Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

21 listopada 2020

Czekoladowe ciasteczka z czerwonej fasoli

Mocno czekoladowe ciasteczka, a w środku fasola jako źródło białka i porcja mocy z amarantusa. Pokochacie.

Czekoladowe ciasteczka z czerwonej fasoli

Czekoladowe ciasteczka z czerwonej fasoli

To mocno czekoladowe ciastka. Dlatego wymagają cukru. Oczywiście, nie jest to mistrzowski składnik, ale starszaki jadają od czasu do czasu i słodycze ze zwykłym cukrem. Ważne, by zachować umiar i rozsądek oraz tego uczyć nasze dzieci. Świat i tak dogoni je z tym cukrem, istotne jest, by umieli się z nim obchodzić. No… to teraz łapcie pyszne ciacha.

Składniki:

ok. 16 sztuk
ok. szklanka ugotowanej czerwonej fasoli (może być z puszki)
1 jajko (lub 3 łyżki wody po ugotowane ciecierzycy, albo zalewy z ciecierzycy)
1 tabliczka gorzkiej czekolady min 74% (100g)
2 łyżki kakao naturalnego
4 łyżki cukru kokosowego
2 łyżki amarantusa ekspandowanego
2 łyżki mąki np. ryżowej albo orkiszowej

Wykonanie:

Piekarnik nastaw na 180’C z grzaniem góra – dół. Blachę do pieczenia wyłóż papierem.

Tabliczkę czekolady połam na kostki. Dwie kostki drobno posiekaj i zostaw na talerzyku. Pozostałą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.

Przesyp fasolę do misy malaksera, dodaj jajko, kakao i cukier kokosowy i zblenduj na jednolitą masę. Przełóż masę do miski, dodaj płynną czekoladę, amarantus ekspandowany oraz mąkę i całość ponownie wymieszaj łyżką.

Nabieraj porcje ciasta na ręce, formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz każdą kulkę spłaszcz za pomocą zwilżonej wodą łyżki (zamaczaj łyżkę w wodzie za każdym razem, bo ciasto będzie się mocno kleić). Posyp spłaszczone ciasteczka kawałkami czekolady, dociśnij je do masy i wstaw ciasteczka do nagrzanego piekarnika (zobacz zdjęcia)

Piecz 18 minut. Przechowuj w zamkniętym pojemniku max 2 dni.

Możesz urozmaicić smak ciastek, dodając do masy np. 2 łyżki masła orzechowego. Z przepisu wychodzi ok 16 sztuk.

Czekoladowe ciasteczka z czerwonej fasoli
Czekoladowe ciasteczka z czerwonej fasoli
Czekoladowe ciasteczka z czerwonej fasoli
Czekoladowe ciasteczka z czerwonej fasoli

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (28)

Martyna

Dodano opinię: 21.11.2020

Czym zastąpić amarantus jak nie mam?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.11.2020

Dodaj więcej mąki.

Aga

Dodano opinię: 21.11.2020

Można mrozić???

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.11.2020

Myślę, że spokojnie.

Kasia

Dodano opinię: 22.11.2020

Rozumem że daktyle lub banan nie zaslodzi jak cukier? Czy może być biała fasola?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.11.2020

Tak.

Marta

Dodano opinię: 22.11.2020

Czy bez amarantusa ekspandowanego sie obejdzie? nie mam go:(

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.11.2020

Możesz pominąć.

Mamamimi?

Dodano opinię: 22.11.2020

Przepis otagowany jest 12miesiecy + a ja chciałabym wiedzieć kiedy wy dałybyście takie ciacho maluchowi.Córcia ma 15 miesięcy ale chyba to jeszcze za szybko…

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.11.2020

Spokojnie możesz podać.

Barbara

Dodano opinię: 22.11.2020

Gdzie kupujecie cukier kokosowy ?a trzcinowy może być ?jaka jest różnica

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.11.2020

Może być i taki i taki. Kupujemy zwykle w Lidlu lub przez internet. Jaka różnica? Roślina, z której został wyprodukowany. Ogólnie cukier to cukier, także ograniczamy.

Dominika

Dodano opinię: 23.11.2020

Czy czekoladę można zastąpić domowym kremem czekoladowym na bazie daktyli, ewentualnie całkowicie pominąć?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.11.2020

Myślę, że powinno się udać.

Mamamimi?

Dodano opinię: 26.11.2020

No dzisiaj zrobiłam ciasteczka ?pycha ???i jak tu zrzucić boczek jak takie pyszności wstawiacie na bloga ?pocieszam się tym że są zdrowsze iż te że sklepu ?nawet TEŚCIOWEJ smakowały ??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.12.2020

Cóż za komplement ;P

Joanna i Madzia

Dodano opinię: 27.11.2020

Bardzo smaczne. Bardzo czekoladowe 🙂

Dorota

Dodano opinię: 03.02.2021

Czy wyjdą z mąką jaglaną, gryczaną lub z ciecierzycy? ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Powinno się udać.

Kasia

Dodano opinię: 09.02.2021

Czy mogę zamiast cukru kokosowego dać mąkę kokosową?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.03.2021

To inne produkty.

EWELA

Dodano opinię: 13.02.2021

Wyszły super. Z białej fasoli, ksylitolu i masła orzechowego!

Iga

Dodano opinię: 28.08.2021

Czy można użyć mąki pszennej?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Tak

Wera

Dodano opinię: 20.02.2022

Czy zamiast cukru kokosowego można dodać stewie ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2022

Tak

Justyna

Dodano opinię: 09.10.2022

Czy mozn pominąć tabl czekolady?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.10.2022

tak

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek