Składniki:
szklanka mąki pszennej
pół szklanki mleka (ja uzyłam owsianego)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki miękkiego masła
na „konfiturę”:
garść malin, syrop z agawy
na wierzch bułki:
1 rozbełtane jajko, sezam, płatki owsiane, pestki dyni
Piekarnik rozgrzewam do 220’C. Blachę wykładam papierem do pieczenia, który lekko natłuszczam masłem.
W misce mieszam mąkę, proszek do pieczenia i masło. Ucieram rękoma wszystko, tak by masło „rozeszło się” po mące:). Dolewam stopniowo mleko, ciągle mieszając, wyrabiam miękką, nie klejącą się masę. Odrywam kawałki ciasta, turlam kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczam je (bardziej mają wyglądać jak grube placki niż jak znane nam sklepowe bułki). Układam na balchę, w odległości ok 2-3 cm.
Za pomocą pędzelka smaruję bułki jajkiem i posypuję sezamem, płatkami owsianymi i pestkami dyni. Piekę ok. 15min z termoobiegiem.
W tym czasie w garnuszku duszę maliny z odrobina wody, czekam aż rozpadną się na drobne, a woda wyparuje, albo po prostu wylewam nadmiar wody z garnuszka. Mieszam poduszone maliny z kilkoma kroplami syropu z agawy.
Ciepłe bułeczki rozpoławiam nożem, smaruję masłem i konfiturą malinową i gotowe:)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (15)
Magda
Dodano opinię: 25.08.2015
Jutro przetestuję to w wersji bezglutenowej i podzielę się efektami 🙂
Karolina
Dodano opinię: 28.10.2015
Czy takie buleczki mozna juz dawac 7 miesiecznemu dziecku?? Potrzebuje jakiegos pieczywa na sniadanie. Dzieki
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.10.2015
MY 7 m. dzieciom nie daławyśmy pieczywa, raczej kasze na śniadanie:) Maluch ma się bawić, lizać, takie bułki moga być dla niego za twarde na początek:)
Barbarka
Dodano opinię: 29.11.2015
Macie pomysł, czym mogę zastąpić masło? Własnie eliminujemy nabiał z diety córki i jeszcze uczę się ogarniać podmianki w przepisach
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.12.2015
Olejem rzepakowym albo kokosowy.
Marta
Dodano opinię: 19.01.2016
Są super! Ja połowę ciasta posoliłam i te bułeczki zjadłam sama 😛
matka_galganka
Dodano opinię: 26.05.2016
Dziewczyny poratujcie proszę! Podejście nr 3 znowu zakończyło się fiaskiem;( tym razem pilnowałam, żeby mleko i maslo były w temperaturze pokojowej, a i tak w środku wyszedł jakby zakalec. Może to też wina piekarnika, bo mam gazowy, wiec termoobiegu nie ustawię, no i temperatura musi być niższa bo inaczej bulki od dolu spalone a u góry białe..
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.05.2016
Trudno powiedzieć, może faktycznie to wina piekarnika, my mamy elektryczne i zawsze pieczemy z termoobiegiem, może wypróbuj inny przepis na nasze bułki np droźdżowe:)
Jowanka
Dodano opinię: 16.07.2016
3/4 łyżeczki proszku to tak na czubeczku?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.07.2016
To niepelna łyżeczka.
Czarnulka
Dodano opinię: 02.10.2016
Dzisiaj te bułeczki zrobiłam ale wyszły mi kruche a nie miękkie. Całej porcji mleka nie dałam, tylko połowę bo jak zaczęłam dolewać do ciasta to robiło się rzadkie i musiałam dosypać troche mąki by wyszło miękkie nie klejące. Może to dlatego?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.10.2016
Możliwe.
Marta
Dodano opinię: 07.06.2017
A ja sie poddaje w temacie jakichkolwiek buleczek 😉 zawsze są twarde i zakalcowate 🙁
Agusia
Dodano opinię: 07.12.2018
Ile bułeczek wychodzi z tego przepisu ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.12.2018
Około 9-10