Przed ugotowaniem, przepłucz kaszę w gorącej wodzie lub upraż na suchej patelni (aż zacznie pięknie, orzechowo pachnieć).
Jaglanka dla dziecka ma mnóstwo właściwości! Możesz ją podawać dziecku codziennie w postaci kulek, kostek, budyniu, koktajlu, kaszy do obiadu, do zupy i w formie śniadaniowej kaszki (zblendowanej lub podanej na sypko). Kasza jaglana jest zdrowa, odżywcza i tania!
Zobacz nasz prosty przepis na podanie dziecku jaglanki w formie kostek z owocowym musem.
Składniki:
- 1/3 szklanki surowej kaszy jaglanej
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki mleka migdałowego
- 1 /2 banana
- 1 kiwi
Do garnka wlej wodę i mleko, doprowadź do wrzenia. Kaszę przesyp na sitko i dokładnie wypłucz w gorącej wodzie, a następnie przesyp do gotującego się płynu. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj na najmniejszej mocy przez 20 minut nie podnosząc pokrywki. Po ugotowaniu pozostaw kaszę do przestygnięcia, a następnie zblenduj na gładki budyń.
Przelej go do płaskiego, wysokiego pojemniczka np. śniadaniówki, lub na płaski talerz z wysokim rantem. Wygładź.
Pozostaw do całkowitego stężenia (najlepiej na kilka godzin, albo na noc w lodówce).
Następnie pokrój kaszę w kostki i przygotuj mus do polania.
Banana i kiwi obierz, pokrój i przełóż do kielicha. Zblenduj na mus. Polej nim kostki lub podaj obok, by dziecko mogło je w nim maczać. Owoców możesz też wcale nie blendować, tylko podać w odpowiedniej formie obok na talerzyku. Gotowe!
W naszym sklepie znajdziesz całkowicie bezglutenową kaszę jaglaną bio z certyfikatem przekreślonego kłosa.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (0)