Szklanka mleka roślinnego;
szklanka mąki gryczanej;
łyżka siemienia lnianego;
dowolna ilość kiełków ( u mnie kiełki brokułu);
bazylia;
½ ząbka czosnku.
Mąkę i mleko wymieszać dokładnie mikserem, dodać kiełki, porwaną bazylię, czosnek, siemię i wymieszać łyżką. Smażyć placki na patelni bez tłuszczu. Podałam z odrobiną jogurtu naturalnego.
Wersję dla rodziców wzbogaciłam dodatkowym czosnkiem, pieprzem i solą. Podałam z sosem czosnkowym na jogurcie greckim.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (3)
Anonymous
Dodano opinię: 06.02.2015
siemię mielone?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.02.2015
Robiłam i ze zmielonym i w całości. Ale jeśli dziecko małe,to można zmielić. Pozdrawiam:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.02.2015
Są różne teorie na temat mielonego i niemielonego siemienia lnianego. Jeśli chcesz zgłębić wiedzę polecam: http://dziecisawazne.pl/siemie-lniane-olej-lniany-wszystko-co-warto-o-nich-wiedziec/