Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

17 listopada 2014

Domowy budyń bananowy

Składniki: 1,5 szklanki mleka (może być roślinne); 0,5 szklanki wody; czubata łyżka mąki ziemniaczanej (budyń będzie gęsty ale nadający się też do picia z kubka, jeśli dasz 2 łyżki mąki, budyń będzie mega gęsty, do jedzenia tylko łyżką lub ręką:) ) ; łyżka masła; żółtko; banan (lub dwa jeśli chcesz bardziej słodki budyń). Banana blendujemy...

http://alaantkoweblw.blogspot.com/2014/11/domowy-budyn-bananowy.html

Składniki:
1,5 szklanki mleka (może być roślinne);
0,5 szklanki wody;
czubata łyżka mąki ziemniaczanej (budyń będzie gęsty ale nadający się też do picia z kubka, jeśli dasz 2 łyżki mąki, budyń będzie mega gęsty, do jedzenia tylko łyżką lub ręką:) ) ;
łyżka masła;
żółtko;
banan (lub dwa jeśli chcesz bardziej słodki budyń).

Banana blendujemy lub rozgniatamy widelcem.
Mleko gotujemy z dodatkiem masła. Mąkę mieszamy z wodą i żółtkiem i powoli wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy trzepaczką, by nie porobiły się grudki. Po chwili dodajemy banana i mieszając gotujemy jeszcze z 2 min.
Wylewamy budyń na miseczki (wcześniej przelane zimną wodą). Jemy na ciepło lub zimno:)
Porcję dla dorosłych można dosłodzić.

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (52)

Anonymous

Dodano opinię: 17.11.2014

Czy trzeba dodawac zoltko?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.11.2014

NIe jest konieczne, ale budyń jest smaczniejszy:)

Eryczek-Guziczek

Dodano opinię: 17.11.2014

Od którego miesiąca taki budyń? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.11.2014

Na roślinnym mleku myślę, że od początku (z małą ilością masła, lub bez masła); na krwim mleku po roku:)

Eryczek-Guziczek

Dodano opinię: 19.11.2014

Jakie roślinne mleko polecacie? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.11.2014

Owsiane, ryżowe, sezamowe, w sumie każde:) Na naszym blogu przepisy jak samodzielnie zrobić:)

lipson

Dodano opinię: 20.11.2014

z „krwim” to bym się wstrzymała 😀

Aneta

Dodano opinię: 27.02.2019

Czy te zalecenia są aktualne? Przed pierwszym rokiem życia ryżowe chyba teraz mniej polecane niż krowie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.03.2019

racja, stare zalecenia:) juz zmieniamy.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.11.2014

Haha, przepraszam za literówkę:)

karcia151

Dodano opinię: 18.11.2014

Super przepis u nas taki budyn jest bardzo lubiany zwłaszcza z malinami:D Tylko ja dodaje jeszcze odrobinę zwykłej mąki wtedy budyń jest bardziej budynków a ty a nie kisielowaty:)

karcia151

Dodano opinię: 19.11.2014

Bardziej budyniowy a nie kisielowaty miało byc:P

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.11.2014

Domyśliłam się, jasne im więcej mąki zwykłej lub ziemniaczanej tym budyń gęstszy:)

Efa

Dodano opinię: 02.04.2015

Czy jeśli dodam więcej mąki owy budyń będzie się nadawał do przełożenia tortu?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.04.2015

Tak, musisz dać co najmniej 2,5 łyżki i odstawić do ostygnięcia.

mk

Dodano opinię: 29.06.2015

Moja wiadomośc zniknęla, więc pytam jeszcze raz: dlaczego po dodaniu banana, budyn z gestego robi się rzadki i nadaje sie wyłącznie do picia? próbowalam dać więcej mąki, ale nie działa

admin

Dodano opinię: 29.06.2015

Hmm no to już nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje:(

Daria

Dodano opinię: 07.06.2016

U nas to samo.Po dodaniu banana przez chwilę był gęsty, a im dłużej stał tym rzadszy się robił.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.06.2016

Może to wina banana:)

Anna

Dodano opinię: 17.01.2018

spróbuj z babanem bio

Emilia

Dodano opinię: 03.02.2018

U nas to samo. Był już gęsty a po dodaniu banana zrobił się lejący hmmm

Iwona

Dodano opinię: 07.04.2018

Myślę, że to kwestia enzymów obecnych w bananie, podobnie się dzieje jak się zrobi kaszkę dla niemowląt na mleku kobiecym – też będzie lejąca.

Ola

Dodano opinię: 07.12.2019

U mnie też budyń się zrobił jak woda po dodaniu banana.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.12.2019

najprawdopodobniej oblizałaś łyżkę i włożyłaś ją ponownie do budyniu.

Żółwia mama

Dodano opinię: 14.09.2015

mmmmm pycha!

MamaMarty

Dodano opinię: 18.10.2015

Taki budyń bym zjadła z córcią ale nie lubimy bananów. Można inny owoc?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.10.2015

Tak:) Ale banana jest najsłodszy więc jesli chodzi tylko o słodzenie to możesz użyć np. miodu:)

Kasia

Dodano opinię: 25.10.2015

Można zamiast banana dać karob lub kakao?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.10.2015

Tak:)

mama Hani

Dodano opinię: 09.11.2015

Witam,

czy taki budyń może stać w lodówce, tak by był na następny dzień

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.11.2015

Nie polecam, banan po jakimś czasie zciemnieje i budyń będzie wizualnie niesmacznie wyglądał:) MOże bez banana stać w lodówce.
 

Ania

Dodano opinię: 26.01.2017

Troszke kisielowaty wyszedl:) wolalabym bardziej budyniowaty hehe co zrobic??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.01.2017

Yyyyyy:):):)???

Monika

Dodano opinię: 15.05.2017

Pyszności,  użyłam mleka ryzowego, półtorej łyżki mąki ziemniaczanej i dwóch bananów i oboje z moim 9 msc julinkiem się zajadalismy. Konsystencja budyniowa,  polecamy 

 

Patrycja

Dodano opinię: 04.06.2017

Witam, u mnie budyń wyszedl rzadki ;/ 

Karola

Dodano opinię: 05.10.2017

Wyszedł pyszny✓? Na drugi raz dodam tylko więcej mąki by był bardziej gęsty. Ja posypałam go jeszcze amarantusem ekspandowanym:)

Ewka

Dodano opinię: 20.12.2017

Czy mleko kokosowe się nada?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.12.2017

Tak

Justyna

Dodano opinię: 12.01.2018

No dobra, bo ja jeszcze nie robiła takiego dania,:) można użyć mąki ryżowej???

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.01.2018

Prôbuj.

Aśka

Dodano opinię: 18.01.2018

Pyszny wyszedł polecam każdemu ?

Justyna

Dodano opinię: 19.06.2018

Zrobiłam z mniejszej ilości mleka, a mimo to, mi się leje ? no woda. Czym to może być spowodowane? Jeszcze więcej mąki?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.07.2018

Chyba ten nieszczęsny banan tak działa:)

magda

Dodano opinię: 17.01.2019

Super przepis, właśnie zrobiłam budyń po raz pierwszy sama 🙂 Tylko zamiast bananowego, to z kako. Babcia mi go kiedyś robiła, to pamiętam, ale przez lata jedzenia chemii smak się zatarł (mój mąż wybrzydza, ale sam przyznaje że nigdy nie jadł domowego budyniu). Dziękuję za przepis, na pewno spróbuję jeszcze w innej wersji.

Bos

Dodano opinię: 23.01.2019

Robi sie rzadszy przez banana, to tak jak sie doda cukier do budyniu po jego ugotowaniu , trzeba dodac w momencie jego przygotowania bo cokier powoduje ze staje sie rzadki. Cukier z coco jest wysmienity.

Jolanta

Dodano opinię: 17.11.2019

Przepyszny, ja nie jestem budyniowa, a zjadłam ze smakiem ?no i mąż nie pogardził ?a no i najważniejsze dziecie też zjadło swoją porcję ❤

Magda

Dodano opinię: 29.11.2019

Czy mozna masło pominąć lub zastąpić czymś innym?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.12.2019

olejem koko

Ania

Dodano opinię: 24.03.2020

Witam. Jakie mleko dla siedmimiesiecznego dziecka? Można użyć mąki ziemniaczanej dla takiego malucha?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.04.2020

np. roślinne. tak.

Paulina

Dodano opinię: 02.10.2021

Wyszedł pysznie.

Monika

Dodano opinię: 26.12.2021

Przepyszny 🙈🙈 córka zjada wszystko ❤

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek