300 ml gorącego mleka
3/4 szklanki mąki orkiszowej/pszennej
1 jajko
100 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru kokosowego/3-4 łyżki syropu daktylowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 marchewki
2 jabłka
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
Płatki owsiane zalej gorącym mlekiem i odstaw, by nasiąkły i ostygły.
Wyłóż blaszkę (29×19) papierem do pieczenia, a piekarnik nastaw na 180’C z termoobiegiem.
Marchewki i jabłka obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj cynamon i kardamon i wymieszaj.
W misce zmiksuj masło i cukier/syrop. Dodaj jajko i ekstrakt oraz ponownie zmiksuj. Połącz płatki nasiąknięte mlekiem z powstałą masą, dodaj mąkę i proszek do pieczenia, i wymieszaj łyżką.
Wyłóż ciasto na blaszkę. Na wierzch równomiernie rozłóż tarte jabłka i marchewki.
Piecz 40-45 minut.
Na wierzch możesz dać inne owoce, np. maliny, truskawki, borówki – zależnie od sezonu.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (36)
Magda
Dodano opinię: 08.10.2017
A co zrobić z białkiem? ?
Dagmara
Dodano opinię: 08.10.2017
Bialka nie uzywamy? Tylko zoltko?
Monika Stachowska
Dodano opinię: 13.05.2020
Czy bez kardamonu tez bedzie smaczne?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 14.05.2020
tak
Aga
Dodano opinię: 08.10.2017
A co z białkiem?
Dorota
Dodano opinię: 08.10.2017
Jakiego ekstraktu z wanilii używacie? Cukier kokosowy dopiero po 1 rż?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.10.2017
NIe pamiętam nazwy ale jak znajdę to napiszę;0
Karolina
Dodano opinię: 08.10.2017
Możecie polecić konkretny ekstrakt z wanilii? Składy tych które widziałam są nieszczególne – z reguły zawierają cukier lub alkohol – ekstrakt z alkoholem też chyba nie za bardzo dla dzieci…
Karolina
Dodano opinię: 09.10.2017
Oczywiście można zastąpić mlekiem roślinnym? 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.10.2017
jasne:)
magdusha
Dodano opinię: 13.10.2017
Wyszlo pyszne i smakowalo calej rodzinie:) ogolnie to bardzo proste ciasto, a pamietam jak za moich czasow dziecinnstwa (a bylo to bardzo dawno) nie bylo tych wszystkich gotowych słodyczy i tylko takie ciastka sie jadalo… ach coz za wspomnienia 😉 teraz czas zrobic ciasto dyniowe 🙂
Ania
Dodano opinię: 13.10.2017
Witam,
czy mogą być płatki błyskawiczne? Akurat takie mam pod ręką..pozdrawiam:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.10.2017
Tak
Dorota
Dodano opinię: 13.10.2017
Jaki ekstrakt z wanilii stosujecie?
Joanna
Dodano opinię: 02.11.2017
Dobre! Dziecko dwa kawałki zjadło 🙂
Aleksandra
Dodano opinię: 05.11.2017
Jeszcze ciepłe a nie mogłam oprzeć się pokusie spróbowania ?.
Cukier zastąpiłam miodem – około 3 łyżki , ekstrakt z wanili połową laski wanili. Wyszło pyszne.
Aleksandra
Dodano opinię: 05.11.2017
Jeszcze ciepłe a niemogłam oprzeć się pokusie spróbowania ?
Cukier zastąpiłam miodem-3 łyżki. Ekstrakt waniliowy połowa laski wanili. Dla mnie super przepis ?
Aleksandra
Dodano opinię: 05.11.2017
Jeszcze ciepłe a trudno oprzeć się pokusie spróbowania ?
Cukier zastąpiłam miodem-3 łyżki. Ekstrakt waniliowy połowa laski wanili. Dla mnie super przepis ?
Ewa
Dodano opinię: 02.12.2017
Czy to ciasto ma w środku być takie mokre? Coś jakby zakalec? Czy po prostu zakalec mi wyszedł? 😀
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.12.2017
Jest wilgotne, bo ma owoce, ale zeby mokre… Nie:) Zakalec jest gumowaty, więc tak rozpoznasz:)
Anna
Dodano opinię: 21.12.2017
Jak długo może stać to ciasto?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.12.2017
Do trzech dni
Ewa
Dodano opinię: 11.01.2018
Czy maslo mozna zastapic olejem?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.01.2018
Tak,w tej samej proporcji.
Paulina
Dodano opinię: 18.09.2019
Czyli w przypadku 100g masła będzie to szklanka oleju?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 19.09.2019
nie, 100 g masła po roztopieniu to niespełna 1/2 szklanki.
Ola
Dodano opinię: 17.01.2018
Dałam olej koko zamiast masła, siemię lniane zamiast jajka i mleko roślinne, bo my wege i wyszło przepyszne. Nie doczekałam aż w zupełności ostygnie 😉
Ola
Dodano opinię: 17.01.2018
I zapomniałam podziękować za przepis 😉 dziękuję 🙂
Dag
Dodano opinię: 21.04.2018
Super przepis. Wymieszałam wszystkie produkty razem, zobaczymy co wyjdzie 🙂
Iwona
Dodano opinię: 25.06.2018
Pyszne, lekkie i szybkie ciasto.
Magdalena
Dodano opinię: 13.12.2018
Ciasto w piecu, a ja zorientowałam się, że nie dodałam proszku do pieczenia. Wyjdzie, czy już szykować nową porcję?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 14.12.2018
Wyjdzie.
Joanna
Dodano opinię: 19.01.2019
Jedno z naszych ulubionych ciast. Ja poza marchewka i jablkiem dodaje jeszcze borowki do ozdoby, a do masy troche masla orzechowego. Wtedy jest idealne.
Asia
Dodano opinię: 14.10.2019
Pyszne 🙂
Ada
Dodano opinię: 20.02.2021
Czy można mrozić? ? Pycha!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.05.2021
tak