2 szklanki mleka kokosowego;
szklanka wody;
około 5,6 daktyli suszonych;
2 małe gruszki lub jedna duża;
3 jajka;
4 kopiaste łyżki mąki pszennej;
2 łyżki amarantusa ekspandowanego;
3 łyżki oliwy (u mnie ryżowa);
wiórki kokosowe do posypania.
Ryż wypłukać. Wlać mleko i wodę do garnka, zagotować. Dodać ryż i gotować pod przykryciem, na małym ogniu, aż wchłonie cały płyn(starać się nie odkrywać).Jajka zmiksować z mąką i oliwą, dodać amarantus i drobno pokrojone daktyle. Gruszkę obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać do ciasta-wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki (jeśli nie jest teflonowa – posmarować masłem i oprószyć mąką) i piec przez około 50 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić całkowicie i wyjąć z blaszki. Posypać wiórkami kokosowymi.
Upiekłam w keksówce, bo aktualnie mam kryzys blaszkowy,ale możecie użyć innej:)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (34)
Anonymous
Dodano opinię: 29.11.2014
Czy można użyć innego mleka?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.11.2014
Możesz użyć dowolnego mleka:)
Anonymous
Dodano opinię: 02.02.2015
Kurcze, zastanawiam się, czy powinnam dodawać cały ryż, bo wyszła mega gęsta papka i ciasto właśnie idzie do śmieci 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.02.2015
Ale jak „cały ryż” Całą ilość, czy w całości, niezblendowany?
Anonymous
Dodano opinię: 05.02.2015
Ahm, czyli ryż trza było zblendować? Bo nic dalej o tym ryżu nie jest napisane i władowałam cały niezblendowany 😀
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.02.2015
Ja nie blendowałam ryżu,ale Asia zrobiła ze zblendowanym i też ładnie wyszło:)Zatem dowolnie:)
Anonymous
Dodano opinię: 07.02.2015
No to mi nie wyszło coś 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.02.2015
Przykro mi. Może następnym razem:)
Anonymous
Dodano opinię: 26.02.2015
Robiłam dzisiaj to ciasto. Musiałam piec w temperaturze 200 stopni, bo byłoby trochę blade i kluchowate. Sporo zależy od piekarnika. Być może dlatego poprzedniczce nie wyszło. Ciasto owszem jest bardzo wilgotne w środku, ale chyba takie ma być, prawda? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.02.2015
Dokładnie takie miało wyjść:)
Iza
Dodano opinię: 26.09.2015
Czy koniecznie trzeba dodać amarantusa? W wielu przepisach dodajecie go, a właściwie to jakie on ma właściwości w cieście?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.10.2015
Bardzo konieczne nie jest. O właściwościach amarantusa możesz przeczytać tutaj http://dziecisawazne.pl/6-pomyslow-na-dania-z-amarantusem-dla-dzieci-doroslych/
Eweli a
Dodano opinię: 05.02.2016
Mma ugotowana torebkę ryzy w sposób torebkowy, w nie osolonej wodzie.. Jest szansa realna że ciacho wyjdzie dobre czy raczej marna? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.02.2016
Powinno dać radę:)
Justyna
Dodano opinię: 28.02.2016
Czy suszone daktyle moge zamienić innymi suszonymi owocami:)?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.02.2016
Np suszonymi morelami:)
Ewelina
Dodano opinię: 01.03.2016
Pyszne! Dzisiaj upiekłam i całą rodziną się zajadamy! Ja chyba nawet przesadziłam z ilością, bo dość syte to ciasto…
Gabrysia
Dodano opinię: 03.03.2016
Czy mogę zastąpić czymś jajko? Np siemieniem?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.03.2016
Przyznam, że w tym przypadku nigdy nie zamieniałam jajka. To ciasto, ze względu na konsystencję spowodowaną ryżem, bywa kruszące się. Ale, kto w kuchni nie eksperymentuje, ten nie jada smacznie:) Próbuj i koniecznie daj znać, czy wyszło. Proponowałabym dać jeszcze banana.
matka_galganka
Dodano opinię: 20.05.2016
Dziewczyny, a czy czekacie az ryż Wam przestygnie? Ja chyba dałam ciała, bo zrobila mi się jajecznica..:@ wrzuciłem właśnie ciasto do piekarnika, ale optymistycznie nastawiona nie jestem..
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.05.2016
Czekamy:) Jak Ci poszło?
ovana
Dodano opinię: 31.05.2016
Dzień dobry 🙂 Czy mleko kokosowe mogę podać prawie rocznemu dziecku (oczywiście, zaczynając od małej dawki)?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 31.05.2016
Możesz, nawet bez małych dawek:)
ovana
Dodano opinię: 01.06.2016
Dziękuję za wyjaśnienie 🙂 . Pierwszy przepis od Was za mną – wszystkim bardzo smakowało.
Kasia
Dodano opinię: 13.10.2016
A dlaczego nic nie jest wspomniane , co po ugotowaniu zrobić z ryżem? Zblendować, czy po przestygnięciu podać w postaci ugotowanej do pozostałej reszty??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.10.2016
Nie, nie blendować.
nina
Dodano opinię: 12.11.2016
A z jakiego ryżu? ( sypkiego, kleistego)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.11.2016
Kleistego.
Mery
Dodano opinię: 15.04.2017
Pilne pytanie 🙂 Nie mam oleju rzepakowego, ale mam olej z pestek winogron (taki zwykly, na ktorym tez smazę). Czy ten olej będzie OK, czy ilość taka sama?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.04.2017
tak, moze byc , ta sama ilość.
Aleksandra
Dodano opinię: 05.06.2021
Czy zamiast gruszki może być mus ze słoiczka?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 14.07.2021
Tak.
K
Dodano opinię: 17.05.2022
Czy jestem w stanie upiec z tego ciasta babeczki?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.07.2022
Powinny wyjśc, skróć czas pieczenia