400 g. mięsa mielonego (u mnie indycze);
1/2 główki kapusty (u mnie młoda);
1/2 szklanki ryżu;
jajko;
mała cebula;
majeranek;
szałwia;
kolendra;
bazylia;
koperek;
1/2 szklanki bulionu;
1 szklanka przecieru pomidorowego.
Ryż ugotować w szklance wody (nie rozgotować!). Cebulkę pokroić drobno i zeszklić. Kapustę bardzo drobno pokroić. Mięso przełożyć do miski, dodać wystudzony ryż, posiekaną kapustę,jajko; zioła i cebulkę. Wymieszać wszystko dokładnie. Odstawić na 30 minut do lodówki. Formować owalne gołąbki z masy mięsnej. Obsmażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu.
W oddzielnym garnku zagotować bulion z przecierem pomidorowym. Przełożyć (delikatnie, bo mięso jeszcze nie będzie zbite) do niego podsmażone gołąbki. Dusić pod przykryciem około 30 minut. Pod koniec duszenia można dodać porwaną bazylię.
Wersję dla rodziców doprawiłam solą i pieprzem.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (36)
Marleś
Dodano opinię: 06.07.2015
Gołąbki wyszły przepyszne, musiałam dorobić sosiku bo większość mięsko wciągnęło. Z niecierpliwością czekam na Waszą książkę 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.07.2015
Cieszymy się,że smakowało!Książka wkrótce:)Bardzo wkrótce;)
Mama Groszka
Dodano opinię: 12.07.2015
Hej dziewczyny, jestescie pewne, ze sosu mialo byc 1/4 szklanki? Przy takiej ilosci skladnikow wyszlo mi 10 duzych golabkow, nijak nawet polowa z nich "doszlaby" w 1/4 szklanki. A co do samych golabkow to moj Groszek wcinal bardzo bardzo, takze przepis super 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.07.2015
Za mało, przecieru też. Już zrozbione! Dziękujemy za czujność. Cieszymy się,że smakowało:)
Ilona
Dodano opinię: 21.07.2015
gołąbki pyszota, nawet dla mnie parality kuchennego wyszly 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.07.2015
Najlepsze są prosterozwiązania:)Gratuluję dobrego obiadu i zapraszamy do nas na pozostałe przepisy:)Pozdrawiamy!
Marlena
Dodano opinię: 26.07.2015
Jakiego przecieru używacie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.07.2015
ja mam domowy, dziadziuś antka robi sam,ale jest sporo w sklepie takich, które nie mają dodatków w postaci konserwanów.
Marlena
Dodano opinię: 29.07.2015
Właśnie się duszą. Kapusta niestety nie młoda. Jak myślicie o ile dłużej dusić?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.07.2015
Hm… Spróbuj dłuzej 15 minut.
Marlena
Dodano opinię: 30.07.2015
Wystarczylo 10 i były gotowe 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.07.2015
Super!
Marlena
Dodano opinię: 29.07.2015
Pyszne!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.07.2015
I ładne:)Pozdrawiamy i cieszymy się,że smakowąło:)
nina
Dodano opinię: 31.07.2015
Przyznam, że bałam się, że gołąbki się rozpadną i dlatego zwlekałam z wypróbowaniem tego przepisu. Szczęśliwie się udały i chyba tylko takie będę robić od tej pory. Ze swojej strony mogę polecić ścieranie kapusty na tarce – kapusta jest ładniej rozdrobniona niż, gdy siekałam.
Monika
Dodano opinię: 01.08.2015
Gołąbki wyszły pyszne. Mojemu synkowi bardzo smakowały, choć niewiele rzeczy mu smakuje. Ja nie obsmażałam gołąbków tylko odrazu włożyłam do gorącego sosu. Mięso pozostało w całości. Polecam 🙂
Kasia
Dodano opinię: 24.11.2015
Dzień dobry, czy pekińska też tu pasuje?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.11.2015
Tak:)
Magda
Dodano opinię: 19.12.2015
Niebo w gębie, bardzo, bardzo polecam wszystkim 🙂
Eve
Dodano opinię: 23.02.2016
Dzisiaj robiłam gołębie, wczoraj rybkę ze szpinakiem, a przed wczoraj gulasz wołowy i moję bliźniaczki się zajadają:-) super!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.02.2016
Na zdrowie:)
kse
Dodano opinię: 15.06.2016
pyszności właśnie gotuje druga partie :)oby młodemu jutro zasmakowaly
Julia
Dodano opinię: 29.05.2017
Hej! Czy można ryż zastąpić kaszą? Jaką najlepiej?
p.s. Uwielbiam Wasze przepisy , dzięki Wam obiady są bardzo różnorodne i czasami aż ciężko się zdecydować co nowego spróbować 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.05.2017
Jaglaną albo pęczak.
Agnieszka
Dodano opinię: 14.12.2017
A mozna zamiast gotowania to w piekarniku upiec? Ile czasu i stopni?
Paulina
Dodano opinię: 16.06.2018
Czy można takie gołąbki zapasteryzować i zabrać na wakacje? Właśnie jestem w trakcie planowania posiłków na urlop i mam też wszystkie składniki 🙂 PS. Jesteście świetne! Korzystam z Waszych przepisów codziennie! ??
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.06.2018
Mogą nie byc wdzięczne przy odgrzewaniu.
Ania
Dodano opinię: 05.07.2018
Co zrobić jak się gołąbki rozlatuja na patelni. Dodać jeszcze jedno jajko?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 05.07.2018
Tak:) albo kaszkę mannę surową.
Emilia
Dodano opinię: 03.01.2020
Ta szałwia, kolendra, bazylia świeże mają być? Jak nie mam świeżej kolendry to może być przyprawa?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.01.2020
tak, mogą być suszone
Marta
Dodano opinię: 27.02.2020
Czy dla 8 miesięcznego dziecka mogą być z mięsa z łopatki?
Marta
Dodano opinię: 27.02.2020
Czy dla 8 miesięcznego dziecka mogą być z łopatki mielonej?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.02.2020
tak
Ania
Dodano opinię: 08.04.2021
Dziewczyny, wszystkie przepisy z Waszego bloga są super! Mam tylko pytanie – z tego przepisu wyszły mi raczej kotlety kapuściane, a nie typowe gołąbki. Czy tam aby na pewno trzeba aż pół głowki kapusty? Mialam taką małą, nieco ponad 1 kg, i wyszła mi kapusta z mięsem, a nie mięso z kapustą…
alaantkoweblw
Dodano opinię: 15.04.2021
Można się bawić z proporcjami wg własnego smaku. My lubimy przewagę warzyw na talerzu.