Serek topiony… To takie proste… TAKIE proste! Nigdy go nie kupowałam, a teraz już wiem, że na pewno nie kupię:)
Składniki:
- 250g twarogu
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 żółtko
- opcjonalnie dowolne przyprawy np. zioła, pieprz, czosnek, szczypiorek, szynka
Wykonanie:
Pokruszony ser, sodę i przyprawy zblenduj. Przełóż do rondelka, dodaj żółtko i duś na niewielkim ogniu, mieszając, do momentu aż ser się stopi i zrobi się ciągnący. Przełóż do słoiczka lub innego pojemniczka. Przechowuj w lodówce do 3 dni.
Smak serka możesz wzbogacać dowolnymi dodatkami,np. szynką, tartą papryką, przyprawami i tp.
Ten serek to doskonała alternatywa dla kupnych serków topionych, które są pełne konserwantów i mają niewiele wspólnego z dobrą jakością jedzenia.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (82)
Ika
Dodano opinię: 08.01.2016
O, chyba też przestanę kupować 😉 Świetny przepis.
Jak długo można go przechowywać?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.01.2016
Do 3 dni w lodówće najbezpieczniej.
Ursula
Dodano opinię: 24.03.2018
Zrobiłam z pieczarkami, o pychota,już będę to robić z różnymi dodatkami
Letuch
Dodano opinię: 23.03.2021
Nie da się go długo przechowywać, za dobry jest ??? no chyba, że zrobimy z 5kg twarogu.
Katarzyna Sz
Dodano opinię: 08.01.2016
Robiłam kiedyś ser żółty z twarogu. Wyszedł okropny. Ten serek wygląda pysznie. Na pewno zrobię, mam nadzieję że bedzie pyszny
Marzena
Dodano opinię: 08.01.2016
Super pomysł na domowy serek topiony. Zastanawiam się tylko jak długo można go przechowywać w lodówce?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.01.2016
Do 3 dni w lodówce najbezpieczniej.
Wyrodna-Matka
Dodano opinię: 08.01.2016
O rany, brzmi świetnie! Muszę spróbować, bo w tych sklepowych sam tłuszcz i chemia.
Forsycja
Dodano opinię: 08.01.2016
No nie wierze, ze to takie banalne? na pewno spróbuje zrobic 🙂 bo nigdy nie kupuje i boje sie dac dziecku bo tam same E… ;( ale ten wyglada pysznie:)
Lusia
Dodano opinię: 08.01.2016
A ja już zrobiłam, nic nie zostało:-) Smaczny. Na pewno jeszcze wystąpi na kolacji 😉
Instrukcję Poproszę
Dodano opinię: 08.01.2016
Oj jak miło mi widzieć ten przepis! Uwielbiam smażony serek zwłaszcza na ciepło ze świeżym chlebem.
Mama nauczyła mnie robić go trochę inaczej. Ser się kruszy, posypuje sodą i odstawia na kilka dni aż zrobi się smarkąty i dopiero wtedy przesmaża na maśle i dodaje kminku 😀
Ah! Ale mi apetytu na robiłaście!
Żaneta
Dodano opinię: 10.01.2016
Znam ten sam przepis. Pyszota jeszcze na ciepło.
Maja
Dodano opinię: 03.01.2017
Dzięki za przepis – mój dziadek robił ser "zgliwiały", czyli taki chyba jak piszesz – nie zostawił nam przepisu i odszedł… ostatnio wspominaliśmy ten ser ale nikt nie potrafił zrobić – spróbuję, może wyjdzie z Twojego przepisu 🙂
Agata
Dodano opinię: 11.01.2016
Dzień dobry, czy ma znaczenie czy jest to twaróg chudy, tłusty czy półtusty?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.01.2016
Powienien być w miarę tłusty. Ja robię na półtłustym.
Susanna szyje
Dodano opinię: 11.01.2016
Hmm dziewczyny przypomniałyście mi dzieciństwo 🙂 Moja mama "za komuny" robiła nam taki serek. Dobrze pamiętam ten smak! I ja dziś też zrobiłam po wielu, wielu latach ten serek dla moich chłopaków. Męż zachwycony! On uwielbia ser domowy z kminkiem ale ten sklepowy… no cóż wiadomo co w nim może być. Syn raczej napewno wzgardznim ale myślę, że za jakiś czas doceni. I fajne jest to, że można go zrobić także z chudego twarogu i smak będzie obłędny 🙂
Kasia
Dodano opinię: 13.01.2016
Robię często taki serek dla swojego synka(mam thermomix więc w nim go gotuję) super pyszny:)
Karolina
Dodano opinię: 02.01.2019
Kasia masz przepis na termomix?
Marta
Dodano opinię: 13.01.2016
Zrobiłam, ale jakiś dziwny wyszedł, gumowaty bardzo. Nie da się go zbytnio rozsmarować na chlebie 🙁 Co mogło pójść nie tak? Twaróg był półtłusty.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.01.2016
Nie mam pojęcia, może za długo podsmażałaś? Albo coś z serem nie tak. Spróbuj ponownie z innym serem:)
Mysh
Dodano opinię: 19.02.2018
Jakiego sera uzywacie, mi tez zupelnie nie wyszedl 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.02.2018
Twarogu tłustego na wagę.
Kasiuniak
Dodano opinię: 17.01.2016
A mi w rondelku wyszedl lejący a nie ciągnący. Wstawiłam do pojemniczka. Mam nadzieję że stężeje…Czy to tak jest?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.01.2016
W pojemniczku stężeje:)
Ona-K
Dodano opinię: 17.01.2016
Czy można zrezygnować z sody? W jakim celu jest dodawana?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.01.2016
Można,ale gliwenie sera będzie trwało dłużej.chyba,że masz ser naprawdę domowy:)
basia
Dodano opinię: 20.01.2016
Wyszedł pyszny, aczkolwiek za twardy – hmm, a może za bardzo stężał, bo na ciepło było jeszcze ok… ale wiem, że za dużo sody mi się sypnęło;) pomimo tego pokrojony w plasterki pochłonięty w całości przez męża:) dzięki za super przepis;)
mamalili
Dodano opinię: 09.02.2016
Witam, słyszałam, że podawanie sody oczyszczonej dzieciom jest szkodliwe. Ile lat mają wasze dzieci, które dostały taki serek do jedzenia?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.02.2016
Nasze dzieci mają już 2,5 roku, ale sodę, jako składnik danej potrawy, czyli w niewielkiej ilości, podawałyśmy powyżej 9,10 miesiąca.
Luskertoip
Dodano opinię: 21.06.2020
jakieś podstawy tego ze soda jest szkodliwa?
Ania
Dodano opinię: 11.04.2016
Jakie to pyszne i proste w wykonaniu! Bardzo Dziekuje za przepis 🙂
Joasia
Dodano opinię: 18.04.2016
W domu robilismy domowy ser żólty, też wychodził pychotka, z tego rzepisu spróbuję zrobić mojej córce, w takim razie lece po ser na rynek 🙂 dzięki za przepis dziewczyny!
ewciaaaaa
Dodano opinię: 02.11.2016
Czy 13 miesieczne dziecko może jeśc ten serek ?:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.11.2016
Tak.
Ania
Dodano opinię: 02.02.2017
Mi wyszedł rzedki w garnuszku i nie jest taki żółty :/
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.02.2017
Może kwestia twarogu.
kasia
Dodano opinię: 09.03.2017
Nie wyszło. Zrobiło się jak zważone i niedobre
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.03.2017
Tak też bywa, ale się nie zniechęcaj:)
mama Mikołaja
Dodano opinię: 09.05.2017
Moja wersja z papryką i szczypiorkiem, wyszedł super tylko….prawie cały zjadłam dziecku 😛
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.05.2017
Piękny!!!
Ewa
Dodano opinię: 11.05.2017
Serek idealny juz myślę o drugim z innymi dodatkami 🙂
Spa2007
Dodano opinię: 08.06.2017
Wyszedl niejednolicie, trochę przestygl w garnuszku, to zrobił się gruby korzuch. Wydawało mi się, że dużo papryki dałam, ale nie było jej czuć. Generalnie bez smaku, dzieci nie chciały 😉 musiałam zjeść sama.
Gabi
Dodano opinię: 12.06.2017
dodlalam na poczatek szczypiorek, troche sody, zoltko (male dwa bo tak wyszlo z jajka) i niestety dusze i dusze i nie robi sie ciagnacy, adusze juz 10 min. Co zrobilam zle? niepotrzebnie dodałam szczypiorek? a moze za malo sody?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.06.2017
Niepotrzebnie od razu szcyzpiorek. Dodatki dopiero, gdy serek jest gotowy.
Ewa
Dodano opinię: 12.08.2017
Dzień dobry. Ja pominęłam blendowanie, serek z sodą wymieszałam wieczorem, rano tylko na odrobinie masła podgrzałam go i jak już był jednolity dodałam żółtko i dalej mieszałam kilka minut.
Konsystencjonalnie IDEALNY. Za mało doprawiłam, ale to dodam coś na kanapkę. Pomysł na serek topiony własnej roboty fenomenalny.
Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Magda
Dodano opinię: 29.08.2017
ile to tak mniej więcej trwa? Podgrzewanie do momentu aż zrobi się ciągnący? Stopil się szybk ale nie chce się ciągnąć.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.09.2017
Chwilkę.
Natalia
Dodano opinię: 10.10.2017
Zrobiłam, wyszło bez żadnego problemu!! Konsystencja idealna. Smak sam w sobie bardzo delikatny dlatego radzę dość mocno przyprawić. Świetny przepis, bardzo się cieszę, że nie będę musiała już więcej kupować serów z supermarketu bo ich skład przeraża.
Natka
Dodano opinię: 17.12.2017
Czym można zastąpić żółtko? Nie jemy jajek a chciałabym zrobić ten serek chłopcom.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.01.2018
Niestety nie da się w tym przepisie.
Agata
Dodano opinię: 09.01.2018
Myślicie, że można nim zastąpić serek topiony w niemieckiej zupie serowej z mięsem i porem? Mięso już fajne mam, pory też, ale ten serek…
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.01.2018
Eksperymentuj:)
ola
Dodano opinię: 16.01.2018
hm… a ja przypaliłam rondelek… 😉 ciekawe, czy serek stężeje. robiłam z sera z mleka prosto od krowy, czy to mogło mieć wpływ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.01.2018
Cięzko powiedzieć, ale takiego sera zazdrościmy:)
Krycha
Dodano opinię: 26.01.2018
Chyba coś robię źle… Po 15 minutach mam sucha breje z grudami jak kasza jaglana i nic się nie topi.
?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.01.2018
Może twaróg zawinił
Renia
Dodano opinię: 18.03.2018
u mnie podobnie nie wyszedl ;( najpierw woda a potem krupy dlugo podgrzewalam bez efektu aż w końcu zrezygnowałam i wylałam. szkoda….
Ania
Dodano opinię: 19.03.2018
Wyszedl pyszny? Jedząc go czlowiek uswiadamia sobie ile chemii (a przede wszystkim soli!) jest w tych sklepowych „serkach topionych”. Na pewno bedziemy powtarzac i probowac z różnymi dodatkami. Tym razem u nas papryka i ziola prowansalskie. Dzięki za super przepis!!
Marta
Dodano opinię: 11.07.2018
Był czas ze wychodził mi pyszny i idealny a teraz od kilku a moze nawet kilkunastu razy jakby był zwożony O co chodzi? 🙁
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.08.2018
Czasem kwestia temperatury w domu i jakości sera.
Paulina mama Mai
Dodano opinię: 06.09.2018
Dziewczyny najwazniejsze zeby ser odlezal troche z sama soda ja odstawiam przynajmniej na 2 godz wtedy sie przetrawia i ladnie miesza, dodaje takze lyzke prawdziwego masla 82% a zoltko na koncu jak juz zaczyna sie kleic, wtedy nie ma grudek, gdy za gesty wiecej masla za rzadki dwa zoltka a wszelkie przyprawy i dodatki na koncu jak sciagne z gazu, pyszny polecam 😀
Paulina
Dodano opinię: 01.10.2018
Ja wielokrotnie robiłam podobny przepis na taki serek topiony domowy i zamiast żółtka dawałam sporą łyżkę masła i gotowałam serek w kąpieli wodnej – przepis mam od mamy zawsze się udaje:)
Magdalena
Dodano opinię: 01.04.2019
Wow ale świetny przepis, dzisiaj zrobiłam serek topiony po raz pierwszy i wyszedł rewelacyjny! 🙂 Zrobiłam go z półtłustego sera od Pilosa z Lidla, dodałam trochę masła i odrobinkę wody, do tego w smakach włoskich, pychotka. Na początku myślałam że nic z tego, ale odstawiłam i świetnie stężał. Polecam 🙂
Ania
Dodano opinię: 03.11.2019
Mi tez wyszla zupa zolta 🙁 Jak dlugo mniej wiecej trzeba to smazyc?? 5 minut, pol godziny?
Kika
Dodano opinię: 02.04.2020
Czym to najlepiej doprawić? Konsystencyjnie wyszedł super – zrobiłam to tak, że trochę chałupniczo roztarłam dokladnie widelcem ser z sodą i zostawilam na 5 minut, a potem na mały ogień cały czas mieszając. Potem dodałam żółtko i od razu był taki fajny, ciągnący. Szybko tężniał. Ale był kompletnie bez smaku 🙁 i zapachu. Zapach żółtka mnie odrzuca.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.04.2020
czosnek, zioła, pieprz, sól… co Ci wyobraźnia podpowie
Iga
Dodano opinię: 06.07.2020
Zupełnym przypadkiem znalazłam ten przepis, jest genialny i prosty! Zachciało mi się kanapek z topionym i sprawdził się super ale równie dobrze pasowałby jako dip do nachosków <3 doprawiałam chili, papryką wędzoną i płatkami drożdżowymi
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.07.2020
Też go lubimy.
Paulina
Dodano opinię: 28.07.2020
Zrobiłam ? i moja 13 miesięczna córcia wcina az miło!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.08.2020
Tez go uwielbiamy
Kasia
Dodano opinię: 29.09.2020
Jest pyszny, ale powiedziałabym, że to bardziej taki ser smażony z konsystencji i smaku niż topiony ?
Karolina
Dodano opinię: 29.12.2020
Hej czy można go uzyc do zupy??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.03.2021
Spróbuj i daj znać. Nie próbowałyśmy nigdy.
Monika
Dodano opinię: 08.01.2021
Pycha!!! Robiłam kilka razy i zawsze wychodzi idealny 🙂 Przepis genialny, a dziecko wcina aż miło popatrzeć ?
Natalia
Dodano opinię: 11.04.2021
Wyszedł pyszny, od którego miesiąca można go podać dziecku ? Pozdrawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Na dole wpisów mamy tagi z wiekiem. Ten polecamy od 8mca
Aga
Dodano opinię: 22.05.2021
Czy można do tego dodać płatki drożdżowe, takie suszone?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.05.2021
Nie próbowałyśmy, ale eksperymenty w kuchni są mile widziane. Daj znać, jak wyszło.
Ania
Dodano opinię: 13.12.2021
Mój tata odstawia ser do „zgliwienia”, później zabiera się za przetapianie. Śmierdzi w całym domu jak nie dzielnicy 😉 ale za to efekt końcowy, pyszka! Ja jestem zbyt niecierpliwa dlatego stawiam na Waszą wersje. Koniecznie z kminkiem 😉
Justyna
Dodano opinię: 06.01.2022
Szkoda że jeszcze nie bez białka krowiego;( tak się na początku cieszyłam nabiał wprowadzałam ale ewidentnie jest alergia.
Weronika
Dodano opinię: 16.01.2022
Od kiedy corka zachorowała na salmonellę, boje się potraw z żółtkiem/jajkiem, których się nie gotuje. Czy ten serek można pogotować chociaż 3 min?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2022
Serek z żółtkiem dusimy wg przepisu- także jest poddany wysokiej temperaturze.