Wiadomo, natka pietruszki to bogactwo żelaza i witaminy C. Ale jak ją jeść? Może tak?
Składniki:
ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 7 g suchych drożdży
pesto
- 2 pęczki natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki orzechów/płatków migdałów
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- szczypta pieprzu
- opcjonalnie 2 łyżki tartego parmezanu
Drożdże wymieszaj z mąką. Dodaj olej, a następnie powoli dolewaj wodę, mieszając ciasto łyżką. Gdy już wszystkie składniki będą na stolnicy, wyrabiaj ciasto około 3 minut
Przełóż ciasto do miski wysmarowanej oliwą, przykryj ściereczką i odstaw, by wyrosło (około 2 godziny).
Przygotuj pesto. Do Blendera Molekularnego Ronic Zyle Led II przełóż natkę, czosnek, oliwę, orzechy/migdały, pieprz, parmezan. Naciśnij program Paste. Blender w chwilę zrobi ze składników pesto. Polecamy go rownież do wyrobu mlek roślinnych, masła, past kanapkowych, sorbetów czy gotowania zup. Nasze przepisy z wykorzystaniem tego blendera znajdziesz tutaj (Quiche) i tutaj (Krem z kalafiora)
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na średnicę około 32cm, przełóż na blaszkę wyłożoną papierem i posmaruj pesto. Pozostałą część pesto odłóż.
Piecz w temperaturze 200’C z termoobiegiem przez około 10 minut. Kontroluj stopień zrumienienia. Pamiętaj, kazdy piekarnik jest inny, więc zawsze należy kontrolować proces pieczenia.
Foccacię możesz zjeść, maczając w pozostałym pesto lub w oliwie z ziołami.
Z tej porcji wychodzą dwie foccacie. Ja ciasto na jedną porcję, po wyrośnięciu, odkładam do lodówki i korzystam z niego następnego dnia (wyjmij z lodówki i odstaw do ponownego wyrośnięcia).
Wpis powstał we współpracy z firmą Ronic.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (28)
Natka
Dodano opinię: 01.12.2017
Wygląda smakowicie 🙂 A z jaką mąką to robiłyście? Próbowałyście może z pełnoziarnistą? Albo chociaż pół na pół?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.12.2017
Na pszennej. Ale z orkiszową też robiłam.
Natka
Dodano opinię: 03.12.2017
Tak, tak ja wiem że w przepisie jest pszenna, miałam na myśli czy pszenna zwykła (450/550/650) czy pełnoziarnista. Orkiszowa zdaje się też jest dostępna i w wersji „oczyszczonej” i pełnoziarnistej. Ja preferuję oczywiście pełnoziarnistą ale wiem że nie każdy przepis się na niej uda… stąd moje dopytywanie się 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.12.2017
Zwykła. Gdy chodzi nam o pelnoziarnistą, dodajemy informację:)
Aga
Dodano opinię: 02.12.2017
Zamiast suchych drozdzy mam swieze ile dodac?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 10.12.2017
Tak.
Karolina
Dodano opinię: 10.12.2017
Mój wybredny syn pochłonął to danie! Jesteście wielkie!
Ania
Dodano opinię: 11.12.2017
Hmm a dlaczego ten przepis jest 8+? Nie nadaje się dla młodszych dzieci?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.12.2017
Decyzja rodzica. My nie podawałysmy wczesniej.
Agnieszka
Dodano opinię: 21.10.2018
A dlaczego nie podawałyście?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.10.2018
Bo nasze dzieci na początku jadły dania gotowane, kasze, itd.
Agata
Dodano opinię: 12.12.2017
Te pomysły sa rewelacyjne, nawet nie muszę zadręczać się pytaniami, co zrobić na obiad moim maluchom, bo wystarczy, że tu zajrzę i pomysł zawsze jest strzałem w dziesiątkę! A że blender jest ekstra też jestem w stanie uwierzyć, bo z formą Ronic miałam już kiedyś do czynienia i wiem, że mają super produkty, więc kto wie, może teraz skuszę się na takie cudo 😉
Paulina
Dodano opinię: 27.02.2018
Czy pesto z natki można zastąpić np. bazyliowym?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.02.2018
Jak najbardziej.
Magda
Dodano opinię: 04.10.2018
czy mozna mrozic juz upieczona foccacie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.10.2018
tak
Ania
Dodano opinię: 16.10.2018
a od kiedy i jakie orzechy można podawać ?
Pozdrawiam ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.10.2018
W postaci sproszkowanej od kiedy zechcesz, a w całości najszybciej po roku, a najlepiej wówczas, gdy zobaczysz, że dziecko sprawnie rozdrabnia pokarm i poradzi sobie z twardszym orzechem.
Justyna
Dodano opinię: 14.02.2019
Ile świeżych drożdży ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 18.02.2019
7 gramów drożdży instant = 25 gramów drożdży świeżych
Magda
Dodano opinię: 15.02.2019
Myślicie że wyjdzie z 1 szklanką pszennej i 2 szklankami chlebowej ? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.02.2019
Powinno
Monika
Dodano opinię: 22.02.2019
A czy pesto można zrobić z suszonej natki?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.02.2019
Nie
Magda
Dodano opinię: 16.01.2021
A czy świeże drożdże trzeba rozpuścić najpierw ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Tak, świeże najpierw rozpuszcamy.
Karolina
Dodano opinię: 23.11.2021
Mi wyszła taka bardzo chrupka i twarda. Dla dorosłych super ale dla niemowlaka??? Moja córka bardzo szybko zrezygnowała z jedzenia bo rozmiękczenie kawałków trwało zbyt długo. Chyba musimy poczekać na komplet zębów żeby skorzystać z tego pomysłu 😉.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2021
Możesz dla niej też spróbować dodać do cista mniej mąki.