Składniki:
1 i 1/4 szklanka wody;
szklanka wiśni (możesz użyć innych owoców np. jeżyn, porzeczek itp);
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej;
opcjonalnie słodziwo np. stewia, miód (po roku), czy syrop klonowy (nie podaje ilości bo to od Was zależy, czy posłodzicie i ile).
Wiśnie myjemy i drylujemy z pestek, wrzucamy do garnka z 1 szklanką wody i gotujemy kilka minut, aż się rozpadną na mniejsze kawałki. Następnie z garnka odlewamy do szklanki trochę powstałego soku (tak do 1/4 wysokości szklanki), dolewamy wodę (całość ma sięgać do 1/2 wysokości szklanki) i dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy by powstała mieszanina soku, wody i mąki bez grudek. Powoli wlewamy do gotujących się wiśni (chyba, że chcecie bez owoców, wtedy należy wszystko przelać wcześniej przez sito) i energicznie mieszamy trzepaczką tak by nie powstały grudki. Gotujemy ok. minuty i gotowe.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (2)
beata.s
Dodano opinię: 26.07.2015
Super prosty i szybciutki przepis! Co prawda robię z ostrężynami, ale syn, że nie wspomnę o sobie zajadamy się prawie codziennie 🙂 Podejrzewam, że z każdym owocem będzie super, dzięki!
Dorota
Dodano opinię: 15.06.2018
Super przepis, dobre proporcje. Korzystałam już 2 razy z przepisu raz z truskawkami i raz z malinami oba super 🙂