3 ząbki czosnku;
zioła (lubczyk, kolendra, rozmaryn, oregano, natka pietruszki, koperek);
słodka papryka;
3 łyżki oliwy;
pomarańcza.
Przygotować marynatę: Do kubeczka wlać oliwę, dodać wyciśnięty czosnek, porwane zioła (lub zioła prowansalskie) i około łyżeczki słodkiej papryki. Wymieszać dokładnie i natrzeć marynata mięso. Zawinąć szczelnie w folię spożywczą i schowac na co najmniej 12 godzin do lodówki.
Piekarnik nastawić na 180 stopni. Z polędwiczki zdjąć marynatę (czosnek może się przypalić) i ułożyć w rękawie do pieczenia. Obłożyć mięso gęsto plastrami pomarańczy i zawiązać rękaw. Pamiętajmy, by ponakłuwać worek igłą w kilku miejscach, dzięki czemu nie pęknie podczas pieczenia.
Włożyć do piekarnika i piec przez 35 minut w 180 stopniach. Po tym czasie przeciąć rękaw do pieczenia i lekko rozchylić, a następnie piec tak mięso jeszcze przez 10 minut.
Jeśli chcemy zjeść polędwiczkę na ciepło, np. na obiad, należy polać ją sosem z pieczenia.
Jeśli polędwiczka ma służyć nam jako wędlina, należy ja całkowicie ostudzić i włożyć na noc do lodówki. Przekrawając ją, gdy będzie jeszcze ciepła, wypłyną wszystkie smakowite soki.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (64)
Aga
Dodano opinię: 28.02.2015
W jakim celu stosuje się tu pomarańcze? dla smaku, czy raczej wilgotności mięsa? Czy bardzo straci ono na swoich walorach, jeśli zrezygnuję z cytrusów?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.02.2015
Pomarańcza nawilża mięso swoim sokiem. Myślę, że bardzo nie straci na walorach smakowych, jednak pilnuj czasu pieczenia, bo polędwiczkę łatwo przesuszyć.
jamaska
Dodano opinię: 15.09.2015
KOcham was, ale nakłuwanie woreczka to głupota. Od lat piekę w rękawie i eszcze nigdy mi nie pękł, a dzieki "mikroklimatowi" wewnątrz mięsko jest odpowiednio wilgotne. Dziurawy woreczek mija sie z celem.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.09.2015
Dziękujemy za cenną uwagę:)))
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.09.2015
A mi milion razy:)
Anna
Dodano opinię: 27.09.2018
stary przepis wykopałam, ale dodam komentarz. Rękaw może pękał bo się nadmuchał i dotknął do góry piekarnika 😉 Mi jeśli pęka to tylko z tego powodu. A przepis na polędwiczkę wypróbuję 🙂
Kasia
Dodano opinię: 10.11.2020
A może być zamiast pomarańczy grejpfrut różowy lub biały? Jak tak to który?
Czy on bardzo zmieni smak?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 12.11.2020
Może być zbyt gorzki. Może po prostu pomiń lub w zamian daj jabłko.
Agnieszka
Dodano opinię: 12.02.2022
Wszystko zależy od rękawów – są takie, które trzeba nakłuć i takie, które tego nie wymagają 😉
Dzieki za wszystkie fajne przepisy 🙂
Marta G.
Dodano opinię: 02.10.2015
Ta wędlina cieniutko pokrojona jest przepyszna! Mój 10 miesięczny synek zajadał z nią kanapeczki ze smakiem. Słychać było tylko "mniam, mniam, mniam…" Dodam także że 4,5 letniemu synkowi też smakowało, skomentował, że jak w przedszkolu, bo tam często są kanapki z pieczońym mięskiem.
Monika Kidawa
Dodano opinię: 12.10.2015
Dziękuje za przepis, wyszło pysznie, choć zamiast pomarańczy dałam jabłko.Pozdrawiam!
Beata M
Dodano opinię: 24.10.2015
Polędwiczka marynuje się od wczoraj, zaraz wkładam ją do piekarnika. Tylko zastanawiam się, po co nastawiać piekarnik na 200 st. skoro piekę w 180st? Ma to jakiś cel?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.10.2015
Cel zmylenia przeciwnika
Katarzyna
Dodano opinię: 05.11.2015
Przepyszne:) Cala rodzinka sie zajadala! Dziekuje 🙂
Kasia
Dodano opinię: 05.01.2016
jak długo mozna przechowywać taka domową wędlinkę?
Edi Z
Dodano opinię: 14.01.2016
moje dziecko uczulone na cytrusy czy pomarańcze moge zastapic czyms innym jak tak to czym :)?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.01.2016
Możesz pominąć:)
Ania
Dodano opinię: 30.01.2017
A ja bym obłożyła jabłkami albo dolała trochę soku jabłkowego tłoczonego do pieczenia. Często tak robię z pieczenią i wychodzi pyszna, lekko słodkawa i wilgotna. Pozdrawiam 🙂
Karola
Dodano opinię: 24.01.2016
Czy szynkę wieprzowa tez mogę tak upiec? piecze się może ja dłużej?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.01.2016
Da się,ale szynkę robi się dłużej,w zależności od grubości.
kasiekc
Dodano opinię: 26.01.2016
Smakowalo 😉
Karola
Dodano opinię: 13.03.2016
Szynka pieczona tez wyszła bardzo dobra 🙂
Ewelina
Dodano opinię: 09.06.2016
jak długo można przechowywać taką wędline w lodówce? można zamrozić?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.06.2016
Można, a w lodówce polecam do 3 dni.
Basia
Dodano opinię: 24.08.2016
Piec na termoobiegu?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.08.2016
Tak.
Ania
Dodano opinię: 25.08.2016
witam, niestety nie posadiam funkcji termoobiegu. Jaką wówczas zalecacie temp???pzdr
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.09.2016
ok 20 st wiecej.
Ania
Dodano opinię: 06.09.2016
dziękuję za odp i pozdrawiam Was serdecznie!!!a tak z innej beczki, przepraszam że w tym miejscu ale co polecicie na zaparcia dla 11miesiecznego Maluszka?będę wdzięczna za wszystkie cenne wskazówki, by móc patrzeć na Synka, któremu nie sprawia TO kłopotu.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.09.2016
Na zaparcia: odstawić ryż, banany, marchew, kakao. Ugotować wywar z duzej ilosci suszonych sliwek do picia lub dać po prostu soszone śliwki do jedzenia.
Anna
Dodano opinię: 24.11.2016
Bardzo chętnie zrobię taką polędwiczkę, ale… jestem pewna, że ja z dzieckiem nie przejjemy całej porcji. Czy można taka wędlinę zamrozić? W plastrach czy w całości? Czy orientujecie się może, ile czasu po rozmrożeniu taka wędlina może leżeć w lodówce? Totalnie nie wiem, jak sobie radzić z rozmrożonymi rzeczami – zawsze mam obawy, że coś wyhoduję :/
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.11.2016
Lepiej zamrozić surowe mięso niz smazone, bo to potem już tak nie smakuje i gorzej się je podgrzewa.
Aneta
Dodano opinię: 27.01.2017
Jestem na dość specyficznej diecie z tak wieloma ograniczeniami, że łatwiej mi wymieniać co moge i kolezanka poleciła mi tą stronkę, a na niej natrafiłam na polędwiczkę, która jest fenomenalna!!! Nie tylko dla dzieci 🙂
Ania
Dodano opinię: 06.02.2017
Witam czy do marynaty można użyć suszonych przypraw takich z torebki ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.02.2017
Tak.
Olga
Dodano opinię: 25.02.2017
Czy zioła mają być świeże czy suszone?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.02.2017
Dalam suszone.
Anna
Dodano opinię: 28.02.2017
Bardzo dobra 🙂 U mnie połowa została zjedzona na obiad, a reszta została na kanapeczki – pozostała wilgotna do ostatniego kęsa 🙂
Ewa
Dodano opinię: 25.04.2017
A tu nie powinno się dodać też soli?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.04.2017
A dlaczego? Nie ma takiej potrzeby.
Justyna
Dodano opinię: 25.04.2017
Można użyć innego oleju, np. z pestek winogron??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.05.2017
tak:)
Gabi
Dodano opinię: 13.06.2017
smakuje, b.dobre
Zu
Dodano opinię: 13.10.2017
Bardzo smaczne. Na ciepło i na zimno. Zaskoczyło mnie jak zioła potrafią nadać smak że nawet braku soli nie odczuwam. Większość potraw soli się z przyzwyczajenia zamiast doszukiwać się prawdziwego smaku. Dzięki dziecku- i Wam, odkrywam smaki na nowo?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.10.2017
Celna uwaga. Z przyzwyczajenia solimy. Np. podczas gotowania makaronu czy ziemniaków.
Paulina
Dodano opinię: 21.01.2018
A zamiast rękawa mogę zrobić to w naczyniu zaroodpornym?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.01.2018
Tak
Ann
Dodano opinię: 04.04.2018
Moj syn niedlugo skonczy 8 miesiecy czy moze tej potrawy sprobowac?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.04.2018
Jasne:)
Iza
Dodano opinię: 06.12.2018
Zapomniałam kupić rękawa do pieczenia a polędwiczka już od wczoraj leżakuje w marynacie. Czy mogę ją upiec w naczyniu żaroodpornym?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.12.2018
Jasne, tylko przykryj
Ania
Dodano opinię: 19.04.2020
Czy trzeba obrać pomarańcze?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.04.2020
nie
Agata
Dodano opinię: 02.10.2020
Cześć, wielkie dzięki za przepis. Miesko wyszło bardzo smaczne, jednak było trochę suche jak dla mnie. Czy coś mogłam zrobić nie tak?
Piekłam wg zalecanej temp w rękawie.
Nie wiem co mogło pójść nie tak ?
Pozdrawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.10.2020
Być może Twój piekarnik grzeje mocniej i wystarczy skrócić czas pieczenia.
Agata
Dodano opinię: 09.10.2020
Będę próbować, dziękuje za odpowiedź ?
Kasia
Dodano opinię: 10.11.2020
Ile dać tych ziół?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.11.2020
To już zależy od upodobań.
Kasia
Dodano opinię: 10.11.2020
I jeszcze pytanie, nie mam pomarańczy. Czy mogę dać grejpfruta różowego lub białego? Jak tak to który? Czy on bardzo zmieni smak?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 12.11.2020
Może byc zbyt gorzko
Kasia
Dodano opinię: 09.04.2021
Witam. Ostatnio syn próbował fileta z kurczaka w marynacie z pomidorów suszonych i bazyli z piekarnika z Waszych przepiow. W końcu mu posmakowało. Za co bardzo dziękuję bo walczymy o każdy kęs mięsa już od kilku miesięcy 🙂 Śmiejemy się czasami z mężem że mamy w domu wegana bo ani mięsa ani jajka nie chce jeść. Ale do rzeczy czy można wykorzystać jakieś inne mięso w tym przepisie poza wieprzowiną? Jeśli tak to jakie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Pierś z indyka
Anna
Dodano opinię: 14.08.2021
Dzień dobry! Upiekłam polędwiczkę z przepisu i jest ok. Jednak mam pytanie bo w przepisie nie ma soli. Czy to ze względu na dziecko ? Czy można dodać ? Ja nieco dodałam ale za mało i jak by nie jest słona. I tak się zastanawiam ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Do roku bez soli, potem też dobrze ograniczać.