Składniki (na 10 bułek):
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej;
1 szklanki mąki pszennej;
1 szklanka puree z dyni (chłodne, odciśnięte z nadmiaru wody);
1 paczka suchych drożdży/ 1/4 kostki drożdży babuni (kostka ma 10dag);
3/4 szklanki mleka (letniego);
0,5 łyżeczki soli;
0,5 łyżeczki cukru;
0,5 łyżeczki cynamonu;
2 żółtka i 1 białko.
łyżeczka płatków owsianych lub/i;
łyżeczka pestek dyni lub/i;
łyżeczka maku.
Jeśli używacie drożdży w kostce zróbcie najpierw rozczyn (pokruszyć drożdże, posypać cukrem z przepisu, wlać 3 łyżki mleka, łyżkę mąki, poczekać aż trochę urośnie).
Ja użyłam suchych drożdży, bo łatwiej 😛
W misce mieszamy drożdże, mąkę, cukier, sól, cynamon. Dokładnie mieszamy suche składniki, zrobimy małe zagłębienie po środku i wlewamy mleko, żółtka oraz puree. Mieszamy wszystko drewnianą łychą:) aż ciasto będzie elastyczne, zwarte i w miarę gładkie (jednolite). Odstawiamy w ciepłe miejsce np. koło grzejnika, przykrywamy czystą ściereczką i czekamy aż wyrośnie. Ja dziś czekałam ok.35min. W tym czasie bawimy się z dzieckiem, a nie zerkamy na fejsa:)
Wyrośnięte ciasto lekko posypujemy mąką i stołową łyżką oddzielamy części. Formujemy małe bułeczki i układamy na blaszce w odstępach ok. 5 cm (bułki urosną).
(Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i lekko przetarłam (papier) olejem.
Białko bełtamy i palcem lub pędzelkiem smarujemy bułki, a następnie posypujemy płatkami i pestkami.
Wstawiamy do nagrzanego na 200’C piekarnika i pieczemy 15-20min.
Wyjmujemy, czekamy sekundę i już nie jesteśmy w stanie się oprzeć by nie spróbować świeżutkiej, pachnącej buły!:) Smacznego:)
Oryginalny przepis pochodzi z zeszytu teściowej Gosi <pozdrawiam Małgosiu>, dziękuję za pyszną inspirację:)
Ciepła buła z masłem, to jest to! |
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (34)
Lena
Dodano opinię: 07.11.2014
Jak pysznie wypieczone:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.11.2014
Dziękuję:)
Ila Gryla
Dodano opinię: 07.11.2014
A można nie dodawać puree z dyni? 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.11.2014
To są bułki dyniowe, więc jak sama nazwa wskazuje pure jest konieczne. NIe wiem czy wyjdą bez.
Marushka82
Dodano opinię: 07.11.2014
Ciekawa jestem czy wyjda z puree z dyni pizmowej (butternut squash). Jesli nie znajde malego kawalka zwyklej dyni (czasem o nie trudno) zrobie z pizmowa i dam znac czy wyszly 😀
Marushka82
Dodano opinię: 09.11.2014
Zrobilam dzis rano z mlekiem roslinnym i dynia pizmowa, wyszly pyszne, juz wszystkie zjedzone!
Marushka82
Dodano opinię: 07.11.2014
Wygladaja super! Nie trzeba ich wyrabiac?
Sprobuje zrobic je jutro na sniadanie 🙂 Myslicie ze wyjda z mlekiem roslinnym?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.11.2014
Jak w przepisie, dokładnie wymieszać, odstawić aż ciasto urośnie, a potem już tylko nabierać i lekko uformować bułki i piec:)
Biedronka
Dodano opinię: 07.11.2014
Co z zoltkami z listy składników?��
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.11.2014
Jemy na surowo:) A poważnie, w przepisie jest napisane :” Dokładnie mieszamy suche składniki, zrobimy małe zagłębienie po środku i wlewamy mleko, żółtka oraz puree.”
RedHead
Dodano opinię: 07.11.2014
O jak zajada! Nie dziwi mnie to, bo pysznie wyglądają 🙂
Anonymous
Dodano opinię: 15.11.2014
Czy myślicie, że można je zamrozić? Czy raczej będą niedobre?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.11.2014
Szczerze, to nie wiem, tak szybko zniknęły że nie było czasu się zastanowić:) Nie mam doświadczenia z mrożeniem pieczywa, ale może spróbuj z jedną sztuką i zobacz co z tego wyjdzie:)
Anonymous
Dodano opinię: 16.11.2014
Tak zrobię 🙂 dzięki !
Anonymous
Dodano opinię: 23.11.2014
Witam
a jak zrobić puree ? 😛
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.11.2014
Dynię obierz ze skóry, pokrój na kawałki, wrzuć do garnka, podlej lekko wodą, przykryj, gotuj aż zacznie się rozpadać. JAk będzie miękka, poduś widelcem na papkę, odsącz z nadmiaru wody i już:)
Ewelka
Dodano opinię: 14.10.2015
Dziecku ciepłą bułę? Jak byłam mała, to nie pozwolili mi ciepłych bułek z pieca, czy chleba, bo boli brzuch 😛
Kamila
Dodano opinię: 04.10.2016
Mam pytanie czy te bułeczki to sa te same co w Waszej książce? Bo tak samo sie nazywają, ale składniki troszkę sie różnią, zauważyłam, ze niektóre przepisy na blogu nie pokrywaja sie dokładnie z książką?
pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.10.2016
W książce jest kilka blogowych przepisów lekko zmodyfikowanych, co nie oznacza, że gorszych:) Po prostu są inne.
Oliwka
Dodano opinię: 19.10.2016
Oj, zapomniałam dodac mleka, a takie piekne ciasto mi wyszło! No nic, zobaczę, czy udadzą się bez 😉
Oliwka
Dodano opinię: 19.10.2016
Aaaa wyszły! Nie zapomniałam tylko o tym mleku do drożdży 😉 No i są w pięknym dyniowym kolorze!
Kasia
Dodano opinię: 12.08.2018
słusznie, że nie pozwalali jeść ciepłego pieczywa!
Elżbieta
Dodano opinię: 05.11.2018
Czy pieczemy z termoobiegiem czy bez?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.11.2018
Z termoobiegiem
Klaudia
Dodano opinię: 16.01.2019
Jeśli dziecko nie może jeść jajek, to można zrobić bez żółtka? lub czym je zastąpić ? I czym posmarować bułki zamiast białka?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.01.2019
obawiam się, że w tym przepisie nie da się zastąpić jajka.
Gosia
Dodano opinię: 15.04.2020
Czy make pelnoziarnista mogę zamienić na orkiszowa ? Lub dać tylko sama pszenna ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Tak, po prostu mąka pełnoziarnista ma więcej właściwości odżywczych.
Renata
Dodano opinię: 10.06.2020
Czy tylko ja musiałam dodać dużo więcej mąki?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Może puree z dyni było zbyt wilgotne.
Ola
Dodano opinię: 07.11.2020
Tak, to ciasto wychodzi turbo mokre. Ja nie mogłam nic z tego uformować, bo kleiło się do rąk. Proporcje są lekko niedopracowane.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 12.11.2020
Dużo zależy od puree, trzeba je bardzo dobrze odcisnąć.
Kasia
Dodano opinię: 27.10.2020
Czy mogę je przygotować dzień wcześniej a rano wypiec na śniadanie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.11.2020
Powinno się udać. Często zostawiam ciasto drożdżowe do rana w lodówce.