Składniki:
GOFRY
- 2 szklanki mąki pszennej/ orkiszowej;
- 2 jajka (osobno białka i żółtka);
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka wody;
- 1 szklanka mleka;
- 2 łyżki syropu daktylowego;
- troszkę mniej niż 1/2 szklanki oleju rzepakowego;
- opcjonalnie szczypta soli.
KREM
- 1/2 miękkiego awokado bez skórki;
- 3 łyżki ulubionych orzechów np. ziemnych/ włoskich czy laskowych;
- 1 banan;
- 2 łyżeczki kakao.
W jednej misce połącz mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej połącz żółtka, olej, wodę i mleko. Połącz zawartość obu misek i wymieszać na gładką masę za pomocą miksera. Białka ubij na sztywną pianę i przełóż do ciasta, delikatnie mieszając łyżką.
Rozgrzej gofrownicę ( najlepiej taką która ma minimum 1100 W) i posmaruj delikatnie olejem. Wlewaj ciasto i piecz 8 minut, nie otwierając gofrownicy.
Podczas pieczenia przygotuj krem czekoladowy: Do misy blendera przełóż awokado, banana, orzeszki, kakao i blenduj przez kilka minut, by uzyskać gładki krem. Gotowe!
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (0)