Ten gulasz drobiowy robię zawsze, gdy się spieszę, a mamy ochotę na mięso. Niemal samorobiące się, a czas przygotowania, to czas gotowania się ziemniaków.
Składniki:
- 400 g mięsa z indyka (mięso z uda, oddzielone od kości)
- 1 cebula
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka wody
- gałązka lubczyku (lub 1/2 łyżeczki suszonego)
- łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- szczypta pieprzu
- 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
Mięso pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię, polaną olejem i przełóż na nią mięso. Posyp je papryką w proszku i pieprzem. Smaż chwilę, by zarumieniło się z każdej strony. W tym czasie pokrój cebulę w wieksze kawalki, np. w piórka, marchewkę w plasterki, a paprykę w drobne paski. Dodaj do zrumienionego mięsa marchewkę i cebulę, i obsmażaj nadal przez około 5 minut, mieszając. Zalej wszystko wodą, dodaj lubczyk, przykryj pokrywką i duś około 20 minut. Odkryj gulasz i dodaj paprykę, oraz czosnek wycisnięty przez praskę. Duś dalej pod przykryciem kolejne 15 minut. Jeśli trzeba, dolej odrobinę wody. Przed podaniem posyp koperkiem i szczypiorkiem.
Możesz gulasz zabielić śmietaną lub jogurtem. Do 1 łyżki śmietany/jogurtu dodaj 2 łyżki gorącego sosu gulaszowego, zamieszaj i wlej zawartość do gulaszu, mieszając.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (28)
Agnieszka 4*a
Dodano opinię: 28.10.2016
chcę wypróbować ten przepis, ale u nas cebula, papryka i szczypior odpadają (od razu mówię żepor tez) – nie może być nic wzdymającego, jakieś pomysły czym je zastąpić …
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.10.2016
Daj więcej czosnku, koperek, odrobinę korzenia pietruszki. A pod koniec, zamiast papryki, pokrój w kostkę pół łodygi selera.
antaaa
Dodano opinię: 29.10.2016
Witam, jaką ilością wody zalać gulasz?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 30.10.2016
1 szklanka.
Anna
Dodano opinię: 15.11.2016
A z czym podać taki gulasz? Ziemniaki pasują?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.11.2016
Ziemniaki tak, ale nam najbardziej smakuje z różnymi kaszami.
Anna
Dodano opinię: 28.11.2016
Zrobiony, REWELACJA!!! 🙂
Sylwia
Dodano opinię: 03.12.2016
Często robię. Bardzo lubimy. Fajny przepis.
Ilona
Dodano opinię: 08.12.2016
Powiem krótko, pycha 🙂
Jedliśmy wszyscy ja, mąż, 2.5 letnia córka, ktorej rzadko co smakuje i 9 miesięczny synek 🙂 Podałam z kaszą gryczaną.
Pozdrawiam 🙂
AleGrodzka
Dodano opinię: 09.12.2016
Przepis rewelacja! Młody (12 miesięcy) zajadał się aż mu się uszy trzęsły. Tylko spanikowałam w papryką – pokroiłam ją w 2 cm paseczki, ale wybrałam mu ją z talerza i zdjęłam skórkę. Wasze Dzieciaki radziły sobie ze skórką papryki? Pozdrawiam:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 14.12.2016
Nie przeszkadzala im.
Malgosia
Dodano opinię: 26.01.2017
Witajcie. Skad bieryecie mieso na posilki dla dzieci. Zwlaszcza tych bardzo malych? Strach podawac im sklepowe. Bardzo prosze o odpowiedz. Pozdrawiam!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.01.2017
Ze sprawdzonych sklepow mięsnych.
Martyna
Dodano opinię: 11.02.2017
Witam. Co dodac do mięsa zamiast lubczyku, jak się go w danej chwili nie ma w domu, a chcę się zrobic ten gulasz?? Można pominąc? A ta poza tym, to uwielbiam wasz blog, ja i synek cały czas korzystamy z waszych przepisów, budyń jaglany to nasz numer jeden i pewniak, że cały będzie zjedzony:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.02.2017
Można pominąć. Dziękujemy za miłe słowa.
Wika
Dodano opinię: 08.06.2017
Dziewczyny jak to jest z tym smazeniem potraw dla Maluchow ? Macie sporo przepisow w ktorych sie cos podsmaza, i to dla dzieci np. 9m+ .
Z drugiej strony pediatra dzis na wizycie , zalecila nie smazyc nic synkowi (11 i pol msc) .
?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.06.2017
To nie jest smażenie na głębokim oleju, dania nie ociekają tłuszczem. Mamy na myśli takie smażenie jak np. w gulaszu – podsmażasz skłądniki delikatnie, a potem zawlewasz i dusisz:) Od czasu do czasu, nie co dziennie myślimy że można.
Kinga
Dodano opinię: 04.10.2017
Pychotka:-) Mały spi, a ja sie zajadam:-) Tylko sobie oczywiscie troszke dosolilam;-) I ja jem nawet bez zadnych dodatkow (kasz itp.) i tez jest super danie:-) Mam nadzieje, ze synkowi tez bedzie smakowac:-)
Natalia
Dodano opinię: 01.03.2018
witam, czy polędwiczka wieprzowa nadawała by się na ten gulasz??? dziecko 1,8 m.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.03.2018
Tak
Małgorzata
Dodano opinię: 28.01.2019
Wursm. Danie od 8 miesięcy ale w jaki sposób maluch ma jeść gulasz? Zupę ok pije ale gulasz? A kiedy najlepiej wprowadzić naukę sztuccami?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.02.2019
W wieku 8 m może już się uczyć. Nabijaj mu na widelec i dawaj go do ręki, a ono samo będzie trafiało nim do buzi.
Aleksandra
Dodano opinię: 01.05.2021
Takie niepozorne danie, a jest przepyszne. Z kaszą to hit. Dzięki dziewczyny a przepisy dla całej rodziny. 11 latek i 2 latka zajadały że smakiem.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.05.2021
Bardzo nam miło
AnnaH
Dodano opinię: 06.06.2021
Super przepis ❤ mój 1.5 roczny synek zajadal aż uszy się trzęsły. Ja również (nie cierpię papryki) zjadłam że smakiem.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 14.07.2021
Cieszymy się bardzo
Ola
Dodano opinię: 19.12.2021
Czy mogę dodać pieczarki?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 27.12.2021
Pewnie