Piekarnik nastaw na 180’C z grzaniem góra – dół. Blachę do pieczenia wyłóż papierem.
Tabliczkę czekolady połam na kostki. Dwie kostki drobno posiekaj i zostaw na talerzyku. Pozostałą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
Przesyp fasolę do misy malaksera, dodaj jajko, kakao i cukier kokosowy i zblenduj na jednolitą masę. Przełóż masę do miski, dodaj płynną czekoladę, amarantus ekspandowany oraz mąkę i całość ponownie wymieszaj łyżką.
Nabieraj porcje ciasta na ręce, formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz każdą kulkę spłaszcz za pomocą zwilżonej wodą łyżki (zamaczaj łyżkę w wodzie za każdym razem, bo ciasto będzie się mocno kleić). Posyp spłaszczone ciasteczka kawałkami czekolady, dociśnij je do masy i wstaw ciasteczka do nagrzanego piekarnika (zobacz zdjęcia)
Piecz 18 minut. Przechowuj w zamkniętym pojemniku max 2 dni.
Możesz urozmaicić smak ciastek, dodając do masy np. 2 łyżki masła orzechowego. Z przepisu wychodzi ok 16 sztuk.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (28)
Martyna
Dodano opinię: 21.11.2020
Czym zastąpić amarantus jak nie mam?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.11.2020
Dodaj więcej mąki.
Aga
Dodano opinię: 21.11.2020
Można mrozić???
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.11.2020
Myślę, że spokojnie.
Kasia
Dodano opinię: 22.11.2020
Rozumem że daktyle lub banan nie zaslodzi jak cukier? Czy może być biała fasola?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.11.2020
Tak.
Marta
Dodano opinię: 22.11.2020
Czy bez amarantusa ekspandowanego sie obejdzie? nie mam go:(
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.11.2020
Możesz pominąć.
Mamamimi?
Dodano opinię: 22.11.2020
Przepis otagowany jest 12miesiecy + a ja chciałabym wiedzieć kiedy wy dałybyście takie ciacho maluchowi.Córcia ma 15 miesięcy ale chyba to jeszcze za szybko…
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.11.2020
Spokojnie możesz podać.
Barbara
Dodano opinię: 22.11.2020
Gdzie kupujecie cukier kokosowy ?a trzcinowy może być ?jaka jest różnica
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.11.2020
Może być i taki i taki. Kupujemy zwykle w Lidlu lub przez internet. Jaka różnica? Roślina, z której został wyprodukowany. Ogólnie cukier to cukier, także ograniczamy.
Dominika
Dodano opinię: 23.11.2020
Czy czekoladę można zastąpić domowym kremem czekoladowym na bazie daktyli, ewentualnie całkowicie pominąć?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.11.2020
Myślę, że powinno się udać.
Mamamimi?
Dodano opinię: 26.11.2020
No dzisiaj zrobiłam ciasteczka ?pycha ???i jak tu zrzucić boczek jak takie pyszności wstawiacie na bloga ?pocieszam się tym że są zdrowsze iż te że sklepu ?nawet TEŚCIOWEJ smakowały ??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.12.2020
Cóż za komplement ;P
Joanna i Madzia
Dodano opinię: 27.11.2020
Bardzo smaczne. Bardzo czekoladowe 🙂
Dorota
Dodano opinię: 03.02.2021
Czy wyjdą z mąką jaglaną, gryczaną lub z ciecierzycy? ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Powinno się udać.
Kasia
Dodano opinię: 09.02.2021
Czy mogę zamiast cukru kokosowego dać mąkę kokosową?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.03.2021
To inne produkty.
EWELA
Dodano opinię: 13.02.2021
Wyszły super. Z białej fasoli, ksylitolu i masła orzechowego!
Iga
Dodano opinię: 28.08.2021
Czy można użyć mąki pszennej?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Tak
Wera
Dodano opinię: 20.02.2022
Czy zamiast cukru kokosowego można dodać stewie ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2022
Tak
Justyna
Dodano opinię: 09.10.2022
Czy mozn pominąć tabl czekolady?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 10.10.2022
tak