Pokrusz pieczywo do miski. W kubku wymieszaj jajko z mlekiem i zalej nim pieczywo. Odstaw na 5 minut, by wchłonęło płyn.
Zetrzyj cukinię na grubych oczkach tarki, cebulę posiekaj bardzo drobno. Dodaj do masy wraz z mąką, olejem i przyprawami. zamieszaj.
Rozgrzej porządnie gofrownicę i nakładaj na kratki po jednej kopiastej łyżce. Piecz gofry zgodnie z zaleceniami producenta (około 5 minut).
Gofry możesz podać z sosem czosnkowym (200 g jogurtu naturalnego + 1 mały ząbek czosnku) lub koperkowym (200 g jogurtu naturalnego + 1 łyżka posiekanego koperku).
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (52)
Sandra139
Dodano opinię: 06.06.2020
Dziewczyny, pieczywo czerstwe czy świeże? Macie jeden przepis na gofry z czerstwego chleba dlatego pytam ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Można oba, czerstwe dłużej namocz.
Asia
Dodano opinię: 08.06.2021
Te gofry to u nas hit 🙂 córcia potrafi połowę porcji z przepisu wsunąć 🙂 Polecam
Marta
Dodano opinię: 06.06.2020
Potrzebuje pomocy! Co zamiast jajka jako łącznik składników? ???
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Nasza ściąga: https://www.facebook.com/alaantkoweblw/posts/1133520473445710/
Ewelina
Dodano opinię: 07.06.2020
Pyszne. Zrobiłam na mące pszennej i bułce. Synek zjadł chyba trzy, resztę spałaszowała rodzina 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Kochamy ten przepis.
Aga
Dodano opinię: 16.06.2020
Super przepis! Niespełna dwulatek wsunął 3 na kolacje :O
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Dlatego kochamy gofry 😀
Olga
Dodano opinię: 06.07.2020
Dlaczego mi nie wychodzą? Trzymałam ponad 5 minut w gofrownicy. I nie chcą się trzymać w całości. Rozwarstwiaja się i każda warstwa zostaje przyklejona do gofrownicy. Zaznaczę ze gofrownice nagrzewalam tak jak zawsze. Inne gofry wychodzą a te nie. Pomóżcie 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.07.2020
Może to kwestia wody z cukinii i potrzebują więcej sypkich składników lub musisz porządnie odcisnąć cukinię? U nas bez problemu.
Joanna i Madzia
Dodano opinię: 19.07.2020
Jakiej są konsystencji po upieczeniu? Wilgne , gumowate ? Czy wypieczone, chrupiące?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.08.2020
Lekko wilgotne. Należy je suszyć na kratce, inaczej wszystkie gofry robią się gumowate.
Kasia
Dodano opinię: 27.07.2020
A co jeszcze zamiast cukini? Bo nie mam pomysłu
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.08.2020
hmm ciężko będzie znaleźć warzywo o podobnych właściwościach.
Maja
Dodano opinię: 08.10.2020
Ile gofrów wychodzi z tego przepisu?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 12.11.2020
ok. 6
Daria
Dodano opinię: 17.08.2020
Ja zamiast cukini daje buraki są pyszne ??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.08.2020
Czadowy kolor
Magda
Dodano opinię: 12.11.2020
Czy dajesz buraki surowe czy ugotowane ?
Daria
Dodano opinię: 27.01.2021
Gotowane starte na tarce 🙂
Basia i Jędrek
Dodano opinię: 20.08.2020
U nas były w wersji na słodko – bez cebuli i z syropem klonowym. Pyyyszne ? dobrze odcisnelam cukinię przed dodaniem. Polecam moje ulubione chyba synkowi też smakowały jakby co 🙂
Karokina2k
Dodano opinię: 01.10.2020
A jaka mąka zamiast orkiszowej?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.10.2020
Pszenna
Joanna i Madzia
Dodano opinię: 09.10.2020
Zrobione po raz kolejny. Cukinie po starciu odciskam z nadmiaru wody. Trzeba wyczuć ile ciasta nalozyć. Jak jest za duzo to są gumowe i maja duzo tego wilgotnego środka. Ciensze sa chrupiace i smaczniejsze. U nas z ziolami prowansalskimi i czosnkiem staropolskim. Bardzo smaczne. Polecam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 12.10.2020
🙂
Ewelina
Dodano opinię: 14.10.2020
Można takie gofry zaserwować 10 miesięcznemu dziecku?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.10.2020
Rekomendujemy już od 8mca
Chinchilla_fm
Dodano opinię: 15.10.2020
Dzisiaj na śniadanie te oto gofry. Zjadło je ze smakiem niespełna roczne bobo, 3 latka , 5 latka no i mama. Dodam że do tej pory dzieciaki nie przepadaly za cukinią
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.10.2020
Cieszymy się.
Malwina
Dodano opinię: 15.10.2020
Czy można czymś zastąpić mleko dla roczniaka ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.10.2020
Napój roślinny.
Nika
Dodano opinię: 05.11.2020
A buraczki należy dodać ugotowane czy surowe?
Żaneta
Dodano opinię: 19.11.2020
Czy mogę je upiec w formie silikojowej w piekarniku?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.11.2020
Spróbuj 🙂
Gośka
Dodano opinię: 07.12.2020
Czy pieczywo dajemy razem ze skórką ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.05.2021
tak
Paula
Dodano opinię: 15.12.2020
A u nas dla starszaka do masy dodajemy starty ser żółty. To dopiero jest pyszota ??
Gosia
Dodano opinię: 23.02.2021
Dzisiaj u nas debiut tych gofrów! Maluchy chyba muszą się jeszcze przekonać (chyba ciut za dużo pieprzu), a dla nas przepyszne odkrycie 🙂 Na pewno zrobimy je jeszcze nie raz!
Ania
Dodano opinię: 29.03.2021
U mnie przepis totalnie nieudany… ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
A co nie wyszło?
Agata
Dodano opinię: 13.04.2021
Czy można użyć chleba pełnoziarnistego??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Pewnie.
M
Dodano opinię: 31.05.2021
Po raz kolejny utwierdzam się w przekonaniu, że gofry (szczególnie te Wasze!) to nadjedzenie 😀 te akurat królują u nas w dwóch odsłonach – z pastą awokado+czosnek albo z olejem smakowym (u nas zwykle Kujawski czosnek+bazylia, ale może być inny, można też zrobić samemu). Pycha!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.06.2021
Gofry rządzą 😀
Magda
Dodano opinię: 16.07.2021
Czy z Waszej gofrownicy gofry warzywne zawsze są chrupiące? Bo u mnie niektóre nie, i myśle czy kupić Wasza gofrownice. Czy to zależy od przepisu czy od gofrownicy żeby były chrupiące?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Od mocy gofrownicy, tak 1900w to minimum i trzeba być cierpliwym, nie otwierać w międzyczasie. My mamy dezal
Natalia
Dodano opinię: 19.09.2021
Wow! Nie sądziłam że będą takie dobre! Miałam starą, twardą cukinie więc zamiast na tartce wrzuciłam do blendera, nie było wody a po upieczeniu – idealne miękkie wilgotne i chrupiące. Są przepyszne! Miały być dla córki ale połowę zjadłam..
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Super
Ania
Dodano opinię: 25.01.2022
Gofry pycha! Nie sądziłam, że będą aż tak dobre 😉 moja gofrownica 1400 w dała radę , gofry wyszły idealne 🙂
Karolina
Dodano opinię: 14.02.2022
Gofry wyszły pyszne, niestety mój roczniak nie chce jeść, nie mam już pomysłu czym ja karmić i jak 🙁 najchętniej wisi przy piersi.
Ola
Dodano opinię: 26.03.2022
Gofry po prostu sztos! Dałam 1 lyzke mąki pełnoziarnistej, reszta wg przepisu. Nawet mojemu staremu (miłośnikowi soli) gofry bez soli , w takiej wersji smakowaly i poprosił o takie do pracy 😀 Róbcie to, co robicie, bo robicie do wyśmienicie 🙂