Cukinię obierz i zetrzyj na małych oczkach tarki. Odsącz w dłoniach z nadmiaru soku. Paprykę i cebulę pokrój w małą kostkę. Do miski przełóż cukinię, ricottę, paprykę, cebulę, dodaj żółtka, paprykę w proszku i tartą bułkę. Wymieszaj dokładnie. Białka ubij na pianę i dodaj do masy. Wymieszaj ponownie całość łyżką.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju rzepakowego i łyżką nakładaj porcje ciasta, formując gruby kotlet. Obsmażaj z dwóch stron do zrumienienia, ok 3-4 minut na każdej stronie. Pod usmażeniu odsącz cukiniowe kotleciki z ricottą z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
! Nie podawaj bobasom przed ukończeniem 12 m zbyt często smażonych dań. Unikaj tego, wybieraj pieczenie i gotowania w garnku lub na parze. Sporadycznie po 8-9 miesiącu, możesz dziecku podać smażone placuszki.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (73)
Anna
Dodano opinię: 20.02.2019
Jak to jest z tą papryką? Trzeba odbierać? Czy można podawać że skórką bez obawy że się „przyklei”
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.02.2019
Na oocząku rozszerzania diety można obierać, a później to już zależy od umiejętności Twojego dziecka
Agnieszka
Dodano opinię: 20.02.2019
Czy jest mozliwosc zastapienia rocotty przy alergii na bmk??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.02.2019
Nie
Magda
Dodano opinię: 21.02.2019
A co można dać zamiast bułki tartej?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.02.2019
Kaszę mannę
Mati
Dodano opinię: 21.02.2019
Da sie zastapic czyms ricotte? Mam jedynie zwykly jogurt w domu jesli o nabial chodzi..a on jednal inny ma smak:/
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.02.2019
Kremowym twarozkiem
Julia
Dodano opinię: 25.02.2019
Zawsze mam z tym problem: ile waży u Was mała, a ile średnia cukinia?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.03.2019
ok dziewczyny, postaram się ją następnym razem zważyć:) ale ok 300g max
Marlena
Dodano opinię: 21.02.2019
Witam.Czy zamiast cukini może być bakłażan? Pozdrawiam.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.02.2019
Nie
Meg
Dodano opinię: 21.02.2019
Ciekawy przepis. Do wypróbowania.
Kama
Dodano opinię: 21.02.2019
Jaki inny ser zamiast riccoty? Czy mozzarella może być?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.02.2019
Kremowy twarożek
Martyna
Dodano opinię: 03.07.2019
Jako zamiennik ricotty często w książkach kucharskich podawany jest serek mascarpone i z takim też te kotleciki robiłam. Wyszło ? jest slodsza i gestszy niż ricotta ale bardzo zbliżone są do siebie
Magda
Dodano opinię: 22.02.2019
Zapomniałam kupić paprykę…wyjdą bez niej?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.02.2019
Tak
dominika
Dodano opinię: 23.02.2019
Czy te placki da się upiec w piekarniku?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.02.2019
Musisz spróbować, my nie piekłyśmy, ale nie ma powodu, dla którego miałyby nie wyjść.
Ania
Dodano opinię: 06.03.2020
Ja od początku je tylko piekę – 180c, termoobieg, 20 min. Trzeba pamiętać aby wysmarować papier do pieczenia tłuszczem inaczej mogą przybierać.
Karolina Palacz
Dodano opinię: 23.02.2019
kasza manna zamiast bułki tartej ugotowana?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.02.2019
surowa
Mgsda
Dodano opinię: 17.02.2021
Dziś tak właśnie wypróbowałam i wyszły super ??
Kasia
Dodano opinię: 24.02.2019
A co można zrobić gdy się rozpadają przy smażeniu ? Albo co można z nich zrobić jak już są rozpadające się, bo córeczka nie akceptuje ich w takiej postaci zwłaszcza papryki i cebuli :/
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.02.2019
Jeśli się rozpadają, to musisz zagęścić np. mąką, ale orzede wszystkim smażyć na dobrej, rozgrzanej patelni.
Gabi
Dodano opinię: 25.02.2019
Czy można zastapić czymś jajko?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.03.2019
w tym przepisie raczej nie.
Kasia
Dodano opinię: 28.02.2019
Jakiego zamiennika jajka radziłybyście użyć do tych kotlecików dla małego alergika?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.03.2019
Namoczone, zmielone siemię lniane.
Dominika
Dodano opinię: 05.03.2019
super przepis 🙂 a gdzie kupujesz ricottę z dobrym składem?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.03.2019
np w Lidlu https://czytajsklad.com/ricotta/
Violetta
Dodano opinię: 06.03.2019
Średnia cukinia ile to gram? Przepisy są super, jednak wolałabym bardziej sprecyzowane. Wtedy wiem że dodaję wszystkiego odpowiednią ilość.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.03.2019
nie wiem ile gram, przykro mi:(
Marta
Dodano opinię: 07.03.2019
Boze jak a podziwiam wasza cierpliwosc przy odpowiadaniau na pytania typu
Ile gram ma srednia cukinnia?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.03.2019
???? buziaki?
Diana
Dodano opinię: 17.07.2021
Albo czy kaszą manną ugotowana???????
Agata
Dodano opinię: 14.03.2019
Swietny przepis moj 11-miesieczniak wlasnie zajada sie plackami. Kotleciki beda czesto goscic na naszym stole.
Ewa
Dodano opinię: 19.03.2019
Czy moge dodac Mascarpone zamiast serka Ricotta? dziekuje 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.03.2019
tak
Kasia
Dodano opinię: 28.03.2019
jednego dnia smażyłam i wyszły dość tłuste … ale drugiego upiekłam w piekarniku (200st / termoobieg/15min) i wyszły super – smaczniejsze i na pewno zdrowsze
Agnieszka
Dodano opinię: 10.01.2020
Dzięki za Twój komentarz, tak upiekłam jak napisalas, wyszły przepyszne. Jeśli ktoś się zastanawia nad ricottą to rozwiewamy wątpliwości-zapomnialam o niej zupełnie a placuszki są ok.
Agnieszka
Dodano opinię: 28.03.2019
No i bomba jak zawsze super???kochane polećcie dobrą patelnię plissssss
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.03.2019
Aktualnie uzywamy woll
Conny
Dodano opinię: 17.04.2019
Placuszki mozna tez nakladac ciensze i „smazyc” na dobrej patelni bez oleju. Na mniejszym ogniu/indukcji, ale nie przypalaja sie mimo braku tluszczu.
Jola
Dodano opinię: 30.04.2019
Robiłam zarówno w wersji smażonej i pieczonej (jak w komentarzach 200st./termoobieg/15min.) i bardziej polecam wersję pieczoną, są smaczniejsze, nie rozpadają się i nie są tłuste 🙂
Ania
Dodano opinię: 04.05.2019
Właśnie zrobiłam pieczone (20 min. termoobieg, 190°). Pycha!
Gosia
Dodano opinię: 07.05.2019
Czy serek można zastąpić twarożkiem ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.05.2019
Tak
Angelika
Dodano opinię: 01.07.2019
Kotleciki pyszne. Zapisuję przepis. Niestety trochę się rozpadały, więc musiałam dodać mąki (u mnie ryżowa-dieta bezglutenowa). Córce zdecydowanie smakowały (12.5 m-ca).
Agnieszka
Dodano opinię: 09.07.2019
Juz zdarzylam 2 razy zrobic te kotleciki, pierwszy raz na patelni ale ciezko sie smazyly . Ale za drugim razem zrobilam w piekarniku , zasugerowalam sie komentarzami i wyszly o niebo lepsze 🙂 delikatne, mieciutkie , pycha 🙂
Aga
Dodano opinię: 11.07.2019
Jestem wielką fanką waszych przepisów, a ten jest chyba w moim top 5 🙂 Dzieci zajadały ze smakiem a córka powiedziała, że mam te kotleciki robić codziennie 🙂
Sandra
Dodano opinię: 12.07.2019
Czy można czymś zastąpić bułkę tartą? Nie możemy jeść pszenicy
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.08.2019
hm trudno ją tutaj zastąpić niestety:(
Kinga
Dodano opinię: 07.08.2019
Czy można zamrozić placuszki?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.08.2019
nie
Ania Siarka
Dodano opinię: 25.08.2019
Zrobiłam małe modyfikacje: ricottę zastapilam twarogiem zrobionym z mleka i jogurtu, bułkę tartą kaszą manną i upiekłam w 180 st z termoobiegiem 15 min. Placuszki wyszły bardzo smaczne, delikatne i puszyste. Smakowało zarówno dzieciom ( 6 latkowi i 8 miesięcznemu niemowlęciu) jak i rodzicom. Dziękujemy za ten przepis ( i wiele, wiele innych również)
Ania
Dodano opinię: 26.11.2019
Placuszki przepyszne, zrobiłam identycznie jak w przepisie, lecz moja 14-miesieczna córeczka robi bleee 🙁 🙁 ….Robi bllleee na pulpeciki gotowane, na placuszki cukiniowe, kotleciki itp. Jedyne placuszki jakie akceptuje to bananowe z maka kokosowa lub inna. Pomocy, macie jakis patent co zrobic by to sie zmieniło? Na obiadek zje: makarony, zupki i ziemniaki …….Dzieki 😛
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.11.2019
nie ma patentu, przeczekaj i podawaj inne urozmaicone dania.
Olga
Dodano opinię: 13.03.2020
A ja poległam, totalnie mi nie wyszły! Rozpadały się i kleily mimo gorącej patelni i zagęszczeniem mąka 🙁
Kasia
Dodano opinię: 07.05.2020
! Nie podawaj bobasom przed ukończeniem 12 m zbyt często smażonych dań. Unikaj tego, wybieraj pieczenie i gotowania w garnku lub na parze. Sporadycznie po 8-9 miesiącu, możesz dziecku podać smażone placuszki.
Od kiedy Tak radzicie ? Rozszerzam dietę z wasza książka i strona i moje dziecko non stop je placuszki i smażone rzeczy a tutaj nagle takie informacje …
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.05.2020
Od zawsze. To rodzic wybiera jak ułoży menu dziecku, by podajemy przykładowe dania. Rodzic łączy je w jadłospis swojego dziecka. To, że na naszym blogu są placki, czy naleśniki, nie oznacza, że proponujemy, by dziecko 3 razy dziennie, codziennie je jadło. Mamy wieeeeeeele innych dań. Należy zachowywać rozsądek i kierować się talerzem prawidłowych proporcji.
Magda
Dodano opinię: 14.05.2020
witam. czy można ciasto przygotować dzień wcześniej? lub usmażyć wieczorem i na drugi dzień podgrzać?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Na drugi dzień nie będą już tak dobrze smakować. A samo ciasto przez noc za bardzo naciągnie wodą.
Daria
Dodano opinię: 12.06.2020
Hej! Korzystam z waszych przepisów od dawna a dopiero dziś korzystając z tego powyższego doczytałam adnotację odnośnie podawania takich potraw dzieciom poniżej roku..
Myślałam, że jak jest 8+ to spokojnie mogę podawać .. Mój się zajadał waszymi omlecikami, placuszkami a teraz czytam że powinno być sporadycznie ;-(
Mały ma obecnie 10,5 mca.. czy powinnam zrezygnować narazie? I to co mi spokoju nie daje.. dużą „krzywdę” mu zrobiłam podając częściej niż sporadycznie..? (Wiem, że to moja wina.. brak doświadczenia + zdrowego rozsądku chyba..) Pozdrawiam Was dziewczynki! Świetną robotę robicie!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Spokojnie 🙂 Po prostu należy sporadycznie podawać potrawy smażone- są ciężkostrawne.
Agnieszka
Dodano opinię: 19.10.2020
Czy placuszki można mrozić? Ciekawa jestem, czy tez inne z Waszych przepisów np. jaglane, z łososia, pomidorowe, czy z cukinii nadają się do mrożenia?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.10.2020
Placki wiele tracą na mrożeniu niestety.
Magda
Dodano opinię: 26.11.2020
Pyszne! Polecam dodać też około pół szklanki lekko rozgotowanej żółtej soczewicy i zamiast ricotta dałam mój ulubiony serek wyszło super 🙂
Janina
Dodano opinię: 01.12.2020
Próbowaliśmy:) zamiast jajek aquafaba , bez papryki , pieczone w piekarniku. Początkowo ciapate i się rozpadały ale po ostygnięciu ok. Ciekawe 🙂 maleństwu smakowało:)
Gabi
Dodano opinię: 12.03.2021
A z czym można podać te placuszki???
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.05.2021
z mięsem, albo z sosem jogurtowym
Ewelina
Dodano opinię: 17.11.2021
Zrobiłam, dodałam delikatnie więcej bułki tartej, nie miałam ricotty, zamieniłam więc na biały serek kanapkowy, wyszly przepyszne..