Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

17 października 2017

Dyniowo-serowe pierożki leniwe

Dynia to królowa jesieni i kropka! Dziś dyniowe leniwe dla łasuchów z masełkiem i bułką tartą:) Składniki: 3/4 szklanki puree z dyni (uwaga! puree musi być naprawdę solidnie odparowane z wody, im więcej wody będzie w puree tym trudniej będzie Wam zmieścić się w proporcjach mąki, a pierożki mają być delikatne a nie z gliny...

Dynia to królowa jesieni i kropka!

Dziś dyniowe leniwe dla łasuchów z masełkiem i bułką tartą:)

Składniki:

  • 3/4 szklanki puree z dyni (uwaga! puree musi być naprawdę solidnie odparowane z wody, im więcej wody będzie w puree tym trudniej będzie Wam zmieścić się w proporcjach mąki, a pierożki mają być delikatne a nie z gliny :P),
  • 1 1/2/ szklanki mąki orkiszowej jasnej + max 1/2 szklanki mąki do podsypywania,
  • 275 g twarogu półtłustego;
  • 2 jajka (osobno białka i żółtka),
  • 1/3 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • opcjonalnie 2-3 łyżki masła i 1-2 łyżki bułki tartej.

 

Puree z dyni dobrze odsączamy z nadmiaru wody, można np. podgrzać na patelni albo w szerokim garnku by woda parowała a potem ostudzić.

W misce rozgniatamy twaróg za pomocą widelca, dodajemy 2 żółtka, cynamon, puree i mieszamy.

Dodajemy mąkę (1 1/2 szklanki) i ponownie mieszamy, by ciasto połączyło się.

Białka ubijamy na sztywną pianę i przekładamy do masy, ponownie mieszamy łyżką.

W dużym, szerokim garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, można dodać 2 łyżki oleju rzepakowego do wody, bo kluseczki nie zlepiały się. Podczas gdy woda będzie się grzać, wałkujemy pierożki.

Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy na nią połowę ciasta, a potem drugą jego część. Na pewno będzie dość miękkie, klejące, to nic, podsypujemy mąką i delikatnie wałkujemy na grubość ok 3 cm.  Ważne, by nie używać za dużo dodatkowej mąki, ponieważ pierożki mają być delikatne, a nie gliniaste i twarde. Wałeczki ciasta dzielimy na mniejsze „kopytka” krojąc ciasto po skosie i wrzucamy (a raczej delikatnie zsuwamy) do wrzącej wody za pomocą płaskiej szpatułki.

Nie mieszamy w garnku zanim same nie zaczną wypływać. Ja mam bardzo duży i szeroki garnek więc wszystkie pierożki za jednym razem wrzuciłam do niego. Gotujemy 3 min na małym ogniu od momentu wypłynięcia.

Na małej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i lekko podsmażamy ciągle mieszając. Polewamy pierożki masełkiem z bułką oraz ulubionym słodziwem i zjadamy:)

 

 

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (54)

Kasia

Dodano opinię: 17.10.2017

Witam, ile porcji wyjdzie z takiej ilości składników?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.10.2017

dla 3-4 osób

Emilia

Dodano opinię: 17.10.2017

Czy może być maga jaglana lub inna zamiast orkiszowej?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.10.2017

tak:)

Asa_6niebo

Dodano opinię: 17.10.2017

uwielbiam tę jesienną królową i wszelakie z nią potrawy

Kasia

Dodano opinię: 18.10.2017

A ja leniwe wrzucam łyżka bezposrednio z miski na wrzatek. Wydaje mi sie ze sa wtedy delikatniejsze i bardziej puchate.

Małgorzata

Dodano opinię: 19.10.2017

Jaką mąka można zastąpić mąkę orkiszową ( bo nie mam takiej w chwili obecnej )?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.10.2017

pszenna

Gosia

Dodano opinię: 24.10.2017

Czy zamiast maki orkiszowej mozemy uzyc maki pszennej lub pszennej pelnoziarnistej?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.10.2017

tak:)

Mama Tili

Dodano opinię: 01.11.2017

Przepyszne 🙂 Mloda wlasnie pochlania jak szalona 🙂 Dzieki dziewczyny!

Martyna

Dodano opinię: 07.11.2017

Czy mogę je podać (chodzi o twaróg)dziecku które za 3 dni kończy 8 m-cy?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 08.11.2017

tak:)

Iwona

Dodano opinię: 08.01.2018

Przepyszne!! Moja córeczka i ja zajadałyśmy się 🙂 dziękujemy za super przepis

Majka

Dodano opinię: 24.01.2018

Pyszne, rowniez nie wałkowałam tylko kładłam łyżeczką na wrzątek, rozpływaja sie w ustach.

Zosia

Dodano opinię: 26.02.2018

A jak zrobić to puree z dyni?
😉
Tak krok po kroku, bo ja nigdy dyni nie robiłam…

GosiaOlek

Dodano opinię: 27.03.2018

Dziewczyny, czy Wasze dzieciaczki też rzucają jedzeniem?
Mój Olek (1,5 roku) zawsze czymś musi cisnąć, a to o ścinę, a to na podłogę 🙁 jeju czy to mu kiedyś przejdzie? Pozostawienie jedzenia w talerzu na tacy to wysokie ryzyko:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.04.2018

Tak, przejdzie. Doradzamy, by nie dawać jedzenia na talerz, tylko na blacie krzesełka i zeby podawać małe porcje.

MagdaAntos

Dodano opinię: 15.05.2018

Czy mozna mrozic? a jezeli tak to w jakiej formie?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.06.2018

Po ugotowaniu, poczekac aż ostygną, przełozyc do pojemnika i szczelnie zamknąć.

Martyna

Dodano opinię: 28.09.2018

Czy można przygotować je wcześniej? Tak żeby poczekaly około dwóch godzin do gotowania?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.10.2018

Jasne:)

Magdalena

Dodano opinię: 14.11.2018

Z czym nożna podawać?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.11.2018

polane masełkiem, z surówką z marchewki i jabłka:)

Dudi

Dodano opinię: 16.02.2019

Nie wiem co robię nie tak moje leniwe maja posmak mączny 2 x je robiłam i za każdym razem tak samo wychodzi czy tak ma być?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 18.02.2019

Może za duzo jej dodajesz podczas robenia.

zuza

Dodano opinię: 22.04.2019

Cześć, niestety chyba dynia byla za wilgotn…dzis drugie podejscie…ja dobrze odsączyc puree?

MartaM

Dodano opinię: 31.05.2019

Ja odsączam przez gazę albo pieluchę tetrową (ale taką o niskiej gramaturze).

Marzena

Dodano opinię: 19.09.2019

Można je mrozić ? Przed gotowaniem czy po?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.10.2019

lepiej po:)

Monika

Dodano opinię: 02.10.2020

Jeśli najlepiej zamrozić po ugotowaniu to jak je później najlepiej rozmrozić i przygotować do zjedzenia? ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.10.2020

Pozostawić w temperaturze pokojowej a potem podgrzać na parze.

Ewelina

Dodano opinię: 19.01.2020

U mnie też nie dało się nic ulepić, jedna wielka klejąca papka, ale zrobiłam rzucane na wrzątek z deski tak jak szare ziemniaczane i wyszły przepyszne, na następny dzień odsmażane na masełku klarowanym. Pycha.

Dominika

Dodano opinię: 08.09.2020

Czy można pominąć białka jajka?mamy alergię ,czy zastąpić czymś białko?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.09.2020

Woda spod gotowanej ciecierzycy lub z ciecierzycy z puszki. Poczytaj o aquafaba: https://alaantki.mda.pl/aqafaba-co-to-jest-zamiennik-jajka/

Gosia

Dodano opinię: 13.09.2020

Można dodać tylko same żółtka bez białka?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.09.2020

Konsystencja będzie cąłkiem inna.

Kasia

Dodano opinię: 18.09.2020

Wow, leniwe pierwsza klasa ?

Gabrika

Dodano opinię: 13.10.2020

A jak długo ciasto może czekać na ugotowanie? Można dać następnego dnia na obiad? ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.10.2020

Ugotowane i przechowywane w lodówce można podać na drugi dzień. Możesz ciasto przygotwać rani i ugotować po południu, ale w tym czasie wstaw je do lodówki.

Magda

Dodano opinię: 20.10.2020

Niestety kompletnie nie wyszły.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.10.2020

A co się stało? Może dynia za dużo soku puściła.

Ania

Dodano opinię: 07.11.2020

My nie możemy twarogu, jakąś alternatywa?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.11.2020

Twarogu raczej nie da rady zastąpić. Można spróbowac po prostu pominąć.

Ania

Dodano opinię: 18.11.2020

Czemu po 8 m-cu?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 24.11.2020

Myśmy tak podały pierwszy raz, stąd oznaczenie. Możesz podac wczesniej.

Kasia

Dodano opinię: 08.10.2021

A jak odmrozić puree z dyni?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

mikrofalówka, albo przez noc w lodówce.

Dorotty

Dodano opinię: 26.10.2021

Trudne ciasto, już w momencie formowania obiecałam sobie, że ostatni raz robię te kopytka. Dzieciom i mężowi (no i mnie) smakowało bardzo i kazali ugotować znowu, także muszę popracować nad techniką, żeby efekt nie przypominał skrzyżowania meduzy z kurką (grzybem) 😉 Pozdrawiam!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

Najważniejszy jest smak. Zaintrygował nas kształt- czekamy na foto

moonjack

Dodano opinię: 13.09.2022

Super przepis 🙂 odsaczylam upieczoną dynie w gazie i byłam w szoku jak DUZO BYLO W NIEJ WODY!! O.O jeszcze podsmażyłam na patelni i oszalalam przy tym cudownym zapachu ciepłej jesiennej dyni ♡♡♡ ale mam problem z mąką, a raczej z celiakia męża, czym zastąpić mąkę orkiszową żeby tata zasiadł z nami do stołu?
Pozdrawiam!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 10.10.2022

Najlepszy będzie jakiś mix mąk bezglutenowych

Beata

Dodano opinię: 02.10.2023

Z puree z pieczonej dyni Hokkaido wyszły fantastycznie. Nawet niechętni dyni zjadali ze smakiem😉 Polecam 😋😋😋

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek