''Czy jest coś słodkiego?" Znacie to odwieczne pytanie?:))) Jeśli w szafkach pusto, a macie ochotę na coś słodkiego, co nie zajmie wcale dużo czasu, wypróbujcie jabłkowe ciasteczka. Są słodkie, delikatne i miękkie. Znikają od razu:)
Składniki:
1 jabłko;
3łyżki amarantusa ekspandowanego;
1łyżka rodzynek;
1 łyżka oleju np. kokosowego/ rzepakowego;
2 łyżki płatków owsianych górskich;
1 jajko;
szczypta cynamonu;
1/2 łyżeczki miodu/ syropu daktylowego.
Jabłko obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przełóż do wysokiej miski, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Jeśli ciasto wydaje Ci się bardzo lejące, dodaj więcej płatków lub amarantusa.
Nabieraj rękoma ciasto, układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i formuj kształt ciasteczek.
Piecz ok 18 minut z termoobiegiem na środkowym poziomie piekarnika w 180'C, kontrolując stopień zrumienienia.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (106)
Anonimowy
Dodano opinię: 18.05.2015
Super przepis 🙂 muszę spróbować moim dziewczynkom upiec 🙂 a jaka temp??? Tak mniej więcej
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.05.2015
180'C już dopisane:)
Ala
Dodano opinię: 26.08.2015
Super przepis:) czy mogę użyć amarantus, ale nie ekspandowany?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 27.08.2015
NIe, bo to bedą zupelnie inne hmm placki, a nie ciastka:)
Anonimowy
Dodano opinię: 18.05.2015
Czy mozna jablko zastapic gruszka?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.05.2015
Myślę, że możesz spróbować:)
Anonimowy
Dodano opinię: 19.05.2015
Z gruszka wyszly pyszne
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.05.2015
O, to jutro spróbuję:)
Anonimowy
Dodano opinię: 18.05.2015
z podanej proporcji wychodzi tyle ciastek ile na zdjęciach?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.05.2015
ok 8-9 sztuk
(O)błędnamama
Dodano opinię: 18.05.2015
Muszą być pyszne. Mam nadzieję, że będą odpowiednie dla 15 miesięczniaka. A na pewno dla mamy:P
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.05.2015
Smacznego!
Karolina Py
Dodano opinię: 18.05.2015
Czym mozna zastąpić amarantusa ekspandowanego?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.05.2015
Wystarczy dodać większą ilość suchych płatków, mniej więcej 1 łyżkę.
Aga Braszkiewicz
Dodano opinię: 18.05.2015
Super ciacha, uwielbiam takie przekąski a mój synek jest przeszczesliwy chrupiąc Wasze pomysły 🙂 dziękujemy pięknie
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.05.2015
Dziękuję:) Pozdrawiam!
Kinga Łucja
Dodano opinię: 18.05.2015
Smacznie 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.05.2015
Mam nadzieję:)
Magdalena Kuchaja
Dodano opinię: 18.05.2015
takimi ciasteczkami można zajadać się do woli!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.05.2015
Dokładnie:)
Baba O’Riley
Dodano opinię: 19.05.2015
Hm… Ilość każdego składnika podwoiłem, ponieważ chciałem dwa razy więcej ciastek za pierwszym razem, pominąłem jedynie rodzynki, których zabrakło w domowej spiżarni – 18 min. minęło, piekarnik ustawiony na 180 st. C z termoobiegiem; ciastka miękkie, bardzo miękkie, najbardziej wystające elementy ciastka już mocno opieczone. Wyłączyłem termoobieg i jeszcze je trzymam na 180 st. C żeby trochę stwardniały, zobaczymy co z tego wyjdzie. Co może być powodem, że są tak strasznie miękkie? Czegoś za dużo/za mało?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.05.2015
Może jabłko puściło dużo soku, one są miękkie, ale zwarte, pewnie jabłko zawiniło:) A po ostygnięciu nadal były tak miękkie?
Kamyk
Dodano opinię: 20.11.2015
U mnie podobnie było 😉 Ot z braku rodzynek rodzynek dorzucilam w drobna kostke pokrojone daktyle.
A potem po prostu z nosem przyklejonym do szyby dluzej zostawilam ciastka. Bodajze o 10 minut dluzej sie piekly.
I byly rewelacyjne 🙂
Zobaczymy, jak dzisiaj beda smakowac 🙂
Anonimowy
Dodano opinię: 19.05.2015
Wyszły pyszne! Ale musiałam dodać dwa razy więcej płatków owsianych 🙂 ciepłe jeszcze zniknęły od razu! 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.05.2015
Ciepłe są najlepsze:)
Anonimowy
Dodano opinię: 19.05.2015
Bardzo fajny przepis :). W moim wykonaniu to były raczej placuszki niż ciasteczka ponieważ namoczyłam wcześniej płatki owsiane. Wyszły mięciutkie i pyszne :). Pozdrawiam !
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.05.2015
Cieszę się, że Wam smakowały!
Anonimowy
Dodano opinię: 19.05.2015
Błyskawiczne, mięciutkie, pyszne 🙂 Świetny przepis!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.05.2015
Smacznego!
Anonimowy
Dodano opinię: 19.05.2015
A czy mogę dodać płatków jaglanych zamiast płatków owsianych?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 20.05.2015
Hmm, osobiście uważam, że płatki jaglane smakują jak karton:) ale o gustach się nie dyskutuje. Tak czy siak, nigdy nie zapiekałam ich w ciastkach więc nie wiem jak się zachowają. Trudno mi odpowiedzieć, ale spróbuj i daj znać:)
KAURI-handmade
Dodano opinię: 21.05.2015
Amarantusa chyba trzeba najpierw ugotować, zanim doda się go do tych ciasteczek?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.05.2015
Nie, amarantus ekspandowany nie wymaga żadnej obróbki przed jedzeniem.
Anonimowy
Dodano opinię: 21.05.2015
czy zamiast syropu daktylowego albo miodu może być syrop klonowy? też 1/2 łyżeczki?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.05.2015
Jasne:)
Anonimowy
Dodano opinię: 21.05.2015
czy zamiast amarantusa moge dodac kasze jaglana preparowana?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.05.2015
Tak:)
Anonimowy
Dodano opinię: 21.05.2015
Ciastka wyszły miękkie, ale zamiast jajka dodałam papkę z płatków owsianych i wody (córka ma skazę białkową) i to pewnie dlatego. Ale mimo to były bardzo dobre, córeczka zjadła je za jednym zamachem:) Ja też się oczywiście poczęstowałam;) Polecam!
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.05.2015
Dzięki!
Anonimowy
Dodano opinię: 25.05.2015
przepyszne ciastka! zamiast rodzynek dałam pokrojoną morelę suszoną a smak mnie po prostu zachwycił. córka ładowała do buzi w całości, dawno nie widziałam, żeby się czymś tak zajadała 🙂
Anonimowy
Dodano opinię: 28.05.2015
czym mogę zastąpić jajko???
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 28.05.2015
Bananem, albo zmielonym siemieniem lnianym z dodatkiem wody:)
Anonimowy
Dodano opinię: 02.06.2015
Pyszne ciasteczka. Dodalam troche maki, bo ciasto bylo bardzo wilgotne. Wyszly mieciutkie i bardzo smaczne.
Anonimowy
Dodano opinię: 10.06.2015
Ciastka pyszne, prawie 11 miesięczny synek zajadał się nimi bez problemu, bardzo mu smakowały i mnie również, więc tym bardziej się cieszę, że skusiłam się na ten przepis;) Piekłam 25 min. i były lekko zarumienione, mięciutkie (termoobieg 180st.) – dziewczyny każdy piekarnik jest inny i należy o tym pamiętać:)
Ania
Dodano opinię: 11.06.2015
Zrobiłam z podwójnej ilości składników i wyszło mi 9 niezbyt dużych ciastek. Nie wiem, ja zawsze podwajam proporcje z Waszej strony a i tak mi za mało wychodzi 🙂
Zamiast amarantusa dodałam więcej płatków, dałam też pestki dyni. Trzeba uważać, żeby ciastek nie przypalić, mnie się ta sztuka udała i wyszły bardzo przyzwoicie. Jestem zadowolona z przepisu.
Ania
Dodano opinię: 04.08.2015
To znowu ja, te ciastka są już na stałe w moim repertuarze kuchennym i zaczęłam wariacje. Dziś zamiast amarantusa dodałam sproszkowane migdały – niebo w gębie. Na końcu zostaje mi zawsze wody z jabłek i dziś tę wodę wymieszałam tez z tymi sproszkowanymi migdałami i tak powstało 5 zupełnie innych ciastek – ale też dobrych. Do tego dziś dodałam suszonych morel i fig. Pycha.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.08.2015
Czekamy na zdjęcia tych Twoich wariacji:))))
Ania K.
Dodano opinię: 21.07.2015
Smakuje bardzo wszystkim i to za każdym razem. Od jakiegoś czasu próbuję po kolei Wasze przepisy, ale to jest jeden z tych, do których wracam, kiedy nie mam czasu próbować nowości 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 21.07.2015
t k,to przepis błyskawiczny:)Na zdrowie!
Ola
Dodano opinię: 31.07.2015
Wyszły super, choć trochę przeszkadza mi specyficzny posmak amarantusa, troszke tak jakby stęchlizną. Nie jest to na pewno kwestia nieświeżości aktualnego opakowania bo borykam się z tym od dłuższego czsu. Czy jest na to jakiś sposób?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 31.07.2015
NO coż amarantus ma po prostu bardzooo specyficzny smak i zapach, niestety nie ma na niego rady:) Możesz pominąc i dać więcej innych suchych składników:)
Aga i Zuzia
Dodano opinię: 13.09.2015
zrobiłam i tak:zmodyfikowałam trochę bo dałam i jabłko i gruszkę a oprócz płatków tez mąkę pełnoziarnistą i mimo że konstystencja była w miarę zwarta to uważam że to bardziej pieczone placki niż ciastka;) ale cokolwiek to nie było to PRZEPYSZNE wyszły;)) córeczka rok i 3 m-ce nie dość ze mi pomagałą to pierwszy raz wpatrywała się ze mna w piekarnik- do tej pory raczej wszystkie pieczenia były podczas jej snu, to jeszcze robi się je tak błyskawicznie,że naprawdę mozna z dzieckiem piec;p były gotowe zanim piekarnik zdążył sie rozgrzać do końca;p Córka pałaszowała prawie gorące i bała sie że zabraknie;) zjadła kilka na kolację z kubkiem mleka…pycha;)))dziękujemy, będziemy jeszcze nie raz cos na ich kształt kombinować;)
Mama Matyldy
Dodano opinię: 18.09.2015
witajcie, a moze dodacie/ poradzicie przepisy ze zwyklym amarantusem. w jaki sposob moge go wprowdzic do diety 15 miesiecznej Matyldy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 18.09.2015
Zwykły,tzn jaki?W ziarnach??Na blogu jest dużo przepisow i z amarantusem w ziarnach i z ekspandowanym:)
Ilona
Dodano opinię: 01.10.2015
Ciacha pycha, estatyka mniej udana ale i tak przepyszne 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.10.2015
Nam się podobają:))
Magda
Dodano opinię: 04.11.2015
a jak ktoś nie ma termoobiegu ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.11.2015
To spróbuj bez:)
Karolina
Dodano opinię: 18.11.2015
Pyszne! Właśnie upiekłam 🙂 Od kilku dni jestem w posiadaniu Waszej książki i zaczynam "testować" przepisy na mojej 7-miesięcznej córeczce 🙂 Chociaż opornie nam idzie jedzenie produktów stałych.
EWELINA
Dodano opinię: 24.11.2015
PRZEPYSZNE CIASTECZKA 🙂
Zastąpiłam amarantusa produktem o nazwie QUINOA EKSPANDOWANA 🙂
Naprawdę polecam- nadeja ciasteczką nutkę orzechowego posmaku.
Dziękuję mojej Przyjaciółce za odkrycie tego przepisu :*
Malyna
Dodano opinię: 09.12.2015
wyszły pyszne mniam mniam : )
gosia
Dodano opinię: 23.12.2015
CZY TE RODZYNKI NALEŻY WCZEŚNIEJ NAMOCZYĆ?
WESOŁYCH ŚWIĄT DLA WAS I WASZYCH NAJBLIŻSZYCH!:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 23.12.2015
Tak,zalej je gorącą wodą i po 20 minutach odcedź. Pięknych Świąt!!:)
Kasia
Dodano opinię: 23.12.2015
A ja to z kolei użyłam posiekanej żurawiny suszonej, do dałam syrop klonowy, bo innego nie miałam. Ogólnie wyszły pycha, ale się rozpadają i pisząc ten komentarz uświadomiłam sobie, że wszystkie składniki podwoiłam, poza jajkiem :/ Tu jest chyba pies pogrzebany 😛
Marianna
Dodano opinię: 07.01.2016
A czy bez amarantusa wyjdą ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 07.01.2016
Wyjdą, ale dodaj w to miejsce np.więcej płatków albo sezam.
Katarzyna Ka
Dodano opinię: 11.01.2016
Kolejny błyskawiczny przepis dodany do mojej listy ;). Ciastka są pyszneeee!!!! 🙂 Dodałam jeszcze żurawinę, ponieważ córcia ją uwielbia, a następnym razem chciałam też spróbować z orzechami i może wyczaruję jeszcze wersję gruszkową, bo widzę w komentarzach, że też smacznie wychodzą. 🙂
Mama Gucia
Dodano opinię: 12.01.2016
W przypadku dzieci poniżej 1 r.ż. zamiast miodu można dać ten syrop daktylowy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.01.2016
Tak:)
Marianna
Dodano opinię: 25.01.2016
Moja mama kupiła ten, amarantus!
Już nie mogę się doczekać kiedy zrobię te ciasteczka. Wyglądają przepysznie! Mamy waszą książkę i razem z mamą gotujemy bardzo często. Uwielbiam te przepisy i codziennie wybieram z tej książki coś ciekawego na następny dzień. A ten syrop daktylowy, jest w tej książce?
Muszę poszukać!
POZDRAWIAM Marianka
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.01.2016
No nareszcie się udało:):):):);)Mamy nadzieję,że Cię jego smak nie zawiedzie:) Syrop daktylowy jest:) Pozdrawiamy i dziękujemy za miłe słowa!:)
Marianna
Dodano opinię: 27.01.2016
Wczoraj je upiekłam są taaaaakie pyszne. Znikły od razu. Nawet moja siostra Nina zjadła dwa.
Dodałam trochę więcej składników ale i tak wyszły pyszne. Dodałam banana ziarna słonecznika i pestki dyni. Dzisiaj znowu je zrobię ale podwójną porcję.
Basia
Dodano opinię: 01.02.2016
w przepisie jest jajko, a otagowane jest jako "bez jajka"
poprawcie 🙂
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.02.2016
Zrobione.Dzięki:)
Ewa
Dodano opinię: 14.02.2016
Wyskoczyłyśmy z papci. 🙂 Rewelacja!!! Dla małych i tym całkiem dużych. 😀 Mniaaaam.
Gagatek
Dodano opinię: 01.03.2016
ciastka rewelacja! mam pytanie jak ciastka wychodzą u Was? są miękkie czy twarde? bo moje wyszły mięciutkie
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 01.03.2016
Miękkie:)
Monika
Dodano opinię: 06.03.2016
Przepis genialny! 🙂
Kasia & Sophie
Dodano opinię: 09.03.2016
Przepyszne dziekuje za to ze jesteście ucze sie nowości muslalam ze mam dwie lewe ręce do przygotowywania swojej corci czegos zdrowego ale dzoeki wam codziennie odkrywamy cos smaczniejszego i lepszego a ja lrzy okazji nowe produkty jak amarytus ktorego jeszcze w naszej kuchni brakuje z racji ze w Holandii chyba tego nie znaja ale zamowienie do polski juz poszlo. Ciasteczka i bez amarytusa wyszly mega
Kasia & Sophie
Dodano opinię: 09.03.2016
Jeszcze zdjecie
Ania
Dodano opinię: 24.05.2016
Czy można je podać 10 miesięcznemu dziecku?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 24.05.2016
Tak, z pominięciem miodu.
Ania
Dodano opinię: 25.05.2016
Dziękuję:)
Iza
Dodano opinię: 03.07.2016
jak długo i jak można je przechowywać?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.07.2016
Około 2,3 dni max.
Jagna
Dodano opinię: 11.09.2016
A to da się je przechowywać? U nas znikają jeszcze ciepłe 😉 Musiałabym zrobić jakąś mega porcję 🙂
Kasia
Dodano opinię: 26.08.2016
Witam, a w składnikach nie powinno być mąki?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 26.08.2016
Nie.
Magger
Dodano opinię: 15.09.2016
Czy jabłko należy odcisnąć z soku? Dziękuję.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.09.2016
Jesli jest go dużo-tak.
Nadin
Dodano opinię: 10.10.2016
Przepyszne i w całym domu zapach pieczonych jabłek;)
Aneta
Dodano opinię: 06.11.2016
hej! jaką rolę w przepisie pełni olej? czy można go pominąć? mamy tylko rzepakowy i zastanawiam się jak taka łyżka wpływa na maluszka…
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 06.11.2016
Olej jest potrzebny, bo w przeciwnym razie ciasteczka będa za suche. Ponadto, olej nie wpłynie źle na dziecko, choćby dlatego, że ta łyżka jest na wszystkie ciastka, a dziecko przecież wszyskich nie zje:):):)
Gabi
Dodano opinię: 03.12.2016
Ciasteczka pyszne, sama się nimi zajadałam 🙂 obracacie ciasteczka podczas pieczenia? bo trochę były wilgotne od spodu i przyklejały się do papieru
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.12.2016
Nie nie robimy tego ale można:)
Małgosia
Dodano opinię: 17.01.2017
zapomniałam jajek ( jak to ja zawsze zapomnę coś dodać) ale wyszły super:)))
Marta
Dodano opinię: 27.06.2017
robiłam pierwszy raz i niestety wyszły bardziej placki, boki złapało a środek miękki.
Zestawienie najlepszych przepisów na II śniadanie do szkoły! Stwórz lunchbox idealny – Zuzanna Antecka – blog o pozytywnym żywieniu dzieci
Dodano opinię: 01.09.2017
[…] Owsiane ciasteczka z jabłkiem […]
Aniìnka
Dodano opinię: 29.10.2017
Czy mozba uzyc platkow owsianych blyskawicznych?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 29.10.2017
Tak
Aleksandra
Dodano opinię: 05.06.2018
Najlepsze na świecie! Dużo już różnych robiliśmy od Was ale te uzależniają najbardziej ?!
Katarzyna
Dodano opinię: 27.05.2020
Pychotki
Alaa
Dodano opinię: 07.10.2020
Od kiedy można dziecku podać syrop daktylowy? I cxy można ten element pominąć?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 08.10.2020
Słodziwa wszelkie najlepiej po roku, choć można czasem zrobić wyjątek i podać w pierwszym półroczu rozszerzania diety. Pominąć zawsze można 🙂
Ola
Dodano opinię: 06.02.2021
U nas co prawda bez amarantusa, bo nie bylo w domu, ale ciastka PRZEPYSZNE! Bardzo szybki, latwy przepis. I roczniakowi, i doroslym bardzo smakowalo. Nastepnym razem chyba zrobie ze skladnikow x4! Czuje sie jakbym odkryla Ameryke 🙂
Agata
Dodano opinię: 22.04.2021
Pyszne ciastka! ? Trochę zmodyfikowałam przepis – nie dodałam rodzynek i amarantus dodałam na pół z kaszą jaglaną ekspandowaną i wyszły mega ?