Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

22 stycznia 2018

Domowy makaron szpinakowy w warzywach

Moja babcia zawsze robiła makaron do rosołu. Podziwiałam to. Ten smak… Nigdy nie zjem juz takiego rosołu. Jednak mimo to, nie zrobilam nigdy swojego. Ale  skusiłam się na ten i zamierzam namówić Was. To BARDZO SZYBKIE danie, a jego smak… Niewiarygodny. Ilość warzyw gwarantuje dostarczenie wielu wartości. Antek zjada zawsze podwójną porcję, a wracam do...

Moja babcia zawsze robiła makaron do rosołu. Podziwiałam to. Ten smak… Nigdy nie zjem juz takiego rosołu. Jednak mimo to, nie zrobilam nigdy swojego. Ale  skusiłam się na ten i zamierzam namówić Was. To BARDZO SZYBKIE danie, a jego smak… Niewiarygodny. Ilość warzyw gwarantuje dostarczenie wielu wartości. Antek zjada zawsze podwójną porcję, a wracam do tego dania, własnie dlatego, że on o nie prosi. 

składniki na makaron:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 6 gałązek bazylii

Do malaksera przełóż umyte liście szpinaku i bazylii i zblenduj, dodaj mąkę i włącz sprzet na wolne obroty (około 3-4). Malakser połączy szpinak i bazylię z mąką, tworząc elastyczne ciasto. Jeśli sie za bardzo klei, dodaj łyżkę mąki. Odrywaj po kawałeczku i roluj, by stworzyć makaroniki (kształt dżdżownicy:):):)). Tę czynnosć uwielbiają dzieci. Nie bój się zaprosić swoje do wspólnego gotowania. Zagotuj wodę w garnku i przełóż makaron. Gotuj około 2-3 minut od wypłynięcia ich na wierzch.

Składniki na sos do makaronu:

  • 1 mała cukinia
  • około 20 pomidorków koktajlowych
  • garść liści szpinaku lub bazylii
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu
  • 2-3 łyżki tartego parmezanu
  • 2-3 łyżki oliwy

Sos przygotowuj, gdy nastawisz wodę na makaron i w trakcie gotowania go. Na dużą, wysoką patelnię wlej olej i wrzuć pokrojone w cienkie plasterki czosnek. Warzywa umyj. Cukinię pokroj w plasterki, pomidorki przekrój wzdłuż na połowę. Gdy czosnek zacznie skwierczeć, dodaj na patelnię cukinię. Smaż ją około 5-7 minut i dodaj: pomidorki, szpinak/bazylię, pieprz. Zamieszaj i smaż jeszcze przez około 3, 4 minuty.

Gdy makaron się ugotuje, przełóż go za pomoca sitka na patelnię (nie odcedzaj na durszlaku!). W tym czasie odrobina wody dostanie sie na patelnię, tworząc sos. Zawartość patelni posyp parmezanem i zamieszaj. Jeśli uznasz, że ma za mało sosu, dodaj 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu (ja zawsze dodaję, bo lubię dużo sosu).

inspiracja do przepisu pochodzi z programu „30 minut Jamiego

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (49)

Justyna

Dodano opinię: 22.01.2018

też to robiłam! 😀 przepyszne! 😀

Zielona Utopia

Dodano opinię: 22.01.2018

Ale fajny przepis, uwielbiam makaron szpinakowy. 🙂

Paula

Dodano opinię: 23.01.2018

Cukinie podajemy bez obierania?:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.01.2018

Ja nie obieram małych

Ela

Dodano opinię: 23.01.2018

A z mrożonych szpinakiem tez wyjdzie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.01.2018

Nie sądzé.

Kama

Dodano opinię: 16.04.2018

Wychodzi 🙂

Ania

Dodano opinię: 23.01.2018

jaki minimalakser polecacie??

Daga

Dodano opinię: 25.01.2018

Bez jajka będzie się trzymać wszystko? Jutro robię 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.01.2018

Bo to magia szpinaku?

Monika

Dodano opinię: 26.01.2018

Dziś zrobiłam i udał się fantastycznie. Prosty przepis, nie ma co się nie udać. 🙂 A wyobrażacie sobie ten makaron , gdyby dodać bazylię? A gdyby tak zastąpić szpinak fioletowym jarmużem? Muszę wypróbować 😀

Kiinga

Dodano opinię: 26.01.2018

Witam, danie przepyszne synek nie mogl sie najesc!
Robilam z mrozonego szpinaku – Wyszlo!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.01.2018

Brawo Ty!!!!

Aśka

Dodano opinię: 27.01.2018

Genialne! Właśnie zjedliśmy. Porcja ze składników podanych na stronie wystarczyła dla dwójki dorosłych i dwulatka. Nic nie zostało. Wszyscy zachwyceni! Mąż dziwi się jak mógł nie lubić szpinaku 😀

Ja dodałam 2 jajka do makaronu, bo mój sprzęt średnio mieli szpinak i nie chciało się kleić, ale tak dobrego dania dawno nie jadłam 😀 Dzięki za przepis! 😀

Karolina

Dodano opinię: 29.01.2018

Genialne! Ja do sosu dodałam śmietanki, bo nie miałam parmezanu.
Tylko zmęczyło mnie robienie klusek.
Mam pytanie czy nadmiar klusek można zamrozić. Jeśli tak to lepiej przed gotowaniem czy po? 🙂

Iwonia

Dodano opinię: 06.02.2018

Witam
Czy uda sie wyrobic ciasto na makaron ręcznie? Nie mam malaksera ale mam chęć sprobowac to danie. ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.02.2018

Czytelniczkom się to udało:)

Iwonia

Dodano opinię: 08.02.2018

Wyszło bez sprzętu 🙂 po prostu połączyłam składniki mikserem a wyrobilam ręką.
Samo danie bardzo dobre. Nawet Igor cos tam zjadł a nie często się to zdarza.

Ola

Dodano opinię: 10.02.2018

Czemu przepis jest oznacziny jako 8+? Ze wzgledu na parmezan? Dopiero spojrzalam, a dzisiaj pierwszy dzien rozszerzania diety mlodszej corce(5,5 mc, mialam czekac do 6, ale od 2ch tyg wyrywa sie i placze na widok tego co jemy, wszystkie oznaki gotowosci, wiec sie zlamalam), naprawde cos znika (u starszego zauwazylam takie rzeczy jak mial7,5 mc..), kolacji miala nie dostac ale az sie trzesla na widok tego dania, to dalam jej pare ugotowanych malaronikow, okazuje sie ze swietne do raczki, idealne do ssania(starszak zrobil wielkosci grubej dzdzownicy;) i zniknelo chyba 1,5 makaroniku… teraz tknelo mnie zeby spojrzac i zmartwila mnie kategoria.. mam nadzieje ze brzuszek nie bedIe bolal:) zaskoczyla mnie skubana ze naprawde cos trafia do brzuszka pierwszego dnia! Nawet w pieluszce widac juz bylo;) polecajcie makaroniki dla poczatkujacych;)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.02.2018

Ze względu na to, że początki rozszerzania diety to potrawy jednoskładnikowe, nieprzetworzone. Brzuchy maluchów dopiero uczą się trawić coś innego niż mleko. My powinniśmy im w tym pomagać, nie utrudniać:) Jasne, że dziecko zje, jasne, że będzie zadowolone i byc może nic sie nie stanie, ale po co sie spieszyć, skoro nie ma do czego:)

Mamuśka

Dodano opinię: 01.03.2018

Hej 🙂 zrobiłam to mojemu 9 miesięcznemu synkowi i zostałam zaatakowana przez rodzinę, że przecież czosnek dopiero od 10 miesiąca!
Smakowało całej rodzince 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 01.03.2018

Ale żyjesz?:) Obroniłaś się?:))

Kasia

Dodano opinię: 03.03.2018

Dzisiaj będziemy testować przepis, a mam pytanie, czy można użyć innej mąki? Np. gryczanej?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.03.2018

Probuj.

Anna

Dodano opinię: 03.03.2018

dlaczego tak późno trafiłam na ten blog… ehhh ale nadrabiam w zastraszającym tempie 🙂 właśnie planuję obiady na cały tydzień, w czwartek zrobiłam Wasz gulasz z indyka a wczoraj zapiekankę z rybą… mam 3 dzieci i przekonanie ich do ryby zawsze było trudne, ale cóż jak się nie potrafi gotować…a wczorajsza zapiekanka…wylizały nawet naczynie żaroodporne, najmłodszy też conieco zjadł. Placki z kaszy manny rewelacja!!! dziś na kolację makaron 😀 dzięki :*

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.03.2018

Witaj w naszych progach:) Miło nam Cie gościć.

Lenka

Dodano opinię: 11.03.2018

Przecudownie, mam obiadek na jutro.A ze uwielbiamy szpinak myślę że wszyscy będą zadowoleni. 😉

Ania

Dodano opinię: 26.04.2018

Pychotka, wylizalam talerz:), a mała
Alicja też zajadala makaroniki że smakiem. Dziękujemy za super przepis

Magdalena

Dodano opinię: 09.07.2018

Mogę dodać roszponke.zamiast.szpinaku?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.07.2018

Skoro lubisz…

Mała Mi

Dodano opinię: 29.07.2018

Mozecie wspomoc co dac zamiast pomidorkow? Bo mlody uczulony…

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.08.2018

Paprykę, albo żółta cukinię.

Kasia

Dodano opinię: 05.11.2018

Wspaniałe ? trafione w punkt, smakowało mi baaaardzo, dziecię też się najadło ? następnym razem zrobię chyba podwójną porcję hi hi

Emilia

Dodano opinię: 17.01.2019

wyjdzie z innej maki? Jaglanej, orkiszowej, gryczanej?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 18.01.2019

Orkiszowej

Agnieszka

Dodano opinię: 24.01.2019

Mam wrażenie, że ciut za twarde te kluski wyszły. Może mi się wydaje bo się przyzwyczaiłam do lekkich leniwych. Mnie smakowało, ale córka zielonego nie weźmie do buzi.

Lidia

Dodano opinię: 22.02.2019

A co można dodać zamiast cukinii?Mogę dodać kolorową paprykę a zmniejszyć ilość cukinii?niestety nie przepadamy za nią?będę próbować ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.02.2019

No jasne, kombinuj, eksperymentuj

Paulina

Dodano opinię: 08.05.2019

Genialne, lekkie i mega pyszne danie ! Smakuje wszystkim domownikom :-))))

Karolina

Dodano opinię: 19.06.2019

Czy pieczona papryka bez skóry się nada do tego przepisu? Bo akurat będę mieć jutro;) córka ma 11 miesięcy

alaantkoweblw

Dodano opinię: 25.06.2019

jasne:)

Paulina

Dodano opinię: 26.06.2019

Danie przepyszne. Czy mogę zamrozić nadwyżkę składników na sos ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.06.2019

tak

Kasia

Dodano opinię: 17.08.2019

Czy sam makaron nadaje się do mrożenia?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.08.2019

tak

Gosia

Dodano opinię: 09.04.2020

Hej Dziewczyny, super przepis, robilam wiele razy dla starszych (i dla siebie ?). Dziś kilka makaronikow, takich prosto z wody, dostał mój 7m maluch…ogromnie mu smakowało i rzucał się po więcej, ale przeraziło mnie, że niektóre chyba połknął w całości ? czy jego brzuszek sobie z tym poradzi?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.04.2020

Da radę.

Magda

Dodano opinię: 25.01.2022

Nasze ulubione danie odkąd się pojawiło na blogu! Robię wszystko wg przepisu, ale do sosu dodaję krewetki (!), bo moi mali synowie je uwielbiają i uważam że pasują smakowo 😉 Polecam, bo jest przepyszne. Uwielbiam Wasze przepisy. Makaron szybko wyrabiam w Thermomixie, wiec jak ktoś ma to na opcji Interwał wychodzi fajne gładkie ciasto.

Ewelina

Dodano opinię: 26.04.2022

Dziekuje Wam bardzo za ten przepis !!!! Uwielbiamy!!!

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek