Składniki
(wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g ciepłego, miękkiego masła
- 1/2 szklanki mleka
wersja słodka:
- 1,5 łyżki rodzynek (uprzednio namoczonych)
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka cukru kokosowego, miodu (po 1 rż), syropu daktylowego
(do roku nie dosładzaj dziecku potraw)
wersja wytrawna:
- 1-2 łyżek tartego sera żółtego
- 1 łyżka posiekanego oregano
- 1 ząbek wyciśniętego czosnku
Nastaw piekarnik na 200’C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wszystkie składniki ciasta przełóż do misy minimalaksera i zblenduj na gładkie ciasto lub po prostu wyrób rękoma. Do ciasta dodaj wybrane składniki wersji słodkiej lub wytrawnej. Możesz podzielić ciasto na pół i zrobić obie wersje. Odrywaj po kawałku ciasta i formuj kulkę. Ułóż na blaszce w odstępach i spłaszcz lekko. Posmaruj mlekiem i posyp ulubioną posypką (u mnie amarantus i czarnuszka). Piecz 15-20 minut. Kontroluj stopień zrumienienia.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (224)
Irena
Dodano opinię: 19.04.2016
Noo, przybieram się do tych bułeczek – może dziś..? 🙂 Nabyłam kubeczek doidy cup i fajnie, córa powolutku sączy jogurt naturalny (jak już przestanie machać kubkiem i ciamkać uszko), tylko czy on nie będzie się wywalał przy lada dotknięciu?
Ire
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.04.2016
kubeczek jest stabilny. Poza tym, przecież dziecku nie nalewamy pełnego kubka;)
Ana
Dodano opinię: 14.07.2017
Tak mi chodzi po glowie… A może by tam sypać słonecznikiem lub dodać posiekane migdaly???
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.07.2017
Na pewno będzie smacznie.
Mama Gucia
Dodano opinię: 19.04.2016
W jakim wieku były Wasze dzieci, jak dostały pierwszy raz żółty ser? Przepis wygląda obiecująco, czaje się na niego 🙂 a to masło gorące tzn rozpuszczone na patelni np?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.04.2016
Masło w temp pokjowej, ale nie rozpuszczone. Ser żółty w postaci zwykłej podawałyśmy przed rokiem, ale np upieczony na pizzy później.
Beata
Dodano opinię: 03.10.2016
A moge zapytac dlaczego ser upieczony podaje sie pozniej? (jak jak wprowadzilam jogurt naturalny to zaniedlugo tez twarog, a pozniej zolty ser – i to i na zimno i na cieplo. troche mnie zmartwilyscie…)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.10.2016
My podawałyśmy póxniej ponieważ, żółty ser jest słony i ciązkowstrawny dla małego brzuszka.
Beata
Dodano opinię: 04.10.2016
tylko napisalas ze upieczony podawalas pozniej niz w postaci zwyklej, czyli upieczony jest jeszcze bardziej ciezkostrawny?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.10.2016
Pieczone jest zawsze bardziej ciężkostrawne.
Natalia
Dodano opinię: 24.05.2018
A czy masło muszę rozpuścić w garnuszku ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.06.2018
nie
Mama Gucia
Dodano opinię: 19.04.2016
Aaa no i ile mniej więcej wychodzi tych bułeczek?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.04.2016
Nad przepisem są porcje. Około 8 sztuk.
Nata
Dodano opinię: 19.04.2016
Zastanawiam się nad (nie)szkodliwoscią proszku do pieczenia dla niemowląt i dzieci. Mieliście już jakiś wpis na ten temat?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.04.2016
Z pewnością nie prezentuje wartości jak brokuł:), ale to swego rodzaju pomocnik. Jedząc go w potrawie, dziecko przyswaja go niewiele.
Monika
Dodano opinię: 19.04.2016
Jedno pytanie. Wyjdą z mąki jaglanej / gryczane / itp? Ewentualnie jakiej bezglutenowej :)?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.04.2016
Powinny się udać. Próbuj.
Marta
Dodano opinię: 19.04.2016
A jak długo bułeczki trzymają świeżość?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.04.2016
następnego dnia, przechowane w woreczku, były miękkie. Dłużej nie trzymałam.
Dominika
Dodano opinię: 19.04.2016
Może być mleko roślinne???
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.04.2016
Tak.
justa
Dodano opinię: 19.04.2016
A czy myślicie, że da się je przerobić na wersję bezglutenową – np orkiszową i jakie proporcje wtedy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.04.2016
Mąka orkiszowa ma gluten. Myślę, że z gryczaną możesz sprobować na wytrawnie.
Marysia
Dodano opinię: 19.04.2016
Czy z mleka roślinnego też wychodzą? Pozdrawiam serdecznie
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.04.2016
Powinny wyjść.
ania
Dodano opinię: 19.04.2016
Zrobiłam, tak jak napisane: banalnie proste, wybrałam wersje wytrawną, z mozarellą i oregano, posypałam amarantusem. Mnie wyszlo 11 bułeczek. O 17ej czytałam przepis, o 18ej juz się piekły, w międzyczasie nakarmilam bobasa i pozmywalam 😉 spalaszowane na kolację. Mysle, ze będą częstszym gościem w naszym domu 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.04.2016
Hihihi:) Ekspresowe bułki- ekspresowa mama:) Pozdrawiamy!
Ania
Dodano opinię: 25.08.2016
Bardzo byszne bułeczki. Trochę zmieniłam przepis i zamiast proszku do pieczenia dodałam drożdże.
Marlena
Dodano opinię: 20.04.2016
zamiast masła może być olej? jeśli tak to ile?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.04.2016
Kokosowy w konsystencji bardziej stałej. Tyle ile masła.
Lidia
Dodano opinię: 22.04.2016
A mi nie wyszły;( Użyłam mąki orkiszowej, ale iarnistej i wyszły twarde i zbite..
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.04.2016
Może następnym razem z inną mąką:)
Asia M.
Dodano opinię: 24.04.2016
Faktycznie szybko i prosto. Niestety za długo przetrzymałam je w piekarniku i skórka wyszła dość twarda. Zamierzam zrobić je jeszcze nie jedne raz i lepiej przypilnować czasu 😉
Monika
Dodano opinię: 25.04.2016
Czy wy używacie tutaj mleka krowiego? Jakie może być inne ? Kokosowe ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.04.2016
Możesz użyć roślinnego. Np. migdałowego do wersji słodkiej a owsianego do wytrawnej. My używamy krowiego.
Alina
Dodano opinię: 25.04.2016
A ja źle przeczytałam i dodałam 1.5 szklanki mleka, więc musiałam dodać 'troszkę' więcej mąki (użyłam orkiszowej). Ale i tak wyszły rewelacyjnie:). Dzięki za super przepis.
Karolina
Dodano opinię: 04.12.2017
Hehe ja zrobiłam to samo 🙂
Patrycja
Dodano opinię: 27.04.2016
A minie wyszły….skórka ok,ale w środku mokre,jakiś zakalec….co może być przyczyną?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.05.2016
Przyczyn zakalca jest naprawdę wiele. Zazwyczaj jest to brak temperatury pokojowej produktow, ale naprawdę ciężko dojść. Najlepiej zaakceptować taki stan rzeczy i nie poddawać się:)
Paula
Dodano opinię: 01.04.2022
Czy te bułeczki wersja słodka można zrobić z jabłkiem?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.07.2022
tak
nina
Dodano opinię: 27.04.2016
Super zdjęcia, z okruszkami i nie pozorowane na idealne blogowe! Bardzo mi się podobają! 🙂
Lidia
Dodano opinię: 28.04.2016
Ja właśnie piekę po raz drugi po pierwszej nieudanej próbie;) Tym razem z mąką orkiszową, ale białą;)
Alicja
Dodano opinię: 29.04.2016
Mam pytanie, jakbym pomieszała mąki pszenną z orkiszową, albo z samej mąki orkiszowej to czy bułeczki też wyjdą bez problemu ? Nie chciałabym się zaskoczyć, że jednak będą za twarde jak skała. 😉
Pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.05.2016
Powinny wyjść.
Monika
Dodano opinię: 01.05.2016
czesc, napaliłam się na te bułeczki, zrobiłam zgodnie z przepisem i w środku zakalec na na wierzchu twarde ! Użyłam cukru kokosowego i zwykłej margaryny i maki pszennej. Jakiego masla używacie ? Moze w tym tkwi problem?? Podpowiedzcie coś proszę! Pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.05.2016
Margaryna to nc dobrego. Używaj masła co najmniej 83% w temperaturze pokojowej.
Magda
Dodano opinię: 06.05.2016
Bułeczki w smaku bardzo dobre tylko czy wasze tez sie tak kruszą. Co mogłam zrobic nie tak?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.05.2016
Może za mało masła albo nie było w pokojowej temperaturze?
Basia
Dodano opinię: 12.07.2016
hmmm… Moje też kruche. Zrobiłam bez dodatków i następnym razem dodam odrobinkę soli plus ziarenka. Moje masło było nieco zimniejsze, może to jego sprawka?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.07.2016
Z pewnością.
sznorufka
Dodano opinię: 07.05.2016
Witam bułeczki wyśmienite 🙂 Dzięki za przepis!
Ewelina
Dodano opinię: 11.05.2016
Pyyyyyccchhhhhaaaa 😀 uwielbiamy je i zostają u Nas na stałe
Tusia
Dodano opinię: 15.05.2016
Jak myślicie, czy zamiast masła mogę dbać oliwę? Niestety masło wyszło 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.05.2016
Niestety ma zbyt rzadką konsystencję. Olej kokosowy bardziej stalą.
Paulina
Dodano opinię: 27.05.2016
wyjdą w wersji "bez dodatków" ? Takie gołe i wesołe ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.05.2016
Pewka:)
Glorii
Dodano opinię: 05.07.2016
Bułeczki, że mniam mniam 🙂
Kasiołek
Dodano opinię: 06.07.2016
a czy minimalaksera można zostapić mikserem??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.07.2016
Mikserem raczej nie uda Ci się ciasta wyrobić. Po prostu zrób to rękoma.
Anusza
Dodano opinię: 19.07.2016
Mam pytanie odnośnie sera żółtego. Czy jakiś polecacie? Na co zwrócić uwagę przy wyborze?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.07.2016
Dobra Mozzarella lub „Milbona” z Lidla.
Agnieszka S.
Dodano opinię: 21.07.2016
Witam! Czy mleko ma być ciepłe czy może być zimne? A czy piekarnik nastawić na termoobieg czy góra dół?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.07.2016
Mleko w zwykłej temperaturze, termoobieg.
borzo
Dodano opinię: 22.08.2016
a ja mam pytanie o rodzynki jak długo je moczyć?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.08.2016
W gorącej wodzie do 5 minut.
KasiaM
Dodano opinię: 27.09.2016
Witam,
Które bułeczki poleciłybyście dla 10 miesięcznego niemowlaka?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.09.2016
Drożdżowe.
Beata
Dodano opinię: 31.10.2016
witam,
czy zamiast mleka może być woda?
pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 31.10.2016
W ostateczności, a najlepiej zastąp roślinnym mlekiem.
Katarzyna
Dodano opinię: 21.06.2020
właśnie piekę te bułeczki z jogurtem zamiast mleka (mleko się skończyło, gdzie ja je kupię w niedzielę wieczorem ;P )
mam nadzieję, że wyjdą!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.06.2020
Udały się?
Justyna
Dodano opinię: 31.10.2016
Bułeczki są pyszne i tak rewelacyjnie szybko się je robi. Mam tylko jedno pytanie: jak Pani je formuje po zblendowaniu ciasta? Ciasto bardzo klei się do rąk. Jakoś sobie poradzilam ale może jest na to sposób. Dziękuję i pozdrawiam 🙂 Justyna
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 31.10.2016
Możesz posmarować dłonie olejem lub odrobine zmoczyc ręce.
Karina
Dodano opinię: 07.11.2016
Oglądałam ostatnio kolorowe kubeczki z imieniem które trzyma dziecko na zdjęciu i są one wykonane z plastiku nie nadającego się do żywności. Sprawdźcie numer na spodzie kubka
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.11.2016
Dziękujemy za uwagę:)
Hania
Dodano opinię: 29.11.2016
Pychota! Zmieszałam rózne mąki i też się udały. Nie wiem, która wersja lepsza… Dzieciaki dopiero przetestują 🙂
Agnieszka mama Arturka
Dodano opinię: 16.12.2016
Moja kruszynka ostatnio nie chce chlebka jeść. Bułeczki są strzałem w 10 !!!. Szybkie i jakie smaczne. Od dawna śledzę waszego bloga. Dzięki wam, zmieniłam system żywienia mojej pociechy. Pozdrawiam serdecznie :).
Andżelika
Dodano opinię: 28.12.2016
Czy mogę mąkę zastąpić mąką bezglutenową?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.12.2016
Próbuj.
Magdalena
Dodano opinię: 19.01.2017
Właśnie wcinam razem z synkiem. Szybko się je robi i bardzo szybko stygną, także kolacja na szybkiego się udała 🙂 Bułeczki są smaczne i nawet mój niejadek wcina już drugą sztukę. A smarujecie je czymś czy takie same podajecie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.01.2017
Smarujemy masełkiem, miodem, serem…
Asia
Dodano opinię: 25.01.2017
Próbowałam zrobić, ale takie mokre są w środku 🙁 Produkty miały temp. pokojową. Co jeszcze możę być przyczyną ? Pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.01.2017
Nie mam pojęcia niestety co się stalo. Może za krótko sie piekły albo za wysoka temperatura.
anna
Dodano opinię: 19.02.2017
Pieczemy z termoobiegiem czy bez ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.02.2017
Z termoobiegiem.
Ola
Dodano opinię: 28.02.2017
po raz drugi nie wyszły:( zakalec wstętny.. Chociaż mi smakują;p
Czy mleko też powinno być w temp pokojowej?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.03.2017
Nie może być prosto z lodówki.
Olga
Dodano opinię: 03.03.2017
Właśnie zrobialm bułeczki w obu wersjach i wyszły przepyszne. Juz prawie nie ma 🙂
Ama
Dodano opinię: 07.03.2017
Wyszły mi twarde z wierzchu, czy to może być wina za krótkiego wyrabiania ciasta?
Robiłam na szybko i dałam zimne mleko prosto z lodówki i masło roztopione bardzo ciepłe czy cos z tego mogło mieć wpływ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.03.2017
Moglo.
magda
Dodano opinię: 19.03.2017
zrobilam z oleju kokosowego( temp pokojowa ale takie ze dalo sie normalnie kroic), mleka owsianego,normalnej maki pszennej i proszku do p. i niestety zakalec… sprobuje nastepnym razem dac normalnie masla , moze jednak ten olej kokosowy tak srednio…a pachnialy tak ladnie:/
Joanna
Dodano opinię: 21.03.2017
Mam pytanie odnośnie tych bułeczek. Wyszły super – jedyny "problem" polegał na tym, że były kruche :/ co ewentualnie można dodać żeby to poprawić i się tak nie kruszyły? Bardzo dziękuję za pomoc 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.03.2017
Wydaje mi się, że to kwestia masła. Musi być ciepłe, czyli w temp pokojowej, wtedy jest mięciutkie. Gdy jest zimne ciasto może wychodzić kruche.
goha
Dodano opinię: 22.03.2017
aby jeszcze szybciej wykonać te bułeczki polecam thermomix. Ciasto wyrabia się 1,5 minuty. Wychodzą super. Dzięki za przepis.
Ania
Dodano opinię: 18.04.2017
Amarantus do sypania – ziarno czy ekspandowany?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.04.2017
ekspandowany:)
Ania
Dodano opinię: 28.04.2017
moje w piekarniku ale obawiam się ze nic z tego nie będzie bo dolałam zimne mleko 🙂 a i moje ciasto cały czas kleiło mi się do rąk i nie wiedziałam czy dosypywać tej mąki bo sporo już dosypałam
Anna
Dodano opinię: 09.05.2017
Witam.
Co może być przyczyną, że bułeczki są w środku mokre, zakalcowate, a z wierzchu dość twarde ? Robiłam według przepisu.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.05.2017
Przycyzn może być wiele. Spróbuj raz jeszcze.
mama trzech synków
Dodano opinię: 09.05.2017
Są super:) dziś właśnie upiekłam, rzeczywiście ekspresowo się je robi, a ja tyle czasu już dawno szukałam przepisu na łatwe i szybkie bułeczki bez drożdży.
Gosiak
Dodano opinię: 25.05.2017
Mi wyszły bardzo kruche ? przez co tak? Mleko za zimne? Użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej do wypieku pieczywa
Gośka
Dodano opinię: 03.07.2017
szklanka 170g czy 250g?
Gośka
Dodano opinię: 03.07.2017
szklanka 170g czy 250g?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.07.2017
u nas zawsze 250g
joanna
Dodano opinię: 06.07.2017
A ja mam pytanie dotyczące surowego ciasta. Bylo kleiste, to normalne???
bułki zrobiłam w muffinach. Zobaczymy co wyjdzie bo właśnie czekamy?
Iwona
Dodano opinię: 17.07.2017
Wyjdą jak zamiast proszku do pieczenia dam sodę?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.07.2017
Tak
Bułeczki orkiszowe dla najmłodszych i nie tylko | Pipilotka
Dodano opinię: 21.08.2017
[…] Przepis ten znalazłam na blogu o żywieniu najmłodszych Ala’Antkowe BLW, gdzie teraz często „przebywam” w poszukiwaniu wiedzy na temat żywienia niemowląt. Jednak, nie byłabym sobą, gdybym tego przepisu odrobinę nie zmodyfikowała. Oryginalny przepis znajdziecie TUTAJ. […]
Michasia
Dodano opinię: 08.09.2017
Bułeczki są genialne, mój 9miesięczniak nawet podczas ząbkowania, gdzie nie miał apetytu, je wcinał że smakiem. Ja dodałam 3 ząbki czosnku bo moje dziecię go lubi i odrobinę Bazyli. Wyszły pyszne.
Kasia
Dodano opinię: 16.09.2017
A czy zamiast mleka, mogę dać maślankę która została mi po wyrobieniu masła?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.09.2017
Ona się tak nie ubije, ale próbuj.
Emilia
Dodano opinię: 19.09.2017
Czy wyjdzie jeśli zrobię wersje wytrawna bez sera?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.09.2017
Tak
Gosia
Dodano opinię: 25.09.2017
Czy dobrze rozumiem, że na podwójna porcje potrzebuje 500 g mąki?
Gosia
Dodano opinię: 25.09.2017
Przepraszam, źle przeliczyłam 1,5 szklanki to 250g+ 125 g czyli 375 g. Podwójna porcja to 750 gram. Dobrze rozumiem? Bo moje szklanki nie mają 250 gram.
MadziaLenka
Dodano opinię: 03.10.2017
Druga książka już w domu od wczoraj 🙂 , bułeczki zrobione zmieszałam mąkę pszenną z pełnoziarnista i jest super pozdrawiam 🙂
Paula
Dodano opinię: 07.12.2017
Dla 4latki na wyprawę do kina. Dzis z suszoną śliwką i kawałkami czeko…. 😉
JoannaAnna
Dodano opinię: 12.01.2018
U mnie klapa. Zakalec. Główny plus za wkurzenie mnie na tyle, że w sylwestra o 17 oblatywalam sklepy w poszukiwaniu drożdży. Te z innego przepisu, pomidorami suszonymi- wyborne. Zamrożone w małych porcjach dla córy i do dziś miałam dla niej pieczywo bez soli i chemii. Dziś lub jutro zabieram się za inne drożdżowe. Super się rozmrażają, nawet jak zapomnę wieczorem to 20 sek w mikrofali i mam ciepłą bułę na śniadanie. Jednak u mnie okazało się że pośpiech i błyskawicznosc się nie opłaca.
Agnieszka
Dodano opinię: 08.02.2018
Ja zrobiłam eksperyment i dałam 1 szkalanke maki gryczanej i resztę zwykłej pszennej. Wyszły mocno kruche w sumie dobrze bo łatwiej było córce je pogrysc bo ma 11 mcy i tylko 2 dolne zęby.
Czy jak zrobię w oryginale z samej maki pszennej to nie są takie kruche?
Czy jakoś można je ulepszyć żeby zrobić z m. Gryczanej albo innej pełnoziarnistej mąki i żeby były smaczne? Sama jestem na diecie redakcyjnej i niektóre przepisy modyfikuje pod siebie. A książka jest naprawdę super 😉 dużo pomysłów na smakołyki.
Karolina
Dodano opinię: 14.02.2018
Czy można dodać zamiast mleka krowiego jogurt naturalny? Syn nie może jeść mleka krowiego
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.02.2018
Użyj roslinnego.
Katajerzyna
Dodano opinię: 06.04.2018
Czy takie bułeczki nadają się dla 8miesięcznego dziecka?bez przypraw ewentualnie w wersji wytrawnej(brak zębów więc chcemy dac ze środka miękką część do pociumkania)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.04.2018
Jasne.
Maja
Dodano opinię: 10.04.2018
Czy próbowałyście kiedyś mrozić ciasto podstawowe żeby w razie kompletnego braku czasu tylko wyjąć, dodać resztę składników i upiec bez zakalca? Tak na logikę powinno być ok
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.04.2018
nie, nie próbowałyśmy.
aśka
Dodano opinię: 19.06.2018
czy mogę zastosować drożdze zamiast proszku do pieczenia? a jesli tak to w jakiej proporcji
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.06.2018
To przepis i proporcje na proszek do pieczenia, ale mamy na blogu przepisy na bułeczki na drożdżach, zapraszamy.
Antosiowa mama
Dodano opinię: 22.06.2018
Mega te bułeczki są ? super kruche mięciutkie ? my zrobiliśmy wersję wytrawną z mozarella, Oregano i czosnkiem. Mąka orkiszowa i pszenna w proporcjach 1:1 i naprawdę wyszły smaczne ??? dziękujemy za przepis ?
Magdalena
Dodano opinię: 30.06.2018
Dlaczego wychodzą takie wilgotne w środku ? Wszystko dodane zgodnie z instrukcja po wystygnięciu z wierzchu chrupiące środek mokry ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.07.2018
Cięzko powiedzieć.
Daria
Dodano opinię: 16.09.2018
Mi tez takie wyszly
Eliza
Dodano opinię: 28.07.2018
Czy można dodać oleju kokosowego albo rzepakowego albo z winogron zamiast masła.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 30.07.2018
Możesz spróbować z olejem koko.
Katarzyna
Dodano opinię: 12.10.2018
Może być masło orzechowe?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 12.10.2018
W przepisie? nie:(
Katarzyna
Dodano opinię: 19.08.2018
Mleko krowie chyba nie bardzo się nada dla 10-miesięczniaka ?
Bezpieczniej będzie roślinne ?? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.08.2018
Jako składnik potrawy mleko możesz podac.
Daria
Dodano opinię: 16.09.2018
Witam czy do ciasta mozna dodac amarantusa ekspandowanego czy lepiej nim posypac bułeczki??? Urosna w ogole??? Pozdrawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.09.2018
Można, n8e powinno to w nicyzm orzeszkodzić, bo popping jets lekki.
Katarzyna
Dodano opinię: 12.10.2018
Mogę zmienić masło na masło orzechowe?
Maja
Dodano opinię: 22.10.2018
Jakieś takie zakalcowe mi wyszły 🙁 Choć pyszne. Sama zjadłam 😛 Dziecku się bałam dawać 😛
I nie wiem czemu tak wyszło?
Ciasto w ogóle było bardzo lepkie, strasznie ciężko było z niego coś robic musiałam moczyć ręce w zimnej wodzie. Tak chyba nie powinno być?
Iwetka
Dodano opinię: 07.01.2019
Czy zamiast masła moze być bio mus kokosowy z Lidla?albo domowe masło klarowane?córka ma alergię na bmk
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.01.2019
Tak, ale w takiej konsystencji jak masło
Anka
Dodano opinię: 07.01.2019
Czy mąkę pszenną można zamienić na jakaś bezglutenową?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.01.2019
możesz spróbować połączyć mąkę ryżową z mąką kukurydzianą.
Karina
Dodano opinię: 07.01.2019
Czy z mąki orkiszowej też wyjdą?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.01.2019
tak:)
Kasia
Dodano opinię: 09.01.2019
No u mnie z wierzchu twarde ale chrupiące a w środku no nie wiem czy zakalec czy nie. Nie lepi się to ale wyrośnięte idealnie nie jest. Dodałam syrop daktylowy jedynie a reszta jak w przepisie, masło temp. pokojowa. Dziecko nie dało się powstrzymać 🙂
Daria
Dodano opinię: 09.01.2019
Trzeba uważać przy gazowym piekarniku. U mnie 200 stopni to za dużo. Dół przypieczony, góra biała. Ale to kwestia piekarnika. Pora w końcu kupić elektryczny.
Iwona
Dodano opinię: 09.01.2019
Ja dałam mleko prosto z lodówki i udały się 😉 i piekłam bez termoobiegu – nie jest zaznaczone w przepisie (20min w 200°). Bułeczki wyszły i smakują mi i mojej małej, przepis już poleciłam dalej, bo warto 😉 zastanawiam się tylko ile drożdży dać zamiast proszku do pieczenia? Sądzę że byłyby jeszcze lepsze, szczególnie słodka wersja 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.01.2019
Pewnie, że możesz dodać drożdże, ale celowo ich nie iżylyśmy, bo to wersja ekspres?
Joanna
Dodano opinię: 14.01.2019
Czy można dodać zamiast żóltego sera mozarelle i np. szynke w kawałkach? dla dzieci 18 m-cy
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.01.2019
Tak
Justyna
Dodano opinię: 16.01.2019
W smaku pycha, tylko chrupiące trochę za bardzo dla mojego roczniaka. Zinterpretowałam ciepłe masło jako rozpuszczone, ale w kruchym cieście zimny tłuszcz daje kruchość, więc nie wiem gdzie błąd :/
Gosia
Dodano opinię: 21.01.2019
Właśnie zrobiłam dla siebie (nie dla dziecka) bo nie miałam pieczywa w domu 🙂
Wyszły super. Zamiast mleka dodałam wody, bo też nie miałam w domu – tak to jest jak człowiek chory ;p dodałam też trochę twarogu.
Bułeczki rewelacyjne. Na wierzchu posmarowałam białkiem. Polecam bardzo
Sylwia
Dodano opinię: 22.01.2019
A czy mogę zrobić tą podstawową wersję dla córki którą na 7 miesięcy? Zastanawiam się z uwagi na mleko w przepisie.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.02.2019
Możesz
Maja
Dodano opinię: 24.01.2019
Kucharz ze mnie żaden więc spytam – jak dodać tą laskę wanilii? w całości? posiekać? czy przekroić i wysypać ziarenka?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.01.2019
Przekrój wzdłuż i zeskrob łyżeczką ziarna.
Ania
Dodano opinię: 24.01.2019
Pyszne, szybkie – czego chcieć więcej… To nasza pierwsza, ale nie ostatnia próba 🙂
Ania
Dodano opinię: 25.01.2019
trochę jak angielskie scony ? i naprawdę ekspresowe ? ja wolę te z serem dodałam suszone pomidory, rewelka!
KAROLINA
Dodano opinię: 19.05.2019
Bułeczki super. Ja dodałam odrobinę soli. Na kilka dałam słonecznik i posypałam odrobiną papryki słodkiej. Zajęło to około 25 minut z pieczeniem, czyli szybciej, niż miałabym iść do piekarni.
Ami
Dodano opinię: 11.08.2019
Świetny przepis, dzięki. Nie miałam możliwości kupienia sobie dzisiaj pieczywa (niedziela) i szukałam szybkiego przepisu. Jedyne co to dodałam jednak trochę soli do ciasta. Mam zamiar wypróbować też wersję słodką 🙂
Kasia
Dodano opinię: 18.08.2019
Dziękuję za przepis, bułeczki pyszne! Pięknie wyrosły, mam piekarnik parowy więc myślę że i on pomógł. Pozdrawiam
Danuta
Dodano opinię: 01.09.2019
A mi nie wyszły i tylko dlatego bo jest napisane że ciepłe masło a ciepłe masło w ogólnym rozumieniu to roztopione a tu chodziło o masło w temperaturze pokojowej. Szkoda że kolejny przepis nie napisane dokładnie ;( i mój zmarnowany czas
Pozdrawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 18.09.2019
przepis jest napisany prawidłowo. Gdy mowa o rozpuszczonym maśle, to jest napisane w wykonaniu, żeby je rozpuścić. Pozdrawiamy serdecznie i życzymy powodzenia następnym razem!
Paula
Dodano opinię: 07.09.2019
Czy kawałek takiej bułeczki bedzie sie nadawal dla 8 miesięcznego bobasa „do pociumkania” ? Czy moze lepiej drożdżowe?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.10.2019
lepiej drożdżowa, bo nie jest taka sucha.
Katarzyna
Dodano opinię: 24.09.2019
Czy ciasto można wyrobić wieczorem i zostawić na noc, np. w lodówce?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.10.2019
nie
Paulina
Dodano opinię: 28.09.2019
W trakcie pieczenia byłam pewna że nie wyjadą bo dałam za zimne masło, wyszły lekko kruche z wierzchu ale i tak przepyszne. Dzisiaj były na kolację, a jutro zrobimy świeże na śniadanie 😀
Magda
Dodano opinię: 16.12.2019
Zrobione ekspresem trochę twarde z góry i krusza się ale i tak za jadam ze smakiem ?
Kaśka
Dodano opinię: 29.12.2019
Rewelacja, prosty przepis i pyszne bułeczki
Emilka
Dodano opinię: 18.01.2020
To są dokładnie te bułeczki angielskie znane jako scones (wersja slodka). Zrobilam oczywiscie z tego przepisu i sa super 🙂
Agnieszka
Dodano opinię: 28.01.2020
A oregano może być suszone?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2020
tak
Ola
Dodano opinię: 29.01.2020
Przepyszne!
Robiłam dwa razy w ciągu jednego dnia 🙂 tylko mam pytanie odnośnie ilości mąki, czy możecie panie podać ile jest tej mąki w gramach? Raz zrobiłam 1.5 szklanki to nie mogłam odkleić od rąk a potem dałam ok 350 g to ciasto miało konsystencję ciastoliny dla dzieci 🙂
Krystyna
Dodano opinię: 09.02.2020
Zrobiłam dzisiaj na kolacje…produkty dałam 'na oko’ , Do wersji słonej – trochę soli, ręce „oliwiłam”, wierzch przekroiłam posypałam serem tarty. Pycha. Druga wersję + cukier, około 2 łyzeczek, cukier limonkowy, trochę anyżku mielonego, wierzch posmarowałam mlekirm posypałam czrnuszka…Przepyszny przepis – dziekuję. Pozdrawiam!
Kasia
Dodano opinię: 29.02.2020
Od jakiego wieku można je podawać?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.03.2020
tak
Iza
Dodano opinię: 02.03.2020
Bułeczki są pyszne, ale trochę się zmartwiłam. W przepisie na słodko mowa o miodziem, mleku czy też proszku do pieczenia.. Czy dla 9-miesięczniaka jest to wszystko ok? Uwielbia zjadać te bułeczki, ale miód może zawierać botulinę, która co prawda ginie w wysokiej temperaturze… Mleko teoretycznie też dopiero po 1 r.ż. Nie wiem teraz, czy nie poczekać z tym przepisem do skończenia tego roku.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.03.2020
Mleko jako składnik potrawy można przed 1 rż, miód po roku, ale nie musisz osładzać, proszku do pieczenia jest mała ilość.
Paulina
Dodano opinię: 08.03.2020
Od dawna was śledzę dziewczyny wasze przepisy są w dechę ?dziś poraz drugi piekę wasze bułki- pierwsze poszły do śmietnika jak okazało się że dzieci do mąki ,której użyłam dodały piasku dla chomików..ładnie wyglądają a jak smakowały dam znać jutro.
Anka
Dodano opinię: 15.03.2020
Upiekłam wczoraj po raz pierwszy, wyszły fantastyczne- smaczne i chrupiące! W wersji wytrawnej bez żółtego sera, dzieci zachwycone jadły bez żadnych dodatków!
To moje pierwsze bułki jakie w życiu upiekłam! Bardzo dziękuję za expressowy przepis!
Sauer
Dodano opinię: 27.03.2020
Wyszły piękne i chrupiące. Ale w smaku beznadziejne a wręcz nawet bym powiedziała że po prostu niedobre. Cóż… Ptaszki się najedzą.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.03.2020
i oby im smakowało.
Ina
Dodano opinię: 28.03.2020
Dopiero zaczynamy przygodę z rozszerzaniem (mały ma 7 miesięcy), więc nie wiem jak to jest. Chciałabym zrobić synkowi bułeczki żeby spróbował (na razie były warzywa i owoca do rączki), ale przecież do roczku nie można mleka. Idzie je czymś zastąpić w tym przepisie? Z góry dziękuję za odpowiedź:)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.04.2020
Mleko można podawać jako składnik potrawy. Nie podaje sie do picia.
Weronika
Dodano opinię: 02.04.2020
Czy macie może doświadczenie w pieczeniu bułeczek w piekarniku gazowym? Nie wiem czy próbować skoro nie mogę dać grzania z góry czy termoobiegu. Tak samo z innymi buleczke mi z waszych przepisów. Które by się nadawały do piekarnika gazowego?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.04.2020
nie mamy, ale może ktoś inny?
Aneta
Dodano opinię: 03.04.2020
czy można to ciasto zblendować zwykłym blenderem ręcznym lub w blenderze kielichowym ? czy powinien być ten dół z siekaczami… ???
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.04.2020
nie da rady.
Marta
Dodano opinię: 04.04.2020
Jakiej wielkości kulki się formuje i jak duże wyrastają? U mnie dosłownie tylko minimalnie urosły. Coś mogło byc tego przyczyną?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.05.2020
zimne składniki z lodówki.
Basia
Dodano opinię: 14.04.2020
Poniosła mnie fantazja i zamiast bułeczek zrobiłam chałkę. Nie polecam 😉 w środku zrobił się zakalec a skórka jest trochę twarda i źle się kroi. Następnym razem zrobię bułeczki bo przepis jest super ekspresowy
Eliza
Dodano opinię: 20.04.2020
Czy to normalne że są bardzo kruche?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.04.2020
jeśli masło nie było ciepłe.
Justyna
Dodano opinię: 20.04.2020
Mam pytanie odnośnie mleka mój synek ma dopiero 10 miesięcy czyli do przepisu muszę użyć roślinnego lub wody? Czy jeśli taka niewielka ilość i po obrobce termicznej to może być mleko krowie z kartonu?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.04.2020
możesz krowiego, krowiego nie podajemy do picia do 12 m, do dań można dodawać.
Issa
Dodano opinię: 21.04.2020
Zrobilam z cukrem z prawdziwą wanilią i kruszonką. Wyszło c-u-d-o! Robią się blyskawicznie, a mam w domu miesięczne dziecko i 2.5-latka, wiec przepis na wagę złota ☺☺☺
Kasia
Dodano opinię: 21.04.2020
Mi się udało zwykłym starym mikserem. Ale masło rzeczywiście musi być miękkie
Justyna
Dodano opinię: 22.04.2020
Witam, piszę kolejny raz bo poprzedni komentarz został usunięty….chodzi o mleko czy można dać do przepisu krowie dla dziecka 10 miesięcy, czy należy zastąpić wodą bądź roślinnym. Pytam bo wszędzie trąbią że d 12 miesiąca nie wolno podawać? To jak w końcu jest z tym mlekiem 🙂
pozdrawiam
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.04.2020
Mleko krowie może być podawane przed rokiem jako składnik potrawy, nie może być podawane do picia jako mleko zastępcze za mleko podstawowe.
Sylwia
Dodano opinię: 01.05.2020
Witam. Czy można tu użyć innej mąki niż pszenna? Np żytnia, jaglana lub orkiszowa
alaantkoweblw
Dodano opinię: 17.06.2020
Oczywiście, orkiszowa na pewno da radę.
Iza
Dodano opinię: 15.07.2020
Bułeczki wyszły przepyszne! Dodam jeszcze że my z uwagi na alergie robiłyśmy na dobrej jakości maśle roślinnym i mleku migdałowo-orkiszowy. Pięknie wypieczone, szybko się robi i uszy się trzęsą przy jedzeniu:)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.07.2020
Cieszymy się 🙂
Patrycja
Dodano opinię: 07.09.2020
Wyszły tragedia, słaba ze mnie kucharka… w środku zakalec, twarde jak nie wiem, nie dość ze wyszło mi 6 sztuk to takie malutkie jak 1/5 normalnej kajzerki. Całkiem inaczej niż u was… nie urosły wcale i zakalec max.. mleko podgrzewały z masłem w thermomix na 37 % przez 3 min… czy to za długo? Był jakiś przepis na słodkie bulki z mlekiem i właśnie tak tam było… może błędem było to jednak ze te masło się roztopiło a nie ze było miękkie po prostu ? Następnie wyrabiałam 3 min w thermomix i mimo takiej samej proporcji skaldnikow ciasto było takie mokre ze lepiło się do rak, nie mogłam wgl zrobić kulek, po dodaniu około 30 g maki było już ok. Spróbuje jutro zrobić po prostu z ciepłymi składnikami i aby wyrobic w thermomix… możliwe ze te składniki były aż za ciepłe
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.09.2020
To nie kwestia złej kucharki 😉 masło powinno być miękkie, nie może być płynne. Spróbuj zrobić je ręcznie- to nic trudnego 🙂
Asia
Dodano opinię: 12.11.2020
Wyszły trochę zakalcowate, co mogło pójść nie tak? Składniki miałam w temperaturze pokojowej, piekarnik nagrzany, wyrabiałam ręcznie, wyszło mi 7 sztuk.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.11.2020
A która wersja była robiona? Ta z serem może robić takie wrażenie. Inna przyczyna to za krótki czas pieczenia- to niestety bardzo zależy od piekarnika. Jeśli z zewnątrz już były ok, a w środku jeszcze nie do końca, to trzeba wydłużyć czas pieczenia i pod koniec nakryć je z wierzchu, żeby się bardziej nie spiekały.
Asia
Dodano opinię: 24.11.2020
Z serem, być może trzeba dłużej potrzymać w moim piekarniku.
Agnieszka
Dodano opinię: 15.12.2020
Jak na taką prostotę robienia, wyszły pyszne. Nie znam się za bardzo na gotowaniu i to przepis dla mnie idealny ?. Wyszły trochę kruche ale u mnie to kwestia masła prosto z lodówki plus trochę za krótkiego wyrabiania. Ale takie coś to żaden problem ?
Kasia
Dodano opinię: 27.12.2020
Zrobiłam, ale niestety w środku zakalec, niewiele urosly. Masło mięciutkie, mleko z szafki a nie lodówki, nie wiem co było przyczyną 🙁 piekłam bez termoobiegu, może to tego wina?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.12.2020
Ciężko ustalić przyczynę.
Kasia
Dodano opinię: 14.01.2021
Piekłam po raz pierwszy ale wyszły mi jakieś twarde.mleko wyciągłam z lodówki po piętnastu minutach połączyłam z ciastem może za zimne?i podczas wyrabiania miałam mokre ciasto takie klejące czy takie ma być przy takiej ilości masła? I na jakim obiegu piec bo miałam ustawione wiatrak a potem zmieniłam na góra dół? Z czym podawać wersję wytrawną w sensie czym smarować bułkę?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Najlepiej góra-dół ustawić. Skłądniki w temperaturze pokojowej. A do bułki- twarożek, hummus i inne pasty kanapkowe- jest ich u nas psoro
Asia z Sielankowej
Dodano opinię: 20.02.2021
Te bułeczki będą często gościły u nas na śniadaniu 🙂 proste, szybkie i bardzo pyszne :). Za pierwszym razem wyszły idealne. Wszystkie składniki ok 45 min w temp pokojowej, mój 3,5 letni kucharz wyrabiał ciasto, piekarnik grzanie góra-dół, po 20 min pieczenia przedłużyłam czas o parę minut bo po rozkrojeniu jednej bułeczki była trochę mokra. Polecam 🙂
Anna
Dodano opinię: 21.10.2021
Co robię nie tak ciasto jest zbite strasznie…
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Czy wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej? Może trzeba tez zmniejszyć ilość mąki (różnią się wilgotnością).
Olaaaaa
Dodano opinię: 16.01.2022
Chciałam zapytać czy można dawać niemowlakowi 8 msc mleko krowie ?? Jest dużo ciekawych przepisów ale np suszone pomidory ,pomidory w puszce zawierają sól a nie zaleca się używać soli ,więc jak to rozumieć ???
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.02.2022
Mleko jako składnik potrawy można, jako napój nie- bo zastępuje mleko mamy lub mm. Obecnie można znaleźć wiele produktów, które nie zawierają soli, a jeśli jest jak np. w pomidorach suszonych, to w potrawie ta ilość jest znikoma i od czasu do czasu można skorzystać.