Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

08 października 2017

Szybkie i wartościowe ciasto z płatków owsianych

1,5 szklanki płatków owsianych górskich 300 ml gorącego mleka 3/4 szklanki mąki orkiszowej/pszennej 1 jajko 100 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru kokosowego/3-4 łyżki syropu daktylowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 marchewki 2 jabłka 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu Płatki owsiane zalej gorącym mlekiem i odstaw, by nasiąkły i...

1,5 szklanki płatków owsianych górskich

300 ml gorącego mleka

3/4 szklanki mąki orkiszowej/pszennej

1 jajko

100 g miękkiego masła

1/2 szklanki cukru kokosowego/3-4 łyżki syropu daktylowego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 marchewki

2 jabłka

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki kardamonu

Płatki owsiane zalej gorącym mlekiem i odstaw, by nasiąkły i ostygły.

Wyłóż blaszkę (29×19) papierem do pieczenia, a piekarnik nastaw na 180’C z termoobiegiem.

Marchewki i jabłka obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj cynamon i kardamon i wymieszaj.

W misce zmiksuj masło i cukier/syrop. Dodaj jajko i ekstrakt oraz ponownie zmiksuj. Połącz płatki nasiąknięte mlekiem z powstałą masą, dodaj mąkę i proszek do pieczenia, i wymieszaj łyżką.

Wyłóż ciasto na blaszkę. Na wierzch równomiernie rozłóż tarte jabłka i marchewki.

Piecz 40-45 minut.

Na wierzch możesz dać inne owoce, np. maliny, truskawki, borówki – zależnie od sezonu.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (36)

Magda

Dodano opinię: 08.10.2017

A co zrobić z białkiem? ?

Dagmara

Dodano opinię: 08.10.2017

Bialka nie uzywamy? Tylko zoltko?

Monika Stachowska

Dodano opinię: 13.05.2020

Czy bez kardamonu tez bedzie smaczne?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 14.05.2020

tak

Aga

Dodano opinię: 08.10.2017

A co z białkiem?

Dorota

Dodano opinię: 08.10.2017

Jakiego ekstraktu z wanilii używacie? Cukier kokosowy dopiero po 1 rż?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.10.2017

NIe pamiętam nazwy ale jak znajdę to napiszę;0

Karolina

Dodano opinię: 08.10.2017

Możecie polecić konkretny ekstrakt z wanilii? Składy tych które widziałam są nieszczególne – z reguły zawierają cukier lub alkohol – ekstrakt z alkoholem też chyba nie za bardzo dla dzieci…

Karolina

Dodano opinię: 09.10.2017

Oczywiście można zastąpić mlekiem roślinnym? 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.10.2017

jasne:)

magdusha

Dodano opinię: 13.10.2017

Wyszlo pyszne i smakowalo calej rodzinie:) ogolnie to bardzo proste ciasto, a pamietam jak za moich czasow dziecinnstwa (a bylo to bardzo dawno) nie bylo tych wszystkich gotowych słodyczy i tylko takie ciastka sie jadalo… ach coz za wspomnienia 😉 teraz czas zrobic ciasto dyniowe 🙂

Ania

Dodano opinię: 13.10.2017

Witam,
czy mogą być płatki błyskawiczne? Akurat takie mam pod ręką..pozdrawiam:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.10.2017

Tak

Dorota

Dodano opinię: 13.10.2017

Jaki ekstrakt z wanilii stosujecie?

Joanna

Dodano opinię: 02.11.2017

Dobre! Dziecko dwa kawałki zjadło 🙂

Aleksandra

Dodano opinię: 05.11.2017

Jeszcze ciepłe a nie mogłam oprzeć się pokusie spróbowania ?.
Cukier zastąpiłam miodem – około 3 łyżki , ekstrakt z wanili połową laski wanili. Wyszło pyszne.

Aleksandra

Dodano opinię: 05.11.2017

Jeszcze ciepłe a niemogłam oprzeć się pokusie spróbowania ?
Cukier zastąpiłam miodem-3 łyżki. Ekstrakt waniliowy połowa laski wanili. Dla mnie super przepis ?

Aleksandra

Dodano opinię: 05.11.2017

Jeszcze ciepłe a trudno oprzeć się pokusie spróbowania ?
Cukier zastąpiłam miodem-3 łyżki. Ekstrakt waniliowy połowa laski wanili. Dla mnie super przepis ?

Ewa

Dodano opinię: 02.12.2017

Czy to ciasto ma w środku być takie mokre? Coś jakby zakalec? Czy po prostu zakalec mi wyszedł? 😀

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.12.2017

Jest wilgotne, bo ma owoce, ale zeby mokre… Nie:) Zakalec jest gumowaty, więc tak rozpoznasz:)

Anna

Dodano opinię: 21.12.2017

Jak długo może stać to ciasto?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.12.2017

Do trzech dni

Ewa

Dodano opinię: 11.01.2018

Czy maslo mozna zastapic olejem?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.01.2018

Tak,w tej samej proporcji.

Paulina

Dodano opinię: 18.09.2019

Czyli w przypadku 100g masła będzie to szklanka oleju?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.09.2019

nie, 100 g masła po roztopieniu to niespełna 1/2 szklanki.

Ola

Dodano opinię: 17.01.2018

Dałam olej koko zamiast masła, siemię lniane zamiast jajka i mleko roślinne, bo my wege i wyszło przepyszne. Nie doczekałam aż w zupełności ostygnie 😉

Ola

Dodano opinię: 17.01.2018

I zapomniałam podziękować za przepis 😉 dziękuję 🙂

Dag

Dodano opinię: 21.04.2018

Super przepis. Wymieszałam wszystkie produkty razem, zobaczymy co wyjdzie 🙂

Iwona

Dodano opinię: 25.06.2018

Pyszne, lekkie i szybkie ciasto.

Magdalena

Dodano opinię: 13.12.2018

Ciasto w piecu, a ja zorientowałam się, że nie dodałam proszku do pieczenia. Wyjdzie, czy już szykować nową porcję?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 14.12.2018

Wyjdzie.

Joanna

Dodano opinię: 19.01.2019

Jedno z naszych ulubionych ciast. Ja poza marchewka i jablkiem dodaje jeszcze borowki do ozdoby, a do masy troche masla orzechowego. Wtedy jest idealne.

Asia

Dodano opinię: 14.10.2019

Pyszne 🙂

Ada

Dodano opinię: 20.02.2021

Czy można mrozić? ? Pycha!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.05.2021

tak

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek