Mięsa wołowe debiutuje na naszym blogu. Robi się je nieco:)dłużej,ale warto. Lubicie?
500g mięsa wołowego
2-3 szklanki bulionu/wody
1 cebula
1/2 papryki czerwonej
1 ogórek kiszony
1 listek laurowy
3 ziela angielskie
3 ziarenka pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy
Pokrój mięso w kostkę gulaszową.
Cebulę, paprykę i ogórek pokrój w drobną kosteczkę.
Na odrobinie oleju zeszkli przez chwilę cebulę, po czym dodaj mięso i smaż je około 3 minut. Zalej całość wodą tak, by przykryło mięso. Dodaj ziele angielskie,listek laurowy, pieprz i paprykę słodką. Duś pod przykryciem około 2,5 godziny.Gdy mięso zmięknie, dodaj paprykę, ogórek i czosnek wyciśnięty przez praskę. Duś jeszcze przez około 15 – 20 minut.
Podczas duszenia płyn będzie się redukował, więc pod koniec nie widziałam potrzeby robienia zasmażki, gdyż gulasz był odpowiednio gęsty.
Wersję dla rodziców można dodatkowo doprawić solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki.
Przepis na surówkę z buraczków znajdziesz tutaj.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (48)
Marlena
Dodano opinię: 01.08.2015
Jak już długo gotować to od razu podwójnie:) gulasz bardzo dobry. Jutro powtórka:)
Patrycja
Dodano opinię: 03.10.2015
Czy papryke i ogorka obrac ze skorki?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 03.10.2015
Ja nigdy nie obieram.
Elmirka
Dodano opinię: 13.11.2015
My zjedliśmy z plackami ziemniaczanymi – taki placek po zbójnicku 🙂 Synek dosłownie wciągał kawałki mięsa, trochę się rozgotowało ale było cudownie mięciutkie 🙂
Ania
Dodano opinię: 15.06.2016
Uwielbiam wołowinę. Dziękuję za ten przepis.
AsiaM
Dodano opinię: 08.08.2016
A gdzie kupujecie wołowinę czy wieprzowine? Z jakiegoś sprawdzonego źródła ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 09.08.2016
W sklepie mięsnym w okolicy domu.
Amelia
Dodano opinię: 11.08.2016
Czy można podawać dziecku (10 miesięcy) mielone wołowe? Robić wasze wariacje pulpecikowe zastąpione mielonym wołowym?Synek ma anemię i musi jeść duużo mięsa.
Mama Julci
Dodano opinię: 26.10.2016
Gulasz przepyszny!! Nawet dla siebie nie musiałam dosalac i pieprzyć ! Pyszny!! Dziękuje!
Martyna
Dodano opinię: 27.10.2016
czy można spróbować podać mięso z tego gulaszu 6,5 mies. dziecku blw?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.10.2016
Nie polecamy.
Mama_izy
Dodano opinię: 14.09.2020
Dlaczego nie? Jeżeli dziecko dobrze sobie radzi z „gryzieniem”
alaantkoweblw
Dodano opinię: 16.09.2020
6,5mca to sam początek rozszerzania diety i dania powinny zawierać mniej składników, lepiej też unikać smażonego, nawet tak krótko
Natalia
Dodano opinię: 13.03.2017
Pyszne! Dziś zrobiłam pierwszy raz. Synek zjadł wszytko i jeszcze z mojego talerza musiałam mu dołożyć 🙂 mąż zachwycony! Dziękujemy za ten przepis, prosty i bardzo smaczny.
Gosia
Dodano opinię: 27.05.2017
Uwielbiam ten gulasz, ma super paprykowo-ogórkowy smak (zawsze wkrajam trochę więcej papryki i cebuli niż w przepisie), a ostatnio trafiłam na tak dobrą, mięciutką wołowinę, że po 1,5 godziny był już gotowy. Pycha!
Dzięki za pomysł!
Lila
Dodano opinię: 30.06.2017
Wyszedł naprawdę smaczny i rzeczywiście zjedlismy wszyscy razem ze smakiem!
Ewa
Dodano opinię: 02.10.2017
Gulasz pycha. Często u nas gości, szczególnie w naszym ulubionym wydaniu z kaszą gryczaną. Córka wsuwa, aż miło, a i tata nie marudzi, bo dla niego obiad bez mięsa to nie obiad;) Jedyne, co robię inaczej, to dużo szybciej dodaję paprykę i ogórka, bo po 15-20 minutach są jeszcze twarde.
Aga
Dodano opinię: 10.10.2017
Czy mogę podsmażyć na oleju nierafinowanym? Czy lepiej rafinowanym?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 11.10.2017
Nierafinowanym
Magda
Dodano opinię: 22.05.2018
Oleju nierafinowanego powinno się używać tylko na zimno. Do smażenia należy używać oleju rafinowanego.
mama natalia
Dodano opinię: 11.03.2018
Świetny gulasz! Pierwszy raz w ogóle robiłam wołowinę, bo do tej pory się bałam że nie umiem jej przyrządzać. Pycha, dodałam do ulubionych i na pewno będę robić częściej ☺️
Aneta
Dodano opinię: 03.12.2018
Czy mogę podać 10 miesiecznemu dziecku?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 04.12.2018
Tak
Kasia
Dodano opinię: 07.12.2018
A czy można ten gulasz zamrozić?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.12.2018
Mozna
Kasia
Dodano opinię: 15.01.2019
Czy można go podać prawie 9 miesiecznemu maluchowi?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.02.2019
Tak
Paulina
Dodano opinię: 16.01.2019
Czy mogę prosić o wskazówki jak gulasz przygotować w szybkowarze? Wrzucić wszystko razem, czy od jakiegos momentu wstawić do szybkowaru?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 20.01.2019
niestety nie korzystamy z szybkowaru:(
Martyna
Dodano opinię: 07.08.2019
Hej, napisałyście nad przepisem: „Mięsa wołowe debiutuje na naszym blogu.” A znalazłam tylko ten przepis z wołowiną. Podpowiecie jak szukać 🙂 ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 26.08.2019
bo nie mamy. Tylko ten przepis.
Ewa
Dodano opinię: 18.09.2019
Mi niestety mieso wyszlo twarde:( tzn niektore kawałki byly miekkie -te dostal moj syn☺ zawsze staram sie zeby paydlnia byla mocno nagrzana i nie klade zbyt duzo miesa na raz ale widocznie mieso puscilo za szybko sok. Czy jest jakies inne wytlumaczenie?gotowalam ponad 3h.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 18.09.2019
jakość mięsa
Justyna
Dodano opinię: 28.10.2019
A czy polędwica wołowa będzie pasować do gulaszu?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.10.2019
tak
Klaudia
Dodano opinię: 10.11.2019
witam, chcę zrobić gulasz dla swojej 9 miesięcznej córci, jednak nie mam sprawdzonego źródła z dobrym mięsem, czy wołowina np. z Lidla wg. Was jest ok? czy lepiej unikać? Mam w mieście firmowe mięsne sklepy, ale mam wątpliwości co do świeżości mięsa w tym miejscu
alaantkoweblw
Dodano opinię: 28.11.2019
kupujemy mięso w lidlu, jest ok
Karola
Dodano opinię: 05.02.2020
Hej. Jak często podajecie Dzieciom czerwone mięso? Niektórzy twierdzą, że absolutnie nie wolno spożywać czerwonego mięsa. Jakie jest Wasze zdanie? ps. Super blog.
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.03.2020
Różnie, czasem raz w tygodniu. Nie znamy ograniczeń w tej kwestii.
Mama Emilki
Dodano opinię: 13.05.2020
Super przepis, mięso wyszło bardzo miękkie! Poszłam spać o pierwszej w nocy, aby go ugotować, ale było warto 🙂 córka zjadła ze smakiem, mąż też!
Aneta
Dodano opinię: 23.09.2020
Mam zamiar przyrządzić ten gulasz, ale mam pytanie, a mianowicie czy zalewacie mięso zimna wodą czy gorącą? Ma to jakieś znaczenie przy duszeniu i miękkości mięsa?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 25.09.2020
Zimną.
Marta
Dodano opinię: 03.12.2020
nie mam papryki…. 🙁 może być konserwowa? czy coś zamiast tego?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.12.2020
Może więcej marchewki, cukinia. Papryka konserwowa to jednak spora ilość octu.
Marta
Dodano opinię: 03.12.2020
nie mam papryki….moze byc konserwowa? albo cos innego? 🙂
alaantkoweblw
Dodano opinię: 07.12.2020
Pomiń. Dodaj więcej marchwi, cukinię. Konserwowa papryka ma sporo octu.
Maria
Dodano opinię: 13.05.2021
A czyn zastapic ogórka kiszonego? Skończyły się, a świeże jeszcze nie dokiszone ?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 24.05.2021
Pomiń.