Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

25 kwietnia 2017

Gofry z kaszy jaglanej

Gofry recyklingowe. Gdy zostanie Ci jaglanka, którą przygotowałaś na śniadanie, ten przepis sprawdzi się idealnie na kolację. Podaj z owocami.

Gofry z kaszy jaglanej

Gofry z kaszy jaglanej

A gdy jaglanka zostanie Ci ze śniadania, możesz zrobić z niej pyszne drugie śniadanie, podwieczorek albo kolację. Sprawdzą się także jako element śniadaniówki. Uwielbiamy gofry, a Wy?

Składniki:

5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
5 łyżek mąki orkiszowej/pszennej
1 jajko
1/2 szklanki mleka
1 łyżka oleju kokosowego/rzepakowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Oddziel białko od żóltka. Do misy minimalaksera wlej mleko, dodaj kaszę, mąkę proszek do pieczenia, olej i żółtko. Zmiksuj. W odzielnej miseczce ubij na sztywno pianę z białka. Przełóż ją do masy i łyżką delkatnie wymieszaj całość. Na rozgrzaną gofrownicę wyłóż po 2 łyżki masy i piecz gofry do zrumienienia (około 4-5 minut)

Pamiętaj, że gofry będą idealne, gdy gofrownica będzie dobrze rozgrzana, a podczas pieczenia, nie będziesz jej otwierać.

Podawaj np. z ubitym mlekiem kokosowym lub polane miodem (po roku) oraz owocami. Te gofry sprawdzą się także w wersji wytrawnej posmarowane pastą kanapkową.

Gofry z kaszy jaglanej
Gofry z kaszy jaglanej

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (111)

gin

Dodano opinię: 25.04.2017

Oj tak, gofrów nigdy dość 😉

kasja

Dodano opinię: 26.04.2017

ostatnio czytalam na pewnym blogu ze kasze jaglana trzeba namaczac na noc zeby pozbyc sie szkodliwych skladnikow. jakie jest wasze zdanie na ten temat? :-/

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 26.04.2017

Nie mamy widzy na ten temat. Nigdy nie moczymy w nicy kaszy.

Michalina

Dodano opinię: 24.09.2018

Pewnie chodzi o fityniany, które utrudniają wchłanianie związków mineralnych czy tp. Teoretycznie trzeba namaczać każdy rodzaj kaszy przez co najmniej 7 godzin, żeby były pełnowartościowe

Joanna

Dodano opinię: 11.01.2021

Nie będą już pełnowartościowe jak je wypłukamy, po prostu pozbędziemy się części fitynianów

Kasia

Dodano opinię: 27.04.2017

Czy zamiast mąki orkiszowej mogę użyć zmielonych płatków owsianych? 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 09.05.2017

Tak, ale zmiel na mąkę.

Kamila

Dodano opinię: 28.04.2017

Takie zdrowe gofry to ja mogę jeść zawsze to coś innego niż na słodko. Może dzisiaj jak będę miała czas wieczorem to wyjmę mojego dezala i zrobie na kolację gofry z twojego przepisu. Na zdjęciu widzę, że synek się zajada tymi goframi mam nadzieję, że mój też będzie 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 28.04.2017

Są przepyszne.

Joanna K

Dodano opinię: 18.05.2017

Robię już któryś raz. Są o wiele smaczniejsze, niż z kaszy manny. Przemycam w nichwarzywa i owoce 🙂 czasem wędlinę i ser.

Magda

Dodano opinię: 10.04.2019

Jak to Pani przemyca? Normalnie piecze Pani w srodku w ciescie? ?

Asia

Dodano opinię: 26.05.2017

Czy do środka można dodać np jabłko??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.05.2017

Tak.

Hania

Dodano opinię: 27.05.2017

A mi nie wyszly-tzn wyszly, ale nie chrupiace…wole przepis z kasza manna

Ania

Dodano opinię: 30.05.2017

Gofry rewelacja.Smakowały bardzo,wczesniej dodawałam do gofrów płatki owsiane ,zeby bylo zdrowiej ale te są jeszcze lepsze.Olaf 9 miesiecy  i Szymon 9 lat zajadali się.Mąż powiedział że najlepsze ze wszystkich które robiłam.Chrupiące na zewnatrz i maślane w środku. ? 

Paulina

Dodano opinię: 02.06.2017

ojjj jakie one są pyszniutkie, mój 1,5 roczniak i prawie 3 latek zajdali się na całego i ta "koszmarna kasza jaglana " wchodziła jak nigdy 🙂 CUDOWNE , jesteśmy u Ciebie stałym bywalcem tu , dziękujemy za inspiracje 

Ania:-)

Dodano opinię: 28.06.2017

Aile mniej więcej suchej kaszy wziąć do gotowania żeby wyszło te 5 łyżek? I czy płuczesz wcześniej kaszę? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.07.2017

2-3 łyżek suchej, tak, płuczę wcześniej w gorącej wodzie.

Kasia

Dodano opinię: 14.07.2017

Czy zamiast cukru kokosowego moge dodac banana?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.07.2017

Tak, próbuj.. 

fedzia

Dodano opinię: 08.08.2017

Musi być proszek do pieczenia?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 12.08.2017

Dzieki niemu rosną i sa pulchniejsze. Ale próbuj bez.

kasia

Dodano opinię: 25.08.2017

czy zamiast kaszy mogą być płatki jaglane i w jakiej ilości? i czy namoczone?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.08.2017

Zminilyby konsystencję, więc nie.

Ola

Dodano opinię: 26.03.2020

Ja robilam z platkami jaglanymi, blendowanymi (zostalo z budyniu jaglanego) i tez wyszly 🙂 szkoda, ze tak malo. Sa pycha!

Mama Tili

Dodano opinię: 14.09.2017

Wlasnie mloda skonczyla jesc 🙂 Przepyszne!

Joanna

Dodano opinię: 04.10.2017

Czy mleko ma być w temp pokojowej?gofry mi nie urosly w gofrownicy,przez co nie były chrupiace i blade od wierzchu. Jest jakiś trik na to?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.10.2017

Podstawą dobrch gofrów jest zawsze gofrownica. Musi mieć najmniej 1000 w. Mleko może być w pokojowej.

Karolina

Dodano opinię: 09.10.2017

Gofry wyszły przepyszne. Synek zajadał z ulubionym serkiem Bieluchem, za to mama nie mogła się powstrzymać i zjadła i z dzemem i z cukrem pudrem 😉

Beata

Dodano opinię: 21.10.2017

Niestety mi nie wyszły, ale zrobię drugie podejście, bo w smaku pyszne! Gofry mi się rozwarstwiły i przywarły do ścianek. Czy za każdym razem smarować olejem formę, czy nie ma takiej potrzeby? Jaka mogła być przyczyna rozwarstwienia się gofrów? Robiłam na mące orkiszowej 🙂

Magdalena

Dodano opinię: 23.11.2017

Robiłam wczoraj i miałam to samo, w smaku przepyszne, ale rozwarstwiły się 🙁 nie wiem dlaczego, ktoś wie?

Agnieszka

Dodano opinię: 24.11.2018

Moje rozearstwiaja sie jesli zbyt szybko otwieram gofrownice – trzeba dac im kilka minut na dobre wypieczenie i wtedy powinno być ok. Smarowanie formy pędzelkiem z tluszczem tez pomaga, ale najwazniejszy jest czas pieczenia

Magda

Dodano opinię: 02.05.2019

Może za mało mąki dałaś? Mi pierwsze dwa się rozwarstwily, mimo pięknego brązowego koloru, dodałam do masy dodatkową łyżkę mąki i kolejne wyszły już idealne 🙂

Joanna

Dodano opinię: 03.11.2017

Czy mogę upiec gofry w piekarniku według tego przepisu?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 04.11.2017

Nigdy tak nie robiłam

Ewelina

Dodano opinię: 13.11.2017

Bardzo pyszne gofry 🙂 szybki czas przygotowani , smak rewelacyjny . Ja zamiast maki którą podałaś – dodałam zmielone płatki owsiane i wyszły bardzo dobre 🙂 następnym razem zrobię z inną mąką dla porównania 🙂

Marta

Dodano opinię: 02.12.2017

Czy można zamienić mleko krowie na roślinne?

mama:)

Dodano opinię: 16.12.2017

a jaką macie gofrownicę ? bo u nas nie bardzo wyszły te gofry ;/

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.12.2017

Musi być gofrownica powyżej 1000 w

Moni

Dodano opinię: 12.10.2018

A gofrownica 800w? Nie wyjdą?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 12.10.2018

minimum 1000W polecamy:)

D.

Dodano opinię: 16.12.2017

A mnie zastanawia, czy po zmiksowaniu kasza powinna być nadal wyczuwalna w masie, tzn. grudki kaszy? Nie mam malaksera i wstyd się przyznać, ale nie bardzo wiem jak dokładnie działa, bym mogła wiedzieć jak mocno zmiksować masę blenderem.

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 17.12.2017

Nie są wyczuwalne.

Magda

Dodano opinię: 17.12.2017

Super przepis. Ale tak sie zastanawiam nad cukrem. Dajecie od 9msca?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.01.2018

Jesli nie chcesz dawać jeszcze cukru koko, osłodź syropem daktylowym lub bananem.

Asia

Dodano opinię: 18.12.2017

Od jakiego wieku można je podawać?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.12.2017

Pod każdym przepisem jest tag.

Dominika

Dodano opinię: 30.12.2017

Która z mąk najlepiej się nadaje zamiast tej z przepisu: ryżowa, gryczana, kokosowa czy jaglana? (Tylko te mam do wyboru)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.01.2018

ryżowa

Ania

Dodano opinię: 03.01.2018

A czy mleko krowie można zamienić roślinnym? I czym zamienić jajko? Mój synek nie może tych rzeczy jeść ??

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 16.01.2018

Tak, mleko krowie możesz zastąpić roślinnym.

Jolanta

Dodano opinię: 11.01.2018

Gofry rewelacja!!! Nigdy wcześniej nie piekłam bo wydawało mi się to zbyt skomplikowane ale teraz będą często u nas gościły. Pychotka 🙂 Super przepis 🙂

Joanna

Dodano opinię: 20.01.2018

Nie używacie syropu klonowego w przepisach. Czy jest jakiś powód –

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.01.2018

Używamy:) Smiało mozesz dodawać zamiast innych naszych propozycji.

Magdusha

Dodano opinię: 26.01.2018

Super przepis! Dzis pierwszy raz robiłam gofry w zyciu w nowiutkiej gofrownicy z lidla i dala rade jak widać na załączonym obrazku ? córka zjadla 2 a mama 3 serduszka z musem malinowo- bananowym. Ps. Do ciasta dodalam cynamonu cejlońskiego i było pyszne ?

Magdalena

Dodano opinię: 26.01.2018

chyba nie mozna juz dodawac zdjec 😉

Magdalena

Dodano opinię: 23.02.2018

Jednak przez tel udało sie zdjecie dołączyć ?

Zuza

Dodano opinię: 25.02.2018

Rewelacyjne!!! Mniam mniam
Młoda (17 miesięcy) zajadala się
I ja też 🙂

Aga

Dodano opinię: 26.02.2018

Pycha! Zarówno najmniejszy jak i dwaj starsi bracia (wybredne stworzenia!!!) sie zajadali ? Najstarszy, który kaszy jaglanej nie dotknie kijem, pochłonął 6 dużych gofrów (po 5serduszek każdy) ?

Magda

Dodano opinię: 10.03.2018

Rozwarstwiły się, tak jakby nie miały środka a tylko skórkę. Zostaniemy przy tyg z manny 🙂

Natalia

Dodano opinię: 04.01.2019

U mnie gofry rozwarstwiają się gdy ciasto jest zbyt rzadkie lub jest w nim za mało oleju.

Ania

Dodano opinię: 10.04.2018

Właśnie robię z mlekiem kozim ? są super. Najlepszy przepis na gofry jaki próbowałam ?

Agata

Dodano opinię: 15.04.2018

Rewelacja! Mój wybredny 1,5-roczniak zjadł 1,5 porcji! I jeszcze twierdził, że „mniam mniam” 🙂

Wiktoria

Dodano opinię: 22.05.2018

No mi też się niestety przypalały, ale nie mogłam się powstrzymać i jadłam i jadłam bo smak wyśmienity 🙂

Basia

Dodano opinię: 23.05.2018

Po prostu SUPER! Nawet na moim słabym sprzęcie wyszły chrupiące 🙂 A dzieciaki zjadły porcje swoje i rodziców 😀

Mała Mi

Dodano opinię: 18.07.2018

Czy zastąpienie jajka np siemieniem lnianym wchodzi w grę?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.08.2018

Nigdy nie sprawdzałyśmy.

Marlena

Dodano opinię: 30.07.2018

Pycha, choć robiłam na płatkach jaglanych. Kornelia (14mies) zjadła 6 serc za jednym razem. Podałam z „powidłami” to znaczy zmiksowane i ugotowane śliwki i daktyle.

Mama Natalia

Dodano opinię: 08.11.2018

Mi, tak jak paru dziewczynom, rozwarstwily się niestety, mimo że smak dobry, to wygląd i konsystencja środka pozostawiają wiele do życzenia. Macie teorię dlaczego tak się stało? Gofrownica ma 1000 W, inne gofry wychodzą w niej super, a te nie. Poslodzilam miodem, ale to chyba nie powinno mieć znaczenia.

Izabela

Dodano opinię: 04.04.2019

U mnie ta sama sytuacja. Dlaczego? 🙁

Roma

Dodano opinię: 09.11.2018

Ja robiłam już któryś raz te gofry-Młodemu (obecnie prawie 2 latek) bardzo smakowały. Dziś się pomyliłam i dałąm od razu całe jajka do masy i też się udały-tylko wtedy ciasto jest gęściejsze, dolewam więcej mleka 1/4-1/2 szklanki dodatkowo jeszcze. I faktycznie-otwieranie i sprawdzanie gofrownicy nic nie da, lepiej te parę minut czekać, wtedy i rosną i są chrupiące.

Marta

Dodano opinię: 19.11.2018

Robię bez proszku do pieczenia i też wychodzą super 🙂 dzięki za przepis!

Alina

Dodano opinię: 03.12.2018

moj ulubiony przepis:-) a dzisiaj zostal nam ryż z obiadu i zastapiłam nim kaszę jaglaną,wyszły równie pyszne

Basia

Dodano opinię: 31.01.2019

a czy wyjdą bez żółtka?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 01.02.2019

Próbuj

Izabela

Dodano opinię: 01.04.2019

Można dodać laskę wanilii? 🙂

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.04.2019

Jasne

Natalia

Dodano opinię: 03.04.2019

Czy zamiast piec gofry w gofrownicy (której niestety nie mam) mogę upiec je w specjalnej formie do piekarnika która posiadam?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.04.2019

Nigdy tak nie robiłyśmy, musisz spróbować.

Monika

Dodano opinię: 25.04.2019

Super przepis, gofry pyszne, mój mały nie przepada za kaszą jaglaną a tu wspaniały pomysł na jej przemycenie.
Gofry posłodziłam bananem, piekłam w gofrownicy o mocy 1200W, wyszły idealne.
Jeżeli gofry się rozwarstwiają polecam lekko natłuścić płytkę gofrownicy.

Wioleta

Dodano opinię: 30.06.2019

A ile użyć maki jaglanej zamiast kaszy jaglanej ? O czy wyjdą wówczas ?

Kasia

Dodano opinię: 07.07.2019

Zrobiłam, pyszotka, tylko nie dałam białka , bo dziecko uczulone, zajadał się mój roczniak niesamowicie! Wszystkie wasze gofry mi wychodzą z wyjątkiem ziemniaczanych, niewiem czemu. Pozdrawiam

Agnieszka

Dodano opinię: 21.08.2019

a czy mozna dodac zamiast mleka zwyklego mleko migdalowe? lub inne roślinne?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 21.08.2019

tak

Ewelina

Dodano opinię: 28.08.2019

Wyszły super. Robiłam z bananem.

Ewelina

Dodano opinię: 14.11.2019

Jacieeee! Ale to dobre!
Dwa razy próbowałam zrobić zwykłe gofry i mi nie wyszły, a te są puszyste, chrupiące i pyszne ?
Dziękuję Wam ?

Marzena

Dodano opinię: 13.12.2019

Czy mogę mąkę pszenną zastąpić owsianą lub inną bezglutenową?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 27.12.2019

tak

Daria

Dodano opinię: 29.01.2020

O w mordkę! Są to najlepsze gofry. A muszę przyznać, ze zrobiłam bg gdyż syn ma alergię na pszenicę. Czyli zamiast maki pszennej dałam 3 łyżki ryżowej i 2 kukurydzianej no i ze wszystkich przepisów na gofry bg te wygrywają!

Kamiila

Dodano opinię: 15.02.2020

Dziewczyny mam pytanie odnośnie dosładzaczy. Który z nich jest najzdrowszy? Syrop daktylowy, cukier kokosowy czy może po prostu miód i co myślicie o syropie klonowym?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 20.02.2020

wszystkie to jednak cukier, jednak miód, czy daktyle niosą za sobą wartości dodatkowe.

Iwona

Dodano opinię: 03.03.2020

Wyszły super! Mój roczny synek na raz zjadł dwa! Mleko krowie zastąpiłam owsianym bo uczulony, teraz spróbuje z inną mąką (ryżową lub owsianą). Mniam

Kasia

Dodano opinię: 16.03.2020

Nasze ulubione gofry! Robię je zawsze z podwójnej porcji bo tak szybko znikają . I co najważniejsze, da się je robić 1 ręką, przetestowane ?

Kasia

Dodano opinię: 26.03.2020

Kasza jaglana helpa czy zwykła ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 03.04.2020

zwykła

Kasia

Dodano opinię: 26.03.2020

Czy zamiast cukru kokosowego mogę dać erytrol? Bo nie wiem czy erytrol nadaje się dla niemowlaków, choć myśle ze to dobry zamiennik cukru.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.03.2020

dla niemowlaka nie używaj słodzika po prostu.

Mama Alexandra

Dodano opinię: 08.05.2020

Przepyszne, i te poczucie, ze takie zdrowe?

Magda

Dodano opinię: 16.06.2020

Czy kasze należy zblendować?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.06.2020

Zgodnie z przepisem- nie trzeba blendować.

Gosia

Dodano opinię: 05.07.2020

Wszystko robiłam według przepisu. Mam gofrownicę 1000W i gofry mi się rozwarstwiły 🙁

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.07.2020

Być może ciasto zbyt „mokre”.

Monika

Dodano opinię: 08.07.2020

a czy można dać wodę zamiast mleka?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.07.2020

Powinno się udać.

Ania

Dodano opinię: 21.07.2020

Absolutnie wyjątkowy smak !Przepis super i do tego zdrowe bo z kaszą jaglaną .
U nas w wersji z malinami.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 02.08.2020

Pięknie wyglądają.

Beata

Dodano opinię: 04.09.2020

Bomba. Zrobiłam dwa razy tyle co w przepisie. Wszystkie poszły. Chyba nawet zabrakło (mam 3 dzieci).
Zamiast słodzika dodałam banana i nie miksowałam kaszy. Nie dodałam proszku i były super!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 06.09.2020

Cieszymy się

Joanna i Madzia

Dodano opinię: 18.10.2020

Bardzo smaczne. Zawsze musze na swieżo do nich gotować kaszę 🙂 ale w oczekiwaniu na gofry Madzia zjada miseczkę kaszy bo juz się nie może doczekać 🙂 tym razem dodalam różdżkę smaku burak. Ciasto bylo piękne różowe a po upieczeniu różowo – brązowe 🙂 bardzo smaczne i pożywne. Dzis jadlysmy z domową nutella (orzechy laskowe plus suszone daktyle) maslem orzechowym i dżemem od babci:) było pysznie.

alaantkoweblw

Dodano opinię: 19.10.2020

Super.

Kasia

Dodano opinię: 16.10.2021

Jesuuu! Jakie pyszne! Dobrze ze moja latorośl (9 miesięcy) zjadła tylko jednego? ja zjadłam resztę ?

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek