Litr mleka tłustego;
150 g. jogurtu naturalnego.
Mleko zagotowujemy, studzimy do temperatury około 45 stopni. Jeśli nie mamy termometru (ja nie używam), sprawdzamy palcem temperaturę – jeśli mleko jest ciepłe mocno, ale nie parzy, tzn. że temperatura jest właściwa. Wlewamy łyżkę ciepłego mleka do jogurtu w pudełeczku, mieszamy (chodzi o to, by go ocieplić). Wlewamy ocieplony jogurt do mleka o powyższej temperaturze, mieszamy. Odstawiamy całość w ciepłe miejsce, przykrywając pokrywką lub talerzykiem. Idealnie jest, gdy pojemnik, w którym robimy jogurt jest ciemny. Najlepsze do tego celu są gliniane garnuszki. Jeśli robimy w słoiku, można owinąć go w gazetę, lub wstawić do pudełka. Mój jogurt stoi zawsze w najcieplejszym miejscu w domu przez całą noc.
Jeśli za pierwszym razem nie wyjdzie, nie stresujmy się. Czasem jest za zimno i jogurt wychodzi za rzadki.
Polecam jogurt naturalny firm, które nie wykonują go na mleku w proszku.
Do wykonania kolejnego jogurtu nie musimy kupować nowego jogurtu „matki”. Wystarczy odlać około 150 g. z naszego jogurtu i dolać go do mleka.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (25)
Gabriela Warzyńska
Dodano opinię: 05.11.2014
Jogurt naturalny jakiej firmy Pani poleca?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.11.2014
Każdy jogurt bez mleka w proszku. Bakoma(mały, zielony) i Pilos z Lidla(duży z plastikowym wieczkiem)nie mają mleka w proszku. Niewiele jest takich jogurtów,ale te, przeze mnie wymienione, są dobre. Pozdrawiam!
Anonymous
Dodano opinię: 22.11.2014
Polska firma Klimeko również posiada jogurty bez mleka w proszku, ich produkty można kupić np. w Piotrze i Pawle (tam jest też dostępny litewski jogurt ekologiczny – tylko mleko i bakterie).
Magdalena Czubaty
Dodano opinię: 25.11.2014
A od ktorego miesiaca można podawac produkty mleczne takie jak jogurt, ser bialy, kefir, maslanka, ser zolty, mleko krowie np w budyniu?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.11.2014
Generalnie zalecenia są takie, by z mlekiem krowim wstrzymywać się do roku,a nawet i do 2 lat. Co do przetworów mlecznych typu jogurt, twaróg i tp. to my podałyśmy już koło 9 miesiąca.
Anonymous
Dodano opinię: 05.12.2014
Tłuste mleko?A może być mleko roślinne?Jeśli tak,to które najlepiej?:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.12.2014
Niestety nie mam takiej wiedzy,czy na roślinnym wyjdzie.
Mary Good
Dodano opinię: 08.02.2015
Masakra wyszła 🙁 jakby sie zwarzył wygląda i nie smakuje jak jogurt naturalny… Porażka jem codziennie z owsianką cieszyłam sie ze nie musze juz kupować… Buu 🙁 co zrobilam źle?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.02.2015
Winę odnajduję tylko w temperaturze mleka, albo w temperaturze, w której następowała produkcja. Napisz jak robiłaś? Temperatura mleka była odpowiednia? Ciepło było w pomieszczenie, w którym rozmnażały się bakterie?
Justyna
Dodano opinię: 16.02.2015
Ile dni można przechowywać jogurt w lodówce?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.02.2015
Do 4,5 dni.
Anonymous
Dodano opinię: 12.03.2015
Najcieplejsze miejsce w domu u mnie to ma ok 28stopni i jest nim węzełgrzewczy, rozumiem ze to za duzo?:) koło grzejnika, gdy w pomieszczeniu jest 21 wystarczy? Czy koło kuchenki gdzie co jakis czas ie cos gotuje? Prosze o podpowiedz 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.03.2015
Oba miejsca są ok, tam gdzie cieplej,jogurt zrobi się szybciej:)W wysokich temp gotowy jest już po 4,5 godzinach. Pozdrawiamy!
Katarzyna
Dodano opinię: 09.07.2015
Ilu procentowe mleko i czy doprowadzamy je do wrzątku ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.07.2015
Mleko najlepiej tłuste i tak,zagotowujemy je.
megusia
Dodano opinię: 02.10.2015
A jakie mleko najlepsze do tego typu wrobów?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.10.2015
Tłuste, najlepiej 3,2% i pasteryzowane. Nie UHT.
InspiracjeOnline
Dodano opinię: 21.03.2016
Od lat robie domowy jogurt. Kupuję najczęściej jogurt w sklepie ze zdrową żywnością. Uwielbiam:-)
Dorota
Dodano opinię: 22.03.2016
Chowamy później ten jogurt do lodówki ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.03.2016
Jak już jest zrobiony-tak.
Natalia
Dodano opinię: 04.06.2016
Dziś próbuję zrobić z mleka pasteryzowanego (foliowe, z krótką datą, zresztą innego nie kupuję) – wcześniej zrobiłam z mlesia prosto od krowy – wyszło pyszne !! 🙂
Ewa
Dodano opinię: 04.02.2017
Domowy jogurt jest przepyszny, a nie jestem miłośniczką jogurtu naturalnego 😀
Gosia P
Dodano opinię: 18.02.2020
Jogurt domowy coś wspanalego ,on jest przepyszny. Przez noc zagęstniał, ale po kolejnej dobie w lodówce był taki że nożem można było kroić. Dzięki za super przepis. Pozdrawiam
Monika
Dodano opinię: 08.07.2020
Czy można podać 13m dziecku jogurt prosto z lodówki?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.07.2020
To indywidualna decyzja rodzica. W upały lepiej wcześniej trochę ogrzać, żeby różnica temperatur była jak najmniejsza. W myśl zasady, że najłatwiej gardło przeziębić jedząc lody latem.