Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

09 września 2021

Gofry bananowo-dyniowe

Gofry bananowo-dyniowe polecają się na obiad, śniadanie, podwieczorek i kolację:)) Tak, tak! Możecie je jeść cały dzień, ale i tak nie dotrwają do kolejnego posiłku, bo są tak pyszne, że znikają od razu! Najważniejsza przy gofrach jest dobra gofrownica (my mamy taką KLIK) Składniki na gofry dyniowe: 1 szklanka gęstego puree z dyni, 1 mały,...

Gofry bananowo-dyniowe

polecają się na obiad, śniadanie, podwieczorek i kolację:))
Tak, tak! Możecie je jeść cały dzień, ale i tak nie dotrwają do kolejnego posiłku, bo są tak pyszne, że znikają od razu!

Najważniejsza przy gofrach jest dobra gofrownica (my mamy taką KLIK)

Składniki na gofry dyniowe:

  • 1 szklanka gęstego puree z dyni,
  • 1 mały, dojrzały banan,
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka,
  •  3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu,
  •  3/4 szklanki mąki orkiszowej/ pszennej,
  • 1/3 szklanki oleju w kubeczku + pędzelek – do smarowania gofrownicy,
  • opcjonalnie dla starszaków po 24 m -2 łyżeczki cukru trzcinowego.

Puree z dyni powinno być dokładnie odsączone z nadmiaru wody.

Włącz gofrownicę. Nie podnoś klapy. Niech się nagrzewa:)

Białka oddziel od żółtek i ubij w miseczce na pianę.

Do dużej miski przełóż puree z dyni, rozgniecionego banana, żółtka, 3 łyżki oleju, 1/2 szklanki mleka i wymieszaj mikserem. Dodaj mąkę, cynamon, proszek, ponownie zmiksuj. Dodaj pianę z białek i wymieszaj wszystko łyżką.

Nakładaj po dwie łyżki masy na kratki gofrownicy i od razu ją zamknij. Piecz ok. 4-5 minut wg instrukcji producenta. Gotowe gofry przełóż na kratkę do ostygnięcia. Gotowe!

gofry



Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (85)

Marysia

Dodano opinię: 26.09.2019

Mam pytanie o proszek do pieczenia… czy jest wprost mówiąc okej? Czy do któregoś miesiąca lepiej go unikać w daniach? Mam prawie 10
Miesięcznego syna i nie wiem czy zrobić mu takie gofry ze względu właśnie na proszek

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.09.2019

pół łyżeczki na taką ilośc gofrów nikomu nie zaszkodzi:)

Kasia

Dodano opinię: 01.12.2019

A ja się zastanawiam nad dobrocią kupowanego proszku do pieczenia, bo a.) ma często mąkę pszenną = gluten, pszenica, glifosat, GMO, b.) ma fosforany = podejrzewa się, że związki fosforu łączą się z pierwiastami śladowymi w nierozpuszczalne sole i tracimy cenne minerały. Ja zrobiłam sobie domowy proszek do pieczenia z sody, kamienia winnego i mąki ziemniaczanej (przepis z google). Działa perfekcyjnie a ja nie zastanawiam się czy truje swoje dziecko. Wypieki bezglutenowe są faktycznie bez śladowych ilości glutenu.

Anita

Dodano opinię: 29.12.2020

Ja nie dawałam w ogóle proszku i wyszły i tak super. Moja córcia je uwielbia ?

Martyna

Dodano opinię: 26.09.2019

Przepis genialny! Wyprobujemy na weekend ? u nas dzisiaj rządziły gofry szpinakowe ? razem z córeczką nazwałyśmy je Shrek’owe ?

Ania

Dodano opinię: 26.09.2019

Mam pytanie czy gofry wyjdą jeśli nie będzie w nich piany z białek? Dziecko z alergią bmk a ponadto białko w jajku też go uczula…

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.09.2019

wyjdą, ale mogą nie być takie puszyste.

Kasia

Dodano opinię: 26.09.2019

Możesz ubić pianę z zalewy w której jest ciecierzyca w puszce, działa jak białka jajek. Pozdrawiam

Kamila

Dodano opinię: 20.10.2021

A czy jakas maka bezglutenowa typu ryzowa, tapioka ,kukurydziana, wchodza w gre ?

Daria

Dodano opinię: 26.09.2019

Jutro probujemy 🙂 pytanie co zamiast mleka mozna dodac? gofrownica rzeczywiście super, u nas w domu bylo wiele i ta jest najlepsza od czasu starej babcinej 🙂 pozdrawiamy

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.09.2019

mleko roslinne np. owsiane

Monha

Dodano opinię: 14.03.2021

Z owsianym nie wyszło, tragedia, wszystko do kosza…

kasia

Dodano opinię: 26.09.2019

Jak odsączyć pure z nadmiaru wody?? podpowiedzcie kuchennemu laikowi??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.09.2019

na sitku o małych oczkach, na gazie, jak postoi chwilę to puree zmiksowane to samo zacznie puszczać wodę.

agnieszka

Dodano opinię: 24.10.2019

W tetrę wkładam dynie. Zawijam….. i skręcam skręcam skręcam coraz ciaśniej a woda pięknie spływa a dynia zostaje sucha w tetrze. Wychodzi kuleczka jak Śnieżka hehe

Daria

Dodano opinię: 26.09.2019

puree z dyni robię piekąc dynię przez 1h w 200st, potem blenduję. W jaki sposób mam odsączyć z tego wodę? Przez gazę? I właściwie dlaczego to robić? 😉

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.09.2019

jak takie gotowe puree postoi np. w miseczce to sama zobaczysz, że i tak zbierze się jeszcze dużo wody i ją odlej:)) nic więcej, i tak, mozesz położyć na gazie, będzie szybciej.

Alicja

Dodano opinię: 27.09.2019

A pisałyście że mrozicie takie puree. W czym? Woreczki jakieś czy pojemniki ? Nie wiem jak się za to zabrać ?

Paulina

Dodano opinię: 26.09.2019

Przepis wydaje się być super, tylko Córka jest uczulona na białko jajka, czy da się jakoś zastąpić w tym przepisie jajko?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.09.2019

niestety nie:((

Asia

Dodano opinię: 26.09.2019

A może siemię lniane? ?

Aneta

Dodano opinię: 16.12.2021

a może aquafaba? da się ubić na pianę

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

aquafaba będzie ok

Iza

Dodano opinię: 26.09.2019

Ile gofrów wychodzi z tego przepisu? Wszyscy w domu jesteśmy łasuchami i nie wiem czy od razu podwajać składniki ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.09.2019

ok 8

Magda

Dodano opinię: 26.09.2019

A czy wyjdą z maki bezglutenowej ? Jeśli tak to jaka polecacie ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 26.09.2019

pomieszaj ryżową z jaglaną , albo na samej ryżowej.

Anna

Dodano opinię: 26.09.2019

A ja zapytam o tą dynie, surowa? Zblendowana? Tak? Czy ugotować na miękko i zgnieść?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 12.10.2019

dokładnie upiec lub ugotować i zblendować na papkę, tak by było jak najmniej wody, odkładnie odsączyć z nadmiaru

Kaska

Dodano opinię: 26.09.2019

Proszę powiedziec jakiego mleka krowiego używacie (jakiej firmy), dziękuję

alaantkoweblw

Dodano opinię: 12.10.2019

pilos z Lidla

Paulina

Dodano opinię: 26.09.2019

Bialko można zastąpić ubitą pozostałością po odsączonej fasoli czy ciecierzycy konserwowej → 3 łyżki = 1 jajko

Dorota

Dodano opinię: 26.09.2019

Pure z dyni ? Proszę rozwinąć nie jestem mistrzynią w kuchni ale mistrzynią w jedzeniu ?

Kamila

Dodano opinię: 27.09.2019

Czy mogę je zrobić w tej gofrownicy w „serduszka”?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 12.10.2019

jeśli ma dużą moc to tak (ok 1100 W)

Magda

Dodano opinię: 27.09.2019

Gofry są przepyszne, polecamy całą rodzinką. Synek wsuwa już trzeciego.

lucy

Dodano opinię: 27.09.2019

pure z jakiej dyni? gotowanej ,pieczonej , na parze?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.10.2019

obojętnie:) tu akurat była upieczona.

Paulina

Dodano opinię: 28.09.2019

Mi wyszły w środku rzadkie trochę tak jak by były nie dopieczone, czy takie mają być? Czy to od banana?
Gofrownice mam dobra, do tej pory nigdy takie mi nie wychodziły.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 11.10.2019

dodaj więcej mąki, wszystko niestety zalezy od dyni.

Karolina

Dodano opinię: 06.10.2019

Heej o 5 rano dziecko budzi sie i krzyczy ze chce gofry ? na dowod zdjecie.. Takze serdecznie dziekuje za przepis ale o tej porze to chyba nie do konca ??

Karola

Dodano opinię: 06.10.2019

Zrobiłam w waflownicy, wyszły przepyszne 🙂

Beata

Dodano opinię: 24.10.2019

Gofry bez rewelacji zupełnie, mam wrażenie że surowe w środku, dziecko nie chciało ich jesc. Nie polecam. Tradycyjnie gofry są znacznie lepsze i chrupiące.

Noonks

Dodano opinię: 25.10.2019

Czy caly olej mozna dodać do ciasta? W sensie ten do smarowania gofrownicy 😉 standardowo jest to bardzo wygodne rozwiązanie, ale nie wiem jak ma sie do dziecięcych potrzeb 😉

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.10.2019

można

Mama Alexandra

Dodano opinię: 03.11.2019

U mnie niestety gofry nie wyszły, gofrownicę grzałem naprawdę długo. Po pierwszej partii gofrów zrezygnowałam i resztę ciasta wykorzystałam na placuszki ?

Aga

Dodano opinię: 07.11.2019

Czy można podać dziecku 7 miesięcy? Dopiero co zaczęliśmy rozszerzać dietę,3 dni blw za nami,wczesniej słoiczki ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.11.2019

można

Sylwia

Dodano opinię: 08.11.2019

Bardzo smaczne gofry, nie dodałam białka bo synek uczulony, ale i tak wyszły super. Fakt środek wydawał się jakby surowy ale wg mnie to przez dynie i banana?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.11.2019

tak

Beata

Dodano opinię: 08.11.2019

Czy ktoś próbował robić w słabszej gofrownicy? Mam o mocy 750?

Anna

Dodano opinię: 05.11.2020

Próbowałam w gofrownicy o mocy 900 W i wyszły tak sobie, pierwsze przywarły, kolejne wyszły ok, a nastepne znów do wyrzucenia. Wychodzi na to, że gofrownica musi mieć większą moc

Afromoc

Dodano opinię: 20.11.2019

Ale pyszne!!!! Polecam!

Joanna

Dodano opinię: 24.02.2020

Super. Zamiast banana dalam gruszke i dorzucilam amarantus i jest elegancko;)

Edyta

Dodano opinię: 15.03.2020

Co się stanie jeśli będę piekła w zwykłej słabej gofrowncy? Będą np.miekkie czy zupełnie nie wyjda, tzn.na przykład nie odkleja się? Tak się zachowały ziemniaczane gofry i się zmarnowały.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.03.2020

mogą sie niedopiec, rozklejać przy otwieraniu, ale to cieżko powiedzieć.

Daniela

Dodano opinię: 25.03.2020

Doskonałe! Jak zawsze wszystko wyszlo sprawnie i bez problemu. Dziekuje.

Magda

Dodano opinię: 27.05.2020

Nie mam gofrownicy. Czy mogę je upiec w formie placuszków na patelni?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 30.05.2020

tak

Sandra

Dodano opinię: 10.07.2020

A ja mam pytanie natury technicznej 😉 czy polecacie jakąś gofrownicę? Chcę kupić bo nie mamy a moje dziewczyny lubią gofry więc na pewno się przyda tylko nie wiem jaką…

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.07.2020

My od lat polecamy nieśmiertelne gofrownice marki Dezal, zobaczcie na ceneo, którą gofrownicę obie mamy KLIK.

Danka

Dodano opinię: 19.07.2020

Czy to nie za dużo oleju dla dzieciaczkow 7 miesięcy? To jedyne co mnie wstrzymuje przed ich zrobieniem…

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.08.2020

To przepis na 8 porcji, a na początku rozszerzania diety na pewno nie zje więcej niż 1.

Karolina

Dodano opinię: 14.10.2020

Gofry mi nie wyszły (kiepska gofrownica chyba albo źle odciśnięte puree), za to zrobiłam sztosowe placuszki ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.10.2020

I taką kreatywność szanujemy.

Karolina

Dodano opinię: 21.10.2020

Niestwty nie wyszły mi te gofry :/ ciasto w konsystencji było takie same jak na zwykle gofry jednak po otwarciu gofrownicy część gofra przywarła na górna płytę a część na Dolna. Mam dobrą gofrownice, była nagrzana. Ogólnie to gofry spalily się też. Dziwne :/

alaantkoweblw

Dodano opinię: 22.10.2020

Szkoda 🙁 może dynia była zbyt „mokra”

Zosia

Dodano opinię: 02.11.2020

Pychota! Dzięki 🙂 uratowaliście mi wieczór ❤️

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.11.2020

Jak go wykorzystałaś?

Ania

Dodano opinię: 05.11.2020

Rzeczywiście wszystko zależy od mocy gofrownicy, ja mam 900 W i widać ciut za słaba, pierwszy musiałam wyrzucić bo przywarł, kolejne po dłuższym nagrzaniu wyszły super, a następne znów przywarły :/

Marta

Dodano opinię: 22.11.2020

Wyszły świetnie, dzieci 2,5 latek i 8 latka się zajadały ?

Justi

Dodano opinię: 30.12.2020

Zamiast dyni daj puree z czerwonego buraczka i też są super 🙂

Kasia

Dodano opinię: 20.02.2021

Mam pytanie, właśnie zrobiłam gofry na śniadanie, niestety wyszły miękkie,ciasto było ok,gęste, fajne,inne gofry wychodzą dobrze, gofrownica też ok, co mogło się stać?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.03.2021

Pewnie trzeba dłużej trzymać w gofrownicy.

Ola

Dodano opinię: 31.03.2021

Wrzuciłam trochę pestek słonecznika do ciasta, mega!

Paula

Dodano opinię: 25.06.2021

A można pominąć pure z dyni? Albo zastąpić ja czymś innymi? Jutro rano będę pierwszy raz w życiu robić gofry 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 13.07.2021

Spróbuj dac więcej banana. A może wypróbuj jakiś inny nasz przepis na gofry? Jest ich sporo.

Aga

Dodano opinię: 11.09.2021

Jaka masz gofrownice?:)

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.12.2021

dezal

Malwina

Dodano opinię: 22.11.2021

Zrobiłam ze startą dynią (muscat) wyszły smaczniejsze niż z pieczonej 😀

Karolina

Dodano opinię: 22.12.2021

A jaką polecacie gofrownice?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2021

Sekretem udanych gofrów jest moc gofrownicy, min 1100 w My mamy tę: https://www.ceneo.pl/58691987#cid=32923&crid=327741&pid=17115 z Dezal

Aleksandra

Dodano opinię: 07.02.2022

Wersja wegańska na pianie z aquafaby też cieszyła się dużym entuzjazmem u dziecia 😉

Aleksandra

Dodano opinię: 17.08.2023

Właśnie zrobiłam i wyszły przepyszne. Nie miałam banana więc zastąpiłam jabłkiem papierówką, zamiast proszku dałam odrobinę wody (też zabrakło) i wyszło super pyszne 👍 odkąd używam przepisów alaantkowe wreszcie mój niejadek polubił próbowanie nowych potraw ❤️

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek