pełnoziarnistą i dodałam jeszcze ok 1 łyżki posiekanych rodzynek. Pominęłam proszek do pieczenia bo akurat nie miałam. Wyszło mi 8 babeczek. Piekłam ok 20 min. Dzięki za inspiracje :-), pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.02.2016
Polecamy się!
Aga
Dodano opinię: 12.04.2016
Czy dla 10 miesięcznego malucha mogę ciasto osłodzić syropem klonowym?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.04.2016
Tak:)
Adamowa
Dodano opinię: 13.04.2016
HELP- co robię źle? Za pierwszym razem gdy robiłam ciasto za długo trzymałam w piekarniku czyli 45 i wyszło niestety suche nie urosło praktycznie wcale robione na mące kukurydzianej! Teraz robiłam drugi raz trzymałam 30 min i ciasto jest mokre w środku w smaku dobre ale nic a nic nie urosło….. ? Jajka w temperaturze pokojowej miałam , mąkę tortową … o co chodzi?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.04.2016
Pojecia nie mam. Może za dużo marchewki w kwestii zakalca? A wcześniejsze skoro nie urosło, podejrzewałabym mąkę kukurydzianą.
Kinga
Dodano opinię: 29.09.2019
Ja dalam make orkiszowa i też mi nie urosło. Upiekło się jest ok tyle że jest płaskie
matka_galganka
Dodano opinię: 30.04.2016
Ciasto pycha ;D ja rowniez pokusilam sie o troche rodzynek i zurawine i wyszlo super, a najdluzej z tego wszystkiego chyba tarlam marchewke 😉
Ewelina
Dodano opinię: 05.07.2016
A jakbym tak wierzch posmarowala mascarpone ze śmietanką?:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.07.2016
Będzie zapewne bardzo smakowite:)
paulina
Dodano opinię: 07.07.2016
Witam,
Jak dużą keksówkę zastosowała Pani do tego przepisu?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.07.2016
29×11 cm
mama Mani
Dodano opinię: 20.07.2016
Dziękuję za świetny przepis! Pominęłam orzechy (córka ma 9 mies.), zamiast syropu daktylowego dodałam syrop klonowy, a ciasto przelałam do foremek na muffiny. Wyszło puszyste, wilgotne i bardzo aromatyczne!
Isani
Dodano opinię: 21.07.2016
A mi coś nie urosło, moze być dlatego, bo nie posmarowałam blachy pod spodem? I mało słodkie, chyba więcej tego syropu trzeba :/
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.07.2016
Kwestia słodkosci to kwestia smaku i przyzwyczajeń. A zakalec mógł wyjść naprawdę z wielu powodow. Zazwyczaj to zimne składniki.
Loij
Dodano opinię: 06.08.2016
A czy miód dziecko przed rokiem może jeść? Bo wszędzie podają, że nie.
A drugie pytanie, to czy musi być brytfanka keksówka?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.08.2016
Do roku miodu nie zaleca się używać, więc polecamy syrop daktylowy np. A co do foremki – kwestia dowolna.
agata
Dodano opinię: 19.12.2016
czym zastapic proszek do pieczenia?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.12.2016
Sodą.
Valentyna
Dodano opinię: 09.02.2017
A od kiedy można takie ciasto podawać?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.02.2017
Pod każdym przepisem sa tagi,tóre określają między innymi wiek.
ola
Dodano opinię: 25.03.2017
A czy mogę dodać same żółtka? Synek ma alergie na białko. A może zstąpic czymś to białko?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.04.2017
Sprobuj same żółtka.
Monika
Dodano opinię: 23.05.2017
Witam, nie mam orzechów bo robiłam ostatnio masło orzechowe i mi zostało, czy mogę go użyć? Jeśli tak to ile? Dziękuję za odpowiedź ???????? ????? ???????? ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.05.2017
Tak.
Aga
Dodano opinię: 15.09.2017
Czym mogę zastąpić sodę?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.09.2017
Proszkiem do pieczenia.
Aga
Dodano opinię: 16.09.2017
Czy ilość proszku taka jak sody?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.09.2017
Sody daj mniej
Ania
Dodano opinię: 14.11.2017
Czy zamiast mąki pszennej mogę dać mogę jaglaną lub orkiszową pełnoziarnistą?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.11.2017
Tak.
Magdalena
Dodano opinię: 23.11.2017
Witam. Zamiast miodu i syropu chce wrzucic banana i rodzynki. Jaką ilosc sugerujecie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.11.2017
hmm możesz spróbować z 1 bananem i 1/3 szklanki rodzynek.
Roksolana
Dodano opinię: 27.11.2017
Witam. Czy można dodać gałki muszkatołowej? Jeżeli tak to ile?:) Pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.11.2017
1/4 łyżeczki
Justyna G.
Dodano opinię: 26.12.2017
Czy miód w cieście będzie ok dla dziecka poniżej 1 r.ż?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.01.2018
nie, po 12 m.
Ewa
Dodano opinię: 09.01.2018
Zrobilam z mąki orkiszowej, dodalam rodzynki i zamiast jajek banana i mus jablkowy. Pominelam miod. Pieklam w formie do muffinek. Wyszly pyszne! Dzieki za kolejny fajny przepis 🙂
Justyna
Dodano opinię: 12.02.2018
Czy zamiast marchewki można batata? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.02.2018
NIe próbowałyśmy nigdy.
Sandra
Dodano opinię: 18.03.2018
Robiłam drugi raz i zabrakło mi w domu orzechów;) zrobiłam ze słonecznikiem i sezamem. Dla osłody dodałam garść rodzynek. Fajne wyszło:) pozdrawiam!
Agnieszka
Dodano opinię: 11.08.2018
U nas tym razem „zakalec na palec” ale i tak zjedzone ?
Dorota
Dodano opinię: 12.08.2018
Bardzo dobre ale ja piekłam 55 minut i mokre bardzo. Może za dużo marchewki…
Karolina
Dodano opinię: 14.09.2018
Czy to ciasto nadaje się do przekrojenia i przełożenia np. kremem z serka śmietankowego? Nie rozpadnie się?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 14.09.2018
Bedzie ok
Magdalena
Dodano opinię: 28.10.2018
Czy można upiec to ciasto we foremkach od mufinek? Wtedy jaki jest czas pieczenia?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 31.10.2018
Około 20 minut
Ania
Dodano opinię: 08.11.2018
Pycha!
Magdalena
Dodano opinię: 17.12.2018
Ile należałoby dodać banana by nie naruszyć konsystencji zamiast syropu z agawy/miodu?
Karolina
Dodano opinię: 02.02.2019
Czy zamiast sproszkowanych orzechów można dodać sproszkowane migdały ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.02.2019
Tak
Mama Natalia
Dodano opinię: 14.12.2019
Chcialabym upiec to ciasto w okrągłej formie żeby było bazą do tortu. Czy wy dziewczyny tak kiedyś robiłyście? A może któraś z czytelniczek bloga? Czy podwoić proporcje po prostu? Uwielbiamy to ciasto, no i chciałabym zrobić jednak na roczek synkowi taki tort żeby cukru nie było, a wszelkie biszkopty raczej na płynnych slodziwach nie wyjdą.
Marta
Dodano opinię: 11.01.2020
Czy można ciasto zamrozić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.01.2020
tak
Martyna
Dodano opinię: 01.02.2020
Cześć Dziewczyny:) jaka jest objętość szklanki w Waszych przepisach? 200ml czy 250ml?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.02.2020
250
Alicja
Dodano opinię: 19.03.2020
A ja już więcej z Waszych przepisów na wypieki niestety nie skorzystam… trzecie podejście za każdym razem z innym ciastem i kolejne nieudane. Ciasto nie urosło i za bardzo czuć proszek i sodę do pieczenia… szkoda. Dania obiadowe za to super!
Effi
Dodano opinię: 05.05.2020
Jesli nie dodam orzechow to czy czyms powinnam je zastapic? Np. więcej mąki?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.05.2020
To ciasto orzechowo-marchewkowe, nie da się w nim zastąpić orzechów. Wybierz po prostu inne.
Effi
Dodano opinię: 09.05.2020
A może zamiast kasowac niewygodne komentarze, lepiej odpowiedziec na proste w koncu pytanie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 10.05.2020
Chętnie odpowiadamy na pytania naszych czytelników i, mimo ich mnogości, robimy to osobiście. Jeśli komentarz nie został opublikowany, to albo coś się wydarzyło po drodze niezależnie od nas, albo był on niekulturalny. Proszę powtórzyć pytanie, jeśli nie otrzymała Pani na nie odpowiedzi. W najbliższym czasie odpowiemy. Pozdrawiamy!
Bozena
Dodano opinię: 17.05.2020
Czy jeśli nie mam proszku do pieczenia, mogę dodać więcej sody? Wyjdzie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.05.2020
tak
Marta
Dodano opinię: 29.05.2020
Zrobiłam z mąki pełnoziarnistej i dodałam odrobinę posiekanej żurawiny dla przełamania smaku, wyszło przepyszne! Nie za słodkie, ale to idealnie.
Marta
Dodano opinię: 29.05.2020
Dodam, że piekłam jakieś 35 min i sprawdzałam patyczkiem – 45 min w moim piekarniku na pewno byłoby za długo.
Asia Loeb
Dodano opinię: 07.09.2020
Młynek do kawy też dobry.
Jula
Dodano opinię: 16.09.2020
Wyrosło pięknie w 30 minut i jest super wilgotne i puszyste, ale… ma bardzo gorzki posmak, który psuje cały efekt. Zrobilam w 2 blaszkach z podwojnej porcji, oleje pół na pół kokos z rzepakiem, słodziłam syropem i miodem, kupne mielone orzechy laskowe. Dorośli jedzą, niespełna 2-latek się nie przekonał. Co zrobiłam nie tak? 🙁
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.09.2020
Może coś z orzechami było nie tak. Zwykle skórka z orzecha daje gorzkawy posmak.
Jula
Dodano opinię: 28.09.2020
Dzięki, spróbuję następnym razem z naszymi ulubionymi orzechami laskowymi ze sprawdzonego źródła. Myślicie, że wyszłoby z pulpy po mleku laskowym? Podsuszyć ją wtedy trochę w piekarniku czy jakoś inaczej zmodyfikować składniki, żeby zrównoważyć tę wilgoć?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 30.09.2020
Powinno wyjść 🙂 ja bym podsuszyła, mniej kombinowania z konsystencją.
Anita
Dodano opinię: 06.11.2020
Ciasto pycha ??? wyszło idealne piekłam 45 min program biszkopt! Moja 15 miesięczna córeczka się zajadała, tylko tata narzekał że za mało słodkie bo to łasuch ??? super przepis będziemy piec częściej. Pozdrawiamy z Lenką
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.11.2020
Bardzo nam miło.
Monia
Dodano opinię: 14.01.2021
Ciasto pycha ☺️
Ola
Dodano opinię: 25.01.2021
Czym można zastąpić jajka dla alergika???
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Banan, aquafaba, kisiel z siemienia lnianego
MariaPa
Dodano opinię: 22.04.2021
O dżizas ale dobre 😀 dzięki!!
Ania
Dodano opinię: 05.09.2021
Świetne, proste, pyszne ciacho, robię teraz je już razem z moim dwulatkiem 🙂 Teraz spróbowałam modyfikacji i dodałam zmiksowane orzechy nerkowca, suszone migdały, daktyla, morele i śliwki (taki mix bakaliowy z tego co miałam 🙂 pyszniutkie.
Zofia
Dodano opinię: 23.12.2021
Czy zamiast sproszkowanych orzechów można dodać mus z migdałów lub orzechów laskowych? Pozdrawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2021
Będzie inna konsystencja
Paulina
Dodano opinię: 30.01.2022
Czy można to ciasto zamrozić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2022
Tak
Mama Natalia
Dodano opinię: 07.02.2022
Pytałam dwa lata temu o to czy da radę z tego ciasta zrobić tort, zrobiłam wtedy tak, podwoiłam proporcje. A dziś ma roczek moja córka, wczoraj świętowaliśmy i też chciałam zrobić wszystko bez cukru (także brązowego czy kokosowego) bo nie chcę, ok, raz nie zawsze, ale ja się obawiam że jak raz by coś dostała to już byłaby równia pochyła. Zrobiłam tym razem też tort z tego przepisu, tzn podwoiłam proporcje i do tortownicy tylko bez orzechów (dla synka 2 lata temu z orzechami i uznałam że ciasto wychodzi za ciężkie,bez orzechów super), przekroilam na 3 blaty bez problemu, nasaczylam sokiem pomarańczowym,masa z innego waszego przepisu – śmietanka, mascarpone, słodzona odrobinę syropem klonowym plus mus z mango, do srodka tortu pomarańcze w kawałkach (mega to pasuje!), a na wierzch maliny i borowki, wyszło ekstra, także polecam bardzo! Jak któraś mama nie chce tortu z cukrem to to jest świetna alternatywa!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2022
Brzmi przepysznie.
MoNika
Dodano opinię: 06.07.2022
Uzylam przez przypadek syropu klonowego, czy 8mc dzidzia moze zjesc ciasto??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.08.2022
Raz na jakiś czas nic się nie stanie