Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

01 czerwca 2014

„Gołąbki bez zawijania”

400 g. mięsa mielonego (u mnie indycze); 1/2 główki kapusty (u mnie młoda); 1/2 szklanki ryżu; jajko; mała cebula; majeranek; szałwia; kolendra; bazylia; koperek; 1/2 szklanki bulionu; 1 szklanka przecieru pomidorowego. Ryż ugotować w szklance wody (nie rozgotować!). Cebulkę pokroić drobno i zeszklić. Kapustę bardzo drobno pokroić. Mięso przełożyć do miski, dodać wystudzony ryż, posiekaną...

400 g. mięsa mielonego (u mnie indycze);
1/2 główki kapusty (u mnie młoda);
1/2 szklanki ryżu;
jajko;
mała cebula;
majeranek;
szałwia;
kolendra;
bazylia;
koperek;
1/2 szklanki bulionu;
1 szklanka przecieru pomidorowego.

Ryż ugotować w szklance wody (nie rozgotować!). Cebulkę pokroić drobno i zeszklić. Kapustę bardzo drobno pokroić. Mięso przełożyć do miski, dodać wystudzony ryż, posiekaną kapustę,jajko; zioła i cebulkę. Wymieszać wszystko dokładnie. Odstawić na 30 minut do lodówki. Formować owalne gołąbki z masy mięsnej. Obsmażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu.
W oddzielnym garnku zagotować bulion z przecierem pomidorowym. Przełożyć (delikatnie, bo mięso jeszcze nie będzie zbite) do niego podsmażone gołąbki. Dusić pod przykryciem około 30 minut. Pod koniec duszenia można dodać porwaną bazylię.
Wersję dla rodziców doprawiłam solą i pieprzem.
 

 

 

 

 

 

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (36)

Marleś

Dodano opinię: 06.07.2015

Gołąbki wyszły przepyszne, musiałam dorobić sosiku bo większość mięsko wciągnęło. Z niecierpliwością czekam na Waszą książkę 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 06.07.2015

Cieszymy się,że smakowało!Książka wkrótce:)Bardzo wkrótce;)

Mama Groszka

Dodano opinię: 12.07.2015

Hej dziewczyny, jestescie pewne, ze sosu mialo byc 1/4 szklanki? Przy takiej ilosci skladnikow wyszlo mi 10 duzych golabkow, nijak nawet polowa z nich "doszlaby" w 1/4 szklanki. A co do samych golabkow to moj Groszek wcinal bardzo bardzo, takze przepis super 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.07.2015

Za mało, przecieru też. Już zrozbione! Dziękujemy za czujność.  Cieszymy się,że smakowało:)

Ilona

Dodano opinię: 21.07.2015

gołąbki pyszota, nawet dla mnie parality kuchennego wyszly 🙂 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 22.07.2015

Najlepsze są prosterozwiązania:)Gratuluję dobrego obiadu i zapraszamy do nas na pozostałe przepisy:)Pozdrawiamy!

Marlena

Dodano opinię: 26.07.2015

Jakiego przecieru używacie?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.07.2015

ja mam domowy, dziadziuś antka robi sam,ale jest sporo w sklepie takich, które nie mają dodatków w postaci konserwanów. 

Marlena

Dodano opinię: 29.07.2015

Właśnie się duszą. Kapusta niestety nie młoda. Jak myślicie o ile dłużej dusić?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.07.2015

Hm… Spróbuj dłuzej 15 minut. 

Marlena

Dodano opinię: 30.07.2015

Wystarczylo 10 i były gotowe 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 30.07.2015

Super!

Marlena

Dodano opinię: 29.07.2015

Pyszne!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.07.2015

I ładne:)Pozdrawiamy i cieszymy się,że smakowąło:)

nina

Dodano opinię: 31.07.2015

Przyznam, że bałam się, że gołąbki się rozpadną i dlatego zwlekałam z wypróbowaniem tego przepisu. Szczęśliwie się udały i chyba tylko takie będę robić od tej pory. Ze swojej strony mogę polecić ścieranie kapusty na tarce – kapusta jest ładniej rozdrobniona niż, gdy siekałam.

Monika

Dodano opinię: 01.08.2015

Gołąbki wyszły pyszne. Mojemu synkowi bardzo smakowały, choć niewiele rzeczy mu smakuje. Ja nie obsmażałam gołąbków tylko odrazu włożyłam do gorącego sosu. Mięso pozostało w całości. Polecam 🙂

Kasia

Dodano opinię: 24.11.2015

Dzień dobry, czy  pekińska też tu pasuje?

 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 24.11.2015

Tak:)

Magda

Dodano opinię: 19.12.2015

Niebo w gębie, bardzo, bardzo polecam wszystkim 🙂

Eve

Dodano opinię: 23.02.2016

Dzisiaj robiłam gołębie, wczoraj rybkę ze szpinakiem, a przed wczoraj gulasz wołowy i moję bliźniaczki się zajadają:-) super! 

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 23.02.2016

Na zdrowie:)

kse

Dodano opinię: 15.06.2016

pyszności właśnie gotuje druga partie :)oby młodemu jutro zasmakowaly

Julia

Dodano opinię: 29.05.2017

Hej! Czy można ryż zastąpić kaszą? Jaką najlepiej?

p.s. Uwielbiam Wasze przepisy  , dzięki Wam obiady są bardzo różnorodne i czasami aż ciężko się zdecydować co nowego spróbować 😉

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 29.05.2017

Jaglaną albo pęczak.

Agnieszka

Dodano opinię: 14.12.2017

A mozna zamiast gotowania to w piekarniku upiec? Ile czasu i stopni?

Paulina

Dodano opinię: 16.06.2018

Czy można takie gołąbki zapasteryzować i zabrać na wakacje? Właśnie jestem w trakcie planowania posiłków na urlop i mam też wszystkie składniki 🙂 PS. Jesteście świetne! Korzystam z Waszych przepisów codziennie! ??

alaantkoweblw

Dodano opinię: 16.06.2018

Mogą nie byc wdzięczne przy odgrzewaniu.

Ania

Dodano opinię: 05.07.2018

Co zrobić jak się gołąbki rozlatuja na patelni. Dodać jeszcze jedno jajko?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 05.07.2018

Tak:) albo kaszkę mannę surową.

Emilia

Dodano opinię: 03.01.2020

Ta szałwia, kolendra, bazylia świeże mają być? Jak nie mam świeżej kolendry to może być przyprawa?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 23.01.2020

tak, mogą być suszone

Marta

Dodano opinię: 27.02.2020

Czy dla 8 miesięcznego dziecka mogą być z mięsa z łopatki?

Marta

Dodano opinię: 27.02.2020

Czy dla 8 miesięcznego dziecka mogą być z łopatki mielonej?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 29.02.2020

tak

Ania

Dodano opinię: 08.04.2021

Dziewczyny, wszystkie przepisy z Waszego bloga są super! Mam tylko pytanie – z tego przepisu wyszły mi raczej kotlety kapuściane, a nie typowe gołąbki. Czy tam aby na pewno trzeba aż pół głowki kapusty? Mialam taką małą, nieco ponad 1 kg, i wyszła mi kapusta z mięsem, a nie mięso z kapustą…

alaantkoweblw

Dodano opinię: 15.04.2021

Można się bawić z proporcjami wg własnego smaku. My lubimy przewagę warzyw na talerzu.

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek