Składniki:
- 3/4 szklanki mąki ryżowej;
- 1/ 3 szklanki amarantusa ekspandowanego (to ten dmuchany, nie ziarna);
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej;
- szczypta soli;
- 2 jajka (osobno białka i żółtka);
- 3/4 szklanki mleka;
- 2 łyżki syropu daktylowego;
- 4 łyżki oleju rzepakowego + olej do posmarowania gofrownicy
W misce połącz mąkę, amarantus, proszek i sodę, sól, wymieszaj. Dodaj mleko, olej, żółtka, syrop i wymieszaj mikserem. Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasta i wymieszaj za pomocą łyżki wymieszaj. Odstaw ciasto na 10 minut. W tym czasie rozgrzej dobrze gofrownicę. Jaką polecamy? Taka, która ma moc przynajmniej 1100w.
Gofrownicę posmaruj olejem i wlewaj na nią ciasto. Piecz gofry ok 3 minut. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Np. jogurtem i owocami. Gofry bezglutenowe najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, po dłuższym czasie robią się suche.
Smacznego!
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (41)
Ewa
Dodano opinię: 24.01.2018
a można bez amarantusa?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.01.2018
Tak
OLA
Dodano opinię: 24.01.2018
Może być inna mąka?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.01.2018
Jasne.
Joanna
Dodano opinię: 24.01.2018
Chetnie sprobujemy upiec! Czy jeszcze inne maki ( jakie) nadaja sie do zastapienia ryzowej?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.01.2018
Jakie tylko zechcesz
Asia
Dodano opinię: 24.01.2018
Jaka moc ma wasza gofrownica ? Jutro wybieram sie do sklepu i nie wiem co kupić… A przepis wypróbuję w weekend na pewno 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.01.2018
Powyżej 1000
MamaDyzia
Dodano opinię: 24.01.2018
A czym można zamienić amarantus?
Właśnie się skończył?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.01.2018
Pomin i dodaj odrobine więcej mąki lub daj inne zboże ekspandowane o podobnej gramaturze.
Ania
Dodano opinię: 24.01.2018
Z mlekiem roślinnym też wyjdą?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.01.2018
Tak
bogusia
Dodano opinię: 25.01.2018
OLEJ RZEPAkowy rafinowany czy nierafinowany?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.01.2018
rafinowany
Bogusia
Dodano opinię: 25.01.2018
Jakiwgo oleju używacie do pieczenia babeczek? Rafinkwanego czy nierafinowanego?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.01.2018
Rafinowanego
Gosia
Dodano opinię: 28.01.2018
Świetne są!!! Od teraz moje ulubione ! 🙂 w sumie nasze ulubione ;).
Troszkę zmieniłam przepis: zamiast amarantusa, dałam eksp. jagło, dodałam trochę świerzo mielonych orzechów laskowych prażonych, trochę mąki bio pszennej+trochę ziemniaczanej. No cudo 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.01.2018
hihihi super pomysł:))
Gosia
Dodano opinię: 28.01.2018
A te mąki dodałam, bo nie wystarczyło mi ryżowej, a ryżu do zmielenia też nie miałam 😀
Aleksandra
Dodano opinię: 01.02.2018
A czy któryś z przepisów na gofry uda się w piekarniku w silnikowej formie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.02.2018
Nie wiemy, nie próbowałyśmy.
Aleksandra
Dodano opinię: 03.02.2018
Muszę więc spróbować 😉 a co sądzicie o arsenie w ryżu? Bo niby mleka ryżowego nie, ryżu też nie to i mąki pewnie nie powinno się maluszkom dawać?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.02.2018
Okazjonalnie używamy, jest bardzo smaczna.
Marita
Dodano opinię: 15.02.2018
Czy te nieszczęsne jajka można czymś zastąpić w tym przepisie? Bądź pominąć? Mam alergika 🙁
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.02.2018
MOże dodaj „wodę” z ugotowanej ciecierzycy, ale nie wiem czy wyjdą puszyste. Postaramy się niebawem dla Was przygotowac wpis o zamiennikach jajka w daniach.
Agnieszka
Dodano opinię: 19.04.2018
co zrobić żeby gofry nie przywierały do gofrownicy? w smaku były pyyyszne i bardzo smakowały dzieciakom ale ich odklejenie od gofrownicy to była droga krzyżowa… czy to może być związane z mocą gofrownicy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.04.2018
Tak. Moc powinna być nam iej 1000. Posmaruj gorfownicę olejem i nie otwieraj jej za szybko. Zacznij smażyć, gdy jest baaaardzo nagrzana.
Maja
Dodano opinię: 04.05.2018
Gofry wyszły super! ja użyłam mąki pszennej i mleka roślinnego. kolejny przepis który wchodzi na stałe do naszego menu 🙂
ps. zapomniały Panie podać w przepisie na jakim etapie dodaje się syrop 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.05.2018
Zrobione:)
Edyta
Dodano opinię: 22.05.2018
wyszly PRZEPYSZNE! U nas deficyt mleka w lodowce wiec dodalismy poprostu wode 🙂 GOFRY MEGA!
Ania
Dodano opinię: 30.06.2018
Mam gofrownice typu 3w1 i tam jest moc 750w,da radę gofrom z twoich przepisów? Bo jak mam kupic kolejny sprzęt to chyba oszaleje?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.07.2018
Słaba trochę, ale musisz próbować. Rozgrze ją dobrze i lekko natłuść. Może wyjdą.
Kaśka
Dodano opinię: 04.07.2018
Raczej nie da rady. Też miałam 3w1, wszystko się rwało, nie dawała rady upiec gofra. Niestety trzeba było kupić nową (moc 1000 daje radę).
Kasia
Dodano opinię: 06.03.2019
Jakby ktoś się kiedyś jeszcze zastanawiał:
mam sprzęt 3w1 o mocy 700W, więc żadna rewelacja, ale zarówno te gofry, jak i inne z tego bloga wychodzą znakomicie, musi być dobrze rozgrzana gofrownica i wszystko gofery REWELACJA 🙂
Monika
Dodano opinię: 10.08.2018
W przepisie jest i soda oczyszczona i proszek do pieczenia. Z czego to wynika? Teoretycznie soda oczyszczona jest bardziej „naturalna” ale mi zawsze pozostawia ten gorzkawy smak na języku i jednak jej unikam.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.11.2018
Możesz użyć albo jednego , albo drugiego.
Justyna
Dodano opinię: 31.08.2018
Pyszne.
sandra.galicka92
Dodano opinię: 08.04.2019
Ile sztuk wychodzi z przepisu? Mam kilku głodomorów i muszę powiększać porcje 2 lub 3 razy 😉
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.04.2019
Porcje nad przepisem
Viola
Dodano opinię: 05.08.2020
Najpyszniejsze gofry!!!!
Agnieszka
Dodano opinię: 11.03.2021
Gofrownica 3w1 i nie pykło 🙁 Ale że żal mi było wylewać ciasto, usmażyłam na patelni i super placki z tego wyszły 😀