Składniki (odmierzamy w tej samej szklance); (porcja na ok. 15 sztuk);
1,5 szklanki puree* z dyni;
0,5 szklanki mąki z amarantusa;
0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej;
1 szklanka mąki pszennej;
(oczywiście jeśli mamy tylko zwykłą pszenną można jej użyć, ważne by w przepisie znalazły się 2 szklanki mąki);
2 jajka;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
0,5 łyżeczki sody;
1 czubata łyżeczka cynamonu;
1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej;
szczypta soli (można pominąć);
1 dojrzały banan;
0,5 szklanki oleju rzepakowego;
3 łyżki amarantusa ekspand. + trochę amarantusa do posypania babeczek;
3 łyżki rodzynek (10min. namoczone w wodzie).
Piekarnik nastawiamy na 200’C z termoobiegiem.
Blaszki ( u mnie silikonowe foremki) wykładamy papilotkami lub smarujemy lekko olejem.
W dużej misce łączymy:
mąki, proszek, sodę, gałkę, cynamon, sól, amarantus ekspandowany. Mieszamy łyżką by składniki połączyły się. Robimy na środku dołek i wlewamy: puree z dyni, olej, rozbełtane jajka, rozgnieciony banan, odsączone z wody rodzynki. Całość dokładnie mieszamy łyżką. Powstałą masę nakładamy łyżką do foremek (3/4 wysokości); posypujemy każdą muffinkę odrobiną (ok. 0,5 łyżeczki) amarantusa ekspandowanego, przyklepujemy (po to, by amarantus trzymał się masy, a nie odfrunął gdy termoobieg zacznie działać) i pieczemy przez 20min.
*PUREE Z DYNI
Bierzemy kawałek dyni (trudno określić ile, mniej więcej wielkości dużej męskiej dłoni:) ), wykrawamy gniazdo nasienne oraz skórę, kroimy część jadalną w kostkę, wrzucamy na patelnię i dusimy, aż się rozpadnie pod przykryciem z małą ilością wody (potrwa to kila minut). Rozgniatamy dynię widelcem. Odmierzamy szklankę puree do zrobienia muffinek, resztę wykorzystujemy do innych dań np. zupy, placków itp. (przepisy na blogu).
Jeśli mamy mrożoną dynię, postępujemy podobnie, tylko nie musimy już nic usuwać:) Po prostu wrzucamy na patelnię i rozmrażamy.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (24)
Maria Tumidajewicz
Dodano opinię: 09.11.2014
Te babeczki są po prostu pyszne, mokre i aromatyczne, idealne 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.11.2014
hihi, też je znów wczoraj robiłam, są boskieeee:) Dziękuję!
Maria Tumidajewicz
Dodano opinię: 26.01.2015
Muszę się podzielić modyfikacją, jakiej poddałam te babeczki. Z racji tego, że w zimie ciężko o dynię, zamiast niej stosuję pure z jabłek, szara reneta naddaje się doskonale, śmiem zaryzykować, że nawet lepsze niż z dynią, choć zdaję sobie sprawę, że to inny produkt i właściwości, niemniej jednak polecam 🙂
Ewa
Dodano opinię: 10.09.2015
Może być mąka pszenna zamiast amarantusowej?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.09.2015
Jasne:)
matka_galganka
Dodano opinię: 28.04.2016
Wyszly super 😀 co prawda nie tak pieknie zarumienione z gory jak u Was, bo bez termoobiegu i w gazowym piekarniku, lekko pieprzowe i mieciutkie (chociaz wydaje mi sie, ze moja miarka szklankowa-250ml to troche wiecej niz u Was, bo czasami tej maki wychodzi u mnie ciut za duzo…;))
Gagatek
Dodano opinię: 21.09.2016
nie jestem pewna czy mi wyszły… czy one w śrdku mają taką mokrą konsystencję?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.09.2016
Mogą mieć za sprawą dyni.
Magda
Dodano opinię: 02.09.2017
Jeśli nie możemy glutenu, można dać szklanke maki z amarantusa i szklanke maki gryczanej?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.09.2017
Nie robiłyśmy, ale spróbuj.
Lila
Dodano opinię: 06.10.2017
Nie miałam banana, więc dodałam tylko trochę syropu z agawy, ale i tak wyszły super-miękkie i puszyste w środku. Junior ostatnio nie chce jeść zupy dyniowej, więc tutaj przynajmniej udało się zrobić trochę dyniowego przemytu;-) I niedługo sama odzwyczaję się od cukru;-);-) Kolejny świetny przepis, dzięki!
Lila
Dodano opinię: 06.10.2017
Zrobiłam z połowy porcji i bez banana (ale z odrobiną syropu z agawy) i wyszły super! Mięciutkie w środku, o pięknym, pomarańczowym kolorze. Junior ostatnio buntował się przeciwko zupie dyniowej (pewnie ze względu na konsystencję, bo woli jednak kawałki do gryzienia), więc przynajmniej w ten sposób udało się zrobić jakiś przemyt:-) Dzięki za kolejny super przepis!
Anka
Dodano opinię: 03.10.2018
Zakrecilan i czekam az piekarnik zrobi swoje tylko nastawilam na 180 bo 200 to za duzo na olej rzepakowy
Marta
Dodano opinię: 01.11.2018
A ja zrobiłam je w wersji bezglutenowej ? zamiast mąki pszennej dodałam 1.5 szklanki mix różnych mąk bezglutenowych jakie miałam akurat w domu, po troche z ryżowej kukurydzianej teff owsiane bg tapioki i z ciecierzycy. Wyszły super, tylko trochę bardziej suche niż pewnie w wersji z mąką pszenna.
Anna
Dodano opinię: 10.02.2019
Genialne! Mąka pszenna i orkiszowa 50/50, dynia mrożona.
Anula
Dodano opinię: 18.05.2019
Wyszły super 2x, ale wolę wersję z mniejsza ilością pure dyniowego (z dyni mrożonej). Jak zrobiłam dokładnie z przepisem dla mnie były za mokre.
Aniela
Dodano opinię: 24.10.2019
Pyszne ? dzieć starszy je już drugą
?
Monia
Dodano opinię: 08.11.2019
Pychotaaa 🙂
Weronika
Dodano opinię: 21.05.2020
Czy można pominąć lub czymś zastąpić proszek do pieczenia?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Można zastąpić sodą lub pominąć- po prostu nie wyrosną.
Kasia
Dodano opinię: 03.09.2020
czy jak zmiele ziarna amarantusa to moge uzyc jako mąki z amarantusa?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.09.2020
Tak.
Karolina
Dodano opinię: 29.11.2020
Mam dzem z dyni i jablek czy się nada?zamiast zwyklego puree?i czy zamiast banana moge dac jablko, albo wogle ominąć?
Renata
Dodano opinię: 10.11.2021
Wyszły przepyszne jedne z naszych ulubionych. Synek 1.5 roku zjadł z 5 przez cały dzień i jeszcze po kolacji wolałał ze chce babo 😁😁