Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

25 listopada 2018

Delikatne drobiowe medaliony z patelni

Drobiowe medaliony to kolejna propozycja na podanie mięsa dziecku.  Tak przygotowane są soczyste i delikatne, a do tego przygotujesz je naprawdę w chwilę. składniki: 400 g piersi z kurczaka 1/2 średniej cebuli 1 łyżeczka kaszy manny 1 małe jajko 1/4 łyżeczki pieprzu (polecamy biały) 1 szklanka bułki tartej ( czytaj skład na etykiecie) olej do...

Drobiowe medaliony to kolejna propozycja na podanie mięsa dziecku.  Tak przygotowane są soczyste i delikatne, a do tego przygotujesz je naprawdę w chwilę.

składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 łyżeczka kaszy manny
  • 1 małe jajko
  • 1/4 łyżeczki pieprzu (polecamy biały)
  • 1 szklanka bułki tartej ( czytaj skład na etykiecie)
  • olej do smażenia

Mięso zblenduj. Ma być naprawdę gładką papką. Cebulę obierz, posiekaj drobno i zeszklij na łyżce oleju. Odstaw do ostygnięcia.

Mięso przełóż do miski, dodaj cebulę (wraz z olejem), kaszę, jajko, pieprz i wymieszaj wszystko, by składniki się połączyły (najwygodniej jest ręką).

Zwilż wodą dłonie i formuj z mięsa płaskie medaliony (zobacz na zdjęciu kształt), a następnie obtaczaj je w bułce tartej.

Rozgrzej patelnię posmarowaną olejem i smaż* medaliony do zrumienienia z obu stron na niewielkim ogniu ( około 7-8 minut na stronę). Jeśli bedą bardziej płaskie, potrzebują mniej czasu na patelni, jesli grube, więcej.

Drobiowe medaliony będą delikatne i soczyste, jeśli nie przesadzisz z czasem smażenia. Mięso drobiowe nie potrzebuje dużo czasu, żeby być gotowe.

* Nie przewracaj kotletów kilka razy, nie ma takiej potrzeby. Rozgrzej patelnię, połóż kotlety, zmniejsz palnik do, mniej więcej, połowy i smaż najpierw na jednej stronie, a dopiero po odpowiednim czasie na drugiej. Częste przewracanie powoduje, że potrawy tracą swój kształt lub rozpadają się.

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (49)

Katarzyna

Dodano opinię: 25.11.2018

Przepis rewelacyjny 🙂 ale chciałabym zapytać czy można podawać cielęcina na początku rozszerzenia diety bo słyszałam różne opinie, między innymi taką, że cielęcine można podać po 11 miesiącu życia.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.12.2018

Można

Ania

Dodano opinię: 26.11.2018

To tak w sumie mielone z kurczaka są 🙂

Mama po raz drugi ?

Dodano opinię: 26.11.2018

Witam, czy można „nadliczbowe” ilości zamrozić? Lepiej surowe, czy takie już usmażone?
Uwielbiamy chrupiące kotleciki drobiowe, łososiowe placuszki ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.11.2018

Lepiej usmażone.

Edyta

Dodano opinię: 22.12.2018

A tak z ciekawości, to czemu lepiej zamrozic usmażone?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.12.2018

Bo proces rozmraźania i poźniejszego przygotowywania będzie i prostszy i bezpieczniejszy.

Katarzyna

Dodano opinię: 27.11.2018

Polecacie biały pieprz, wiec chciałam zapytać czym rożni się od tego zwykłego? często go używacie? Ja nigdy się z nim nie spotkałam, ale może warto kupić.. nie wiem.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.11.2018

Ma łagodniejszy smak od czarnego, ale mocniejszy zapach.

Kate

Dodano opinię: 27.11.2018

A czy można takie medaliony zrobić z mięsa z rosołu by je wykorzystać? Zawsze mam z tym problem że rosół się chętnie zjada, a mięso z niego zostaje.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 30.11.2018

Tak nie polecamy, ale z kurczaka z rosołu robi się super pasty do kanapek. Kuraka zblenduj, dodaj np. Cebulkę duszoną, paprykę, ogórka kiszonego i będzie mniami

Agnieszka

Dodano opinię: 22.06.2022

A papryka surowa?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.07.2022

ok

Ewelina

Dodano opinię: 28.11.2018

A co zrobić kiedy niemowlę odrzucilo mięso i nie chce go jeść od miesiąca? Aktualnie ma 13 mc.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.12.2018

Antek nie jadł ponad 3 lata mięsa. Uszanowałam. Suplelentowałam straczkowymi, wrócił do mięsa i je teraz kazdy rodzaj.

Marta

Dodano opinię: 29.11.2018

Dlaczego dopiero od 12 miesiaca?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.12.2018

Smazone i w oanierce, ale tak naprawdę zawsze rodzic decyduje.

Natalia

Dodano opinię: 01.12.2018

Czy próbował ktoś zrobić bez jajka? można je czymś zastąpić?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.12.2018

Spróbuj pominąć i dodać siemię lniane.

Marta

Dodano opinię: 20.12.2018

Ja często robię bez jajka różne kotleciki i pulpeciki, nie zastępuje niczym.

Beata

Dodano opinię: 19.12.2018

Mam na stanie indyka – czy również się nada na te medaliony ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.12.2018

Tak

Daria

Dodano opinię: 19.12.2018

Z czym polecasz je podawać ok. 15 mc dziecku?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.12.2018

My podajemy z mizerią i ziemniakami

Agnieszka

Dodano opinię: 21.12.2018

Kasza manna gotowana czy na surowo?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.12.2018

Surowa

Izaa

Dodano opinię: 04.01.2019

Co myślicie o ulieczeniu medalionów zamiast smażenia? Jaki czas i temp z termoobiegiem?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.01.2019

na pewno się uda, 200;C termoobieg, środkowy poziom, blachę wyłóż papierem i lekko natłuść. Ułóż medaliony a następnie skrop je olejem. PIecz ok 25-30 minut, a potem sprawdź, powinny być juz dobre:)

Joanna

Dodano opinię: 09.01.2019

Mięso surowe sblednowac czy ugotowane?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.01.2019

Surowe

Monika

Dodano opinię: 28.01.2019

Niestety jestem na nie. Pomimo ściśle trzymania się przepisu i czasu pieczenia kotleciki wyszły suche, zbite, twarde.

Magdalena

Dodano opinię: 03.02.2019

Czym blenduje się mięso? Mam blender do koktajli ale na nim nie pójdzie

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.02.2019

Minimalakser

Adrianna

Dodano opinię: 03.02.2019

Można zastąpić czymś bułkę tartą w panierce, żeby było bardziej miękkie? Córeczka ma obniżone napięcie w buzi i nie radzi sobie z gryzieniem.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 08.02.2019

Pomoń panierkę.

Sylwia

Dodano opinię: 07.02.2019

Jesteś najlepsze!!!!! W końcu moja córka zjadła coś innego już słoik do tego frytki z batatow i groszek

Agata

Dodano opinię: 13.02.2019

A musze dodawać manne? Bo okazało się ze ta która mam w domi straciła termin ważności 🙁 albo co mogę dachu zamiast manny?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 18.02.2019

Nie może też być bułka tarta,a
Bo próbuj bez

Agnieszka

Dodano opinię: 29.06.2019

Bardzo fajne kotleciki, delikatne w smaku ale smakowite 🙂

Ka

Dodano opinię: 11.02.2020

Czym zblendowac mięso? Surowe?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.02.2020

W mini malakserze. Surowe.

Asia

Dodano opinię: 17.02.2020

Pyszne! Smakowało całej rodzinie. Przepis trafia do ulubionych 🙂

Agnieszka

Dodano opinię: 21.03.2020

Witaj, mam w domu rozdrabniacz do warzyw czy orzechów. Mogę nim zblendowac mięso?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.03.2020

ciężko powiedzieć. Zobacz w instrukcji.

Agnieszka

Dodano opinię: 21.03.2020

A czy mogę użyć zmielone mięso z indyka? I czy muszę je dodatkowo blendować?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.03.2020

możesz i nie musisz.

Magda

Dodano opinię: 28.08.2021

Hej! To mięso ma być blendowane w surowej formie?? Czy już po ugotowaniu??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

Jak w przepisie, surowe

Ewelina

Dodano opinię: 13.04.2022

Długo zastanawiałam się jakie soczyste i miękkie? Mi takie nie wyszły.. i mam! Bułka tarta w przepisie służy do obtoczenia kotlecików, a ja dałam całą szklane do środka🤣🤣🤣

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek