Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

06 stycznia 2022

Domowy serek topiony

Serek topiony… To takie proste… TAKIE proste! Nigdy go nie kupowałam, a teraz już wiem, że na pewno nie kupię:) Składniki: 250g twarogu 1/2 łyżeczki sody 1 żółtko opcjonalnie dowolne przyprawy np. zioła, pieprz, czosnek, szczypiorek, szynka   Wykonanie: Pokruszony ser, sodę i przyprawy zblenduj. Przełóż do rondelka, dodaj żółtko i duś na niewielkim ogniu, mieszając, do...

Serek topiony… To takie proste… TAKIE proste! Nigdy go nie kupowałam, a teraz już wiem, że na pewno nie kupię:)

Składniki:

  • 250g twarogu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 żółtko
  • opcjonalnie dowolne przyprawy np. zioła, pieprz, czosnek, szczypiorek, szynka

 

Wykonanie:

Pokruszony ser, sodę i przyprawy zblenduj. Przełóż do rondelka, dodaj żółtko i duś na niewielkim ogniu, mieszając, do momentu aż ser się stopi i zrobi się ciągnący. Przełóż do słoiczka lub innego pojemniczka. Przechowuj w lodówce do 3 dni.

Smak serka możesz wzbogacać dowolnymi dodatkami,np. szynką, tartą papryką, przyprawami i tp.

Ten serek to doskonała alternatywa dla kupnych serków topionych, które są pełne konserwantów i mają niewiele wspólnego z dobrą jakością jedzenia. 

 

 

 

 

 

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (82)

Ika

Dodano opinię: 08.01.2016

O, chyba też przestanę kupować 😉 Świetny przepis.

Jak długo można go przechowywać?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.01.2016

Do 3 dni w lodówće najbezpieczniej.

Ursula

Dodano opinię: 24.03.2018

Zrobiłam z pieczarkami, o pychota,już będę to robić z różnymi dodatkami

Letuch

Dodano opinię: 23.03.2021

Nie da się go długo przechowywać, za dobry jest ??? no chyba, że zrobimy z 5kg twarogu.

Katarzyna Sz

Dodano opinię: 08.01.2016

Robiłam kiedyś ser żółty z twarogu. Wyszedł okropny. Ten serek wygląda pysznie. Na pewno zrobię, mam nadzieję że bedzie pyszny

Marzena

Dodano opinię: 08.01.2016

Super pomysł na domowy serek topiony. Zastanawiam się tylko jak długo można go przechowywać w lodówce?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.01.2016

Do 3 dni w lodówce najbezpieczniej.

Wyrodna-Matka

Dodano opinię: 08.01.2016

O rany, brzmi świetnie! Muszę spróbować, bo w tych sklepowych sam tłuszcz i chemia.

Forsycja

Dodano opinię: 08.01.2016

No nie wierze, ze to takie banalne? na pewno spróbuje zrobic 🙂 bo nigdy nie kupuje i boje sie dac dziecku bo tam same E… ;( ale ten wyglada pysznie:)

Lusia

Dodano opinię: 08.01.2016

A ja już zrobiłam, nic nie zostało:-) Smaczny. Na pewno jeszcze wystąpi na kolacji 😉

Instrukcję Poproszę

Dodano opinię: 08.01.2016

Oj jak miło mi widzieć ten przepis! Uwielbiam smażony serek zwłaszcza na ciepło ze świeżym chlebem.
Mama nauczyła mnie robić go trochę inaczej. Ser się kruszy, posypuje sodą i odstawia na kilka dni aż zrobi się smarkąty i dopiero wtedy przesmaża na maśle i dodaje kminku 😀
Ah! Ale mi apetytu na robiłaście!

Żaneta

Dodano opinię: 10.01.2016

Znam ten sam przepis. Pyszota jeszcze na ciepło.

Maja

Dodano opinię: 03.01.2017

Dzięki za przepis – mój dziadek robił ser "zgliwiały", czyli taki chyba jak piszesz – nie zostawił nam przepisu i odszedł… ostatnio wspominaliśmy ten ser ale nikt nie potrafił zrobić – spróbuję, może wyjdzie z Twojego przepisu 🙂

Agata

Dodano opinię: 11.01.2016

Dzień dobry, czy ma znaczenie czy jest to twaróg chudy, tłusty czy półtusty?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 11.01.2016

Powienien być w miarę tłusty. Ja robię na półtłustym.

Susanna szyje

Dodano opinię: 11.01.2016

Hmm dziewczyny przypomniałyście mi dzieciństwo 🙂 Moja mama "za komuny" robiła nam taki serek. Dobrze pamiętam ten smak! I ja dziś też zrobiłam po wielu, wielu latach ten serek dla moich chłopaków. Męż zachwycony! On uwielbia ser domowy z kminkiem ale ten sklepowy… no cóż wiadomo co w nim może być. Syn raczej napewno wzgardznim ale myślę, że za jakiś czas doceni. I fajne jest to, że można go zrobić także z chudego twarogu i smak będzie obłędny 🙂

Kasia

Dodano opinię: 13.01.2016

Robię często taki serek dla swojego synka(mam thermomix więc w nim go gotuję) super pyszny:)

Karolina

Dodano opinię: 02.01.2019

Kasia masz przepis na termomix?

Marta

Dodano opinię: 13.01.2016

Zrobiłam, ale jakiś dziwny wyszedł, gumowaty bardzo. Nie da się go zbytnio rozsmarować na chlebie 🙁 Co mogło pójść nie tak? Twaróg był półtłusty. 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.01.2016

Nie mam pojęcia, może za długo podsmażałaś? Albo coś z serem nie tak. Spróbuj ponownie z innym serem:)

Mysh

Dodano opinię: 19.02.2018

Jakiego sera uzywacie, mi tez zupelnie nie wyszedl 🙁

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.02.2018

Twarogu tłustego na wagę.

Kasiuniak

Dodano opinię: 17.01.2016

A mi w rondelku wyszedl lejący a nie ciągnący. Wstawiłam do pojemniczka. Mam nadzieję że stężeje…Czy to tak jest? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.01.2016

W pojemniczku stężeje:)

Ona-K

Dodano opinię: 17.01.2016

Czy można zrezygnować z sody? W jakim celu jest dodawana?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.01.2016

Można,ale gliwenie sera będzie trwało dłużej.chyba,że masz ser naprawdę domowy:)

basia

Dodano opinię: 20.01.2016

Wyszedł pyszny, aczkolwiek za twardy – hmm, a może za bardzo stężał, bo na ciepło było jeszcze ok… ale wiem, że za dużo sody mi się sypnęło;) pomimo tego pokrojony w plasterki pochłonięty w całości przez męża:) dzięki za super przepis;)

mamalili

Dodano opinię: 09.02.2016

Witam, słyszałam, że podawanie sody oczyszczonej dzieciom jest szkodliwe.  Ile lat mają wasze dzieci, które dostały taki serek do jedzenia?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.02.2016

Nasze dzieci mają już 2,5 roku, ale sodę, jako składnik danej potrawy, czyli w niewielkiej ilości, podawałyśmy powyżej 9,10 miesiąca.

Luskertoip

Dodano opinię: 21.06.2020

jakieś podstawy tego ze soda jest szkodliwa?

Ania

Dodano opinię: 11.04.2016

Jakie to pyszne i proste w wykonaniu! Bardzo Dziekuje za przepis 🙂

Joasia

Dodano opinię: 18.04.2016

 W domu robilismy domowy ser żólty, też wychodził pychotka, z tego rzepisu spróbuję zrobić mojej córce, w takim razie lece po ser na rynek 🙂 dzięki za przepis dziewczyny!

ewciaaaaa

Dodano opinię: 02.11.2016

Czy 13 miesieczne dziecko może jeśc ten serek ?:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.11.2016

Tak.

Ania

Dodano opinię: 02.02.2017

Mi wyszedł rzedki w garnuszku i nie jest taki żółty :/

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.02.2017

Może kwestia twarogu.

kasia

Dodano opinię: 09.03.2017

Nie wyszło. Zrobiło się jak zważone i niedobre 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.03.2017

Tak też bywa, ale się nie zniechęcaj:)

mama Mikołaja

Dodano opinię: 09.05.2017

Moja wersja z papryką i szczypiorkiem, wyszedł super tylko….prawie cały zjadłam dziecku 😛

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.05.2017

Piękny!!!

Ewa

Dodano opinię: 11.05.2017

Serek idealny juz myślę o drugim z innymi dodatkami 🙂

Spa2007

Dodano opinię: 08.06.2017

Wyszedl niejednolicie, trochę przestygl w garnuszku, to zrobił się gruby korzuch. Wydawało mi się, że dużo papryki dałam, ale nie było jej czuć. Generalnie bez smaku, dzieci nie chciały 😉 musiałam zjeść sama.

Gabi

Dodano opinię: 12.06.2017

dodlalam na poczatek szczypiorek, troche sody, zoltko (male dwa bo tak wyszlo z jajka) i niestety dusze i dusze i nie robi sie ciagnacy, adusze juz 10 min. Co zrobilam zle? niepotrzebnie dodałam szczypiorek? a moze za malo sody?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 14.06.2017

Niepotrzebnie od razu szcyzpiorek. Dodatki dopiero, gdy serek jest gotowy.

Ewa

Dodano opinię: 12.08.2017

Dzień dobry. Ja pominęłam blendowanie, serek z sodą wymieszałam wieczorem, rano tylko na odrobinie masła podgrzałam go i jak już był jednolity dodałam żółtko i dalej mieszałam kilka minut.

Konsystencjonalnie IDEALNY. Za mało doprawiłam, ale to dodam coś na kanapkę. Pomysł na serek topiony własnej roboty fenomenalny.

Dziękuję i pozdrawiam 🙂 

Magda

Dodano opinię: 29.08.2017

ile to tak mniej więcej trwa? Podgrzewanie do momentu aż zrobi się ciągnący? Stopil się szybk ale nie chce się ciągnąć.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 02.09.2017

Chwilkę.

Natalia

Dodano opinię: 10.10.2017

Zrobiłam, wyszło bez żadnego problemu!! Konsystencja idealna. Smak sam w sobie bardzo delikatny dlatego radzę dość mocno przyprawić. Świetny przepis, bardzo się cieszę, że nie będę musiała już więcej kupować serów z supermarketu bo ich skład przeraża.

Natka

Dodano opinię: 17.12.2017

Czym można zastąpić żółtko? Nie jemy jajek a chciałabym zrobić ten serek chłopcom.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.01.2018

Niestety nie da się w tym przepisie.

Agata

Dodano opinię: 09.01.2018

Myślicie, że można nim zastąpić serek topiony w niemieckiej zupie serowej z mięsem i porem? Mięso już fajne mam, pory też, ale ten serek…

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 10.01.2018

Eksperymentuj:)

ola

Dodano opinię: 16.01.2018

hm… a ja przypaliłam rondelek… 😉 ciekawe, czy serek stężeje. robiłam z sera z mleka prosto od krowy, czy to mogło mieć wpływ?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.01.2018

Cięzko powiedzieć, ale takiego sera zazdrościmy:)

Krycha

Dodano opinię: 26.01.2018

Chyba coś robię źle… Po 15 minutach mam sucha breje z grudami jak kasza jaglana i nic się nie topi.
?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.01.2018

Może twaróg zawinił

Renia

Dodano opinię: 18.03.2018

u mnie podobnie nie wyszedl ;( najpierw woda a potem krupy dlugo podgrzewalam bez efektu aż w końcu zrezygnowałam i wylałam. szkoda….

Ania

Dodano opinię: 19.03.2018

Wyszedl pyszny? Jedząc go czlowiek uswiadamia sobie ile chemii (a przede wszystkim soli!) jest w tych sklepowych „serkach topionych”. Na pewno bedziemy powtarzac i probowac z różnymi dodatkami. Tym razem u nas papryka i ziola prowansalskie. Dzięki za super przepis!!

Marta

Dodano opinię: 11.07.2018

Był czas ze wychodził mi pyszny i idealny a teraz od kilku a moze nawet kilkunastu razy jakby był zwożony O co chodzi? 🙁

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.08.2018

Czasem kwestia temperatury w domu i jakości sera.

Paulina mama Mai

Dodano opinię: 06.09.2018

Dziewczyny najwazniejsze zeby ser odlezal troche z sama soda ja odstawiam przynajmniej na 2 godz wtedy sie przetrawia i ladnie miesza, dodaje takze lyzke prawdziwego masla 82% a zoltko na koncu jak juz zaczyna sie kleic, wtedy nie ma grudek, gdy za gesty wiecej masla za rzadki dwa zoltka a wszelkie przyprawy i dodatki na koncu jak sciagne z gazu, pyszny polecam 😀

Paulina

Dodano opinię: 01.10.2018

Ja wielokrotnie robiłam podobny przepis na taki serek topiony domowy i zamiast żółtka dawałam sporą łyżkę masła i gotowałam serek w kąpieli wodnej – przepis mam od mamy zawsze się udaje:)

Magdalena

Dodano opinię: 01.04.2019

Wow ale świetny przepis, dzisiaj zrobiłam serek topiony po raz pierwszy i wyszedł rewelacyjny! 🙂 Zrobiłam go z półtłustego sera od Pilosa z Lidla, dodałam trochę masła i odrobinkę wody, do tego w smakach włoskich, pychotka. Na początku myślałam że nic z tego, ale odstawiłam i świetnie stężał. Polecam 🙂

Ania

Dodano opinię: 03.11.2019

Mi tez wyszla zupa zolta 🙁 Jak dlugo mniej wiecej trzeba to smazyc?? 5 minut, pol godziny?

Kika

Dodano opinię: 02.04.2020

Czym to najlepiej doprawić? Konsystencyjnie wyszedł super – zrobiłam to tak, że trochę chałupniczo roztarłam dokladnie widelcem ser z sodą i zostawilam na 5 minut, a potem na mały ogień cały czas mieszając. Potem dodałam żółtko i od razu był taki fajny, ciągnący. Szybko tężniał. Ale był kompletnie bez smaku 🙁 i zapachu. Zapach żółtka mnie odrzuca.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.04.2020

czosnek, zioła, pieprz, sól… co Ci wyobraźnia podpowie

Iga

Dodano opinię: 06.07.2020

Zupełnym przypadkiem znalazłam ten przepis, jest genialny i prosty! Zachciało mi się kanapek z topionym i sprawdził się super ale równie dobrze pasowałby jako dip do nachosków <3 doprawiałam chili, papryką wędzoną i płatkami drożdżowymi

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.07.2020

Też go lubimy.

Paulina

Dodano opinię: 28.07.2020

Zrobiłam ? i moja 13 miesięczna córcia wcina az miło!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.08.2020

Tez go uwielbiamy

Kasia

Dodano opinię: 29.09.2020

Jest pyszny, ale powiedziałabym, że to bardziej taki ser smażony z konsystencji i smaku niż topiony ?

Karolina

Dodano opinię: 29.12.2020

Hej czy można go uzyc do zupy??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.03.2021

Spróbuj i daj znać. Nie próbowałyśmy nigdy.

Monika

Dodano opinię: 08.01.2021

Pycha!!! Robiłam kilka razy i zawsze wychodzi idealny 🙂 Przepis genialny, a dziecko wcina aż miło popatrzeć ?

Natalia

Dodano opinię: 11.04.2021

Wyszedł pyszny, od którego miesiąca można go podać dziecku ? Pozdrawiam

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Na dole wpisów mamy tagi z wiekiem. Ten polecamy od 8mca

Aga

Dodano opinię: 22.05.2021

Czy można do tego dodać płatki drożdżowe, takie suszone?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.05.2021

Nie próbowałyśmy, ale eksperymenty w kuchni są mile widziane. Daj znać, jak wyszło.

Ania

Dodano opinię: 13.12.2021

Mój tata odstawia ser do „zgliwienia”, później zabiera się za przetapianie. Śmierdzi w całym domu jak nie dzielnicy 😉 ale za to efekt końcowy, pyszka! Ja jestem zbyt niecierpliwa dlatego stawiam na Waszą wersje. Koniecznie z kminkiem 😉

Justyna

Dodano opinię: 06.01.2022

Szkoda że jeszcze nie bez białka krowiego;( tak się na początku cieszyłam nabiał wprowadzałam ale ewidentnie jest alergia.

Weronika

Dodano opinię: 16.01.2022

Od kiedy corka zachorowała na salmonellę, boje się potraw z żółtkiem/jajkiem, których się nie gotuje. Czy ten serek można pogotować chociaż 3 min?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.02.2022

Serek z żółtkiem dusimy wg przepisu- także jest poddany wysokiej temperaturze.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek