Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

25 maja 2022

Cukiniowe gofry z chleba

Banalnie proste, szybkie i pyszne. A do tego tanie- wykorzystaj stary chleb i cukinię, którą w sezonie kupisz za grosze.

Cukiniowe gofry z chleba

Gofry, mistrzowie sprzątania lodówki:) Powiemy to jeszcze raz. Nie masz gofrownicy? Mieć musisz:) Zobacz, co Cię omija…

Składniki:

1 bułka lub 2 kromki chleba
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1 mała cukinia (około 250 g)
1/2 cebuli
4 kopiaste łyżki mąki orkiszowej
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki suszonego oregano
1/4 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:

Pokrusz pieczywo do miski. W kubku wymieszaj jajko z mlekiem i zalej nim pieczywo. Odstaw na 5 minut, by wchłonęło płyn.

Zetrzyj cukinię na grubych oczkach tarki, cebulę posiekaj bardzo drobno. Dodaj do masy wraz z mąką, olejem i przyprawami. zamieszaj.

Rozgrzej porządnie gofrownicę i nakładaj na kratki po jednej kopiastej łyżce. Piecz gofry zgodnie z zaleceniami producenta (około 5 minut).

Nie otwieraj gofrownicy podczas pieczenia.

Gofry możesz podać z sosem czosnkowym (200 g jogurtu naturalnego + 1 mały ząbek czosnku) lub koperkowym (200 g jogurtu naturalnego + 1 łyżka posiekanego koperku).

Nasza gofrownica to TEN MODEL (KLIK).

cukiniowe gofry z chleba
cukiniowe gofry z chleba

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (52)

Sandra139

Dodano opinię: 06.06.2020

Dziewczyny, pieczywo czerstwe czy świeże? Macie jeden przepis na gofry z czerstwego chleba dlatego pytam ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Można oba, czerstwe dłużej namocz.

Asia

Dodano opinię: 08.06.2021

Te gofry to u nas hit 🙂 córcia potrafi połowę porcji z przepisu wsunąć 🙂 Polecam

Marta

Dodano opinię: 06.06.2020

Potrzebuje pomocy! Co zamiast jajka jako łącznik składników? ???

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Ewelina

Dodano opinię: 07.06.2020

Pyszne. Zrobiłam na mące pszennej i bułce. Synek zjadł chyba trzy, resztę spałaszowała rodzina 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Kochamy ten przepis.

Aga

Dodano opinię: 16.06.2020

Super przepis! Niespełna dwulatek wsunął 3 na kolacje :O

alaantkoweblw

Dodano opinię: 17.06.2020

Dlatego kochamy gofry 😀

Olga

Dodano opinię: 06.07.2020

Dlaczego mi nie wychodzą? Trzymałam ponad 5 minut w gofrownicy. I nie chcą się trzymać w całości. Rozwarstwiaja się i każda warstwa zostaje przyklejona do gofrownicy. Zaznaczę ze gofrownice nagrzewalam tak jak zawsze. Inne gofry wychodzą a te nie. Pomóżcie 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.07.2020

Może to kwestia wody z cukinii i potrzebują więcej sypkich składników lub musisz porządnie odcisnąć cukinię? U nas bez problemu.

Joanna i Madzia

Dodano opinię: 19.07.2020

Jakiej są konsystencji po upieczeniu? Wilgne , gumowate ? Czy wypieczone, chrupiące?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.08.2020

Lekko wilgotne. Należy je suszyć na kratce, inaczej wszystkie gofry robią się gumowate.

Kasia

Dodano opinię: 27.07.2020

A co jeszcze zamiast cukini? Bo nie mam pomysłu

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.08.2020

hmm ciężko będzie znaleźć warzywo o podobnych właściwościach.

Maja

Dodano opinię: 08.10.2020

Ile gofrów wychodzi z tego przepisu?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 12.11.2020

ok. 6

Daria

Dodano opinię: 17.08.2020

Ja zamiast cukini daje buraki są pyszne ??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.08.2020

Czadowy kolor

Magda

Dodano opinię: 12.11.2020

Czy dajesz buraki surowe czy ugotowane ?

Daria

Dodano opinię: 27.01.2021

Gotowane starte na tarce 🙂

Basia i Jędrek

Dodano opinię: 20.08.2020

U nas były w wersji na słodko – bez cebuli i z syropem klonowym. Pyyyszne ? dobrze odcisnelam cukinię przed dodaniem. Polecam moje ulubione chyba synkowi też smakowały jakby co 🙂

Karokina2k

Dodano opinię: 01.10.2020

A jaka mąka zamiast orkiszowej?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.10.2020

Pszenna

Joanna i Madzia

Dodano opinię: 09.10.2020

Zrobione po raz kolejny. Cukinie po starciu odciskam z nadmiaru wody. Trzeba wyczuć ile ciasta nalozyć. Jak jest za duzo to są gumowe i maja duzo tego wilgotnego środka. Ciensze sa chrupiace i smaczniejsze. U nas z ziolami prowansalskimi i czosnkiem staropolskim. Bardzo smaczne. Polecam

alaantkoweblw

Dodano opinię: 12.10.2020

🙂

Ewelina

Dodano opinię: 14.10.2020

Można takie gofry zaserwować 10 miesięcznemu dziecku?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.10.2020

Rekomendujemy już od 8mca

Chinchilla_fm

Dodano opinię: 15.10.2020

Dzisiaj na śniadanie te oto gofry. Zjadło je ze smakiem niespełna roczne bobo, 3 latka , 5 latka no i mama. Dodam że do tej pory dzieciaki nie przepadaly za cukinią

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.10.2020

Cieszymy się.

Malwina

Dodano opinię: 15.10.2020

Czy można czymś zastąpić mleko dla roczniaka ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.10.2020

Napój roślinny.

Nika

Dodano opinię: 05.11.2020

A buraczki należy dodać ugotowane czy surowe?

Żaneta

Dodano opinię: 19.11.2020

Czy mogę je upiec w formie silikojowej w piekarniku?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.11.2020

Spróbuj 🙂

Gośka

Dodano opinię: 07.12.2020

Czy pieczywo dajemy razem ze skórką ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.05.2021

tak

Paula

Dodano opinię: 15.12.2020

A u nas dla starszaka do masy dodajemy starty ser żółty. To dopiero jest pyszota ??

Gosia

Dodano opinię: 23.02.2021

Dzisiaj u nas debiut tych gofrów! Maluchy chyba muszą się jeszcze przekonać (chyba ciut za dużo pieprzu), a dla nas przepyszne odkrycie 🙂 Na pewno zrobimy je jeszcze nie raz!

Ania

Dodano opinię: 29.03.2021

U mnie przepis totalnie nieudany… ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

A co nie wyszło?

Agata

Dodano opinię: 13.04.2021

Czy można użyć chleba pełnoziarnistego??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Pewnie.

M

Dodano opinię: 31.05.2021

Po raz kolejny utwierdzam się w przekonaniu, że gofry (szczególnie te Wasze!) to nadjedzenie 😀 te akurat królują u nas w dwóch odsłonach – z pastą awokado+czosnek albo z olejem smakowym (u nas zwykle Kujawski czosnek+bazylia, ale może być inny, można też zrobić samemu). Pycha!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.06.2021

Gofry rządzą 😀

Magda

Dodano opinię: 16.07.2021

Czy z Waszej gofrownicy gofry warzywne zawsze są chrupiące? Bo u mnie niektóre nie, i myśle czy kupić Wasza gofrownice. Czy to zależy od przepisu czy od gofrownicy żeby były chrupiące?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Od mocy gofrownicy, tak 1900w to minimum i trzeba być cierpliwym, nie otwierać w międzyczasie. My mamy dezal

Natalia

Dodano opinię: 19.09.2021

Wow! Nie sądziłam że będą takie dobre! Miałam starą, twardą cukinie więc zamiast na tartce wrzuciłam do blendera, nie było wody a po upieczeniu – idealne miękkie wilgotne i chrupiące. Są przepyszne! Miały być dla córki ale połowę zjadłam..

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Super

Ania

Dodano opinię: 25.01.2022

Gofry pycha! Nie sądziłam, że będą aż tak dobre 😉 moja gofrownica 1400 w dała radę , gofry wyszły idealne 🙂

Karolina

Dodano opinię: 14.02.2022

Gofry wyszły pyszne, niestety mój roczniak nie chce jeść, nie mam już pomysłu czym ja karmić i jak 🙁 najchętniej wisi przy piersi.

Ola

Dodano opinię: 26.03.2022

Gofry po prostu sztos! Dałam 1 lyzke mąki pełnoziarnistej, reszta wg przepisu. Nawet mojemu staremu (miłośnikowi soli) gofry bez soli , w takiej wersji smakowaly i poprosił o takie do pracy 😀 Róbcie to, co robicie, bo robicie do wyśmienicie 🙂

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek