Spód:
szklanka ugotowanej kaszy jaglanej;
5 łyżek mąki kukurydzianej;
2 łyżki oleju kokosowego;
1 jajko;
1 banan;
łyżeczka proszku do pieczenia.
krem:
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej;
3 szklanki mleka roślinnego;
1 łyżka oleju kokosowego;
1/2 laski wanilii;
sok z cytryny.
dowolne owoce (u mnie maliny i ananas).
Przygotowujemy spód tarty. Ugotowaną kaszę jaglaną blendujemy. Dodajemy mąkę, jajko, proszek do pieczenia, olej, rozgnieciony banan i wyrabiamy ciasto. Powinniśmy uzyskać kulę z ciasta. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy łyżkę mąki. Wyklejamy nim foremkę do tarty, wyklejając również brzegi. Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni.
krem:
Gotujemy mleko, wsypujemy wypłukaną w gorącej wodzie kaszę jaglaną, masło lub olej, i około łyżki soku z cytryny. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i dodajemy nasionka do się kaszy z mlekiem. Gotujemy, aż kasza wchłonie niemal całe mleko. Blendujemy krem i wylewamy go na wystudzony spód. Układamy owoce, lekko je wciskając. Zostawiamy do wystudzenia i chowamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Wersję dla dorosłych możesz dosłodzić wybranym słodziwem.
inspiracja-wiele cudownych kucharek blogowych, w tym Jadłonomia.
Smakowało? Nie smakowało? Wyszło? Nie wyszło? A może chcesz napisać na inny temat? Podziel się słowem komentarza i zdjeciem.
Komentarze (49)
Anonymous
Dodano opinię: 02.03.2015
jaka średnica formy?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 02.03.2015
28 cm.
Asia
Dodano opinię: 21.09.2015
Czym mozna zastąpić banana ?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.09.2015
Syropem daktylowym lub pominac.
Wioleta
Dodano opinię: 22.09.2015
wyjdzie z inną mąką niż kukurydziana?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 22.09.2015
Tak.
magda
Dodano opinię: 25.02.2016
Czy może być mleko krowie?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 25.02.2016
Tak:)
Ania
Dodano opinię: 04.03.2016
Tarta wygląda smakowicie. Jestem w trakcie jej przygotowywania ale pojawił sie problem bo za nic w świecie nie byłam w stanie uzyskać z tych propocji kuli ciasta. Wyszło bardzo lejące. Musiałam dodać masę mąki aby cokolwiek dało się uformować. Spód jest teraz w piekarniku ale nie wygląda to obiecująco. Nie wiem gdzie popełniłam błąd. Bo rozumiem, że potrzebna jest szklanka już ugotowanej kaszy. Zgadza się?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.03.2016
Ale z czego mogło wyjść Ci lejące? Tam nie ma takich składników, które mogło je upłynnić aż tak. Kasz ugotowana.
Ania
Dodano opinię: 04.03.2016
No może źle to ujęłam. Nie lało się ale było bardzo miękkie i kleiło sie do rąk. Możliwe, że banan był zbytnio rozgnieciony?Albo za duży? Może kasza za mokra?
Ania
Dodano opinię: 04.03.2016
Spód wyszedł za bardzo mączny więc wprowadzam w życie plan B:) Nie poddam się. Zamiast banana dodam syropu z agawy i jeszcze dziś mam zamiar zajadać tą pyszna tartę:)
Ania
Dodano opinię: 04.03.2016
Znowu to sami. Proporcje dałam idealnie odmierzone. Dodałam narazie pół banana. Poszło już 6 łyżek mąki a spokojnie mogę mieszać ciasto łyżką.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 04.03.2016
Hm… Dałaś olej kokosowy??
Ania
Dodano opinię: 04.03.2016
Tak,olej kokosowy też. Dałam sobie spokój i niestety druga masa też wylądowała w koszu. No nie było szans utworzenia jakiejkolwiek kuli nie mówiąc o wyłożeniu formy ciastem. Próbowałam ratować sytuację dodatkową iloscią kaszy ale nic to nie dało a mąki nie chciałam znowu sypać na potęgę. No trudno. Nie dane mi będzie delektowanie się tym ciastem. Może to wina kaszy. Nie wiem. Ugotowana byłą normalnie. Jak to kasza:)
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.03.2016
Jakiej konsystencji był olej kokosowy? Próbuję dojść do tego, jak to możliwe, by z takich składników wyszło coś rzadkiego. Jedynie jajko mogło rozrzedzić przecież,ale jest jedno:)
Ania
Dodano opinię: 05.03.2016
Za pierwszym razem był w formie stałej ale nierównomiernie się mieszał z ciastem więc drugim razem dodałam w formie płynnej.
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 05.03.2016
I mamy winowajcę:) Spód na tartę powinien być kruchy, dlatego używa się do niego zimnego masła lub, jak w tym przypadku, oleju kokosowego, który ma stałą konsystencję i idealnie masło zastępuje. Gdy dodałaś go w wersji płynnej, całkowicie zmieniłaś proporcje. Ciasto nabrał rzadkiej konsystencji.
Ania
Dodano opinię: 05.03.2016
A jednak każdy szczegół ma znaczenie:) Podejdę trzeci raz do tego przepisu:) W końcu musi sie udać:)
Sylwia
Dodano opinię: 16.04.2016
Tarta mi nie wyszła… ciasto okazało się zbyt mokre, musiałam dosypać sporo mąki ale i tak kleiło się do rąk nie miało konsystencji normalnego ciasta. A i po upieczeniu ciasto w środku nie miało ładnej konsystencji (bardziej zakalec) 🙁 niestety ciasto mnie pokonało :/
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 16.04.2016
Czasem i tak bywa. Powodzenia w innych przepisach, a może i do tego kiedyś zechcesz wrócić:) pozdrawiamy!
Pannacotta
Dodano opinię: 19.04.2016
Dzisiaj podjęłam się wykonania waszej tarty – miałam trochę malin do wykorzystania i chrapkę na tak pysznie wyglądający podwieczorek 😉 U mnie też był problem z wyrobieniem ciasta. Co prawda miałam ciut więcej kaszy jaglanej, ale musiałam dodać sporo mąki, by ciasto móc wylepić na blaszce. Tarta wygląda całkiem przyzwoicie (zdjęcie przed włożeniem tarty do lodówki). Miała być tylko malinowa, ale maliny nie przetrwały do tego czasu, więc pokroiłam jeszcze gruszkę. Mogłoby być więcej owoców, ale już nie miałam czasu, by wypiek dopieszczać. Póki co tarta się chłodzi w lodówce. Zobaczymy, jaki będzie efekt jej spożycia 😉
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 19.04.2016
Śliiiiiiiczna!!!!
Mama Bonia
Dodano opinię: 13.05.2016
Pyszności!!! My ugotowaliśmy troche za dużo jaglanki na wodzie, więc i tę z wody wykorzystaliśmy do kremu, a żeby było bardziej mlecznie dodaliśmy łyżkę mascarpone. A wyszło nam tak:
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.05.2016
Przepiękna!!!!❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Aga
Dodano opinię: 17.05.2016
Do przepisu trzeba dospać sporo mąki, inaczej ciasto się nie zejdzie. Dodałam olej w formie sztywnej i i tak było kleiste.
Doris :)
Dodano opinię: 06.07.2016
Wygląda super, ja czekam aż spód ostygnie ale także miałam problem z ciastem, tak się kleiło że nic nie mogłam z nim zrobić ale poprostu wylałam to na tortownice i rozprowadziłam łyżką i palcami 😉 krem super ale zrobiłam bez cytryny (brak w domu 😛 ) do jednej części kremu dodałam troche masła orzechowego i odrobinę soli – pycha 😉 super przepis !!!!
Bogna
Dodano opinię: 15.07.2016
Mi również ciasto wyszło lejące, mimo że dodałam więcej mąki, ale podobnie jak Doris wylałam je na blaszkę i wyszło bez zastrzeżeń. Tarta smakowita, zjedliśmy w jedno popołudnie całą w 3 osoby plus roczniak. Napewno jeszcze nie raz zrobimy 🙂
Aga
Dodano opinię: 12.11.2016
Mi wysło dobrze, ciasto w porządku.tylko jedno pytanie: do kremu blędowałam składniki z kaszą jaglaną dosyć długo 2-3 min, jednak nagal są wyczówalne jej drobinki..co zrobić aby krem był całkiem "gładki"?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 12.11.2016
Musialaby naprawdę długo być gotowana, a to chyba nie jest warte efektu. Kasza jaglana ma taka konsystencję, ale nam to nie przeszkadza:)
Aga
Dodano opinię: 12.11.2016
ogólnie ciasto proste w wykonaniu i bardzo ładnie wygląda 🙂
Ania
Dodano opinię: 09.02.2017
Mi nie wyszła – miałam dokładnie ten sam problem co reszta – ciasto było cały czas mokre – musiałam dodać sporo mąki a wtedy zmienia się i smak – szkoda bardzo mi zależało – pozdrawiam
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 13.02.2017
Przykro nam. Może następnym razem.
Panna
Dodano opinię: 06.03.2017
Ciasto owszem jest mokre i to bardzo, ale wyłożoe na papier do pieczenia i rozprowadzone zwilżoną ręką, piecze się idealnie 🙂
irk
Dodano opinię: 29.03.2017
Ciasto wyszło strasznie lejące, jak u poprzedników, dodałam łyżkę mąki, dodałam kaszy – niestety nie miałam już zblendowanej, więc takiej prosto z garnka, tylko rozgniotłam nieco. Rozprowadziłam na mokro po foremce i nawet sie upiekło 🙂
Do masy dodałam trochę syropu klonowego, bo większość z zaproszonych gości to juz starsze dzieciaki i rodzice, ale i tak było dla nich mało słodkie 😉 Mój jubilat wzgardził nawet nie probując – wyjadł tylko owoce z masy.
Mnie smakowało 🙂
Kamila
Dodano opinię: 13.06.2017
Mi niestety również nie wyszło ciasto 🙁
Jednak ze względu na to,że podczas pieczenia się ciasta robiłam masę,wyszedł inny deser 🙂
Zuza
Dodano opinię: 23.06.2017
Myślę, że dla konsystencji ciasta kluczowe znaczenie ma sposób ugotowania kaszy jaglanej. Moje ciasto z podanych proporcji wyszło super, dodałam może jedną łyżkę mąki więcej, ale kaszę ugotowałam na sypko. Zawsze robię ją w proporcji 1:2 (jedna miarka kaszy na dwie miarki wody) i wyłączam dopiero wtedy gdy w kaszy zrobią się "tuneliki", ona jest wtedy bardziej sucha. Ciasto z mąką kukurydzianą chyba też nigdy nie będzie takie "zbite" jak na pierogi tylko ma bardziej kruchą konsystencję, wystarczy wyrobić je na tyle żeby odchodziło od miski i ręki.
Asia
Dodano opinię: 20.08.2017
Moje ciasto wyszło nawet z płynnym olejem, ale kaszę ugotowałam dzień wcześniej, więc była sucha i twarda. Dałam 2 łyżki mąki więcej. Mam nadzieję, że będzie pyszne ☺
Ania
Dodano opinię: 07.11.2017
Czy w przepisie na ciasto nalezy uzyc jedna szklanke kaszy suchej, i te ilosc ugotowac, moze glupie pytanie? Ale tylu osobom cos nie wyszlo? Chodzi mi o to ile tej kaszy ma byc przed ugotowaniem?
Ala’Antkowe BLW
Dodano opinię: 08.11.2017
Około 1/4 szklanki kaszy suchej.
Kasia
Dodano opinię: 16.04.2018
Dokladnie ma sie rzecz z tym gotowaniem kaszy jaglanej. Robilam ostatnio kopytka z kaszy jaglanej ciasto bylo tak lejace ze musialam dac duzo maki. Tu najwazniejsza sprawa to ugotowac kasze na sybko i dac jej wystygnac i jak w innych przepisac nie mielic kaszy tylko zmiazdzyc troszke widelcem.
Monika
Dodano opinię: 21.05.2018
Ja robię ją już któryś raz i zawsze wychodzi dobrze. Dodatkowo wszyscy są zaskoczeni kiedy sie okazuje z czego jest zrobiona. Pychaaa ❤
alaantkoweblw
Dodano opinię: 22.05.2018
Przepiękna???❤️❤️❤️
Kinga
Dodano opinię: 19.10.2018
Jak długo muszę gotować 1/2 szkl kaszy jaglanej, aby wchłonęła mi 3 szklanki mleka?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 23.10.2018
około 30minut max na małym ogniu.
Anna
Dodano opinię: 24.03.2020
Ciasto było trochę wilgotne, ale by było je łatwiej wklepać w formę to wstawiłam na chwilę do lodówki.
Kasia
Dodano opinię: 31.01.2022
Można czymś zastąpić olej kokosowy i w jakich proporcjach ewentualnie?
alaantkoweblw
Dodano opinię: 09.08.2022
Masło lub margaryna
AnkaM
Dodano opinię: 30.05.2022
Robiłam dzisiaj tarte z plynna oliwą i wszystko wyszło ok! Fakt, ciasto bardzo kleiste, można powiedzieć „lecące sie”, na pewno nie można było uformować kuli u mnie. Nie mniej jednak, w niczym to nie przeszkadzało! Dodałam cukier puder,bo lubimy słodkie. Leista masę dobrze wyrobiłam,wylałam na formę, powoli ładnie ją rozprowadziłam. Dalsze kroki jak w przepisie. Wyszło super! Bardzo smaczne, choć raczej nie super szybkie 🙂 pozdrawiam