- ok 400 g poledwicy z dorsza bez ości (może być też inna ryba np. morszczuk albo sola);
- 1 szklanka płatków kukurydzianych (czytajcie skład, te najbardzie popularne są słodzone cukrem!);
- 1 szkalnka mąki pszennej/ orkiszowej;
- 2 jajka;
- świeża natka pietruszki (3 gałązki) lub suszona(1 łyżeczka);
- pół cytryny;
- 4 łyżki oleju rzepakowego.
Rybę umyj, osusz papierowym ręcznikiem, a następnie polej sokiem z cytryny i natrzyj drobno posiekaną natka pietruszki. Pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli polędwica jest bardzo gruba, dodatkowo możesz przekroić płaty ryby wzdłuż by otrzymać cieńsze kawałki.
Rozbełtaj jajka. Mąkę i płatki przesyp na dwa osobne talerze. Na patelni rozgrzej olej. Panieruj kawałki ryby zaczynając od mąki, następnie maczaj w jajku, a na końcu w płatkach kukurydzianych. Smaż ok 8 minut na średnim ogniu często przewracając. Podawaj z warzywami i np. pieczonymi ziemkiakami.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (16)
Magda
Dodano opinię: 02.09.2017
Czy moge taka rybę zrobić w piekarniku?
Ania
Dodano opinię: 03.09.2017
Dzisiaj mój Panowie zajadali się aż im się uszy trzęsły .Pyszne .
Żałowaliśmy że tak mało zrobiłam .Polecam !
Marta
Dodano opinię: 04.09.2017
Pyszne to jest! Zastanawiam się czy można to upiec zamiast smażyć, czy to panierowanie jakoś wtedy zmodyfikować?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.09.2017
MOżna trochę zmielic wtedy płatki i połozyć rybe na papierze do pieczenia i skropić olejem, a podczas pieczenia przerwócić na drugą stronę kawałki ryby:)
Paulina
Dodano opinię: 07.09.2017
Smazy Pani na oleju rzepakowy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.09.2017
Tak.
Anna
Dodano opinię: 07.09.2017
Od jakiego wieku dziecka podawała Pani tak przygotowany, smażony posiłek?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.09.2017
Po 12 miesiącach.
Ania
Dodano opinię: 12.09.2017
A można dziecku w wieku 10 miesięcy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.09.2017
Tak, jeśli sobie poradzi, Zuzia 9m jeszcze by nie pogryzła, bo słabo u niej z zębami, a płatki są twarde po usmażeniu.
Ania
Dodano opinię: 28.09.2017
Moje Pytanie brzmi: Jak zrobiliście takie fajne ziemniaczki? Mi zawsze wychodzą spalone albo takie gumiasto-mokre…
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.10.2017
200st z termoobiegiem, przed pieczeniem polałam olejem i blachę z papierem też lekko skropiłam olejem, podczas pieczenia przełozyłam raz na drugą stronę:)
Bożena
Dodano opinię: 22.06.2020
Tak jak w końcu z tym smażeniem, człowiek się naczytał i boi się dzieciom dawać smażone, a tak ciężko kombinować zawsze
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.06.2020
Raz na jakiś czas można. Oczywiście im mniej smażonego, tym lepiej i tam gdzie można zmienić sposób obróbki termicznej, warto to robić.
Ania
Dodano opinię: 18.02.2021
Czy taka rybka nadaje się na drugi dzień do podgrzania i podania dziecku ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Tak.