1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej;
1 szklanka wody;
2 jajka;
200 g twarogu półtłustego;
3 łyżki mleka (roślinnego lub krowiego);
3 łyżki mąki pszennej;
1/2 pęczka szczypiorku;
olej rzepakowy.
Zagotuj wodę, wsyp kaszę i gotuj ją na małym ogniu pod przykryciem, nie podnosząc pokrywki, aż wchłonie cały płyn (około 15 minut). Wystudź.
Do kaszy dodaj rozgnieciony widelcem twaróg, drobno pokrojony szczypiorek, mleko, mąkę, jajka i wymieszaj. Powstanie dość gęsta masa.
Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i smaż cienkie placki do zrumienienia z obu stron.
Wersję dla rodziców możesz doprawić solą i pieprzem.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (34)
Anonymous
Dodano opinię: 15.03.2015
Ile ugotowanej kaszy potrzeba do tych placuszków? Kasza została mi z poprzedniego dnia i chciałabym ją wykorzystać:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 15.03.2015
Wyjdzie około 1,5 szklanki ugotowanej.
Anonymous
Dodano opinię: 25.03.2015
Czy z niepalonej też wyjdą?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.03.2015
Tak:)
Komcia
Dodano opinię: 31.03.2015
wyszły pyszne, dziękuję!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 31.03.2015
na zdrowie!:)
Anonymous
Dodano opinię: 17.04.2015
Co może być powodem, że placki przywierały do patelni? Dziękuję za odpowiedź:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.04.2015
Moze ser był bardzo mokry… Następnym razem może spróbuj dodać do ciasta odrobinę oleju, lub wybrać inny ser.
Anonymous
Dodano opinię: 19.04.2015
W jakiej ilości wody gotować kaszę?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.04.2015
Jak w przepisie;)-w 1 szklance wody:)
Lena
Dodano opinię: 30.06.2015
Maćkowi smakowały, zjadł 4! dzięki 🙂 ale zostało trochę, można je trzymać w lodówce i jakoś na kolejny dzień podać ?
admin
Dodano opinię: 30.06.2015
Jasne:)
B.
Dodano opinię: 12.08.2015
A zamiast smażyć na patelni to może w piekarniku można by upiec? Jakaś podpowiedz na ile stopni i na jak długo można włożyć placuszki do piekarnika?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.08.2015
Wątpie by wyszły w piekarniu ze względu na biały ser, zacznie sie on pewnie dziwinie topić, nie ryzykowałabym:)
et
Dodano opinię: 07.09.2015
a można zrobić hurtem i zamrozić…?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.09.2015
Nie polecamy mrożenia placków:)
Madzia
Dodano opinię: 17.09.2015
Mam w domu płatki gryczane błyskawiczne. Czy myślicie, że mogę nimi zastąpić kaszę w tym przepisie? Ewentualnie jakieś inne pomysły na ich wykorzystanie? 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.09.2015
Myslimy,ze tak,tylko zeby nie byly zbyt mokre.
Asia
Dodano opinię: 25.11.2015
Pyszne :-).
Alicja
Dodano opinię: 01.12.2015
A ile by trzeba piec takie placki i w jakiej temperaturze? Niby Młody ma już 9 miesięcy, ale nie chcę jeszcze smażyć na oleju… 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.12.2015
200’C około 20 minut. Próbuj:)
Marianna
Dodano opinię: 27.12.2015
Te placuszki są takie pyszne ! Moja siostra Ninka ma 10 miesięcy i jadła te placuszki niestety połowa leżała na podłodze.Moja mama bardzo często robi je na śniadanie.
POZDRAWIAM Marianka
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.12.2015
Na zdrowie:)
Diana
Dodano opinię: 12.08.2016
Jakiej firmy twarog polecasz?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.08.2016
Półtłusty na wagę.
Agnieszka
Dodano opinię: 12.08.2016
Fajny przepis, prosty i naprawdę smaczny. Młoda zjadła, a ona mało co je także to chyba największy komplement 🙂
Ewelina
Dodano opinię: 15.05.2019
Synek zjadł całego placuszka, co w jego przypadku jest dużym osiągnięciem, generlanie lubi zupy i ciężko idzie jedzenie innych dań. Tak więc super, dzięki za kolejny fajny przepis.
Przy okazji chciałam zapytać, czy macie paten na mega szybki sos do tego typu placuszków – samego placka mały nie chciał jeść, polałam na szybko owocami z tubki i poszło. Może nie pasowało, ale ważne że zjadł 🙂
KasiaK
Dodano opinię: 28.05.2019
Mistrzowskie, w końcu sposób na kaszę gryczaną łatwą do zjedzenia, i nie ma pobojowiska w kuchni. Wielkie dzięki ?
Żaneta
Dodano opinię: 27.11.2019
Ile mniej więcej wyjdzie placuszkow? Zastanawiam się czy wystarczy też dla mnie i męża na obiad ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.11.2019
wystarczy:)
Ewa
Dodano opinię: 26.10.2020
Robię dziś według przepisu ale eksperymentuje z wędzonym twarogiem. W ruskich sprawdził się wyśmienicie.
Aga
Dodano opinię: 07.01.2021
Ja zastąpiłam kaszę gryczaną – orkiszową , mąkę pszenną – orkiszową i dodałam mango – tak na słodko ?. Wyszły przepyszne!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.02.2021
Super.
Marta
Dodano opinię: 24.11.2023
Zrobiłam bezglutenowe z mąką kukurydzianą i też wyszły super 🙂