Drobiowe medaliony to kolejna propozycja na podanie mięsa dziecku. Tak przygotowane są soczyste i delikatne, a do tego przygotujesz je naprawdę w chwilę.
składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- 1/2 średniej cebuli
- 1 łyżeczka kaszy manny
- 1 małe jajko
- 1/4 łyżeczki pieprzu (polecamy biały)
- 1 szklanka bułki tartej ( czytaj skład na etykiecie)
- olej do smażenia
Mięso zblenduj. Ma być naprawdę gładką papką. Cebulę obierz, posiekaj drobno i zeszklij na łyżce oleju. Odstaw do ostygnięcia.
Mięso przełóż do miski, dodaj cebulę (wraz z olejem), kaszę, jajko, pieprz i wymieszaj wszystko, by składniki się połączyły (najwygodniej jest ręką).
Zwilż wodą dłonie i formuj z mięsa płaskie medaliony (zobacz na zdjęciu kształt), a następnie obtaczaj je w bułce tartej.
Rozgrzej patelnię posmarowaną olejem i smaż* medaliony do zrumienienia z obu stron na niewielkim ogniu ( około 7-8 minut na stronę). Jeśli bedą bardziej płaskie, potrzebują mniej czasu na patelni, jesli grube, więcej.
Drobiowe medaliony będą delikatne i soczyste, jeśli nie przesadzisz z czasem smażenia. Mięso drobiowe nie potrzebuje dużo czasu, żeby być gotowe.
* Nie przewracaj kotletów kilka razy, nie ma takiej potrzeby. Rozgrzej patelnię, połóż kotlety, zmniejsz palnik do, mniej więcej, połowy i smaż najpierw na jednej stronie, a dopiero po odpowiednim czasie na drugiej. Częste przewracanie powoduje, że potrawy tracą swój kształt lub rozpadają się.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (49)
Katarzyna
Dodano opinię: 25.11.2018
Przepis rewelacyjny 🙂 ale chciałabym zapytać czy można podawać cielęcina na początku rozszerzenia diety bo słyszałam różne opinie, między innymi taką, że cielęcine można podać po 11 miesiącu życia.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.12.2018
Można
Ania
Dodano opinię: 26.11.2018
To tak w sumie mielone z kurczaka są 🙂
Mama po raz drugi ?
Dodano opinię: 26.11.2018
Witam, czy można „nadliczbowe” ilości zamrozić? Lepiej surowe, czy takie już usmażone?
Uwielbiamy chrupiące kotleciki drobiowe, łososiowe placuszki ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.11.2018
Lepiej usmażone.
Edyta
Dodano opinię: 22.12.2018
A tak z ciekawości, to czemu lepiej zamrozic usmażone?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.12.2018
Bo proces rozmraźania i poźniejszego przygotowywania będzie i prostszy i bezpieczniejszy.
Katarzyna
Dodano opinię: 27.11.2018
Polecacie biały pieprz, wiec chciałam zapytać czym rożni się od tego zwykłego? często go używacie? Ja nigdy się z nim nie spotkałam, ale może warto kupić.. nie wiem.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.11.2018
Ma łagodniejszy smak od czarnego, ale mocniejszy zapach.
Kate
Dodano opinię: 27.11.2018
A czy można takie medaliony zrobić z mięsa z rosołu by je wykorzystać? Zawsze mam z tym problem że rosół się chętnie zjada, a mięso z niego zostaje.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 30.11.2018
Tak nie polecamy, ale z kurczaka z rosołu robi się super pasty do kanapek. Kuraka zblenduj, dodaj np. Cebulkę duszoną, paprykę, ogórka kiszonego i będzie mniami
Agnieszka
Dodano opinię: 22.06.2022
A papryka surowa?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.07.2022
ok
Ewelina
Dodano opinię: 28.11.2018
A co zrobić kiedy niemowlę odrzucilo mięso i nie chce go jeść od miesiąca? Aktualnie ma 13 mc.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.12.2018
Antek nie jadł ponad 3 lata mięsa. Uszanowałam. Suplelentowałam straczkowymi, wrócił do mięsa i je teraz kazdy rodzaj.
Marta
Dodano opinię: 29.11.2018
Dlaczego dopiero od 12 miesiaca?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.12.2018
Smazone i w oanierce, ale tak naprawdę zawsze rodzic decyduje.
Natalia
Dodano opinię: 01.12.2018
Czy próbował ktoś zrobić bez jajka? można je czymś zastąpić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.12.2018
Spróbuj pominąć i dodać siemię lniane.
Marta
Dodano opinię: 20.12.2018
Ja często robię bez jajka różne kotleciki i pulpeciki, nie zastępuje niczym.
Beata
Dodano opinię: 19.12.2018
Mam na stanie indyka – czy również się nada na te medaliony ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 19.12.2018
Tak
Daria
Dodano opinię: 19.12.2018
Z czym polecasz je podawać ok. 15 mc dziecku?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.12.2018
My podajemy z mizerią i ziemniakami
Agnieszka
Dodano opinię: 21.12.2018
Kasza manna gotowana czy na surowo?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.12.2018
Surowa
Izaa
Dodano opinię: 04.01.2019
Co myślicie o ulieczeniu medalionów zamiast smażenia? Jaki czas i temp z termoobiegiem?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.01.2019
na pewno się uda, 200;C termoobieg, środkowy poziom, blachę wyłóż papierem i lekko natłuść. Ułóż medaliony a następnie skrop je olejem. PIecz ok 25-30 minut, a potem sprawdź, powinny być juz dobre:)
Joanna
Dodano opinię: 09.01.2019
Mięso surowe sblednowac czy ugotowane?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.01.2019
Surowe
Monika
Dodano opinię: 28.01.2019
Niestety jestem na nie. Pomimo ściśle trzymania się przepisu i czasu pieczenia kotleciki wyszły suche, zbite, twarde.
Magdalena
Dodano opinię: 03.02.2019
Czym blenduje się mięso? Mam blender do koktajli ale na nim nie pójdzie
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.02.2019
Minimalakser
Adrianna
Dodano opinię: 03.02.2019
Można zastąpić czymś bułkę tartą w panierce, żeby było bardziej miękkie? Córeczka ma obniżone napięcie w buzi i nie radzi sobie z gryzieniem.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.02.2019
Pomoń panierkę.
Sylwia
Dodano opinię: 07.02.2019
Jesteś najlepsze!!!!! W końcu moja córka zjadła coś innego już słoik do tego frytki z batatow i groszek
Agata
Dodano opinię: 13.02.2019
A musze dodawać manne? Bo okazało się ze ta która mam w domi straciła termin ważności 🙁 albo co mogę dachu zamiast manny?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 18.02.2019
Nie może też być bułka tarta,a
Bo próbuj bez
Agnieszka
Dodano opinię: 29.06.2019
Bardzo fajne kotleciki, delikatne w smaku ale smakowite 🙂
Ka
Dodano opinię: 11.02.2020
Czym zblendowac mięso? Surowe?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.02.2020
W mini malakserze. Surowe.
Asia
Dodano opinię: 17.02.2020
Pyszne! Smakowało całej rodzinie. Przepis trafia do ulubionych 🙂
Agnieszka
Dodano opinię: 21.03.2020
Witaj, mam w domu rozdrabniacz do warzyw czy orzechów. Mogę nim zblendowac mięso?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.03.2020
ciężko powiedzieć. Zobacz w instrukcji.
Agnieszka
Dodano opinię: 21.03.2020
A czy mogę użyć zmielone mięso z indyka? I czy muszę je dodatkowo blendować?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.03.2020
możesz i nie musisz.
Magda
Dodano opinię: 28.08.2021
Hej! To mięso ma być blendowane w surowej formie?? Czy już po ugotowaniu??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Jak w przepisie, surowe
Ewelina
Dodano opinię: 13.04.2022
Długo zastanawiałam się jakie soczyste i miękkie? Mi takie nie wyszły.. i mam! Bułka tarta w przepisie służy do obtoczenia kotlecików, a ja dałam całą szklane do środka🤣🤣🤣