Gofrownica to dar niebios. Zrobisz w niej wszystko:) No… może zupę sobie daruj;) A tak serio, łącząc ulubione składniki, możesz wyczarować gofry, jakie tylko Ci się zamarzą. Jeszcze nie raz pokażemy na blogu nasze pomysły. Dziś gofry ziemniaczane. Ich zrobienie zajmuje może 15 minut, a efekt jest powalający w swej prostocie. Spróbuj!
składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1/2 cebuli
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mąki orkiszowej/ pszennej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta pieprzu
- opcjonalnie 1 łyżeczka majeranku
Ziemniaki i cebulę obierz. Pokrój je na mniejsze części i włóż do malaksera. Zblenduj jak najdrobniej (możesz zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki, ale tak jest szybciej). Dodaj jajko, mąkę, olej, przyprawy i wymieszaj, aż składniki się połączą.
Rozgrzej gofrownicę do najwyższej temperatury i smaż niewielkie gofry zgodnie z instukcją producenta gofrownicy.
Pamiętaj! Rozgrzej dobrze gofrownicę i nie otwieraj jej podczas smażenia.
Najlepsze gofry wychodzą z gofrownicy, która ma powyżej 1000 W. My mamy taką KLIK.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (49)
Ola
Dodano opinię: 29.03.2019
Czy ziemniaki usmaza się i nie będą surowe korzystając z gofrownicy?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 30.03.2019
Nie będą surowe
Guska
Dodano opinię: 30.03.2019
Super!!!! I jak szybko i jak prosto.
Ola
Dodano opinię: 31.03.2019
Co robię nie tak, że gofry się kleją i w środku są ciągnące. Wierzch już prawie spalony, więc nie siedziały za krótko, gofrownica rozgrzana
alaantkoweblw
Dodano opinię: 31.03.2019
A ile ma W?
Marta
Dodano opinię: 02.05.2020
Czy z mąką jaglaną+ziemniaczaną zamiast pszennej wyjdą? Potrzebuję zrobić wersję bezglutenową
alaantkoweblw
Dodano opinię: 03.05.2020
powinny.
Paulina
Dodano opinię: 06.04.2019
Wyszły idealnie, dzięki za pomysł!
Olga
Dodano opinię: 31.03.2019
U mnie gofrownica 850W i niestety za słaba się okazała 🙁 Z jednej strony ładnie wypieczone a z drugiej gumowate :/
alaantkoweblw
Dodano opinię: 01.04.2019
850 to malutko
Magda
Dodano opinię: 02.04.2019
Moja ma 1000w i rowniez sie rozwarstwialy, z wierzchu spalone… pozostale wychodza wiec nie wiem o co kaman… gofrownica byla rozgrzana. Moze to wina konsystencji ciasta
alaantkoweblw
Dodano opinię: 13.04.2019
Konsystencja jest ok. Moze następnym razem.
Justyna
Dodano opinię: 25.03.2021
u mnie niestety to samo 🙁
Anna
Dodano opinię: 10.04.2019
Wyszły pyszne i chrupiące ! Gofrownica tefal snack collection 700W.
Magda
Dodano opinię: 15.04.2019
U nas gofrownica 750W i dała radę, a zamiast jajka użyłam mąki ziemniaczanej, pycha ?
Emila
Dodano opinię: 17.04.2019
Ile mąki ziemniaczanej?
Nella
Dodano opinię: 23.04.2019
Robię właśnie na 1000w gofrownicy za 69 złotych… wychodzą 😉
Monika
Dodano opinię: 04.05.2019
Jak smakują na zimno, np na następny dzień? Opłaca się je zrobiona podróż?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.05.2019
Gofry naklepiej smakuja tego samego dnia
Monika
Dodano opinię: 16.05.2019
Gofry wyszły idealne, szok, nie sądziłam że wogle wyjdą. Robiłam z cukinią, czyli składniki przepisu X2, pół na pół mąka orkiszowa i pszenna, ziemniaki i cukinia starta na małych oczkach tarki jarzynówki. Dodałam posiekaną natkę i koperek, odrobinę majeranku i pieprzu.
Piekłam w gofrownicy 1200W.
Następnym razem dodam jeszcze marchewkę i pietruszkę, będą bardziej aromatyczne.
Uwielbiam przepisy które poważnie można wykonać w 15 min i zapakować jako drugie śniadanie roczniakowi, super.
Muszę koniecznie zaopatrzyć się w Waszą trzecia książkę, dwie już mam i na bieżąco stosuje część przepisów, są ekstra;)
Pozdrawiam, Monika.
Monika
Dodano opinię: 24.05.2019
Zdjęcie do powyższego komentarza, widać konsystencję ciasta.
Kasia
Dodano opinię: 10.06.2019
Nie wyszły. Gofrownica 1200w dla małej gastronomii. Idealnie nagrzana. Gofry sie mocno przypieczone, przywarły do obu stron płyt grzewczych i rozwarstwiły się na pół. Co może być tego powodem? Rodzaj ziemniaków?
Agata
Dodano opinię: 21.07.2019
Hmm a w piekarniku wyszły by? Mam silikonowe foremki do gofrow do piekarnika i tak sie zastanawiam? czy temp 220-250 stopni będzie ok i ile czasu trzymać w piekarniku?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.08.2019
trudno jest nam odp, ponieważ gofry robimy zawsze w gofrownicy.
Kasia
Dodano opinię: 09.10.2019
Dziś próbujemy 😀
czy waga dotyczy ziemniaków obranych?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 11.10.2019
nie
Asia
Dodano opinię: 20.10.2019
A z czym je podalyscie? To jogurt/śmietaną?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.10.2019
zawsze z jogurtem:)
Beata
Dodano opinię: 24.10.2019
Jaki jest czas pieczenia gofrów? Tak orientacyjnie…
Bo mam gofrownicę GÖTZE&JENDSEN DW 900, w której jest kilka opcji do wyboru i nie wiem co wybrać.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.10.2019
około 5 min
Michał
Dodano opinię: 09.10.2022
Gofry wychodzą super, tylko trzeba rzeczywiście użyć najwyższej mocy gofrownicy, by dobrze się wygrzały
Daniela
Dodano opinię: 27.10.2019
Wyszły pyszne! Super alternatywa dla tłustych placków ziemniaczanych i w dodatku nie śmierdzi w całym domu! Jestem zakochana w tym przepisie!
Sabina
Dodano opinię: 11.11.2019
Takie samo myślenie jak poprzedniczka. Jak placki ziemniaczane tylko mniej tluste,zero oleju dookola kuchenki, zero zapachu w domu cały dzien po smażeniu plackow. Wyszly bosko! Po szpinakowych gofrach myslalam, że już nie będzie nic lepszego, a jednak! Kocham Wasze przepisy
Marta
Dodano opinię: 26.11.2019
Za pierwszym razem wyszły pyszne, a za drugim niestety spalone z zewnątrz, a w środku surowe… upiekłam je na patelni i było ok 🙂
Myślę, że jest to kwestia rodzaju ziemniaka, chociaż za pierwszym razem odsączyłam ziemniaki z wody 😉
Magdalena
Dodano opinię: 11.12.2019
Jakiej mąki zamiast pszennej możnaby użyć?
Z góry dziękuję za odpowiedź!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2019
orkiszowej
Karolina
Dodano opinię: 26.03.2020
Pyszne 🙂
Kamil
Dodano opinię: 04.04.2020
Czytam komentarze i jest pół na pół pół wychodzi pół nie. Może rzeczywiście zależy od gatunku ziemniaka. Jeden ziemniak może mieć więcej skrobi drugi mniej. Teraz moje pytanie. Jak zblenduje ziemniaki może wrzucę je na sitko żeby poprostu nadmiar wody z nich spłynął? Dopiero po tym dodam resztę składników? Jutro razem z Żoną będziemy próbować. Ale myślę żeby poprostu po zblendowaniu odcedzić ziemniaki z nadmiaru skrobi. Zobaczymy. „nie myli się tylko ten co nic nie robic” ??????
alaantkoweblw
Dodano opinię: 10.04.2020
Mądrze prawisz. Daj znać, jak Ci poszło. Ale pamiętaj, że sukces każdych gofrów to gofrownica i dobre jej rozgrzanie, oraz nie grzebanie podczas pieczenia:)
Dorotty
Dodano opinię: 13.05.2020
Super alternatywa dla placków ziemniaczanych, które piją tłuszcz aż strach. Na gofrownicy z Lidla 1200W, 5,5 min wyszły idealnie. Do majeranku dodałam jeszcze przyprawy do ziemniaków i zjedliśmy ze śmietaną, bo dzieci trochę starsze. Dziękuję! :*
Hm, ciekawe, czy z batatami wyjdą smaczne…
Kasia
Dodano opinię: 26.07.2020
Śpieszę donieść, że zupę również da się zrobić w gofrownicy 😉 Właśnie zrobiłam gofry z zupy krem, która została mi z wczoraj…
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.07.2020
wow super patent zero waste
Aleksandra
Dodano opinię: 16.10.2020
U mnie wersja bezjajeczna, w zamian babka jajowata i mąka z samopszy zamiast orkiszowej. Końcowe, które były bardziej wodniste faktycznie stawiały duży opór przywyjmowaniu, ale dziecko wrąbało je w takim tempie, że nie zdążyłam zaznaczyć, że te ostatnie nie wyszły 😉 gorfrownica 700W tefal snack collection też dała radę. Smażyłam po 5 min.
Aleksandra
Dodano opinię: 19.10.2020
Dziś odsaczyłam ziemniaki i tym razem smażą się idealnie. Zamiast jajka znów babka jajowata, tym razem z mąką orkiszową. Dziękuję za świetny przepis :)))
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.10.2020
Cieszymy się, że wyszły i smakowały.
Patrycja
Dodano opinię: 04.01.2021
Ja dodałam zblendowane suszone pomidory i jest bomba? gofrownica MPM 1300W?
Kasia
Dodano opinię: 11.05.2021
Czym można zastąpić jajka?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.05.2021
np. aquafaba, kisiel z siemienia lnianego
Patrycja
Dodano opinię: 25.12.2021
Na fioletowych ziemniakach tez wychodzi,ale trzeba odsaczyc ziemniaki np w pieluszcr tetrowej. Ja tarkowałam