Oddziel białko od żóltka. Do misy minimalaksera wlej mleko, dodaj kaszę, mąkę proszek do pieczenia, olej i żółtko. Zmiksuj. W odzielnej miseczce ubij na sztywno pianę z białka. Przełóż ją do masy i łyżką delkatnie wymieszaj całość. Na rozgrzaną gofrownicę wyłóż po 2 łyżki masy i piecz gofry do zrumienienia (około 4-5 minut)
Pamiętaj, że gofry będą idealne, gdy gofrownica będzie dobrze rozgrzana, a podczas pieczenia, nie będziesz jej otwierać.
Podawaj np. z ubitym mlekiem kokosowym lub polane miodem (po roku) oraz owocami. Te gofry sprawdzą się także w wersji wytrawnej posmarowane pastą kanapkową.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (111)
gin
Dodano opinię: 25.04.2017
Oj tak, gofrów nigdy dość 😉
kasja
Dodano opinię: 26.04.2017
ostatnio czytalam na pewnym blogu ze kasze jaglana trzeba namaczac na noc zeby pozbyc sie szkodliwych skladnikow. jakie jest wasze zdanie na ten temat? :-/
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.04.2017
Nie mamy widzy na ten temat. Nigdy nie moczymy w nicy kaszy.
Michalina
Dodano opinię: 24.09.2018
Pewnie chodzi o fityniany, które utrudniają wchłanianie związków mineralnych czy tp. Teoretycznie trzeba namaczać każdy rodzaj kaszy przez co najmniej 7 godzin, żeby były pełnowartościowe
Joanna
Dodano opinię: 11.01.2021
Nie będą już pełnowartościowe jak je wypłukamy, po prostu pozbędziemy się części fitynianów
Kasia
Dodano opinię: 27.04.2017
Czy zamiast mąki orkiszowej mogę użyć zmielonych płatków owsianych?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.05.2017
Tak, ale zmiel na mąkę.
Kamila
Dodano opinię: 28.04.2017
Takie zdrowe gofry to ja mogę jeść zawsze to coś innego niż na słodko. Może dzisiaj jak będę miała czas wieczorem to wyjmę mojego dezala i zrobie na kolację gofry z twojego przepisu. Na zdjęciu widzę, że synek się zajada tymi goframi mam nadzieję, że mój też będzie 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.04.2017
Są przepyszne.
Joanna K
Dodano opinię: 18.05.2017
Robię już któryś raz. Są o wiele smaczniejsze, niż z kaszy manny. Przemycam w nichwarzywa i owoce 🙂 czasem wędlinę i ser.
Magda
Dodano opinię: 10.04.2019
Jak to Pani przemyca? Normalnie piecze Pani w srodku w ciescie? ?
Asia
Dodano opinię: 26.05.2017
Czy do środka można dodać np jabłko??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.05.2017
Tak.
Hania
Dodano opinię: 27.05.2017
A mi nie wyszly-tzn wyszly, ale nie chrupiace…wole przepis z kasza manna
Ania
Dodano opinię: 30.05.2017
Gofry rewelacja.Smakowały bardzo,wczesniej dodawałam do gofrów płatki owsiane ,zeby bylo zdrowiej ale te są jeszcze lepsze.Olaf 9 miesiecy i Szymon 9 lat zajadali się.Mąż powiedział że najlepsze ze wszystkich które robiłam.Chrupiące na zewnatrz i maślane w środku. ?
Paulina
Dodano opinię: 02.06.2017
ojjj jakie one są pyszniutkie, mój 1,5 roczniak i prawie 3 latek zajdali się na całego i ta "koszmarna kasza jaglana " wchodziła jak nigdy 🙂 CUDOWNE , jesteśmy u Ciebie stałym bywalcem tu , dziękujemy za inspiracje
Ania:-)
Dodano opinię: 28.06.2017
Aile mniej więcej suchej kaszy wziąć do gotowania żeby wyszło te 5 łyżek? I czy płuczesz wcześniej kaszę? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.07.2017
2-3 łyżek suchej, tak, płuczę wcześniej w gorącej wodzie.
Kasia
Dodano opinię: 14.07.2017
Czy zamiast cukru kokosowego moge dodac banana?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.07.2017
Tak, próbuj..
fedzia
Dodano opinię: 08.08.2017
Musi być proszek do pieczenia?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.08.2017
Dzieki niemu rosną i sa pulchniejsze. Ale próbuj bez.
kasia
Dodano opinię: 25.08.2017
czy zamiast kaszy mogą być płatki jaglane i w jakiej ilości? i czy namoczone?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.08.2017
Zminilyby konsystencję, więc nie.
Ola
Dodano opinię: 26.03.2020
Ja robilam z platkami jaglanymi, blendowanymi (zostalo z budyniu jaglanego) i tez wyszly 🙂 szkoda, ze tak malo. Sa pycha!
Mama Tili
Dodano opinię: 14.09.2017
Wlasnie mloda skonczyla jesc 🙂 Przepyszne!
Joanna
Dodano opinię: 04.10.2017
Czy mleko ma być w temp pokojowej?gofry mi nie urosly w gofrownicy,przez co nie były chrupiace i blade od wierzchu. Jest jakiś trik na to?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.10.2017
Podstawą dobrch gofrów jest zawsze gofrownica. Musi mieć najmniej 1000 w. Mleko może być w pokojowej.
Karolina
Dodano opinię: 09.10.2017
Gofry wyszły przepyszne. Synek zajadał z ulubionym serkiem Bieluchem, za to mama nie mogła się powstrzymać i zjadła i z dzemem i z cukrem pudrem 😉
Beata
Dodano opinię: 21.10.2017
Niestety mi nie wyszły, ale zrobię drugie podejście, bo w smaku pyszne! Gofry mi się rozwarstwiły i przywarły do ścianek. Czy za każdym razem smarować olejem formę, czy nie ma takiej potrzeby? Jaka mogła być przyczyna rozwarstwienia się gofrów? Robiłam na mące orkiszowej 🙂
Magdalena
Dodano opinię: 23.11.2017
Robiłam wczoraj i miałam to samo, w smaku przepyszne, ale rozwarstwiły się 🙁 nie wiem dlaczego, ktoś wie?
Agnieszka
Dodano opinię: 24.11.2018
Moje rozearstwiaja sie jesli zbyt szybko otwieram gofrownice – trzeba dac im kilka minut na dobre wypieczenie i wtedy powinno być ok. Smarowanie formy pędzelkiem z tluszczem tez pomaga, ale najwazniejszy jest czas pieczenia
Magda
Dodano opinię: 02.05.2019
Może za mało mąki dałaś? Mi pierwsze dwa się rozwarstwily, mimo pięknego brązowego koloru, dodałam do masy dodatkową łyżkę mąki i kolejne wyszły już idealne 🙂
Joanna
Dodano opinię: 03.11.2017
Czy mogę upiec gofry w piekarniku według tego przepisu?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.11.2017
Nigdy tak nie robiłam
Ewelina
Dodano opinię: 13.11.2017
Bardzo pyszne gofry 🙂 szybki czas przygotowani , smak rewelacyjny . Ja zamiast maki którą podałaś – dodałam zmielone płatki owsiane i wyszły bardzo dobre 🙂 następnym razem zrobię z inną mąką dla porównania 🙂
Marta
Dodano opinię: 02.12.2017
Czy można zamienić mleko krowie na roślinne?
mama:)
Dodano opinię: 16.12.2017
a jaką macie gofrownicę ? bo u nas nie bardzo wyszły te gofry ;/
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.12.2017
Musi być gofrownica powyżej 1000 w
Moni
Dodano opinię: 12.10.2018
A gofrownica 800w? Nie wyjdą?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 12.10.2018
minimum 1000W polecamy:)
D.
Dodano opinię: 16.12.2017
A mnie zastanawia, czy po zmiksowaniu kasza powinna być nadal wyczuwalna w masie, tzn. grudki kaszy? Nie mam malaksera i wstyd się przyznać, ale nie bardzo wiem jak dokładnie działa, bym mogła wiedzieć jak mocno zmiksować masę blenderem.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 17.12.2017
Nie są wyczuwalne.
Magda
Dodano opinię: 17.12.2017
Super przepis. Ale tak sie zastanawiam nad cukrem. Dajecie od 9msca?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.01.2018
Jesli nie chcesz dawać jeszcze cukru koko, osłodź syropem daktylowym lub bananem.
Asia
Dodano opinię: 18.12.2017
Od jakiego wieku można je podawać?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.12.2017
Pod każdym przepisem jest tag.
Dominika
Dodano opinię: 30.12.2017
Która z mąk najlepiej się nadaje zamiast tej z przepisu: ryżowa, gryczana, kokosowa czy jaglana? (Tylko te mam do wyboru)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.01.2018
ryżowa
Ania
Dodano opinię: 03.01.2018
A czy mleko krowie można zamienić roślinnym? I czym zamienić jajko? Mój synek nie może tych rzeczy jeść ??
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.01.2018
Tak, mleko krowie możesz zastąpić roślinnym.
Jolanta
Dodano opinię: 11.01.2018
Gofry rewelacja!!! Nigdy wcześniej nie piekłam bo wydawało mi się to zbyt skomplikowane ale teraz będą często u nas gościły. Pychotka 🙂 Super przepis 🙂
Joanna
Dodano opinię: 20.01.2018
Nie używacie syropu klonowego w przepisach. Czy jest jakiś powód –
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.01.2018
Używamy:) Smiało mozesz dodawać zamiast innych naszych propozycji.
Magdusha
Dodano opinię: 26.01.2018
Super przepis! Dzis pierwszy raz robiłam gofry w zyciu w nowiutkiej gofrownicy z lidla i dala rade jak widać na załączonym obrazku ? córka zjadla 2 a mama 3 serduszka z musem malinowo- bananowym. Ps. Do ciasta dodalam cynamonu cejlońskiego i było pyszne ?
Magdalena
Dodano opinię: 26.01.2018
chyba nie mozna juz dodawac zdjec 😉
Magdalena
Dodano opinię: 23.02.2018
Jednak przez tel udało sie zdjecie dołączyć ?
Zuza
Dodano opinię: 25.02.2018
Rewelacyjne!!! Mniam mniam
Młoda (17 miesięcy) zajadala się
I ja też 🙂
Aga
Dodano opinię: 26.02.2018
Pycha! Zarówno najmniejszy jak i dwaj starsi bracia (wybredne stworzenia!!!) sie zajadali ? Najstarszy, który kaszy jaglanej nie dotknie kijem, pochłonął 6 dużych gofrów (po 5serduszek każdy) ?
Magda
Dodano opinię: 10.03.2018
Rozwarstwiły się, tak jakby nie miały środka a tylko skórkę. Zostaniemy przy tyg z manny 🙂
Natalia
Dodano opinię: 04.01.2019
U mnie gofry rozwarstwiają się gdy ciasto jest zbyt rzadkie lub jest w nim za mało oleju.
Ania
Dodano opinię: 10.04.2018
Właśnie robię z mlekiem kozim ? są super. Najlepszy przepis na gofry jaki próbowałam ?
Agata
Dodano opinię: 15.04.2018
Rewelacja! Mój wybredny 1,5-roczniak zjadł 1,5 porcji! I jeszcze twierdził, że „mniam mniam” 🙂
Wiktoria
Dodano opinię: 22.05.2018
No mi też się niestety przypalały, ale nie mogłam się powstrzymać i jadłam i jadłam bo smak wyśmienity 🙂
Basia
Dodano opinię: 23.05.2018
Po prostu SUPER! Nawet na moim słabym sprzęcie wyszły chrupiące 🙂 A dzieciaki zjadły porcje swoje i rodziców 😀
Mała Mi
Dodano opinię: 18.07.2018
Czy zastąpienie jajka np siemieniem lnianym wchodzi w grę?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.08.2018
Nigdy nie sprawdzałyśmy.
Marlena
Dodano opinię: 30.07.2018
Pycha, choć robiłam na płatkach jaglanych. Kornelia (14mies) zjadła 6 serc za jednym razem. Podałam z „powidłami” to znaczy zmiksowane i ugotowane śliwki i daktyle.
Mama Natalia
Dodano opinię: 08.11.2018
Mi, tak jak paru dziewczynom, rozwarstwily się niestety, mimo że smak dobry, to wygląd i konsystencja środka pozostawiają wiele do życzenia. Macie teorię dlaczego tak się stało? Gofrownica ma 1000 W, inne gofry wychodzą w niej super, a te nie. Poslodzilam miodem, ale to chyba nie powinno mieć znaczenia.
Izabela
Dodano opinię: 04.04.2019
U mnie ta sama sytuacja. Dlaczego? 🙁
Roma
Dodano opinię: 09.11.2018
Ja robiłam już któryś raz te gofry-Młodemu (obecnie prawie 2 latek) bardzo smakowały. Dziś się pomyliłam i dałąm od razu całe jajka do masy i też się udały-tylko wtedy ciasto jest gęściejsze, dolewam więcej mleka 1/4-1/2 szklanki dodatkowo jeszcze. I faktycznie-otwieranie i sprawdzanie gofrownicy nic nie da, lepiej te parę minut czekać, wtedy i rosną i są chrupiące.
Marta
Dodano opinię: 19.11.2018
Robię bez proszku do pieczenia i też wychodzą super 🙂 dzięki za przepis!
Alina
Dodano opinię: 03.12.2018
moj ulubiony przepis:-) a dzisiaj zostal nam ryż z obiadu i zastapiłam nim kaszę jaglaną,wyszły równie pyszne
Basia
Dodano opinię: 31.01.2019
a czy wyjdą bez żółtka?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.02.2019
Próbuj
Izabela
Dodano opinię: 01.04.2019
Można dodać laskę wanilii? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.04.2019
Jasne
Natalia
Dodano opinię: 03.04.2019
Czy zamiast piec gofry w gofrownicy (której niestety nie mam) mogę upiec je w specjalnej formie do piekarnika która posiadam?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.04.2019
Nigdy tak nie robiłyśmy, musisz spróbować.
Monika
Dodano opinię: 25.04.2019
Super przepis, gofry pyszne, mój mały nie przepada za kaszą jaglaną a tu wspaniały pomysł na jej przemycenie.
Gofry posłodziłam bananem, piekłam w gofrownicy o mocy 1200W, wyszły idealne.
Jeżeli gofry się rozwarstwiają polecam lekko natłuścić płytkę gofrownicy.
Wioleta
Dodano opinię: 30.06.2019
A ile użyć maki jaglanej zamiast kaszy jaglanej ? O czy wyjdą wówczas ?
Kasia
Dodano opinię: 07.07.2019
Zrobiłam, pyszotka, tylko nie dałam białka , bo dziecko uczulone, zajadał się mój roczniak niesamowicie! Wszystkie wasze gofry mi wychodzą z wyjątkiem ziemniaczanych, niewiem czemu. Pozdrawiam
Agnieszka
Dodano opinię: 21.08.2019
a czy mozna dodac zamiast mleka zwyklego mleko migdalowe? lub inne roślinne?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 21.08.2019
tak
Ewelina
Dodano opinię: 28.08.2019
Wyszły super. Robiłam z bananem.
Ewelina
Dodano opinię: 14.11.2019
Jacieeee! Ale to dobre!
Dwa razy próbowałam zrobić zwykłe gofry i mi nie wyszły, a te są puszyste, chrupiące i pyszne ?
Dziękuję Wam ?
Marzena
Dodano opinię: 13.12.2019
Czy mogę mąkę pszenną zastąpić owsianą lub inną bezglutenową?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2019
tak
Daria
Dodano opinię: 29.01.2020
O w mordkę! Są to najlepsze gofry. A muszę przyznać, ze zrobiłam bg gdyż syn ma alergię na pszenicę. Czyli zamiast maki pszennej dałam 3 łyżki ryżowej i 2 kukurydzianej no i ze wszystkich przepisów na gofry bg te wygrywają!
Kamiila
Dodano opinię: 15.02.2020
Dziewczyny mam pytanie odnośnie dosładzaczy. Który z nich jest najzdrowszy? Syrop daktylowy, cukier kokosowy czy może po prostu miód i co myślicie o syropie klonowym?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.02.2020
wszystkie to jednak cukier, jednak miód, czy daktyle niosą za sobą wartości dodatkowe.
Iwona
Dodano opinię: 03.03.2020
Wyszły super! Mój roczny synek na raz zjadł dwa! Mleko krowie zastąpiłam owsianym bo uczulony, teraz spróbuje z inną mąką (ryżową lub owsianą). Mniam
Kasia
Dodano opinię: 16.03.2020
Nasze ulubione gofry! Robię je zawsze z podwójnej porcji bo tak szybko znikają . I co najważniejsze, da się je robić 1 ręką, przetestowane ?
Kasia
Dodano opinię: 26.03.2020
Kasza jaglana helpa czy zwykła ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.04.2020
zwykła
Kasia
Dodano opinię: 26.03.2020
Czy zamiast cukru kokosowego mogę dać erytrol? Bo nie wiem czy erytrol nadaje się dla niemowlaków, choć myśle ze to dobry zamiennik cukru.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.03.2020
dla niemowlaka nie używaj słodzika po prostu.
Mama Alexandra
Dodano opinię: 08.05.2020
Przepyszne, i te poczucie, ze takie zdrowe?
Magda
Dodano opinię: 16.06.2020
Czy kasze należy zblendować?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.06.2020
Zgodnie z przepisem- nie trzeba blendować.
Gosia
Dodano opinię: 05.07.2020
Wszystko robiłam według przepisu. Mam gofrownicę 1000W i gofry mi się rozwarstwiły 🙁
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.07.2020
Być może ciasto zbyt „mokre”.
Monika
Dodano opinię: 08.07.2020
a czy można dać wodę zamiast mleka?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.07.2020
Powinno się udać.
Ania
Dodano opinię: 21.07.2020
Absolutnie wyjątkowy smak !Przepis super i do tego zdrowe bo z kaszą jaglaną .
U nas w wersji z malinami.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 02.08.2020
Pięknie wyglądają.
Beata
Dodano opinię: 04.09.2020
Bomba. Zrobiłam dwa razy tyle co w przepisie. Wszystkie poszły. Chyba nawet zabrakło (mam 3 dzieci).
Zamiast słodzika dodałam banana i nie miksowałam kaszy. Nie dodałam proszku i były super!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 06.09.2020
Cieszymy się
Joanna i Madzia
Dodano opinię: 18.10.2020
Bardzo smaczne. Zawsze musze na swieżo do nich gotować kaszę 🙂 ale w oczekiwaniu na gofry Madzia zjada miseczkę kaszy bo juz się nie może doczekać 🙂 tym razem dodalam różdżkę smaku burak. Ciasto bylo piękne różowe a po upieczeniu różowo – brązowe 🙂 bardzo smaczne i pożywne. Dzis jadlysmy z domową nutella (orzechy laskowe plus suszone daktyle) maslem orzechowym i dżemem od babci:) było pysznie.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 19.10.2020
Super.
Kasia
Dodano opinię: 16.10.2021
Jesuuu! Jakie pyszne! Dobrze ze moja latorośl (9 miesięcy) zjadła tylko jednego? ja zjadłam resztę ?