1/4 cebuli;
jajko;
4 łyżki mąki gryczanej (może być inna);
łyżka oliwy;
sok z cytryny;
2 łyżki mleka roślinnego (jeśli ciasto wyszło za gęste).
Cebulę drobno pokroić i lekko zeszklić na patelni. Szpinak udusić na odrobinie wody pod przykryciem, pod koniec zdjąć pokrywkę, by woda odparowała. Jajko, mąkę i oliwę wymieszać, dodać ostudzony szpinak i cebulę, skropić sokiem z cytryny. Ponownie wymieszać.Jeśli ciasto jest za gęste dodać mleka roślinnego. Smażyć z obu stron na patelni bez tłuszczu.
Wersję dla rodziców doprawiłam solą i pieprzem. Można podać z sosem koperkowym lub czosnkowym.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (17)
Iwona
Dodano opinię: 30.06.2015
Czy można szpinak zastąpić innym warzywem?
beata.s
Dodano opinię: 05.08.2015
tego szukałam 🙂 za mąkę gryczana dałam otręby owsiane + amarantus ekspandowany 😛 liczę, że smakoszowi szpinaku będzie smakować 😛 dzięki!
Karola
Dodano opinię: 29.12.2015
Jak zblenderuje kasze gryczana to wyjdzie mąka gryczana?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.12.2015
Tak.
Agata
Dodano opinię: 03.02.2016
Czy zamiast liści może być mrożony szpinak rozdrobniony?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.02.2016
Jasne:)
Aszka
Dodano opinię: 07.04.2017
Czy mogę dodać mąkę jaglaną ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.04.2017
Tak.
Małgosia
Dodano opinię: 07.06.2017
Ja użyłam mąki z ziaren ciecierzycy
Klaudia
Dodano opinię: 08.12.2017
Super przepis! Ja dodałam jeszcze czosnek.
Sabina
Dodano opinię: 26.06.2018
Czy takie placki można zamrozić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.06.2018
Nie mroziłyśmy nigdy.
Elwira
Dodano opinię: 23.05.2019
Dla jak młodego dziecka są te placuszki? Tadziowi ośmiomiesięcznemu już mogę podać? Pozdrawiamy serdecznie!
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.05.2019
tak
Patrycja
Dodano opinię: 02.09.2020
Te placuszki są genialne !
Marta
Dodano opinię: 24.06.2021
Czy placki wyjdą z piekarnika ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 29.12.2021
Powinny