Składniki:
- 3/4 szklanki mąki jaglanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru kokosowego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 100 g czekolady 70%
- 100 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 laska wanilii
Nastaw piekarnik na 180’C. Przygotuj foremki do muffinek.
Roztop masło. Do gorącego masła dodaj drobne kostki czekolady, zamieszaj i poczekaj, aż się roztopi. Odstaw do ostudzenia. Pilnuj, by pozostało w płynnej konsystencji.
W misce wymieszaj mąki, cukier koko i proszek do pieczenia.
Do drugiej miski rozbij jajka, dodaj mleko, ostudzone masło z czekoladą i ziarnka wanilii. Zmiksuj wszystko.
Płynne skladniki przelej do sypkich i wymieszaj całość łyżką.
Przełóż do foremek na muffinki. Piecz 20 minut z termoobiegiem.
Do muffinek możesz dodać pokrojonego w kostkę banana, wciskając jego kawałki przed upieczeniem. My zawsze tak robimy, jest pyszniej i zdecydowanie bardziej słodko:).
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (51)
Mama logopeda
Dodano opinię: 10.12.2017
Dziewczyny, czy zamiast cukru może być miód lub syropy? I czy zamiast czekolady może być karob?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.12.2017
Zamiana czekolady na kakao to wlka strata w smaku.
Asia
Dodano opinię: 11.12.2017
Już zrobione. Pyszne i delikatne. Piekłam chwilkę dłużej.
Sylwia
Dodano opinię: 14.12.2017
Czy można użyć tylko maki pszennej lub orkiszowej?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.12.2017
Tak
Marta
Dodano opinię: 14.12.2017
Czy można użyć maki innej niż jaglana?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.12.2017
Tak.
Monika
Dodano opinię: 15.12.2017
Czy mozna zamiast cukru kokosowego uzyc miodu?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.12.2017
Tak
Ola
Dodano opinię: 11.01.2018
Dziś robiłam , udały się, polecam powtykac kawałki banana tak jak pisałaś ?
Ania
Dodano opinię: 18.01.2018
Babeczki są super! Uwielbiam Wasze przepisy. Czy myślicie, że mój 11-miesięczny syn mógłby ich już spróbować??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.01.2018
Pewnie:)
Iwona
Dodano opinię: 27.01.2018
Pyszne babeczki! U nas zamiast cukru dodałam miód, banan też jest i są super. Dziecko banan wyciaga bo nie smakuje ale dorosli zajadaja 😀
Agata
Dodano opinię: 21.03.2018
Jakie syropy słodzące są odpowiednie dla roczniaków? Klonowy czy z agawy się nadają?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.03.2018
Tak, daktylowy rownież:)
Ola
Dodano opinię: 29.03.2018
A ile takiego syropu klonowego dodać? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.03.2018
3-4 łyżki
Ola
Dodano opinię: 30.03.2018
Dziękuję :*
Marta
Dodano opinię: 27.03.2018
Jeśli chcę dodać banana i syrop daktylowy zamiast cukru to w jakich proporcjach?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.04.2018
1 banan i 3 łyżki syropu
Mama Natalia
Dodano opinię: 16.04.2018
Te muffinki są wspaniałe! Piekłam je dwa razy już, z samą mąką pszenną i miodem jako slodziwem (4,5 łyżki bo jak za pierwszym razem dałam trzy to były za mało słodkie?). Są idealnie puszyste, pysznie czekoladowe, a jak będzie sezon na truskawki i maliny to na pewno dodam je do środka i to już będzie poezja?
kasia
Dodano opinię: 17.04.2018
Co moge dać zamiast masła? 100g oleju z pestek winogron bedzie ok? czy polecacie coś innego? Z góry dziekuje ☺?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.04.2018
tak, albo olej rzepakowy też będzie ok.
Magda
Dodano opinię: 16.05.2018
A co jeśli nie możemy mąki pszennej ?? Ogólnie gluten odpada …
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.05.2018
Eksperymentuj z maką. Bezglutenowych nie robiłyśmy
Kasia
Dodano opinię: 16.06.2018
Pierwszy raz spotkałam w przepisie cukier koko. Czy jest zdrowszy od Np. Trzcinowego? A moze chodzi o inny smak?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.07.2018
Zawiera kilka dobrych witamin, ale nadal jest to cukier. Poczytaj w necie na różnych stronach znajdziesz jego porównanie do innych produktów.
Monika
Dodano opinię: 18.06.2018
czy mozna zastapic mleko napojem owsianym? mamy diete bezmleczną 🙁
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.06.2018
Tak
Magdusha
Dodano opinię: 28.07.2018
Czy ktoś juz próbował z mąką bezglutenowa?
mamusia Bartusia
Dodano opinię: 23.11.2018
Jestem uzależniona od Waszych książek i bloga? kiedy wydacie kolejną książkę? Muffinki palce lizać?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.11.2018
Całe szczeście tego uzależnienia leczyć nie trzeba:) Pielęgnowac jedynie i rozwijać.
Ula
Dodano opinię: 23.11.2018
Witajcie!
Czy zamiast cukru kokosowego można dodać brązowy? Jeśli tak – w tych samych proporcjach?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.11.2018
Tak
Monika
Dodano opinię: 03.12.2018
Dzien doby a ile miodu mozna dodac do tych babeczek zamiast cukru? Czy lepszy bedzie syrop daktylowy? Przrpraszam,ze pytam,ale nie mam pewnosci czy miod w wysokiej temperaturze nie straci swoich wlasciwosci.
Pozdrawiam!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.12.2018
Syrop daktylowy lepszy. Miód traci w wysokich temperaturach wartości. Zatem, jak masz wybór, użyj daktylowego.
Anita
Dodano opinię: 20.12.2018
Moja córcia konczy 25 grudnia 11 miesięcy, czy mogłabym już zrobić jej takie babeczki?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.12.2018
Ty decydujesz.
Aga
Dodano opinię: 21.01.2019
do masy sypkiej dodałam kilka łyzek wiorek kokosowych 🙂 pyszne
Magda
Dodano opinię: 25.02.2019
Takie babeczki piecze się z termoobiegiem czy bez ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.03.2019
z:)
MariaPa
Dodano opinię: 09.03.2020
Dziewczyny, jak bardzo masa powinna wypełniać papilotki? 1/2? 3/4?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.03.2020
3/4
Asia
Dodano opinię: 22.08.2020
Ile syropu z agawy powinnam dodać zamiast cukru?przy okazji-syrop z agawy-mniejsze zło czy jednak takie samo jak cukier..?z różnymi opiniami się spotkałam…
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.08.2020
Przed rokiem najlepiej wcale nie dosładzać albo robić to bardzo rzadko. Dodaj 2łyżeczki.
GOSIA
Dodano opinię: 25.08.2020
Zrobilam dla corki bo lubi szokolade..:) tylko nie wiem czy dotrwaja nim wroci ze zlobka. Sa pyszne! Uzylam oleju bo nie chcialo mi sie topic masla:)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.08.2020
My już mamy nawyk „podwójnej porcji”
Nina
Dodano opinię: 03.10.2020
Można użyć mąki kokosowej i pszennej? Jak tak to jakie proporcje:)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.10.2020
Pewnie.
Martyna
Dodano opinię: 13.03.2021
Czy można użyć cukru wanilinowego zamiast ziaren wanilii? Jeśli nie, czym zastąpić laskę wanilii? ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Pomiń lub cukier z wanilią mają niektóre firmy