Gofry bananowo-dyniowe
polecają się na obiad, śniadanie, podwieczorek i kolację:))
Tak, tak! Możecie je jeść cały dzień, ale i tak nie dotrwają do kolejnego posiłku, bo są tak pyszne, że znikają od razu!
Najważniejsza przy gofrach jest dobra gofrownica (my mamy taką KLIK)
Składniki na gofry dyniowe:
- 1 szklanka gęstego puree z dyni,
- 1 mały, dojrzały banan,
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 płaska łyżeczka cynamonu,
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej/ pszennej,
- 1/3 szklanki oleju w kubeczku + pędzelek – do smarowania gofrownicy,
- opcjonalnie dla starszaków po 24 m -2 łyżeczki cukru trzcinowego.
Puree z dyni powinno być dokładnie odsączone z nadmiaru wody.
Włącz gofrownicę. Nie podnoś klapy. Niech się nagrzewa:)
Białka oddziel od żółtek i ubij w miseczce na pianę.
Do dużej miski przełóż puree z dyni, rozgniecionego banana, żółtka, 3 łyżki oleju, 1/2 szklanki mleka i wymieszaj mikserem. Dodaj mąkę, cynamon, proszek, ponownie zmiksuj. Dodaj pianę z białek i wymieszaj wszystko łyżką.
Nakładaj po dwie łyżki masy na kratki gofrownicy i od razu ją zamknij. Piecz ok. 4-5 minut wg instrukcji producenta. Gotowe gofry przełóż na kratkę do ostygnięcia. Gotowe!
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (85)
Marysia
Dodano opinię: 26.09.2019
Mam pytanie o proszek do pieczenia… czy jest wprost mówiąc okej? Czy do któregoś miesiąca lepiej go unikać w daniach? Mam prawie 10
Miesięcznego syna i nie wiem czy zrobić mu takie gofry ze względu właśnie na proszek
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.09.2019
pół łyżeczki na taką ilośc gofrów nikomu nie zaszkodzi:)
Kasia
Dodano opinię: 01.12.2019
A ja się zastanawiam nad dobrocią kupowanego proszku do pieczenia, bo a.) ma często mąkę pszenną = gluten, pszenica, glifosat, GMO, b.) ma fosforany = podejrzewa się, że związki fosforu łączą się z pierwiastami śladowymi w nierozpuszczalne sole i tracimy cenne minerały. Ja zrobiłam sobie domowy proszek do pieczenia z sody, kamienia winnego i mąki ziemniaczanej (przepis z google). Działa perfekcyjnie a ja nie zastanawiam się czy truje swoje dziecko. Wypieki bezglutenowe są faktycznie bez śladowych ilości glutenu.
Anita
Dodano opinię: 29.12.2020
Ja nie dawałam w ogóle proszku i wyszły i tak super. Moja córcia je uwielbia ?
Martyna
Dodano opinię: 26.09.2019
Przepis genialny! Wyprobujemy na weekend ? u nas dzisiaj rządziły gofry szpinakowe ? razem z córeczką nazwałyśmy je Shrek’owe ?
Ania
Dodano opinię: 26.09.2019
Mam pytanie czy gofry wyjdą jeśli nie będzie w nich piany z białek? Dziecko z alergią bmk a ponadto białko w jajku też go uczula…
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.09.2019
wyjdą, ale mogą nie być takie puszyste.
Kasia
Dodano opinię: 26.09.2019
Możesz ubić pianę z zalewy w której jest ciecierzyca w puszce, działa jak białka jajek. Pozdrawiam
Kamila
Dodano opinię: 20.10.2021
A czy jakas maka bezglutenowa typu ryzowa, tapioka ,kukurydziana, wchodza w gre ?
Daria
Dodano opinię: 26.09.2019
Jutro probujemy 🙂 pytanie co zamiast mleka mozna dodac? gofrownica rzeczywiście super, u nas w domu bylo wiele i ta jest najlepsza od czasu starej babcinej 🙂 pozdrawiamy
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.09.2019
mleko roslinne np. owsiane
Monha
Dodano opinię: 14.03.2021
Z owsianym nie wyszło, tragedia, wszystko do kosza…
kasia
Dodano opinię: 26.09.2019
Jak odsączyć pure z nadmiaru wody?? podpowiedzcie kuchennemu laikowi??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.09.2019
na sitku o małych oczkach, na gazie, jak postoi chwilę to puree zmiksowane to samo zacznie puszczać wodę.
agnieszka
Dodano opinię: 24.10.2019
W tetrę wkładam dynie. Zawijam….. i skręcam skręcam skręcam coraz ciaśniej a woda pięknie spływa a dynia zostaje sucha w tetrze. Wychodzi kuleczka jak Śnieżka hehe
Daria
Dodano opinię: 26.09.2019
puree z dyni robię piekąc dynię przez 1h w 200st, potem blenduję. W jaki sposób mam odsączyć z tego wodę? Przez gazę? I właściwie dlaczego to robić? 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.09.2019
jak takie gotowe puree postoi np. w miseczce to sama zobaczysz, że i tak zbierze się jeszcze dużo wody i ją odlej:)) nic więcej, i tak, mozesz położyć na gazie, będzie szybciej.
Alicja
Dodano opinię: 27.09.2019
A pisałyście że mrozicie takie puree. W czym? Woreczki jakieś czy pojemniki ? Nie wiem jak się za to zabrać ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 30.09.2019
https://alaantki.mda.pl/jak-zamrozic-dynie-i-co-pysznego-z-niej-zrobic/
Paulina
Dodano opinię: 26.09.2019
Przepis wydaje się być super, tylko Córka jest uczulona na białko jajka, czy da się jakoś zastąpić w tym przepisie jajko?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.09.2019
niestety nie:((
Asia
Dodano opinię: 26.09.2019
A może siemię lniane? ?
Aneta
Dodano opinię: 16.12.2021
a może aquafaba? da się ubić na pianę
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2021
aquafaba będzie ok
Iza
Dodano opinię: 26.09.2019
Ile gofrów wychodzi z tego przepisu? Wszyscy w domu jesteśmy łasuchami i nie wiem czy od razu podwajać składniki ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.09.2019
ok 8
Magda
Dodano opinię: 26.09.2019
A czy wyjdą z maki bezglutenowej ? Jeśli tak to jaka polecacie ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.09.2019
pomieszaj ryżową z jaglaną , albo na samej ryżowej.
Anna
Dodano opinię: 26.09.2019
A ja zapytam o tą dynie, surowa? Zblendowana? Tak? Czy ugotować na miękko i zgnieść?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 12.10.2019
dokładnie upiec lub ugotować i zblendować na papkę, tak by było jak najmniej wody, odkładnie odsączyć z nadmiaru
Kaska
Dodano opinię: 26.09.2019
Proszę powiedziec jakiego mleka krowiego używacie (jakiej firmy), dziękuję
alaantkoweblw
Dodano opinię: 12.10.2019
pilos z Lidla
Paulina
Dodano opinię: 26.09.2019
Bialko można zastąpić ubitą pozostałością po odsączonej fasoli czy ciecierzycy konserwowej → 3 łyżki = 1 jajko
Dorota
Dodano opinię: 26.09.2019
Pure z dyni ? Proszę rozwinąć nie jestem mistrzynią w kuchni ale mistrzynią w jedzeniu ?
Kamila
Dodano opinię: 27.09.2019
Czy mogę je zrobić w tej gofrownicy w „serduszka”?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 12.10.2019
jeśli ma dużą moc to tak (ok 1100 W)
Magda
Dodano opinię: 27.09.2019
Gofry są przepyszne, polecamy całą rodzinką. Synek wsuwa już trzeciego.
lucy
Dodano opinię: 27.09.2019
pure z jakiej dyni? gotowanej ,pieczonej , na parze?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.10.2019
obojętnie:) tu akurat była upieczona.
Paulina
Dodano opinię: 28.09.2019
Mi wyszły w środku rzadkie trochę tak jak by były nie dopieczone, czy takie mają być? Czy to od banana?
Gofrownice mam dobra, do tej pory nigdy takie mi nie wychodziły.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.10.2019
dodaj więcej mąki, wszystko niestety zalezy od dyni.
Karolina
Dodano opinię: 06.10.2019
Heej o 5 rano dziecko budzi sie i krzyczy ze chce gofry ? na dowod zdjecie.. Takze serdecznie dziekuje za przepis ale o tej porze to chyba nie do konca ??
Karola
Dodano opinię: 06.10.2019
Zrobiłam w waflownicy, wyszły przepyszne 🙂
Beata
Dodano opinię: 24.10.2019
Gofry bez rewelacji zupełnie, mam wrażenie że surowe w środku, dziecko nie chciało ich jesc. Nie polecam. Tradycyjnie gofry są znacznie lepsze i chrupiące.
Noonks
Dodano opinię: 25.10.2019
Czy caly olej mozna dodać do ciasta? W sensie ten do smarowania gofrownicy 😉 standardowo jest to bardzo wygodne rozwiązanie, ale nie wiem jak ma sie do dziecięcych potrzeb 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.10.2019
można
Mama Alexandra
Dodano opinię: 03.11.2019
U mnie niestety gofry nie wyszły, gofrownicę grzałem naprawdę długo. Po pierwszej partii gofrów zrezygnowałam i resztę ciasta wykorzystałam na placuszki ?
Aga
Dodano opinię: 07.11.2019
Czy można podać dziecku 7 miesięcy? Dopiero co zaczęliśmy rozszerzać dietę,3 dni blw za nami,wczesniej słoiczki ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.11.2019
można
Sylwia
Dodano opinię: 08.11.2019
Bardzo smaczne gofry, nie dodałam białka bo synek uczulony, ale i tak wyszły super. Fakt środek wydawał się jakby surowy ale wg mnie to przez dynie i banana?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.11.2019
tak
Beata
Dodano opinię: 08.11.2019
Czy ktoś próbował robić w słabszej gofrownicy? Mam o mocy 750?
Anna
Dodano opinię: 05.11.2020
Próbowałam w gofrownicy o mocy 900 W i wyszły tak sobie, pierwsze przywarły, kolejne wyszły ok, a nastepne znów do wyrzucenia. Wychodzi na to, że gofrownica musi mieć większą moc
Afromoc
Dodano opinię: 20.11.2019
Ale pyszne!!!! Polecam!
Joanna
Dodano opinię: 24.02.2020
Super. Zamiast banana dalam gruszke i dorzucilam amarantus i jest elegancko;)
Edyta
Dodano opinię: 15.03.2020
Co się stanie jeśli będę piekła w zwykłej słabej gofrowncy? Będą np.miekkie czy zupełnie nie wyjda, tzn.na przykład nie odkleja się? Tak się zachowały ziemniaczane gofry i się zmarnowały.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.03.2020
mogą sie niedopiec, rozklejać przy otwieraniu, ale to cieżko powiedzieć.
Daniela
Dodano opinię: 25.03.2020
Doskonałe! Jak zawsze wszystko wyszlo sprawnie i bez problemu. Dziekuje.
Magda
Dodano opinię: 27.05.2020
Nie mam gofrownicy. Czy mogę je upiec w formie placuszków na patelni?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 30.05.2020
tak
Sandra
Dodano opinię: 10.07.2020
A ja mam pytanie natury technicznej 😉 czy polecacie jakąś gofrownicę? Chcę kupić bo nie mamy a moje dziewczyny lubią gofry więc na pewno się przyda tylko nie wiem jaką…
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.07.2020
My od lat polecamy nieśmiertelne gofrownice marki Dezal, zobaczcie na ceneo, którą gofrownicę obie mamy KLIK.
Danka
Dodano opinię: 19.07.2020
Czy to nie za dużo oleju dla dzieciaczkow 7 miesięcy? To jedyne co mnie wstrzymuje przed ich zrobieniem…
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.08.2020
To przepis na 8 porcji, a na początku rozszerzania diety na pewno nie zje więcej niż 1.
Karolina
Dodano opinię: 14.10.2020
Gofry mi nie wyszły (kiepska gofrownica chyba albo źle odciśnięte puree), za to zrobiłam sztosowe placuszki ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.10.2020
I taką kreatywność szanujemy.
Karolina
Dodano opinię: 21.10.2020
Niestwty nie wyszły mi te gofry :/ ciasto w konsystencji było takie same jak na zwykle gofry jednak po otwarciu gofrownicy część gofra przywarła na górna płytę a część na Dolna. Mam dobrą gofrownice, była nagrzana. Ogólnie to gofry spalily się też. Dziwne :/
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.10.2020
Szkoda 🙁 może dynia była zbyt „mokra”
Zosia
Dodano opinię: 02.11.2020
Pychota! Dzięki 🙂 uratowaliście mi wieczór ❤️
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.11.2020
Jak go wykorzystałaś?
Ania
Dodano opinię: 05.11.2020
Rzeczywiście wszystko zależy od mocy gofrownicy, ja mam 900 W i widać ciut za słaba, pierwszy musiałam wyrzucić bo przywarł, kolejne po dłuższym nagrzaniu wyszły super, a następne znów przywarły :/
Marta
Dodano opinię: 22.11.2020
Wyszły świetnie, dzieci 2,5 latek i 8 latka się zajadały ?
Justi
Dodano opinię: 30.12.2020
Zamiast dyni daj puree z czerwonego buraczka i też są super 🙂
Kasia
Dodano opinię: 20.02.2021
Mam pytanie, właśnie zrobiłam gofry na śniadanie, niestety wyszły miękkie,ciasto było ok,gęste, fajne,inne gofry wychodzą dobrze, gofrownica też ok, co mogło się stać?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.03.2021
Pewnie trzeba dłużej trzymać w gofrownicy.
Ola
Dodano opinię: 31.03.2021
Wrzuciłam trochę pestek słonecznika do ciasta, mega!
Paula
Dodano opinię: 25.06.2021
A można pominąć pure z dyni? Albo zastąpić ja czymś innymi? Jutro rano będę pierwszy raz w życiu robić gofry 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.07.2021
Spróbuj dac więcej banana. A może wypróbuj jakiś inny nasz przepis na gofry? Jest ich sporo.
Aga
Dodano opinię: 11.09.2021
Jaka masz gofrownice?:)
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
dezal
Malwina
Dodano opinię: 22.11.2021
Zrobiłam ze startą dynią (muscat) wyszły smaczniejsze niż z pieczonej 😀
Karolina
Dodano opinię: 22.12.2021
A jaką polecacie gofrownice?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2021
Sekretem udanych gofrów jest moc gofrownicy, min 1100 w My mamy tę: https://www.ceneo.pl/58691987#cid=32923&crid=327741&pid=17115 z Dezal
Aleksandra
Dodano opinię: 07.02.2022
Wersja wegańska na pianie z aquafaby też cieszyła się dużym entuzjazmem u dziecia 😉
Aleksandra
Dodano opinię: 17.08.2023
Właśnie zrobiłam i wyszły przepyszne. Nie miałam banana więc zastąpiłam jabłkiem papierówką, zamiast proszku dałam odrobinę wody (też zabrakło) i wyszło super pyszne 👍 odkąd używam przepisów alaantkowe wreszcie mój niejadek polubił próbowanie nowych potraw ❤️