Budyń czekoladowy jako jedna z budyniowych opcji, to zawsze strzał w dziesiątkę. Ten deser nigdy się nie nudzi. Kupowanie budyniu w sklepie nie ma sensu, bo nie dość, że ma słaby skład, to wcale nie przygotowuje się go szybciej.
składniki:
- 2 szklanki mleka,
- 50 g czekolady 70%,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki syropu daktylowego,
- płatki migdałów do posypania.
Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub na parze. Zagotuj w rondelku wodę, połam czekoladę na mniejsze kawałki i przełóż do miseczki. Połóż ją nad gotującą się wodę lub do niej i poczekaj, aż czekolada się roztopi. Możesz od czasu do czasu zamieszać. Ostudź.
Żółtka, czekoladę, syrop zmiksuj.
1/2 szklanki mleka wlej do masy z żółtkami, dodaj mąkę i zmiksuj. Do garnka wlej 1 1/2 szklanki mleka i zagotuj. Wlej do gotującego się mleka czekoladową masę i mieszaj, aż budyń czekoladowy zgęstnieje. Przelej do miseczek i posyp płatkami migdałowymi.
Dzieciom po roku możesz polać budyń czekoladowy miodem.
Jeśli nie chcesz użyć czekolady, zastąp ją 2 łyżkami karobu.
WAŻNE! Nie wkładaj do budyniu wcześniej oblizanej łyżeczki (tak często się robi, podczas próbowania dania). Budyń wejdzie w reakcję ze śliną i stanie się wodnisty.
Twoje dziecko lubi spędzać czas z Tobą w kuchni? Nie wiesz, jak gotować z dzieckiem, a ono bardzo by chciało? Zobacz naszą ilustrowaną książkę kucharską dla dzieci „GOTUJ Z ALĄ I ANTKIEM” i fartuszek kuchenny dla dziecka. W zakładce „gotuj z dzieckiem” znajdziesz wiele więcej produktów, które pomogą Ci ciekawie spędzać czas z dzieckiem w kuchni podczas codziennych czynności.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (0)