Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

09 grudnia 2017

Czekoladowe muffiny z mąką jaglaną

Antek rozkochał się w czekoladzie. Dlatego na warsztaty świąteczne do przedszkola upiekliśmy muffiny czekoladowe i to byl strzał w dziesiątkę. Będzie dla Was jak znalazl na weekend . Składniki: 3/4 szklanki mąki jaglanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru kokosowego 2 jajka 1/2 szklanki mleka 100 g czekolady 70% 100 g masła 1 łyżeczka...

Antek rozkochał się w czekoladzie. Dlatego na warsztaty świąteczne do przedszkola upiekliśmy muffiny czekoladowe i to byl strzał w dziesiątkę. Będzie dla Was jak znalazl na weekend .

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki jaglanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru kokosowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 g czekolady 70%
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 laska wanilii

Nastaw piekarnik na 180’C. Przygotuj foremki do muffinek.

Roztop masło. Do gorącego masła dodaj drobne kostki czekolady, zamieszaj i poczekaj, aż się roztopi. Odstaw do ostudzenia. Pilnuj, by pozostało w płynnej konsystencji.

W misce wymieszaj mąki, cukier koko i proszek do pieczenia.

Do drugiej miski rozbij jajka, dodaj mleko, ostudzone masło z czekoladą i ziarnka wanilii. Zmiksuj wszystko.

Płynne skladniki przelej do sypkich i wymieszaj całość łyżką.

Przełóż do foremek na muffinki. Piecz 20 minut z termoobiegiem.

Do muffinek możesz dodać pokrojonego w kostkę banana, wciskając jego kawałki  przed upieczeniem. My zawsze tak robimy, jest pyszniej i zdecydowanie bardziej słodko:).

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (51)

Mama logopeda

Dodano opinię: 10.12.2017

Dziewczyny, czy zamiast cukru może być miód lub syropy? I czy zamiast czekolady może być karob?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.12.2017

Zamiana czekolady na kakao to wlka strata w smaku.

Asia

Dodano opinię: 11.12.2017

Już zrobione. Pyszne i delikatne. Piekłam chwilkę dłużej.

Sylwia

Dodano opinię: 14.12.2017

Czy można użyć tylko maki pszennej lub orkiszowej?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.12.2017

Tak

Marta

Dodano opinię: 14.12.2017

Czy można użyć maki innej niż jaglana?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.12.2017

Tak.

Monika

Dodano opinię: 15.12.2017

Czy mozna zamiast cukru kokosowego uzyc miodu?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.12.2017

Tak

Ola

Dodano opinię: 11.01.2018

Dziś robiłam , udały się, polecam powtykac kawałki banana tak jak pisałaś ?

Ania

Dodano opinię: 18.01.2018

Babeczki są super! Uwielbiam Wasze przepisy. Czy myślicie, że mój 11-miesięczny syn mógłby ich już spróbować??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.01.2018

Pewnie:)

Iwona

Dodano opinię: 27.01.2018

Pyszne babeczki! U nas zamiast cukru dodałam miód, banan też jest i są super. Dziecko banan wyciaga bo nie smakuje ale dorosli zajadaja 😀

Agata

Dodano opinię: 21.03.2018

Jakie syropy słodzące są odpowiednie dla roczniaków? Klonowy czy z agawy się nadają?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.03.2018

Tak, daktylowy rownież:)

Ola

Dodano opinię: 29.03.2018

A ile takiego syropu klonowego dodać? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.03.2018

3-4 łyżki

Ola

Dodano opinię: 30.03.2018

Dziękuję :*

Marta

Dodano opinię: 27.03.2018

Jeśli chcę dodać banana i syrop daktylowy zamiast cukru to w jakich proporcjach?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.04.2018

1 banan i 3 łyżki syropu

Mama Natalia

Dodano opinię: 16.04.2018

Te muffinki są wspaniałe! Piekłam je dwa razy już, z samą mąką pszenną i miodem jako slodziwem (4,5 łyżki bo jak za pierwszym razem dałam trzy to były za mało słodkie?). Są idealnie puszyste, pysznie czekoladowe, a jak będzie sezon na truskawki i maliny to na pewno dodam je do środka i to już będzie poezja?

kasia

Dodano opinię: 17.04.2018

Co moge dać zamiast masła? 100g oleju z pestek winogron bedzie ok? czy polecacie coś innego? Z góry dziekuje ☺?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.04.2018

tak, albo olej rzepakowy też będzie ok.

Magda

Dodano opinię: 16.05.2018

A co jeśli nie możemy mąki pszennej ?? Ogólnie gluten odpada …

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.05.2018

Eksperymentuj z maką. Bezglutenowych nie robiłyśmy

Kasia

Dodano opinię: 16.06.2018

Pierwszy raz spotkałam w przepisie cukier koko. Czy jest zdrowszy od Np. Trzcinowego? A moze chodzi o inny smak?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.07.2018

Zawiera kilka dobrych witamin, ale nadal jest to cukier. Poczytaj w necie na różnych stronach znajdziesz jego porównanie do innych produktów.

Monika

Dodano opinię: 18.06.2018

czy mozna zastapic mleko napojem owsianym? mamy diete bezmleczną 🙁

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.06.2018

Tak

Magdusha

Dodano opinię: 28.07.2018

Czy ktoś juz próbował z mąką bezglutenowa?

mamusia Bartusia

Dodano opinię: 23.11.2018

Jestem uzależniona od Waszych książek i bloga? kiedy wydacie kolejną książkę? Muffinki palce lizać?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.11.2018

Całe szczeście tego uzależnienia leczyć nie trzeba:) Pielęgnowac jedynie i rozwijać.

Ula

Dodano opinię: 23.11.2018

Witajcie!
Czy zamiast cukru kokosowego można dodać brązowy? Jeśli tak – w tych samych proporcjach?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.11.2018

Tak

Monika

Dodano opinię: 03.12.2018

Dzien doby a ile miodu mozna dodac do tych babeczek zamiast cukru? Czy lepszy bedzie syrop daktylowy? Przrpraszam,ze pytam,ale nie mam pewnosci czy miod w wysokiej temperaturze nie straci swoich wlasciwosci.
Pozdrawiam!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.12.2018

Syrop daktylowy lepszy. Miód traci w wysokich temperaturach wartości. Zatem, jak masz wybór, użyj daktylowego.

Anita

Dodano opinię: 20.12.2018

Moja córcia konczy 25 grudnia 11 miesięcy, czy mogłabym już zrobić jej takie babeczki?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.12.2018

Ty decydujesz.

Aga

Dodano opinię: 21.01.2019

do masy sypkiej dodałam kilka łyzek wiorek kokosowych 🙂 pyszne

Magda

Dodano opinię: 25.02.2019

Takie babeczki piecze się z termoobiegiem czy bez ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.03.2019

z:)

MariaPa

Dodano opinię: 09.03.2020

Dziewczyny, jak bardzo masa powinna wypełniać papilotki? 1/2? 3/4?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.03.2020

3/4

Asia

Dodano opinię: 22.08.2020

Ile syropu z agawy powinnam dodać zamiast cukru?przy okazji-syrop z agawy-mniejsze zło czy jednak takie samo jak cukier..?z różnymi opiniami się spotkałam…

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.08.2020

Przed rokiem najlepiej wcale nie dosładzać albo robić to bardzo rzadko. Dodaj 2łyżeczki.

GOSIA

Dodano opinię: 25.08.2020

Zrobilam dla corki bo lubi szokolade..:) tylko nie wiem czy dotrwaja nim wroci ze zlobka. Sa pyszne! Uzylam oleju bo nie chcialo mi sie topic masla:)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.08.2020

My już mamy nawyk „podwójnej porcji”

Nina

Dodano opinię: 03.10.2020

Można użyć mąki kokosowej i pszennej? Jak tak to jakie proporcje:)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.10.2020

Pewnie.

Martyna

Dodano opinię: 13.03.2021

Czy można użyć cukru wanilinowego zamiast ziaren wanilii? Jeśli nie, czym zastąpić laskę wanilii? ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Pomiń lub cukier z wanilią mają niektóre firmy

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek