Dziś dyniowe leniwe dla łasuchów z masełkiem i bułką tartą:)
Składniki:
- 3/4 szklanki puree z dyni (uwaga! puree musi być naprawdę solidnie odparowane z wody, im więcej wody będzie w puree tym trudniej będzie Wam zmieścić się w proporcjach mąki, a pierożki mają być delikatne a nie z gliny :P),
- 1 1/2/ szklanki mąki orkiszowej jasnej + max 1/2 szklanki mąki do podsypywania,
- 275 g twarogu półtłustego;
- 2 jajka (osobno białka i żółtka),
- 1/3 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- opcjonalnie 2-3 łyżki masła i 1-2 łyżki bułki tartej.
Puree z dyni dobrze odsączamy z nadmiaru wody, można np. podgrzać na patelni albo w szerokim garnku by woda parowała a potem ostudzić.
W misce rozgniatamy twaróg za pomocą widelca, dodajemy 2 żółtka, cynamon, puree i mieszamy.
Dodajemy mąkę (1 1/2 szklanki) i ponownie mieszamy, by ciasto połączyło się.
Białka ubijamy na sztywną pianę i przekładamy do masy, ponownie mieszamy łyżką.
W dużym, szerokim garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, można dodać 2 łyżki oleju rzepakowego do wody, bo kluseczki nie zlepiały się. Podczas gdy woda będzie się grzać, wałkujemy pierożki.
Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy na nią połowę ciasta, a potem drugą jego część. Na pewno będzie dość miękkie, klejące, to nic, podsypujemy mąką i delikatnie wałkujemy na grubość ok 3 cm. Ważne, by nie używać za dużo dodatkowej mąki, ponieważ pierożki mają być delikatne, a nie gliniaste i twarde. Wałeczki ciasta dzielimy na mniejsze „kopytka” krojąc ciasto po skosie i wrzucamy (a raczej delikatnie zsuwamy) do wrzącej wody za pomocą płaskiej szpatułki.
Nie mieszamy w garnku zanim same nie zaczną wypływać. Ja mam bardzo duży i szeroki garnek więc wszystkie pierożki za jednym razem wrzuciłam do niego. Gotujemy 3 min na małym ogniu od momentu wypłynięcia.
Na małej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i lekko podsmażamy ciągle mieszając. Polewamy pierożki masełkiem z bułką oraz ulubionym słodziwem i zjadamy:)
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (54)
Kasia
Dodano opinię: 17.10.2017
Witam, ile porcji wyjdzie z takiej ilości składników?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.10.2017
dla 3-4 osób
Emilia
Dodano opinię: 17.10.2017
Czy może być maga jaglana lub inna zamiast orkiszowej?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.10.2017
tak:)
Asa_6niebo
Dodano opinię: 17.10.2017
uwielbiam tę jesienną królową i wszelakie z nią potrawy
Kasia
Dodano opinię: 18.10.2017
A ja leniwe wrzucam łyżka bezposrednio z miski na wrzatek. Wydaje mi sie ze sa wtedy delikatniejsze i bardziej puchate.
Małgorzata
Dodano opinię: 19.10.2017
Jaką mąka można zastąpić mąkę orkiszową ( bo nie mam takiej w chwili obecnej )?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.10.2017
pszenna
Gosia
Dodano opinię: 24.10.2017
Czy zamiast maki orkiszowej mozemy uzyc maki pszennej lub pszennej pelnoziarnistej?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.10.2017
tak:)
Mama Tili
Dodano opinię: 01.11.2017
Przepyszne 🙂 Mloda wlasnie pochlania jak szalona 🙂 Dzieki dziewczyny!
Martyna
Dodano opinię: 07.11.2017
Czy mogę je podać (chodzi o twaróg)dziecku które za 3 dni kończy 8 m-cy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.11.2017
tak:)
Iwona
Dodano opinię: 08.01.2018
Przepyszne!! Moja córeczka i ja zajadałyśmy się 🙂 dziękujemy za super przepis
Majka
Dodano opinię: 24.01.2018
Pyszne, rowniez nie wałkowałam tylko kładłam łyżeczką na wrzątek, rozpływaja sie w ustach.
Zosia
Dodano opinię: 26.02.2018
A jak zrobić to puree z dyni?
😉
Tak krok po kroku, bo ja nigdy dyni nie robiłam…
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.02.2018
https://alaantki.mda.pl/jak-zamrozic-dynie-i-co-pysznego-z-niej-zrobic/
GosiaOlek
Dodano opinię: 27.03.2018
Dziewczyny, czy Wasze dzieciaczki też rzucają jedzeniem?
Mój Olek (1,5 roku) zawsze czymś musi cisnąć, a to o ścinę, a to na podłogę 🙁 jeju czy to mu kiedyś przejdzie? Pozostawienie jedzenia w talerzu na tacy to wysokie ryzyko:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.04.2018
Tak, przejdzie. Doradzamy, by nie dawać jedzenia na talerz, tylko na blacie krzesełka i zeby podawać małe porcje.
MagdaAntos
Dodano opinię: 15.05.2018
Czy mozna mrozic? a jezeli tak to w jakiej formie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.06.2018
Po ugotowaniu, poczekac aż ostygną, przełozyc do pojemnika i szczelnie zamknąć.
Martyna
Dodano opinię: 28.09.2018
Czy można przygotować je wcześniej? Tak żeby poczekaly około dwóch godzin do gotowania?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.10.2018
Jasne:)
Magdalena
Dodano opinię: 14.11.2018
Z czym nożna podawać?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.11.2018
polane masełkiem, z surówką z marchewki i jabłka:)
Dudi
Dodano opinię: 16.02.2019
Nie wiem co robię nie tak moje leniwe maja posmak mączny 2 x je robiłam i za każdym razem tak samo wychodzi czy tak ma być?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 18.02.2019
Może za duzo jej dodajesz podczas robenia.
zuza
Dodano opinię: 22.04.2019
Cześć, niestety chyba dynia byla za wilgotn…dzis drugie podejscie…ja dobrze odsączyc puree?
MartaM
Dodano opinię: 31.05.2019
Ja odsączam przez gazę albo pieluchę tetrową (ale taką o niskiej gramaturze).
Marzena
Dodano opinię: 19.09.2019
Można je mrozić ? Przed gotowaniem czy po?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.10.2019
lepiej po:)
Monika
Dodano opinię: 02.10.2020
Jeśli najlepiej zamrozić po ugotowaniu to jak je później najlepiej rozmrozić i przygotować do zjedzenia? ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.10.2020
Pozostawić w temperaturze pokojowej a potem podgrzać na parze.
Ewelina
Dodano opinię: 19.01.2020
U mnie też nie dało się nic ulepić, jedna wielka klejąca papka, ale zrobiłam rzucane na wrzątek z deski tak jak szare ziemniaczane i wyszły przepyszne, na następny dzień odsmażane na masełku klarowanym. Pycha.
Dominika
Dodano opinię: 08.09.2020
Czy można pominąć białka jajka?mamy alergię ,czy zastąpić czymś białko?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.09.2020
Woda spod gotowanej ciecierzycy lub z ciecierzycy z puszki. Poczytaj o aquafaba: https://alaantki.mda.pl/aqafaba-co-to-jest-zamiennik-jajka/
Gosia
Dodano opinię: 13.09.2020
Można dodać tylko same żółtka bez białka?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.09.2020
Konsystencja będzie cąłkiem inna.
Kasia
Dodano opinię: 18.09.2020
Wow, leniwe pierwsza klasa ?
Gabrika
Dodano opinię: 13.10.2020
A jak długo ciasto może czekać na ugotowanie? Można dać następnego dnia na obiad? ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.10.2020
Ugotowane i przechowywane w lodówce można podać na drugi dzień. Możesz ciasto przygotwać rani i ugotować po południu, ale w tym czasie wstaw je do lodówki.
Magda
Dodano opinię: 20.10.2020
Niestety kompletnie nie wyszły.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.10.2020
A co się stało? Może dynia za dużo soku puściła.
Ania
Dodano opinię: 07.11.2020
My nie możemy twarogu, jakąś alternatywa?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.11.2020
Twarogu raczej nie da rady zastąpić. Można spróbowac po prostu pominąć.
Ania
Dodano opinię: 18.11.2020
Czemu po 8 m-cu?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.11.2020
Myśmy tak podały pierwszy raz, stąd oznaczenie. Możesz podac wczesniej.
Kasia
Dodano opinię: 08.10.2021
A jak odmrozić puree z dyni?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
mikrofalówka, albo przez noc w lodówce.
Dorotty
Dodano opinię: 26.10.2021
Trudne ciasto, już w momencie formowania obiecałam sobie, że ostatni raz robię te kopytka. Dzieciom i mężowi (no i mnie) smakowało bardzo i kazali ugotować znowu, także muszę popracować nad techniką, żeby efekt nie przypominał skrzyżowania meduzy z kurką (grzybem) 😉 Pozdrawiam!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2021
Najważniejszy jest smak. Zaintrygował nas kształt- czekamy na foto
moonjack
Dodano opinię: 13.09.2022
Super przepis 🙂 odsaczylam upieczoną dynie w gazie i byłam w szoku jak DUZO BYLO W NIEJ WODY!! O.O jeszcze podsmażyłam na patelni i oszalalam przy tym cudownym zapachu ciepłej jesiennej dyni ♡♡♡ ale mam problem z mąką, a raczej z celiakia męża, czym zastąpić mąkę orkiszową żeby tata zasiadł z nami do stołu?
Pozdrawiam!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 10.10.2022
Najlepszy będzie jakiś mix mąk bezglutenowych
Beata
Dodano opinię: 02.10.2023
Z puree z pieczonej dyni Hokkaido wyszły fantastycznie. Nawet niechętni dyni zjadali ze smakiem😉 Polecam 😋😋😋