Popiszemy?

kontakt@alaantkoweblw.pl

 

10 marca 2015

Gryczane placki z twarogiem

    1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej; 1 szklanka wody; 2 jajka; 200 g twarogu półtłustego; 3 łyżki mleka (roślinnego lub krowiego); 3 łyżki mąki pszennej; 1/2 pęczka szczypiorku; olej rzepakowy. Zagotuj wodę, wsyp kaszę i gotuj ją na małym ogniu pod przykryciem, nie podnosząc pokrywki, aż wchłonie cały płyn (około 15 minut). Wystudź. Do...

 

 

https://alaantki.mda.pl/?p=71

1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej;
1 szklanka wody;
2 jajka;
200 g twarogu półtłustego;
3 łyżki mleka (roślinnego lub krowiego);
3 łyżki mąki pszennej;
1/2 pęczka szczypiorku;
olej rzepakowy.

Zagotuj wodę, wsyp kaszę i gotuj ją na małym ogniu pod przykryciem, nie podnosząc pokrywki, aż wchłonie cały płyn (około 15 minut). Wystudź.
Do kaszy dodaj rozgnieciony widelcem twaróg, drobno pokrojony szczypiorek, mleko, mąkę, jajka i wymieszaj. Powstanie dość gęsta masa.
Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju i smaż cienkie placki do zrumienienia z obu stron.
Wersję dla rodziców możesz doprawić solą i pieprzem.

 

Udostępnij wpis

Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.

Komentarze (34)

Anonymous

Dodano opinię: 15.03.2015

Ile ugotowanej kaszy potrzeba do tych placuszków? Kasza została mi z poprzedniego dnia i chciałabym ją wykorzystać:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 15.03.2015

Wyjdzie około 1,5 szklanki ugotowanej.

Anonymous

Dodano opinię: 25.03.2015

Czy z niepalonej też wyjdą?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 25.03.2015

Tak:)

Komcia

Dodano opinię: 31.03.2015

wyszły pyszne, dziękuję!

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 31.03.2015

na zdrowie!:)

Anonymous

Dodano opinię: 17.04.2015

Co może być powodem, że placki przywierały do patelni? Dziękuję za odpowiedź:)

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 18.04.2015

Moze ser był bardzo mokry… Następnym razem może spróbuj dodać do ciasta odrobinę oleju, lub wybrać inny ser.

Anonymous

Dodano opinię: 19.04.2015

W jakiej ilości wody gotować kaszę?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 20.04.2015

Jak w przepisie;)-w 1 szklance wody:)

Lena

Dodano opinię: 30.06.2015

Maćkowi smakowały, zjadł 4! dzięki 🙂 ale zostało trochę, można je trzymać w lodówce i jakoś na kolejny dzień podać ?

admin

Dodano opinię: 30.06.2015

Jasne:)

B.

Dodano opinię: 12.08.2015

A zamiast smażyć na patelni to może w piekarniku można by upiec? Jakaś podpowiedz na ile stopni i na jak długo można włożyć placuszki do piekarnika?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.08.2015

Wątpie by wyszły w piekarniu ze względu na biały ser, zacznie sie on pewnie dziwinie topić, nie ryzykowałabym:)

et

Dodano opinię: 07.09.2015

a można zrobić hurtem i zamrozić…?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 07.09.2015

Nie polecamy mrożenia placków:)

Madzia

Dodano opinię: 17.09.2015

Mam w domu płatki gryczane błyskawiczne. Czy myślicie, że mogę nimi zastąpić kaszę w tym przepisie? Ewentualnie jakieś inne pomysły na ich wykorzystanie? 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 19.09.2015

Myslimy,ze tak,tylko zeby nie byly zbyt mokre.

Asia

Dodano opinię: 25.11.2015

Pyszne :-).

Alicja

Dodano opinię: 01.12.2015

A ile by trzeba piec takie placki i w jakiej temperaturze? Niby Młody ma już 9 miesięcy, ale nie chcę jeszcze smażyć na oleju… 🙂

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 03.12.2015

200’C około 20 minut. Próbuj:)

Marianna

Dodano opinię: 27.12.2015

Te placuszki są takie pyszne ! Moja siostra Ninka ma 10 miesięcy i jadła te placuszki niestety połowa leżała na podłodze.Moja mama bardzo często robi je na śniadanie.

 

 

POZDRAWIAM Marianka

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 27.12.2015

Na zdrowie:)

Diana

Dodano opinię: 12.08.2016

Jakiej firmy twarog polecasz?

Ala’Antkowe BLW

Dodano opinię: 13.08.2016

Półtłusty na wagę. 

Agnieszka

Dodano opinię: 12.08.2016

Fajny przepis, prosty i naprawdę smaczny. Młoda zjadła, a ona mało co je także to chyba największy komplement 🙂 

Ewelina

Dodano opinię: 15.05.2019

Synek zjadł całego placuszka, co w jego przypadku jest dużym osiągnięciem, generlanie lubi zupy i ciężko idzie jedzenie innych dań. Tak więc super, dzięki za kolejny fajny przepis.
Przy okazji chciałam zapytać, czy macie paten na mega szybki sos do tego typu placuszków – samego placka mały nie chciał jeść, polałam na szybko owocami z tubki i poszło. Może nie pasowało, ale ważne że zjadł 🙂

KasiaK

Dodano opinię: 28.05.2019

Mistrzowskie, w końcu sposób na kaszę gryczaną łatwą do zjedzenia, i nie ma pobojowiska w kuchni. Wielkie dzięki ?

Żaneta

Dodano opinię: 27.11.2019

Ile mniej więcej wyjdzie placuszkow? Zastanawiam się czy wystarczy też dla mnie i męża na obiad ?

alaantkoweblw

Dodano opinię: 28.11.2019

wystarczy:)

Ewa

Dodano opinię: 26.10.2020

Robię dziś według przepisu ale eksperymentuje z wędzonym twarogiem. W ruskich sprawdził się wyśmienicie.

Aga

Dodano opinię: 07.01.2021

Ja zastąpiłam kaszę gryczaną – orkiszową , mąkę pszenną – orkiszową i dodałam mango – tak na słodko ?. Wyszły przepyszne!

alaantkoweblw

Dodano opinię: 04.02.2021

Super.

Marta

Dodano opinię: 24.11.2023

Zrobiłam bezglutenowe z mąką kukurydzianą i też wyszły super 🙂

Dodaj komentarz
Newsletter obrazek