Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

26 maja 2014

Danie z soczewicą

Składniki:pół szklanki czerwonej soczewicypół posiekanej cebuli1 duża marchew1 duża pietruszka (korzeń)natka pietruszki1 łyżeczka majeranku1 łyżeczka oliwy z oliwekmożna także dodać dowolną ilość ugotowanej kaszy jaglanej Uwielbiam takie szybkie jednogarnkowe dania:) Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki, cebulę posiekać, soczewicę wypłukać. Wszystko wrzucić do garnka, zalać wodą (tak by całość była przykryta) i gotować...

Składniki:
pół szklanki czerwonej soczewicy
pół posiekanej cebuli
1 duża marchew
1 duża pietruszka (korzeń)
natka pietruszki
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
można także dodać dowolną ilość ugotowanej kaszy jaglanej

Uwielbiam takie szybkie jednogarnkowe dania:)
Marchew i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki, cebulę posiekać, soczewicę wypłukać. Wszystko wrzucić do garnka, zalać wodą (tak by całość była przykryta) i gotować ok 20-30 minut aż warzywa zmiękną a woda wyparuje i zupa stanie się bardzoooo gęsta. Na koniec wymieszać z oliwą, doprawić majerankiem i posiekaną natką pietruszki. Podawać jako zupę, lub wymieszać z makaronem.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (30)

Anonymous

Dodano opinię: 05.02.2015

ale pysznosci mozna zrobic z tak prostych skladnikow i latwego przepisu 🙂 uwielbiam Was dziewczyny 🙂 haha podjadam corce 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 05.02.2015

Dziękujemy! Prosimy o wsparcie nas w konkursie BLOG ROKU:)

Maddalena

Dodano opinię: 08.03.2016

Moj synek tez uwielbia. Szybkie danie i powiedzialabym awaryjne 😉

JUsta

Dodano opinię: 04.05.2016

ja dodałam koncentratu pomidorowego i wyszlo przepyszne! stad moje pytanie czy robiłyscie kiedys to danie z wiekszej ilosci skladników? bo nie wiem czy ilosc marchewki i pietruszki rośnie wprost proporcjonalnie do ilosci soczewicy? czyli np 1 szkl soczewicy, 2 marchewki, 2 pietruszki itp?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.05.2016

Tak:)

Dorota

Dodano opinię: 12.08.2016

Hm.. Uwielbiamy straczki wszelkie! Generalnie bardzo mało miesozerni jesteśmy z mężem więc tych straczkow w naszej diecie jest zdecydowanie więcej. Stąd moje pytanie.. od którego miesiąca można je bezpiecznie podawać dziecku?np fasolę Jasiek czy bób? Nasz synek ma 8,5 miesiąca, uwielbia blw i testował już grochy.. Jednak natknęłam się na informację ze strączki od 12 miesiąca bo przewod pokarmowy tak dobrze nie trawi i trochę zwatpilam czy dobrze robię … A jakie są Wasze doświadczenia? Będę wdzięczna za odpowiedź! Pozdrawiam 

ps: Fantastyczny blog, zaglądam tu bardzo czesto:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.08.2016

my podawalyśmy od około 7 miesiaca np. fasolkę szparagową do łapki. 

Dorota

Dodano opinię: 13.08.2016

Hmm… a  inne strączki jak fasola Jasiek czy bób- czy można je rowniez podać w 8  m-cu? Czytałam że strączki generalnie ok roczku.. A jakie są Wasze doświadczenia? Pozdrawiam

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.08.2016

My naszym dzieciom podawałyśmy.

Natalia

Dodano opinię: 13.11.2016

Witam,

Mój synek ma 7 miesięcy… Bardzo chciałabym zacząć karmić go metodą BLW. Póki co daje mu papki łyżeczką. Boję się zakrztuszenia a do tego nie wyobrażam sobie jak ma gryźć bez zębów? Czytam o dzieciach w jego wieku, które jedzą kanapeczki itp. Tutaj czytam, że dziecko jadło w wieku 7 miesięcy fasolke szparagową?? Jak? Ostatnio dałam mu banana odgryzł wielki kawał i się zakrztusił… Może nie jest na to gotowy? Siedzi posadzony na kolanach i ma 3 zęby.

Najbardziej intryguje mnie jak dzieci jedzą "gryzą" bez zębów?  On nawet banana nie umiał rozdrobnić w buzi. Proszę o pomoc 🙂

PS. super blog!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.11.2016

Witaj:) Cała tajemnica to… Fakt, iż dziecko nie potrzebuje zebów do rozdrabniania pokarmów. Radzi sobie dziąsłami, językiem… Oczywiście, że na początku bedzie się krztusiło, taka jest fizjologia. Przecież się uczy. My też od razu nie jemy chińszczyzny pałeczkami wprawnie:):):):)Daj mu szansę i czas. Obserwuj, miej wiedzę, jak dziekcu pomóc w przypadku zadławienia, ale nie zakładna z gory, że tak sie stanie. Daj mu szansę. I zaufaj mu. Podawaj produkty miękkie, ale żeby mie rozpadały się w rękach. Gotowane warzywa, chleb, makarony z pesto, owoce np.banan, melon, miękka gruszka.  

Asia K.

Dodano opinię: 14.03.2017

Witam,

W jaki sposób mogę przechować danie na drugi dzień ?

czy może lepiej zamrozić ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 21.03.2017

W pojemniku szklanym albo plastikowym w lodówce. Ważne by nie miało styczności ze śliną.

Ania

Dodano opinię: 26.01.2021

A można mrozić? Albo jakis inny sposob aby móc poporcjowac i podac w kolejnych dniach?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Można mrozić lub zawekować.

Ania

Dodano opinię: 26.01.2021

No i jak długo moze stać w lodówce? 🙂 I jesli jest to pierwsza styczność z jedzeniem typu soczewica a ma 9 miesiecy to bez obaw moge podac cała porcje? Z góry dziękuję za odpowiedź ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

DO 3 dni, choć maluchom najbezpieczniej podawać takie trzymane jeden dzień, jeśli nie jest zawekowane. Podaj śmiało, jeśli do tej pory nic się nie działo.

Sisi102

Dodano opinię: 18.12.2018

Mój chłopczyk wcinał zupkę przez dwa dni tak mu smakowała. Pyszności. Dziś gotuje dla całej rodzinki. Mały jest na mleku kozim więc taka bomba żelaza przyda mu się 😉 polecam

Gosia

Dodano opinię: 04.01.2019

Sprawdziło się 🙂 Bardzo smakuje Maluchowi. Rodzice po lekkim doprawieniu jedzą jako farsz do naleśników.

Monika

Dodano opinię: 09.07.2019

Ale pycha, synek zajadał jak dziki 🙂

Kasia

Dodano opinię: 30.09.2019

Witam, macie sporo przepisów z kaszą jaglaną…., a ona nie do końca jest zdrowa….warto zgłębić temat…..zawiera szkodliwe substancje i trzeba ją dlugi moczyć aby się ich pozbyć……

Monika

Dodano opinię: 23.03.2020

A czy mogę użyć zielonej soczewicy ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 07.05.2020

Tak

Edyta

Dodano opinię: 08.04.2020

Czy można zamienić soczewice czerwona na zielona?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.04.2020

tak, ale ma zupełnie inny smak.

Alicja

Dodano opinię: 08.08.2020

Jakie to dobre ?. Zamiast suszonego majeranku dodałam świeżego, bo akurat miałam. Rewelacja ?

Małgośka

Dodano opinię: 20.11.2020

Czy to danie można zamrozić??

Ania

Dodano opinię: 26.01.2021

Też jestem ciekawa 🙂

Karolina

Dodano opinię: 02.02.2021

Witam. Mieszkam we Wloszech i nie moge dostac korzenia pietruszki. Czym moge go zastapic? Dziękuję

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Pasternak lub pomiń.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek