Składniki:
1,5 szklanki mleka (może być roślinne);
0,5 szklanki wody;
czubata łyżka mąki ziemniaczanej (budyń będzie gęsty ale nadający się też do picia z kubka, jeśli dasz 2 łyżki mąki, budyń będzie mega gęsty, do jedzenia tylko łyżką lub ręką:) ) ;
łyżka masła;
żółtko;
banan (lub dwa jeśli chcesz bardziej słodki budyń).
Banana blendujemy lub rozgniatamy widelcem.
Mleko gotujemy z dodatkiem masła. Mąkę mieszamy z wodą i żółtkiem i powoli wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy trzepaczką, by nie porobiły się grudki. Po chwili dodajemy banana i mieszając gotujemy jeszcze z 2 min.
Wylewamy budyń na miseczki (wcześniej przelane zimną wodą). Jemy na ciepło lub zimno:)
Porcję dla dorosłych można dosłodzić.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (52)
Anonymous
Dodano opinię: 17.11.2014
Czy trzeba dodawac zoltko?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.11.2014
NIe jest konieczne, ale budyń jest smaczniejszy:)
Eryczek-Guziczek
Dodano opinię: 17.11.2014
Od którego miesiąca taki budyń? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.11.2014
Na roślinnym mleku myślę, że od początku (z małą ilością masła, lub bez masła); na krwim mleku po roku:)
Eryczek-Guziczek
Dodano opinię: 19.11.2014
Jakie roślinne mleko polecacie? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.11.2014
Owsiane, ryżowe, sezamowe, w sumie każde:) Na naszym blogu przepisy jak samodzielnie zrobić:)
lipson
Dodano opinię: 20.11.2014
z „krwim” to bym się wstrzymała 😀
Aneta
Dodano opinię: 27.02.2019
Czy te zalecenia są aktualne? Przed pierwszym rokiem życia ryżowe chyba teraz mniej polecane niż krowie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.03.2019
racja, stare zalecenia:) juz zmieniamy.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.11.2014
Haha, przepraszam za literówkę:)
karcia151
Dodano opinię: 18.11.2014
Super przepis u nas taki budyn jest bardzo lubiany zwłaszcza z malinami:D Tylko ja dodaje jeszcze odrobinę zwykłej mąki wtedy budyń jest bardziej budynków a ty a nie kisielowaty:)
karcia151
Dodano opinię: 19.11.2014
Bardziej budyniowy a nie kisielowaty miało byc:P
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.11.2014
Domyśliłam się, jasne im więcej mąki zwykłej lub ziemniaczanej tym budyń gęstszy:)
Efa
Dodano opinię: 02.04.2015
Czy jeśli dodam więcej mąki owy budyń będzie się nadawał do przełożenia tortu?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.04.2015
Tak, musisz dać co najmniej 2,5 łyżki i odstawić do ostygnięcia.
mk
Dodano opinię: 29.06.2015
Moja wiadomośc zniknęla, więc pytam jeszcze raz: dlaczego po dodaniu banana, budyn z gestego robi się rzadki i nadaje sie wyłącznie do picia? próbowalam dać więcej mąki, ale nie działa
admin
Dodano opinię: 29.06.2015
Hmm no to już nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje:(
Daria
Dodano opinię: 07.06.2016
U nas to samo.Po dodaniu banana przez chwilę był gęsty, a im dłużej stał tym rzadszy się robił.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.06.2016
Może to wina banana:)
Anna
Dodano opinię: 17.01.2018
spróbuj z babanem bio
Emilia
Dodano opinię: 03.02.2018
U nas to samo. Był już gęsty a po dodaniu banana zrobił się lejący hmmm
Iwona
Dodano opinię: 07.04.2018
Myślę, że to kwestia enzymów obecnych w bananie, podobnie się dzieje jak się zrobi kaszkę dla niemowląt na mleku kobiecym – też będzie lejąca.
Ola
Dodano opinię: 07.12.2019
U mnie też budyń się zrobił jak woda po dodaniu banana.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.12.2019
najprawdopodobniej oblizałaś łyżkę i włożyłaś ją ponownie do budyniu.
Żółwia mama
Dodano opinię: 14.09.2015
mmmmm pycha!
MamaMarty
Dodano opinię: 18.10.2015
Taki budyń bym zjadła z córcią ale nie lubimy bananów. Można inny owoc?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.10.2015
Tak:) Ale banana jest najsłodszy więc jesli chodzi tylko o słodzenie to możesz użyć np. miodu:)
Kasia
Dodano opinię: 25.10.2015
Można zamiast banana dać karob lub kakao?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.10.2015
Tak:)
mama Hani
Dodano opinię: 09.11.2015
Witam,
czy taki budyń może stać w lodówce, tak by był na następny dzień
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.11.2015
Nie polecam, banan po jakimś czasie zciemnieje i budyń będzie wizualnie niesmacznie wyglądał:) MOże bez banana stać w lodówce.
Ania
Dodano opinię: 26.01.2017
Troszke kisielowaty wyszedl:) wolalabym bardziej budyniowaty hehe co zrobic??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.01.2017
Yyyyyy:):):)???
Monika
Dodano opinię: 15.05.2017
Pyszności, użyłam mleka ryzowego, półtorej łyżki mąki ziemniaczanej i dwóch bananów i oboje z moim 9 msc julinkiem się zajadalismy. Konsystencja budyniowa, polecamy
Patrycja
Dodano opinię: 04.06.2017
Witam, u mnie budyń wyszedl rzadki ;/
Karola
Dodano opinię: 05.10.2017
Wyszedł pyszny✓? Na drugi raz dodam tylko więcej mąki by był bardziej gęsty. Ja posypałam go jeszcze amarantusem ekspandowanym:)
Ewka
Dodano opinię: 20.12.2017
Czy mleko kokosowe się nada?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.12.2017
Tak
Justyna
Dodano opinię: 12.01.2018
No dobra, bo ja jeszcze nie robiła takiego dania,:) można użyć mąki ryżowej???
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.01.2018
Prôbuj.
Aśka
Dodano opinię: 18.01.2018
Pyszny wyszedł polecam każdemu ?
Justyna
Dodano opinię: 19.06.2018
Zrobiłam z mniejszej ilości mleka, a mimo to, mi się leje ? no woda. Czym to może być spowodowane? Jeszcze więcej mąki?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.07.2018
Chyba ten nieszczęsny banan tak działa:)
magda
Dodano opinię: 17.01.2019
Super przepis, właśnie zrobiłam budyń po raz pierwszy sama 🙂 Tylko zamiast bananowego, to z kako. Babcia mi go kiedyś robiła, to pamiętam, ale przez lata jedzenia chemii smak się zatarł (mój mąż wybrzydza, ale sam przyznaje że nigdy nie jadł domowego budyniu). Dziękuję za przepis, na pewno spróbuję jeszcze w innej wersji.
Bos
Dodano opinię: 23.01.2019
Robi sie rzadszy przez banana, to tak jak sie doda cukier do budyniu po jego ugotowaniu , trzeba dodac w momencie jego przygotowania bo cokier powoduje ze staje sie rzadki. Cukier z coco jest wysmienity.
Jolanta
Dodano opinię: 17.11.2019
Przepyszny, ja nie jestem budyniowa, a zjadłam ze smakiem ?no i mąż nie pogardził ?a no i najważniejsze dziecie też zjadło swoją porcję ❤
Magda
Dodano opinię: 29.11.2019
Czy mozna masło pominąć lub zastąpić czymś innym?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.12.2019
olejem koko
Ania
Dodano opinię: 24.03.2020
Witam. Jakie mleko dla siedmimiesiecznego dziecka? Można użyć mąki ziemniaczanej dla takiego malucha?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.04.2020
np. roślinne. tak.
Paulina
Dodano opinię: 02.10.2021
Wyszedł pysznie.
Monika
Dodano opinię: 26.12.2021
Przepyszny 🙈🙈 córka zjada wszystko ❤