Domowe paluszki rybne to idealna i szybka propozycja na sycący obiad dla dziecka i rodziny. Przygotowanie domowych paluszków rybnych zajmie Ci chwilę, a masz pewność, że wszystkie składniki będą bezpieczne i zdrowe dla dziecka. Czego nie można powiedzieć o sklepowych paluszkach rybnych….
Zobacz również nasz przepis na paluszki rybne z mozarellą.
Składniki:
- 400 g filetu z dorsza
- 1 kubek jogurtu naturalnego
- 1 szklanka mąki np. pszennej/ orkiszowej
- 2 szklanki płatków kukurydzianych *
- 2 gałązki natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki tymianku
- oliwa do posmarowania blachy
- opcjonalnie sól i pieprz
Piekarnik nastaw na 200’C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj oliwą.
Filet z dorsza umyj, osusz i przejrzyj pod kątem ości.
Pokrój rybę na kawałki wielkości małego palca (jeśli nadal obawiasz się ości, zblenduj mięso na papkę, a następnie dodaj do niego pozostałe składniki i formuj paluszki rybne z porcji zmielonego mięsa).
Rozłóż kawałki ryby na desce, obficie skrop sokiem z cytryny, posyp tymiankiem i posiekaną drobno natką pietruszki. Możesz również doprawić kawałki ryby solą i pieprzem, jeśli danie jest dla starszaków.
Do misy blendera przesyp płatki kukurydziane i zblenduj na drobne. Przesyp do miski.
Panieruj rybę: maczaj z każdej strony w mące, następnie w jogurcie, a na końcu w płatkach kukurydzianych.
Układaj paluszki na blasze. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na środkowy poziom i piecz 10 min. Następnie przewróć delikatnie paluszki rybne na drugą stronę i piecz jeszcze 7-10 minut.
* kupując płatki kukurydzine, zwróć uwagę na skład. Większość sklepowych płatków kukurydzianych zawiera sól- te nie nadają się dla niemowlaka. W naszym sklepie znajdziesz płatki kukurydziane bio bez zbędnych dodatków.
Gotowe!
Zobacz jak robimy ten przepis na żywo na naszym instagramie:
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (0)