1 szklanka mąki orkiszowej;
1/2 szklanki maki gryczanej;
jajko;
szklanka mleka roślinnego;
łyżka oleju.
nadzienie:
około 150 g. tłustego sera białego;
łyżka jogurtu naturalnego;
kilka truskawek.
Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania ciasta o gęstości rzadkiej śmietany. Gdy jest za gęste, dodać mleka, za rzadkie-mąkę. Smażyć bez tłuszczu na patelni.
Ser biały rozgnieść widelcem, połączyć go z jogurtem. Truskawki pokroić w kosteczkę i wymieszać z serkiem. Układać nadzienie na naleśniki i zwijać w dowolny sposób.
Wersję dla rodziców wzbogaciłam cukrem i cukrem waniliowym.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (8)
Beata
Dodano opinię: 31.05.2016
Mniaam! Musimy dzisiaj wypróbować ten przepis:) Troszkę obawiam się jogurtu i twarogu, bo moja córcia (9mcy) jeszcze ich nie kosztowała;)
Magda_P
Dodano opinię: 19.06.2016
Czy da się usmażyć naleśniki z wodą zamiast mleka roślinnego?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.06.2016
Nie polecamy. Ale w sumie też dlaczego?
Magda_P
Dodano opinię: 30.06.2016
Nie miałam akurat mleka, więc zrobiłam z wodą gazowaną i wyszły dobre. 🙂
Asia
Dodano opinię: 05.04.2018
Syn mimo gorączki jednego już omiótł i właśnie zabiera się za drugiego;) mi też smakują nawet bez cukru- dzięki za ten przepis:)
Ewa
Dodano opinię: 04.05.2018
Witam, czy mozna uzyc innej maki niz gryczana? Bo akurat nie posiadam a chetnie zrobilabym takie nalesniki.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.05.2018
Tak
Karolina
Dodano opinię: 11.06.2018
Dolałam trochę wody gazowanej i zrobiłam gofry – wyszły chrupiące i pyszne!